Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

Στη Μεσσηνία το αρχαιότερο κείμενο στην Ευρώπη

Γραφή σε πήλινη πινακίδα, που βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας, είναι το αρχαιότερο γνωστό αποκρυπτογραφημένο κείμενο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτες.

Η είδηση δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου στο περιοδικό «National Geographic», το οποίο αναφέρει ότι, κατά τους ερευνητές, η πινακίδα διασώθηκε από καθαρή τύχη όταν ένας σωρός σκουπιδιών έπιασε φωτιά πριν από 3.500 χρόνια. Η πινακίδα, που βρέθηκε σε ελαιώνα στο χωριό Ίκλαινα, 14 χλμ. βορειοανατολικά της Πύλου, είναι μυκηναϊκή και χρονολογείται μεταξύ 1450 και 1350 π.Χ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μισσούρι-ST Louis και επικεφαλής των ανασκαφών στην περιοχή, Μιχαήλ Κοσμόπουλο, οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν φέρει στο φως ενδείξεις ενός πρώιμου μυκηναϊκού ανακτόρου, γιγάντιους αναλημματικούς τοίχους, τοιχογραφίες και ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο αποχετευτικό σύστημα. Το πιο εντυπωσιακό όλων όμως είναι η πινακίδα.
Το περιοδικό αναφέρει κι άλλες δηλώσεις του καθηγητή, σύμφωνα με τον οποίον η πινακίδα δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί μέχρι σήμερα οι αρχαιολόγοι δεν θεωρούσαν ότι μυκηναϊκές πινακίδες είχαν κατασκευαστεί τόσο νωρίς και δεύτερον επειδή όσες έχουν βρεθεί ήταν μόνο σε μερικά πολύ σημαντικά ανάκτορα, όπως οι Μυκήνες, ο προκάτοχος του σημερινού ρεκόρ.
Στην Ίκλαινα υπήρχε ανάκτορο κατά την πρώιμη μυκηναϊκή περίοδο, ωστόσο την εποχή που φτιάχτηκε η πινακίδα, ο οικισμός ήταν ένας απλός δορυφόρος της πόλης της Πύλου, έδρας του βασιλιά Νέστορα.
Το θραύσμα της πινακίδας έχει περίπου 2,5 εκ. ύψος και 4 εκ. πλάτος και τα σημεία που έχουν χαραχθεί αποτελούν πρώιμο δείγμα της Γραμμικής Β, γραφής που χρησιμοποιήθηκε κατά τη Μυκηναϊκή Περίοδο (17ος έως 13ος αι. π.Χ.) και αφορούσε κυρίως οικονομικά και λογιστικά θέματα της άρχουσας τάξης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πινακίδα της Ίκλαινας περιλαμβάνει από τη μια πλευρά τον σχηματισμό ρήματος που σχετίζεται με την κατασκευή και από την άλλη ονόματα και αριθμούς, που πιθανότατα αντιστοιχούν σε κάποιον κατάλογο ιδιοκτησίας.
«Πινακίδες τέτοιου τύπου δεν ψήνονταν, μόνο στεγνώνονταν στον ήλιο και γι’ αυτό τον λόγο ήταν πολύ εύθραυστες», δήλωσε ο κ. Κοσμόπουλος. «Προφανώς την εποχή εκείνη κάποιος πέταξε την πινακίδα σε κάποιο λάκκο και ύστερα έκαψε τα σκουπίδια του. Μετά η φωτιά τη σκλήρυνε και τη διατήρησε», κατέληξε.
Σύμφωνα με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, η έρευνα της Ίκλαινας άρχισε το 1999 ως επιφανειακή και διήρκεσε το 2006. Το 2008 ξεκίνησε ως συστηματική ανασκαφή της Αρχαιολογικής Εταιρείας υπό τη διεύθυνση του κ. Μιχαήλ Κοσμόπουλου με εξαίρετα αποτελέσματα τριών ανασκαφικών περιόδων (2008-2010), τα οποία έχουν δημοσιευτεί στους τόμους των ετών 2008, 2009 και 2010 του ετήσιου περιοδικού «Το 'Εργον της Αρχαιολογικής Εταιρείας».
ΝΟΟΖ

"περί προηγούμενου πρωθυπουργού"

Εσωκομματική αναστάτωση προκλήθηκε στη Νέα Δημοκρατία εξαιτίας της φράσης Σαμαρά "περί προηγούμενου πρωθυπουργού" που βλέπει στο πρόσωπο του Γ. Παπανδρέου.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: "Σε σας βλέπω τον προηγούμενο πρωθυπουργό, έχετε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα", απαντώντας στην κριτική Παπανδρέου ότι "παραμένει προσκολλημένος στο παρελθόν και την υπεράσπιση του προηγούμενου πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή, με τον οποίο ταυτίζεστε".
Προς στιγμήν δημιουργήθηκε αναταραχή στο γαλάζιο στρατόπεδο, που έσπευσε να τερματίσει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Μιχελάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι "δεν υπάρχει καμία παρανόηση, o κ. Σαμαράς δήλωσε απλά ότι ο κ. Παπανδρέου παρέρχεται", διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι στην αναφορά του αυτή ο πρόεδρος της ΝΔ δεν εννοούσε τον Κώστα Καραμανλή.
Παράλληλα, από τα κεντρικά της ΝΔ γινόταν λόγος για ατυχή διατύπωση κατά τη δευτερολογία του κ. Σαμαρά, σημειώνοντας ότι δεν τίθεται κανένα θέμα.

Τρεις οι κοινοπραξίες που κατέθεσαν πρόταση για το Κάμπινγκ τις Σκοτίνας, οι δύο από την Πιερία

ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ 4ΑΣΤΕΡΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 250 ΚΛΙΝΩΝ
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ.
Τρεις είναι τελικά οι υποψήφιοι επενδυτές για το κάμπινγκ στη Σκοτίνα. Οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι φυσικά πρόσωπα αλλά όμιλοι επενδυτών ή συνεταιριζόμενοι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν καταθέσει εδώ και καιρό τις προτάσεις τους και περιμένουν ποιος από αυτούς θα επιλεγεί.
Όπως πρόσφατα ανέφερε και ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου από την έδρα του δημοτικού συμβουλίου, υπάρχει η πρόταση της τοπικής κοινοπραξίας (Λάμπρου, Κωνσταντόπουλος, Τζιόβας),
αυτή του ομίλου «Μοχλός», που ελέγχει και το Πόρτο Καράς
και τρίτη πρόταση είναι αυτή που κατέθεσαν τρεις ελληνοαμερικανοί επαναπατρισθέντες στην περιοχή μας(Δεληγιαννίδης, Χιονίδης, Σπυριδόπουλος).
Όσον αφορά τους ελληνοαμερικάνους επιχειρηματίες, αν και από κάποιους μπορεί να θεωρείται περιττό, να επισημάνουμε ότι ο κ. Χιονίδης που συμμετέχει δεν έχει κάποια σχέση με τον δήμαρχο Κατερίνης. Η αξιολόγηση θα γίνει από την επιτροπή αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου, στην απόφαση της οποίας ο δήμος Δίου-Ολύμπου αλλά και κανένας άλλος φορέας της Πιερίας δεν έχει λόγο.
Το κοινό και στις τρεις προτάσεις, όπως αναφέρθηκε, είναι ότι προβλέπεται δημιουργία ξενοδοχείου τεσσάρων αστέρων και 250 κλινών, οπότε η απόφαση θα παρθεί με βάση τις διαφοροποιήσεις που παρουσιάζει η κάθε πρόταση. Η αγωνία παραμένει λοιπόν για το μέλλον της έκτασης, που θα εκμισθωθεί μακροχρόνια, και της περιοχής γενικά που αναμένεται να αναβαθμιστεί από τη συγκεκριμένη επένδυση.
ΠΗΓΗ: ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Κάτω από 43% το συνολικό ποσοστό ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ Ο ΚΑΝΕΝΑΣ

Ιστορικό "χαμηλό" για τα δύο κόμματα εξουσίας δείχνει δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis.Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα με 22,7%
ενώ το ποσοστό της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου είναι 19,8%. Μαζί δηλαδή και τα δύο κόμματα εξουσίας συγκεντρώνουν ποσοστό κάτω του 43%.


Όσον αφορά τα άλλα κόμματα,
το ΚΚΕ συγκεντρώνει 7,1%,
ο ΛΑΟΣ 6,8%,
ο ΣΥΡΙΖΑ 3,9%,
οι Οικολόγοι 3,3%,
η Δημοκρατική Αριστερά 1,1% και
 η Δημοκρατική Συμμαχία 2,2%.


Στο ερώτημα για τον "καταλληλότερο" για πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου συγκεντρώνει 22,9% θετικών εκτιμήσεων, ο Αντώνης Σαμαράς 17,1% ενώ
"κανένας" απαντούν το 43,8% των ερωτηθέντων.


''ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ''ΓΑΛΑΖΙΟ'' ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ''

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης σχετικά με τη φημολογούμενη υπόθεση για καταθέσεις στο εξωτερικό 170 εκατ. ευρώ "γαλάζιου" πρώην υπουργού, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Γερ. Γιακουμάτος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ...

«Χωρίς φωτιά καπνός δεν βγαίνει», είπε ο κ Γιακουμάτος , οποίος έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για το θέμα ώστε να ερευνηθεί η υπόθεση.
«Για μένα το κόμμα που με ενδιαφέρει, η ΝΔ, πρέπει να πείσει και να κάνει πολύ μεγάλη υπέρβαση, να πάρει τη ρομφαία της κάθαρσης να βγει ο Σαμαράς και να ξεκαθαρίσουμε το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι ότι καθημερινά βομβαρδίζεται ο κόσμος. 174 εκατομμύρια ο ένας, 90 εκατομμύρια ο άλλος, αυτό σε πληγώνει πολύ", σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην υφυπουργός για να συμπληρώσει: "και ο κόσμος λέει δεν θα πάει ένας φυλακή;»

«Την άλλη εβδομάδα η ΝΔ θα καταθέσει μια πρόταση πολύ συγκροτημένη που θα αφορά τη διαφθορά και θα ταρακουνήσει πολύ», κατέληξε ο κ. Γιακουμάτος προαναγγέλοντας πρωτοβουλία της ΝΔ, για θέματα διαφθοράς.
FIMOTRO...
 
**** DE MILAME GIA DEKARES...GIA EKATOMMYRIA MILAME...KSEROYN OTI TA PHRE YPOURGOS ALLA DE MAS LENE TO ONOMA TOY? WHY? 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΘΙΕΡΩΝΟΥΜΕ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ?ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ
ΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ
ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΓΚΙΟΡΓΚΟΣ....
ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ "ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ",
ΤΑ ΥΠΟΒΡΗΧΙΑ,
Η ΖΙΜΕΝΣ,
 ΟΙ ΜΙΖΕΝΣ, κλπ κλπ κλπ....

ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΒΟΥΚΙΝΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΦΗΛΙΟ
ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΄ΛΑΜΟΓΙΑ" ΚΑΙ ΚΟΜΠΙΝΑΔΟΡΟΙ
ΝΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ....!!!!

ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΑΡΕΛΑΣΗ, ΤΟΒΡΑΔΥ  ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ...!!!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ....!!!

Το καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Π.Ε Πιερίας

Στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Μαρτίου 2011 στη Θεσσαλονίκη για το Καλάθι των Αγροτικών Προϊόντων της Περιφέρειας, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, έγινε η παρουσίαση του τοπικού αγροτικού καλαθιού της Πιερικής γής.


Ο πραγματικά πλούσιος τόπος της Πιερίας μπορεί να αναδείξει μια πλειάδα τυποποιημένων και μεταποιημένων αγροτικών ποιοτικών προϊόντων. Το καλάθι ακουμπά την αλυσίδα παραγωγής των αγροτικών προϊόντων από τον σπόρο ως το ράφι και τα σημεία κατανάλωσης.


Το τοπικό καλάθι σχεδιάστηκε για να είναι ενταγμένο σε ένα αγροτικό περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό, με ορίζοντα τουλάχιστο δεκαετίας. Στόχος μας είναι η ανάδειξη του αγροδιατροφικού μοντέλου της Πιερίας η αύξηση της κατανάλωσης των τοπικών αγροτικών προϊόντων πετυχαίνοντας τη βελτίωση του εισοδήματος του παραγωγού, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων μας. Το τοπικό καλάθι των αγροτικών προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι ένα αντιπροσωπευτικό καλάθι Μεσογειακής Διατροφής υψηλής διατροφικής αξίας.


Το τοπικό καλάθι αποτελείται από ποιοτικά προϊόντα πιστοποιημένα Τοπικά Προϊόντα ή προϊόντα που έχουν την δυνατότητα να πιστοποιηθούν, αναδεικνύοντας την Πιερική τους Ταυτότητα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Πιερικής αγροτικής οικονομίας, προωθώντας την ενίσχυση των εξαγωγών και την κάλυψη των τοπικών διατροφικών αναγκών, τη βελτίωση και σταθεροποίηση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορική διαχείριση των φυσικών μας πόρων.


Το αγροδιατροφικό μοντέλο διαμορφώνει ταυτότητα, ποιότητα, αειφορία, ανταγωνιστικότητα αγροτοκτηνοτροφική ανάπτυξη. Το σχεδιασμένο καλάθι των τοπικών προϊόντων είναι ενταγμένο σε ένα στοχευόμενο επιχειρησιακό σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση της αγροτουριστικής ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία που θα συνδέσει την αγροτική οικονομία, με την μεταποίηση, την τουριστική ανάπτυξη και την καινοτομία.


Ευελπιστούμε τα αγροτικά προϊόντα που συνθέτουν το τοπικό μας καλάθι να οδηγήσουν στην ισόρροπη ανάπτυξη της Πιερίας και τα αγροτικά προϊόντα «σήμα κατατεθέν» της περιοχής μας να συνδεθούν με όλο τον παραγωγικό ιστό. Για να πετύχουμε πρέπει να οργανώσουμε τις μεθόδους παραγωγής, συγκέντρωσης, τυποποίησης προϊόντων, τις μορφές μεταποίησης και πιστοποίησης, και φυσικά, την οργάνωση των πρωτοβουλιών για εμπορία, προώθηση και προβολή των προϊόντων μας. Απώτερος στόχος, φυσικά, είναι η αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.


Η αειφορική αγροτική ανάπτυξη απαιτεί ένα συνολικό διαχειριστικό πλαίσιο με βάση τη διασύνδεση της τοπικής αγροτικής κοινωνίας με τα γεωγραφικά όρια της περιοχής. Η παραγωγή των αγροτικών προϊόντων που θα συνθέτουν το αγροτικό καλάθι της Πιερίας είναι μια ουσιαστική ενεργητική πολιτική, μια καθαρή εξωστρεφής δράση που θα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία και ενίσχυση των παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων και των καλλιεργειών δίνοντας την δυνατότητα και σε νέες καλλιέργειες να ενταχτούν βιώσιμα στην αγροτική παραγωγή.


Αναλυτικά το μεγάλο ποιοτικό αγροτικό τοπικό καλάθι της Πιερικής γης που βασίζεται στην Μεσογειακή Διατροφή περιλαμβάνει:


Το μαλακό και σκληρό σιτάρι κεντρικής και βόρειας Πιερίας. Δύο είδη σίτου εξαιρετικών θρεπτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών.


Οι Σκοτινιότικες ελιές και το υψηλής ποιότητας παραγόμενο λάδι Πιερίας από αυτές. Τα παραγόμενα προϊόντα θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν ως ΠΓΕ.


Το επιτραπέζιο Σταφύλι Πιερίας ποικιλίας Grimson. Η Πιερία έχει παράδοση στην καλλιέργεια της αμπέλου, παράγει πλέον ονομαστά επιτραπέζια σταφύλια.


Ο Τοπικός οίνος (κρασία και Λικέρ) Πιερίας πιστοποιημένος ως ΠΓΕ. Εξαιρετικής ποιότητας κρασιά -πολλά πιστοποιημένα ως βιολογικής γεωργίας- μπορούν να έχουν λαμπρό μέλλον.


Τα παραδοσιακά τσίπουρα των επιμέτρων περιοχών της Πιερίας. Για την ανάδειξη τους είναι απαραίτητη η τυποποίηση και συσκευασία τους.


Τα Ακτινίδια Πιερίας πιστοποιημένα ως ΠΓΕ, το πλέον αναγνωρισμένο προϊόν της Πιερικής γης .


Τα Κεράσια Ράχης και Κολινδρού. Το άριστο μικροκλίμα των περιοχών ανάδειξαν τα ονομαστά κεράσια. Ετοιμάζονται να πάρουν το δρόμο για την πιστοποίηση ως ΠΓΕ.


Το παραδοσιακό τσάι Ολύμπου Sideritis scardica: (Griseb). Από τα πιο ποιοτικά αρωματικά λευκά τσάι με φαρμακευτικές ιδιότητες.


Τα Κάστανα Παντελεήμων και Βρίας. Όποιος δε τα δοκίμασε ψητά στον πεζόδρομο της Κατερίνης δεν αισθάνθηκε την γλυκιά γεύση του χειμώνα. Η πιστοποίηση τους θα δώσει την θέση που του χρειάζονται.


Η Φράουλα Σβορώνου.


Τα καρπούζια και πεπόνια Δίου. Τα μποστάνια της περιοχής όλο άρωμα γεύση και δροσιά ένα εξαιρετικό καλοκαιρινό επιδόρπιο για τον επισκέπτη μας.


Τα υπαίθρια και θερμοκηπίου λαχανικά της περιοχής Κατερίνης και του Αιγινίου. Μια δυναμική αγροτική δράση για την οικονομία της περιοχής δεδομένου ότι καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών της.


Το Μέλι της Ορεινής Πιερίας (Ολύμπου και Πιερίων). Ο πλούτος των λουλουδιών και η μοναδική χλωρίδα των Μυθικών μας βουνών δίνουν στις μέλισσες την άριστη πρώτη ύλη για να παράγουν το εξαιρετικής ποιότητας μέλι. Η πιστοποίηση του κρίνεται απαραίτητη.


Τα τυροκομικά προϊόντα ΠΟΠ (Φέτα, Κασέρι, Μανούρι, Μπάτζιός) Εξαιρετικά πιστοποιημένα προϊόντα της ηπειρωτικής Ελλάδος με πρώτη ύλη της τοπικής κτηνοτροφίας και το παραδοσιακό τοπικό γιαουρτάκι εξαιρετικό τοπικό προϊόν ευρύτατης κατανάλωσης και άριστης υγιεινής ποιοτικής διατροφής.


Τα Αυγά Πιερίας. Από τα τοπικά οικογενειακά πτηνοτροφία, ένα θρεπτικό προϊόν για την οικογένεια.


Τα Μύδια και οστρακοειδή Πιερίας. Ένα ακόμη προϊόν πασίγνωστο σήμα κατατεθέν της Πιερίας η πιστοποίηση απλός θα τα επιβραβεύσει.


Τα Αλιεύματα Θερμαϊκού - Παράκτιας Αλιείας Πιερίας. Η παράνομη αλιεία ο μεγάλος εχθρό τους.


Τα Κοτόπουλα Κατερίνης.


Τα Ορεινά χοιρινά Βρίας. Μεγάλη παράδοση, δεκαετίες, στην εκτροφή για αυτό το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.


Το κατσικάκι ορεινής Πιερίας. Εξαιρετικό προϊόν της τοπικής κτηνοτροφίας.


Τα εκτρεφόμενα θηράματα των Πιερίων και τα κρεατοπαρασκευσματά τους


Τα Παραδοσιακά γλυκά της Πιερίας.


Το άριστης ποιότητας βαμβάκι και ο Καπνός τύπου Κατερίνης στα εξαγώγιμα προϊόντα.


Τα ενεργειακά φυτά ηλίανθος, ελαιοκράμβη και σόργο.


Στο καλάθι της Πιερικής γης την θέση τους μπορεί να έχουν οι πιλοτικές και νέες καλλιέργειές όπως:


Τα Ρόδια της Πιερίας


Η φυσική γλυκαντική ουσία από την επεξεργασία της Στέβιας Καινοτόμα καλλιέργεια.


Η Τρούφα από την Ορεινή Πιερία. Άρχισε να γίνεται γνωστή στα καλά εστιατόρια. Έχει ελπιδοφόρο μέλλον.


Τα περισσότερα από τα παραπάνω προϊόντα μπορούν να ενταχθούν στο διευρυμένο περιφερειακό καλάθι της Κεντρικής Μακεδονίας δίνοντας το στίγμα της Πιερικής τους Ταυτότητας. Η προσαρμοστικότητα του τοπικού μας καλαθιού στις σύγχρονες διατροφικές συνθήκες της Μεσογειακής Διατροφής και στην αναζήτηση ποιοτικών προϊόντων από τους καταναλωτές αποτελεί το νέο πρότυπο αγροτικής ανάπτυξης.


Το τοπικό καλάθι αποτελεί ένα μαγευτικό ταξίδι γεύσεων σε όλα τα σημεία της Πιερικής γης, αναδεικνύοντας την γεωγραφική ποικιλομορφία, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής και την ταυτότητά της.

ΠΙΕΡΙΚΟΣ -ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ :http://imerisiatispierias.blogspot.com/2011/04/blog-post_1894.htmlΠΛΑΣΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ?
ΕΝΑ -ΕΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ, ΤΩΝ 50 ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ 100 ΕΥΡΩ ΚΑΘΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ "ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΠΛΑΣΤΩΝ" ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ ΕΚ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΑΣ ΛΟΙΠΟΝ.

ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ...ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ "ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ"

http://bikiropoulos.blogspot.com/2011/03/blog-post_9545.html


Οι έλληνες ξεπερνούν λίγο το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων

Τα δημογραφικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat...δείχνουν πως οι έλληνες ξεπερνούν λίγο το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων.


Όπως αποκάλυψε η έρευνα, στην Ελλάδα οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 82,7% χρόνια, ενώ οι άντρες 77,8%. Σε ότι αφορά τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα νούμερα είναι 82,4% για τις ευρωπαίες γυναίκες και 77,8% για τους άντρες.


Την πρώτη θέση στη μακροζωία καταλαμβάνουν οι Γαλλίδες γυναίκες με μέσο όρο τα 85,1%, με τις Ισπανίδες να ακολουθούν με 84,9%. Όσον αφορά τους άντρες, οι Σουηδοί είναι πρώτοι με 79,4%, ενώ ακολουθούν οι Ιταλοί με 79,1%


Σε ότι αφορά τη γονιμότητα, οι ελληνίδες γυναίκες βρίσκονται στη 14 θέση από τους 27 λαούς της Ε.Ε με ποσοστό 1,52 παιδιά, την ώρα που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το 1,6 παιδιά.


Τέλος, οι αλλοδαποί στην Ελλάδα το έτος που μας πέρασε αντιπροσώπευαν το 8,4 του συνολικού μας πληθυσμού (περίπου 954.800), με το 7,4% αυτών να προέρχεται από Ευρωπαϊκές χώρες και το 1,4% από άλλες χώρες.

newsbomb
Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Οι έλληνες ξεπερνούν το προσδόκιμο ζωής των Ευρωπαίων http://24wro.blogspot.com/2011/04/blog-post_1714.html#ixzz1IHgDgDwT

Ξεκίνησε ο διάλογος για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων

Συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων, συνεργασίες νοσοκομείων με ανταλλαγή μονάδων και προσωπικού και μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε μονάδες πλήρους εξειδίκευσης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης και αποκατάστασης χρόνιων περιστατικών είναι μερικές από τις μορφές συνενώσεων που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο των σχεδιασμών του υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη των μονάδων υγείας.

Όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια συνεδρίαση για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας, στόχος του εγχειρήματος είναι η βελτίωση των υπηρεσιών και η μείωση των ανισοτήτων μέσα από την κατανομή και βέλτιστη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, των υποδομών και των πόρων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Η κρίση, τόνισε ο κ. Λοβέρδος, είναι μια άριστη αφορμή, να κάνουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τις αναγκαίες παρεμβάσεις, δεδομένου, όπως είπε, ότι έχουν περάσει 28 χρόνια από τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Εστιάζοντας τα τρωτά του συστήματος, επισήμανε ότι παρά τις υψηλές δαπάνες υπάρχει χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης από τις υπηρεσίες υγείας, ενώ οι γιατροί είναι ανισομερώς κατανεμημένοι στο σύνολο της χώρας αλλά και στρεβλά κατανεμημένοι ως προς τις ιατρικές ειδικότητες. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, οι κλίνες και το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό εμφανίζουν μια παράλογη ανισοκατανομή.
«Με βάση τις παραπάνω παραδοχές, γίνεται φανερό ότι οι δυνάμεις του συστήματος υγείας χρειάζεται να αναδιαταχθούν», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, υπογραμμίζοντας ότι στην μια περίοδο κρίσης που διέρχεται η χώρα, ο τομέας της υγείας οφείλει να ανταποκριθεί στο μέγιστο βαθμό στις ανάγκες των πολιτών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο διάλογος θα είναι τρίμηνος, ενώ η πρώτη απόφαση θα ληφθεί την 1η Ιουλίου από την ηγεσία του υπουργείου.
Στο πλαίσιο του διαλόγου θα γίνουν συσκέψεις ανά περιφέρεια και περιοχή και συσγκεκριμένα η πρώτη θα γίνει την Μεγάλη Εβδομάδα και θα αφορά την Αθήνα.
Από όλους τους ενδιαφερόμενους ή εμπλεκόμενους φορείς, θα κατατεθούν απόψεις, ενώ, όπως εξήγησε ο κ. Λοβέρδος, όλα τα ιδρύματα της χώρας καλούνται να συνεισφέρουν με τις σκέψεις και τις προτάσεις τους.
Η ανά περιφέρεια, ή περιοχή, ή νομό της χώρας συζήτηση, θα εξειδικεύεται με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα συστηματοποιούνται ανά υγειονομική περιφέρεια, ενώ οι συστηματοποιημένες προτάσεις θα εκτίθενται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
ΛΑΟΣ: Ζητούμενο η καλύτερη ποιότητα στην Υγεία.
Το ζητούμενο στην Υγεία, είναι το πώς θα εξασφαλισθεί καλύτερη ποιότητα, χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά ο ασθενής. Ελπίζουμε η μείωση στα διοικητικά στελέχη, να αποβεί υπέρ του νοσηλευτικού προσωπικού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.
ΣΥΝ: Κακόγουστη πρωταπριλιάτικη φάρσα
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας μόνο ως κακόγουστη πρωταπριλιάτικη φάρσα μπορούν να εκληφθούν, σχολίασε ο ΣΥΝ
Σε χώρες που εφαρμόστηκαν αντίστοιχες πολιτικές με αυτές του μνημονίου, έκλεισαν νοσοκομεία και μονάδες υγείας, μειώθηκαν δραματικά οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία, περιορίστηκαν δραστικά οι παροχές προς τους πολίτες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνησιμότητα, να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής και να περιοριστεί η πρόσβαση των πολιτών σε δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στον «προσχηματικό διάλογο της κατεδάφισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας».


http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1951447


Economist: Έχετε χρεοκοπήσει, παραδεχτείτε το

Ο Economist προεξοφλεί σε άρθρο του τη χρεοκοπία της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Καλεί την Ελλάδα να σταματήσει να προσποιείται πως μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση.

"Μαζί τα φάγαμε: Πρωταπριλιάτικη προσφορά των Οικολόγων Πράσινων στον κ. Πάγκαλο!!!!

Ένα κουτί σοκολατάκια ήταν το δώρο των Οικολόγων Πράσινων για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, ως πρωταπριλιάτικη προσφορά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος με τίτλο "Μαζί τα φάγαμε: Πρωταπριλιάτικη προσφορά των Οικολόγων Πράσινων στον κ. Πάγκαλο", το δώρο δεν έγινε δεκτό από το πολιτικό του γραφείο.
Από το κουτί, έλειπαν όλα τα σοκολατάκια εκτός από ένα και στάλθηκε στο πολιτικό του γραφείο στην οδό Πειραιώς, όπου και ανοίχτηκε επιτόπου. Στη θέση των γλυκών που έλειπαν υπήρχε σημείωμα που έγραφε "Μαζί τα φάγαμε".
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση οι συνεργάτες του αντιπροέδρου, επέστρεψαν το κουτί ως απαράδεκτο, επειδή προφανώς δεν διαθέτουν το χιούμορ του προϊσταμένου τους, που έχασε έτσι και την ευκαιρία να γευθεί το τελευταίο σοκολατάκι.
Τα υπόλοιπα γλυκά του κουτιού είχαν μοιραστεί προηγουμένως σε πρόσφυγες και περαστικούς στην Πλατεία Κουμουνδούρου, κοντά στα γραφεία των Οικολόγων Πράσινων.

Κρήτη: Σεισμός 6,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ πριν λίγο

Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Κρήτη. Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ηράκλειο, αλλά και σε περιοχές της Αττικής

Σοβαρά υγειονομικά προβλήματα προκαλεί η συσσώρευση των απορριμμάτων σε πολλές περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης,

 σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής.


Τα προβλήματα δημιουργούνται λόγω του όγκου των σκουπιδιών και της μακροχρόνιας έκθεσης τους στο περιβάλλον, με συνέπεια την ανάπτυξη μικροοργανισμών, ειδικά στα οργανικά απορρίμματα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη διασπορά τους γύρω από τους κάδους, δημιουργεί κινδύνους μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, όπως γαστρεντερίτιδας και άλλων εντερολοιμώξεων
Από την αρμόδια υπηρεσία συνιστάται στους πολίτες, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας, να κρατούν -μεταξύ άλλων- τις σακούλες ερμητικά κλεισμένες στα μπαλκόνια τους, να αποφεύγουν την επαφή ή έκθεση στους όγκους των απορριμμάτων, ενώ οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων δεν θα πρέπει να αφήνουν τα ζώα να προσεγγίζουν τα σκουπίδια.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η προσπάθεια καθαρισμού της πόλης. Σύμφωνα με την αντιδημαρχία Καθαριότητας η εικόνα της Θεσσαλονίκης θα αρχίσει να βελτιώνεται από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΩΡΓΟ...ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!!!!!!!!!!1

...ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


BBC: Η καλύτερη πρωταπριλιάτικη φάρσα

Της Ντίνας Μιχαλοπούλου
Το 1957 ο δημοσιογράφος του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλμπι έκανε μία από τις πιο διάσημες πρωταπριλιάτικες φάρσες και ίσως την πρώτη τηλεοπτική. Μεταξύ άλλων θεμάτων η εκπομπή του "Πανόραμα" μετέδωσε ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη σοδειά... σπαγγέτι στην Ελβετία
Έτσι οι τηλεθεατές παρακολούθησαν ένα ρεπορτάζ σχετικά με μία ελβετική οικογένεια, της οποίας τα μέλη χαρούμενα μάζευαν τα μακαρόνια από το δέντρο και τα άφηναν να στεγνώσουν στον ήλιο. Μάλιστα ο Ντίμπλμπι που έκανε το "σπικάζ" του ρεπορτάζ περιέγραψε πως κάθε χρόνο στα τέλη Μαρτίου, καλλιεργητές σπαγγέτι σε όλη την Ευρώπη περιμένουν με ανυπομονησία τη νέα σοδειά - με βασικό φόβο μήπως πιάσει κρύο και αλλοιωθεί η γεύση του καρπού.
Επίσης "ενημέρωσε" ότι το γεγονός πως όλοι οι καρποί έχουν το ίδιο μήκος, οφείλεται στην σκληρή εργασία πολλών γενιών καλλιεργητών και ότι οι ποσότητες σπαγγέτι που παράγει η Ελβετία δεν είναι τίποτα μπροστά στην ιταλική παραγωγή
Η πρωταπριλιάτικη φάρσα του Ντίμπλμπι, προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις. Πολλοί τηλεθεατές τηλεφωνούσαν για να διαμαρτυρηθούν που το σοβαρό BBC μετέδωσε ένα ρεπορτάζ για ανύπαρκτο θέμα. Άλλοι πάλι τηλεφωνούσαν για να μάθουν πως μπορούν και εκείνοι να προμηθευτούν τον καρπό και να παράγουν το δικό τους σπαγγέτι.
Σημειώνεται ότι το σπαγγέτι δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστό στη Βρετανία και για πολλούς θεωρείτο ένα εξωτικό έδεσμα.

ΝΟΟΖ

ΜΕΤΡΗΤΑ ΤΕΛΟΣ....(ΛΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ..!)

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΑΡΤΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝΜε στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καταργούνται οι συναλλαγές τοις μετρητοίς σε αγορές άνω των 3.000 ευρώ. Μόνο πιστωτική, χρεωστική και επιταγές από 1η Απριλίου.
 Το μέτρο αρχικά αφορούσε αγορές άνω των 1.500 ευρώ.

ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΟΜΙΧΛΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣΝΙΚΗΣΕ Η ΣΙΕΝΑ

ΚΑΙ ΜΑΖΕΥΕΙ ΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ