Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

«ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ» ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ ΓΕΜΑΤΗ ΠΟΙΗΣΗ

ΠΕΝΤΕ ΚΑΤΕΡΙΝΙΩΤΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ


(Ε. ΓΚΟΛΤΣΙΟΥ, Ξ. ΚΑΡΑΒΙΔΑ, Γ. ΜΠΑΛΙΑΚΑΣ, Χ. ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, Α. ΚΑΛΦΑΣ)


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥΣ


ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ


 ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΗΓΑΣΟΣΑΠΟΨΕ ΣΤΙΣ 8μμ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΗΓΑΣΟΣ

«ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ»:ΠΕΝΤΕ ΚΑΤΕΡΙΝΙΩΤΕΣ ΠΟΙΗΤΕΣ


(Ε. ΓΚΟΛΤΣΙΟΥ, Ξ. ΚΑΡΑΒΙΔΑ, Γ. ΜΠΑΛΙΑΚΑΣ, Χ. ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, Α. ΚΑΛΦΑΣ)


ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥΣ


ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ


ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 20.00, ΘΕΑΤΡΟ ΠΗΓΑΣΟΣ


ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ


Η προσπάθεια που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο με σύγχρονους έλληνες συγγραφείς (Σερέφας, Παπάς, Καισαρίδης) ολοκληρώνεται με την παρουσίαση μιας πεντάδας ποιητών που ζουν και εργάζονται στην Κατερίνη. Καινοτομία του εγχειρήματος είναι πως οι ποιητές αυτοί εμφανίζονται με καινούρια ποιήματα και μάλιστα με κείμενα τα οποία εστιάζονται στη θεματική της πόλης και του έρωτα. Ειλικρινά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς πώς αντιμετωπίζουν την πόλη τους οι σύγχρονοι ποιητές, πώς αποτυπώνεται η εικόνα της, ποια η γωνία της ματιάς τους, η κριτική ή επαινετική πρόσληψη της ζωής στον επαρχιακό βίο μιας σύγχρονης πόλης. Αξίζει να ακούσουμε χωρίς ίχνος έπαρσης και μεγαληγορίας (συνηθισμένα μειονεκτήματα της επαρχιώτικης στιχουργικής) τι έχουν να μας πουν οι πέντε ποιητές κάτω από τις οδηγίες και τη σκηνοθετική φροντίδα του ηθοποιού και σκηνοθέτη Χάρη Αμανατίδη και τη συμβολή της λαμπρής ομάδας των ηθοποιών του θεάτρου Πήγασος.


Η Ειρήνη Γκόλτσιου δεν έχει εκδώσει ακόμα ποιητική συλλογή αλλά μάς εξέπληξε ευχάριστα όταν πριν από τρία χρόνια δημοσίευσε τέσσερα ποιήματά της στο καλό περιοδικό Εντευκτήριο (τ. 77, Απρίλιος-Ιούνιος 2007). Ο έρωτας (συνήθως ανεκπλήρωτος), μια πρώιμη απαισιοδοξία, ένας στοχασμός για την σύγχρονη πόλη είναι τα θέματά της. Ο τρόπος που έχει διαλέξει για να μας πει όσα έχει στο μυαλό της είναι απλός: σκηνές καθημερινές, εικόνες από τη ζωή της νέας γυναίκας (Τ' όνειρο μου το 'πνιξα στο νεροχύτη./«Μπορείς να κάνεις κι άλλα όνειρα»,/μου 'πε το απόγευμα ο σκύλος μου/ φιλώντας με στο μέτωπο.), ένας κοφτός και αιχμηρός στίχος όπου το θηλυκό εγώ παρομοιάζει το αρσενικό με αρπακτικό πουλί. (Γύρισα. Κι είσαι πουλί αρπακτικό. Κι είναι μικρός ο ουρανός, συννεφιασμένος.). Από την άλλη η ποιήτρια δεν έχει αυταπάτες για τη γυναικεία μοίρα: (Το κορίτσι με τις μωβ κορδέλες/ που εδώ και χρόνια χάθηκε στην πρώτη του ηλικία./ Που εδώ και χρόνια έσπασε τ' αυγά του μέλλοντός της).


Ο δημοσιογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Θεοχάρης Μπικηρόπουλος εμφανίστηκε στα γράμματα στα 1992 με τη συλλογή 72 ποιημάτων Κάτι στιγμές... για να μας δώσει μια δεκαετία αργότερα το βιβλίο του Ο κήπος με τα ρόμπολα (2003). Ο Μπικηρόπουλος είναι παιδί της πόλης, δραστήριο μέλος της ζωής της, αγαπά τον τόπο του, τη φύση, τον ερωτικό παλμό της γυναίκας ακόμα κι’ όταν στέκεται με κριτική διάθεση απέναντί τους: «Τίποτα δεν άλλαξε/ σ' αυτή τη / μίζερη πόλη / Μόνο οι τιμές/ στα μπαρ με τα ποτά της λήθης / και τα χρόνια / της μικρής πόρνης/ που έπαψε να βάφει χείλη, μάγουλα/ να δείξει/ 18...». Αυτά που τον απασχολούν και βγαίνουν στην επιφάνεια των λέξεων έχουν σχέση επίσης με τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου, τον πόλεμο, την αδικία, την έλλειψη επικοινωνίας, την αδύνατη αναζήτηση της ομορφιάς. Όπως στο ποίημα «Σχετικά απόλυτο» της πρώτης συλλογής: «Αν δεις ανατομικά τα πράγματα/ θα δεις/ ότι το μόνο όμορφο/ που υπάρχει στον πλανήτη μας/ είναι εκείνο το παράξενο/ άσπιλο/ λευκό λουλούδι./ Όμως, σε παρακαλώ, μη κοιτάξεις/ στη ρίζα του.../Πρέπει, ναι, πρέπει να υπάρχει κάτι/ ολόμορφο./ Ένα άσπιλο/ λευκό λουλούδι».


Ο ηθοποιός και δάσκαλος Γιώργος Μπαλιάκας εκδίδει ιδιωτικά σε κομψά φυλλάδια τις συλλογές του (Ερωτικός αυτισμός, Θραυσμάτων παλινδρόμηση, Τοξοβόλων βεστιάριο). Η ποίησή του—ολιγόστιχη, κοφτή—διακρίνεται για το φιλοσοφημένο υπόστρωμά της, την πάλη με τα εσώτερα προβλήματα του ανθρώπου, την αγωνία του μέσα σ’ έναν κόσμο κατακερματισμένο και συμβατικό: «Δεμένοι σε στύλους μοναξιάς / οι άνθρωποι διαβάζουν τα νέα στις εφημερίδες./ Θέλουν να ’ναι μες στα γεγονότα./ Κι ο θάνατος / παίζοντας με το κομμένο του χέρι βιολί, / μοιράζει απλόχερα σειρήνες μελωδίες… / Και τους κρατά συντροφιά». Για τον Μπαλιάκα η αληθινή ποίηση είναι συνώνυμο της αυθεντικότητας, της αναζήτησης του νοήματος της ίδιας της τραγωδίας η οποία φαίνεται να είναι η μοίρα μας: «Θέλω για μια βραδιά/ να γίνω ποιητής/ να γράψω έναν / στίχο/ Στο στήθος σου να τον κρεμάσω/ Να τον φοράς/ σαν η σιωπή/ το θρήνο της συνθέτει».


Σαράντα ποιήματα καταθέτει η Ξανθούλα Καραβίδα στην πρώτη και ώριμη δουλειά της (Αισθήσεις καθημερινής πεζότητας.2009). Η κυριαρχία του γυναικείου ποιητικού εγώ είναι εμφανέστατη σε όλες σχεδόν τις εκδοχές της: είτε ως μητέρας, συζύγου, νοικοκυράς, θρησκευάμενης κάποτε είτε ως υποκειμένου που χαίρεται τον έρωτα ή αναπολεί τον απόντα δεσμό (σ. 70). Σε κάθε περίπτωση χειρίζεται με άνεση τις τεχνικές της παρήχησης, της μεταφοράς και της προσωποποίησης. Εμφανής ο φιλόλογος και θεολογικός οπλισμός (Πηνελόπη, Οδυσσέας, Ολύμπιοι Θεοί, εκκλησίες) με πολύ θετικά αποτελέσματα όταν ο οπλισμός αυτός γειώνεται και συναντά το πραγματικό: ένα παράδειγμα ώριμης ανασκαφής του θέματος «τάμα» συνιστά και το ποίημα «Τάματα πίστεως δήλα». Με αφορμή μια επίσκεψη στην Παναγία Μακρυρράχη για κάποιο τάμα, η μητέρα αφηγήτρια προσπερνά το γεγονός και στέκεται με εξαιρετική παρατηρητικότητα σε μικροπράγματα όπως ας πούμε στο πλήθος των αυτοκινήτων που φέρουν οι προσκυνητές τα οποία και αξιολογεί αρνητικά. (Πλήθος μέγα στη λάσπη-μάντρα αυτοκινήτων/ σε γραμμή για προσκύνημα: /ανυποχώρητη η πίστη στα πιστεύω της.) Το ίδιο επικριτική γίνεται η μητέρα καλή γνώστης της εκκλησιαστικής τελετουργίας αφού ασκεί κριτική (τρυφερή ομολογουμένως) και για τον θορυβώδη κόσμο που αναιτίως τρωγοπίνει ή βρίσκεται εκεί θυσιάζοντας απλώς αρνιά και χοίρους: (Κατάληξη: η ανάταση εσωτερική όσων είχαν φτερούγες/ ή απ' τους αγγέλους τις δανείστηκαν για ολίγον/ και η φυγή άτακτη των υπολοίπων.)


Ο Αντώνης Κάλφας εμφανίστηκε στα γράμματα το 1980 με την ποιητική συλλογή Έκταση της αισθηματικής ηλικίας η οποία και επαινέθηκε από τον Τάσο Λειβαδίτη μέσα από τις στήλες της εφημερίδας Αυγή. Για την ποίησή του θα γράψει ο Ηλίας Κεφάλας: «Ο Κάλφας μοιράζεται κατά κύριο λόγο σε δύο υπαρξιακούς πόλους: στον έρωτα και το χώμα που πατά. Χαρίζεται στον έρωτα, που δίνει κατάφαση στη ζωή, και υποτάσσεται στο χώμα, που αντιπαρέρχεται όλους τους μεταπράτες των διαχρονικών αξιών, δίνοντας βάθρο στήριξης μόνο στους διακονητές κάθε ανθρωπιστικής ιδεολογίας και κάθε παρηγορητικής ονειροφαντασίας. Η ελάχιστη πατρίδα—λίκνο γέννησης του ποιητή και αφετηρία γνώσεως του κόσμου—υπεισέρχεται στο ποίημα τόσο γεωγραφικά, μέσα από το στίγμα των λυπημένων χωμάτων της, όσο και πραγματολογικά». Ο Αλέξης Ζήρας θα αναφερθεί στην εκφραστική τόλμη και την ευρηματική χρήση της γλώσσας ενώ για την τελευταία συλλογή του Με τα διασωθέντα της πίστης κειμήλια (2009) ο Δημοσθένης Κούρτοβικ επισημαίνει την ύπαρξη των ταπεινών ανθρώπων και την σχέση τους με την ιστορία «σ΄ ένα υποβλητικό κράμα δημώδους και λόγιας γλώσσας».


ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ: 23510 74371

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ...ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ "ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ"
ΛΕΝΕ ΟΤΙ Η ΚΑΛΠΗ ΚΑΙ Η ΚΟΙΛΙΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ....ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ... ΑΠΛΑ ΡΙΧΝΕΙΣ ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.


ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗ ΡΥΘΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ...ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΕΝΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ...


ΜΟΝΟ ΠΟΥ  "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ" ΜΕ ΕΝΑ "ΤΣΑΚ"


ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ,


ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΟΚΕΤΟ...ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ...


ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ....ΓΙΑ ΝΑ ...."ΣΩΘΕΙ" ΤΟ ..."ΠΑΙΔΙ"...ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΣΘΕΙ...


ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


ΑΦΟΡΑ ΕΝΑ ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΙΚΟ "ΤΟΚΕΤΟ" ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ...ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΑΒΑΤΑΡ ΑΣ ΠΟΥΜΕ...


ΤΟΚΕΤΟ ΜΕ ΠΕΝΤΑΔΗΜΑ ΛΟΙΠΟΝ:


ΚΙ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ (ΚΑΤΑ ΤΗΝ "ΚΡΙΣΗ' ΜΑΣ)


ΠΟΥ ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ..."ΠΑΙΔΑΚΙ"  ΤΟ ΒΓΑΛΑΝΕ ΠΡΩΤΟ....ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΑΜΕΣΩΣ....!!!!!


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ:
 ΠΑΙΔΑΚΙ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ!!!!
ΤΡΟΜΕΡΟ..!
ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.......ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ....!

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ  ΦΑΙΝΕΤΑΙ  -ΟΠΩΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΟΥΜΑΣΤΕ -ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ
ΚΑΘΩΣ ΕΓΙΝΕ ΗΔΗ ΓΝΩΣΤΟ ΤΙ ΣΥΝΕΒΕΙ...ΠΩΣ ΣΥΝΕΒΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ....!


ΧΑΡΑ ΣΤΟΥΣ "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ " ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΟΥΝ
ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ... !!!! ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ...ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ...!!!
ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΙ ΥΠΕΡΕΒΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΑ ΜΑΓΟΙ ΞΕΓΕΝΝΗΣΑΝ ΣΤΟ ..."ΤΣΑΚ" ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ" ....
ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ...ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΚΑΙ ΔΩΡΑ:  ΤΟ ΓΕΜΙΣΑΝ "ΛΟΥΣΑ" ΠΟΛΛΑ
ΚΑΙ ΚΟΥΚΛΕΣ ΚΑΙ.... ΜΠΑΜΠΟΥΣΚΕΣ...ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ!!!!

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΧΕΙ ΤΡΟΜΕΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ....ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ....ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ...ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ ΠΕΡΙΦΑΝΟΙ ΩΣ ΚΑΤΕΡΙΝΙΩΤΕΣ....


**** ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ..? Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΔΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ. ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ  ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΝΝΟΙΑ.
 ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ "ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΥΝ" ΤΑ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ...ΣΤΟΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΩΤΥΠΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ..ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ...!!!!

Η ΝΤΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΣΤΙΣ 7μμ ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.

ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗ ΤΟΝ ΛΕΥΤΕΡΗ ΜΩΥΣΙΑΔΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΠΥΡΕΤΩΔΩΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΤΗΣ ΣΙΔΕΡΑΣ ΚΥΡΙΑΣ....

ΔΙΑΙΤΑ ΓΙΑ ΚΟΡΜΙ ...ΚΟΡΜΑΡΑ..!!!

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η άνοιξη ενδείκνυται...για να ξεκινήσετε τη συστηματική άσκηση και το γυμναστήριο. Το γεύμα μετά την άσκηση, μπορεί να.. παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς είναι απαραίτητο για την ανακατασκευή των μυών και την αναπλήρωση της χαμένης ενέργειάς τους.

Ένα γεύμα που αποτελείται από πρωτεΐνες και υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη θεωρείται ιδανικό για την αποκατάσταση των μυών. Φροντίστε να το καταναλώνετε αμέσως μετά την άσκηση (30 λεπτά). Επιλέξτε «έξυπνα» τρόφιμα που σας εφοδιάζουν και με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως:
• γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με σταφίδες: παίρνετε επιπλέον ασβέστιο, καθώς και προβιοτικά που ενισχύουν γαστρεντερικό και ανοσοποιητικό σύστημα.• 100% φυσικό χυμό πορτοκάλι και αυγό βραστό: Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι περιέχει περίπου 2 φορές την ποσότητα Βιταμίνης C που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός μας.• 1 μπανάνα και 2 φέτες γαλοπούλα βραστή: Περιέχει βιταμίνες A, C, B6 καθώς και το πολύτιμο κάλιο που χάνετε κατά την άσκηση μέσω του ιδρώτα.• σαλάτα με τόνο ή σολωμό: Τα ω-3 λιπαρά που σας προσφέρουν δρουν προστατευτικά για τα νοσήματα της καρδιάς.• 1 ποτήρι αποβουτυρωμένο γάλα με δημητριακά πρωινού: Το αποβουτυρωμένο γάλα αποτελεί πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών και μετάλλων, ενώ μελέτες δείχνουν πως βοηθά στην αναπλήρωση υγρών μετά την άσκηση καλύτερα από ότι το νερό.• Αν δεν έχετε εύκολη πρόσβαση σε κάποιο υδατανθρακούχο σνακ, και η άσκησή σας διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, επιλέξτε ένα ισοτονικό αθλητικό ποτό, ώστε να αναπληρώσετε τόσο τις απώλειες υδατανθράκων, όσο και τις απώλειες σε ηλεκτρολύτες (π.χ. νάτριο).

Τέλος, φροντίστε να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες υγρών ημερησίως. Η σωστή ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική και δυστυχώς η δίψα τις περισσότερες φορές δεν είναι επαρκές ερέθισμα για τη διατήρηση της υδατικής ισορροπίας.

Δοκιμάστε να ζυγιστείτε πριν και μετά την προπόνηση. Η διαφορά στο βάρος σας δείχνει την απώλεια των υγρών. Κατά τη διάρκεια της επόμενης προπόνησης πιείτε τόσα υγρά όσα φαίνεται πως αποβάλλει ο οργανισμός σας.
Θυμηθείτε πως όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και ποτά, όπως το γάλα, οι χυμοί, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά, μπορούν να συμβάλλουν στην ενυδάτωσή μας, καθώς περιέχουν έως και 99% νερό.

t-1-m-e.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Τι να φάτε για να γίνετε… φέτες http://24wro.blogspot.com/2011/03/blog-post_1155.html#ixzz1I5a3EUdc

Yπνος και αδυνάτισμα

Τόσο ο πολύς ύπνος, όσο και ο λίγος, σε συνδυασμό με το αυξημένο άγχος, δυσκολεύουν το χάσιμο βάρους και ευνοούν την παχυσαρκία, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη αναδεικνύει την αξία του ισορροπημένου ύπνου από τουλάχιστον έξι έως το πολύ οκτώ ώρες, καθώς και του ελέγχου του στρες, όσον αφορά τις δίαιτες, που πρέπει να ακολουθούν το τρίπτυχο «λιγότερο φαγητό, περισσότερη κίνηση και καλός ύπνος».


Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών για την Υγεία Κάιζερ Περμανέντε των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Τσαρλς Έλντερ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές περιοδικό παχυσαρκίας "International Journal of Obesity", σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική "Τέλεγκραφ", έκαναν πειράματα με περίπου 500 παχύσαρκους εθελοντές, με μέση ηλικία 55 ετών, οι οποίοι, επί έξι μήνες, έπρεπε να τρώνε 500 λιγότερες θερμίδες τη μέρα, να ασκούνται σωματικά και να κάνουν ομαδική ψυχοθεραπεία. Οι ερευνητές, μετά από έξι μήνες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι την μεγαλύτερη επιτυχία στην απώλεια κιλών είχαν όσοι εθελοντές είχαν μικρότερο επίπεδο άγχους και παράλληλα κοιμούνταν φυσιολογικές ώρες (ούτε πολύ, ούτε λίγο). Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί κάποιος μέχρι και να διπλασιάσει τις πιθανότητές του να χάσει κιλά, αν κοιμάται από έξι έως οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Αν κοιμάται περισσότερο, γίνεται αδρανής, ενώ αν κοιμάται λιγότερο, αυξάνει το επίπεδο του στρες του.
Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι αν κάποιος, που θέλει να χάσει κιλά, κρατά ένα καθημερινό «ημερολόγιο διατροφής», ωφελείται ιδιαίτερα, σε σημείο να διπλασιάζει τις πιθανότητες του να πετύχει το στόχο του.
nooz.gr

Η διαφθορά θεωρείται το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας

Η διαφθορά θεωρείται το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας και στην Αττική (33,5%) και στην Κεντρική Μακεδονία (36,3%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα δειγματοληπτικής έρευνας του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του οποίου είναι ο καθηγητής Επαμεινώνδας Ε. Πανάς.
Η έρευνα καλύπτει τις δυο μεγαλύτερες πληθυσμιακές περιφέρειες της χώρας την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι όταν σκέφτονται τη λέξη διαφθορά τα τελευταία χρόνια τους έρχονται αυτόματα στο νου υποθέσεις όπως το Βατοπαίδι, η Ζήμενς και το Χρηματιστήριο.
Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής, ενώ σχεδόν 9 στους 10 ερωτηθέντες της Κ. Μακεδονίας, δεν πιστεύουν ότι τελικά θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τα σκάνδαλα. Ως «ανεπίσημο» τρόπο επίλυσης προβλημάτων σε σχέση με το δημόσιο τομέα, οι περισσότεροι ερωτηθέντες αντιλαμβάνονται τις χάρες και τα ρουσφέτια.
Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι δεν είναι ηθικά λάθος να δίνει κάποιος χρήματα ή δώρα σε δημόσιους λειτουργούς προκειμένου να καταφέρει να βρει το δίκιο του, εάν είναι αυτός ο μόνος τρόπος να πετύχει αυτό που θέλει.
Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα σε δημόσια υπηρεσία προκειμένου να προχωρήσουν οι υποθέσεις τους.
Το 49% των ερωτηθέντων στην Αττική και το 47% στην Κεντρική Μακεδονία, πιστεύει ότι ένας δημόσιος υπάλληλος, στον οποίο θα προσφέρονταν ένα χρηματικό ποσό προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα κάποιου πολίτη, θα το έπαιρνε επειδή «όλοι αυτό κάνουν». Στην Αττική, το 17% του δείγματος θεωρεί ότι ο υπάλληλος θα είχε ενδοιασμούς, ενώ για την Κεντρική Μακεδονία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 19%.
Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να προσφέρεις επιπλέον χρήματα για να προχωρήσουν οι υποθέσεις σου στο δημόσιο.
Υπεύθυνοι για τη διαφθορά στην Ελλάδα είναι κυρίως εξίσου η Κυβέρνηση μαζί με τους πολίτες.
Σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής, ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες της Κ. Μακεδονίας, πιστεύουν ότι το φαινόμενο της διαφθοράς στους βουλευτές είναι διαδεδομένο.
Το 44% - 45% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μόνος σίγουρος τρόπος να διευθετήσει θέματα σε σχέση με το κράτος είναι να πληρώσει κάποια επιπλέον χρήματα.
Σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής, ενώ περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες της Κ. Μακεδονίας, θεωρούν ότι οι βαρύτερες ποινές στους διεφθαρμένους υπαλλήλους θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς .

Περισσότεροι από 8 στους 10 ερωτηθέντες θεωρούν ότι ο έλεγχος στους δημόσιους λειτουργούς θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς
Το 42% των ερωτηθέντων της Αττικής και το 39% της Κ. Μακεδονίας, θεωρεί ότι η βελτίωση των αποδοχών των υπαλλήλων θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες θεωρούν ότι η διαφημιστική εκστρατεία στα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς.
Σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες της Αττικής, ενώ περισσότεροι από 6 στους 10 ερωτηθέντες της Κ. Μακεδονίας, δεν πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πολεμήσει το πρόβλημα της διαφθοράς Περισσότεροι από 7 στους 10 ερωτηθέντες αισθάνονται ότι το πρόβλημα της διαφθοράς επηρεάζει τη ζωή τους.
Το 46% του δείγματος θεωρεί ότι το επίπεδο της διαφθοράς στην Ελλάδα θα μειωθεί μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 35% θεωρεί ότι θα παραμείνει το ίδιο.

Woody Allen 'Midnight in Paris'

Κυκλοφόρησε το επίσημο trailer της νέας ταινίας του Woody Allen 'Midnight in Paris', που πρόκειται να ανοίξει το κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών τον Μάιο. Πρόκειται για μια ρομαντική κομεντί στην οποία πρωταγωνιστούν μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου...

Λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες -nooz.gr

Λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες διδασκαλίας τους, η καθιέρωση ενός νέου "μαθήματος" με τον τίτλο "ερευνητική εργασία", και νέος τρόπος διδασκαλίας, είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου τύπου λυκείου που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Στόχος είναι, το λύκειο να γίνει αυτόνομη μονάδα εκπαίδευσης των νέων και στη συνέχεια να καθιερωθεί ένα νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, από το 2014.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 7.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Δ.Σ. Δίου-Ολύμπου για τον προϋπολογισμό του 2011

Με ένα και μοναδικό θέμα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δίου – Ολύμπου, την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ.
Στη συνεδρίαση που θα έχει ειδικό χαρακτήρα σύμφωνα με τον δημοτικό κώδικα και θα αρχίσει στις 7.00 το απόγευμα, ο αρμόδιος επί των οικονομικών αντιδήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης καθώς και ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας, Γιώργος Παπαγεωργίου, θα εισηγηθούν θέμα που αφορά έγκριση προϋπολογισμού του δήμου Δίου-Ολύμπου έτους 2011.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Γενικά αίθριος καιρός
Τοπικές βροχές στα βόρεια αναμένονται για σήμερα Τετάρτη. Παροδικές νεφώσεις, αλλά και διαστήματα ηλιοφάνειας στις υπόλοιπες περιοχές. Δείτε τι καιρό θα κάνει σε κάθε περιοχή, κάθε στιγμή στο deltiokairou.gr

ΠΡΩΙΝΗ ΟΜΙΧΛΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΛΓΑΡΩΝ -ΑΙΓΙΝΙΟΥ

ή ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ ΚΑΙ ΛΟΥΔΙΑ...