Σάββατο, 9 Απριλίου 2011

BIKIROPOULOS THEOCHARIS, THE SUITCASE,

"ΚΑΤΙ ΣΤΙΓΜΕΣ" Εκδόσεις ΠΕΡΙ 1992 .ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Τίποτα δεν άλλαξε


Τίποτα δεν άλλαξε
σ' αυτή τη

μίζερη πόλη


Μόνο οι τιμές

στα μπαρ με τα ποτά της λήθης

και τα χρόνια

της μικρής πόρνης

που έπαψε να βάφει χείλη, μάγουλα

να δείξει

18...


Η μουσική αναπηδά σε ντενεκέδες

γεμάτους σκουπίδια

που σκόρπισαν στο δρόμο με τις λακκούβες

αδέσποτα σκυλιά.

Άνθρωποι βυθισμένοι

στο νέφος

των σκέψεών τους

ψάχνουν να δουν

το αυριανό το μέλλον

μέσα στις μπερδεμένες ιδέες

κι ερεθίσματα

-ενέσεις της προόδου-

τίποτα δεν άλλαξε

σ αυτή τη

μίζερη πόλη,

Τίποτα.

(1985)

Coolspotting.gr: Το νέο μεγάλο site για τους φανατικούς του μοντέρνου design!

Τα πιο στυλάτα αντικείμενα. Οι πιο ανατρεπτικοί σχεδιαστές...
Οι πιο avant garde... αρχιτέκτονες. Το πιο μοντέρνο design. Οι πιο πρωτοποριακοί φωτογράφοι. Το πιο εκκεντρικό στυλ. Οι πιο ενδιαφέροντες ιστότοποι. Τα πιο τρελά gadgets. Και όλα αυτά συγκεντρωμένα σε ένα μόνο, cool site, το coolspotting.gr
Το νέο site του ομίλου DPG απευθύνεται στους κυνηγούς της αισθητικής και τους φανατικούς του design, οι οποίοι ψάχνουν εναγωνίως για αντικείμενα, τάσεις, sites, σχεδιαστές και εικόνες που προκαλούν εθισμό από το πρώτο βλέμμα. Στη λογική των παγκόσμιων design blogs, που ορίζουν αισθητικά την εποχή μας, το coolspotting.gr είναι το μεγάλο, ελληνικό design site που θα ορίσει μια νέα εποχής αισθητικής στα ελληνικά site. Ό,τι cool υπάρχει στον πλανήτη design, υπάρχει και στη σελίδες του coolspotting.gr και βρίσκεται μόνο ένα κλικ μακριά σας.

Για περισσότερα, μπείτε τώρα: www.coolspotting.gr
  http://24wro.blogspot.com/2011/04/coolspottinggr-site-design_9174.html#ixzz1J1wxiKgG

ΡΕΚΟΡ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάνε οι τιμές των καυσίμων στην χώρα μας και οι μετακινήσεις για την περίοδο του Πάσχα που πλησιάζει αναμένεται – αν ...γίνουν – να “κάψουν” κυριολεκτικά τους πολίτες....

τέρμα στο σοβαρότατο θέμα των Βορειοηπειρωτών… «μαϊμού

Η Διοίκηση του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων φαίνεται ότι, επιτέλους, αποφάσισε -έστω και πολύ αργά – να δώσει τέρμα στο σοβαρότατο θέμα των Βορειοηπειρωτών… «μαϊμού», συνταξιούχων του Οργανισμού. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μεγάλος αριθμός Αλβανών πολιτών, με...

τη βοήθεια επίορκων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -και ασφαλώς με το αζημίωτο (!)- «βαφτίστηκαν» Βορειοηπειρώτες και εδώ και πολλά χρόνια συνταξιοδοτούνται από τον ΟΓΑ!
Ναι, από τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελλήνων αγροτών! «Χαίρε βάθος αμέτρητον», λένε οι γνωρίζοντες, λόγω υπηρεσιακής θέσης, στον Οργανισμό!

Στο 1,25% από 1% ανέβασε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το επιτόκιο του ευρω

, όπως εξάλλου αναμενόταν από τις αγορές και τους αναλυτές..
Πρόκειται για την πρώτη αύξηση στο κόστος χρήματος από το ιστορικό χαμηλό του 1% -με σκοπό την ανάσχεση του ευρω-πληθωρισμού. Μάλιστα, οι οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για δύο επιπλέον αυξήσεις μέσα στο 2011, φέρνοντας το τελικό κόστος στο 1,75%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δανειολήπτες.
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε ότι: το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% με ισχύ τις πράξεις που θα διακανονιστούν στις 13 Απριλίου 2011.
Επίσης, το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 2% με ισχύ από τις 13 Απριλίου, ενώ το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50% με ισχύ επίσης από τις 13 Απριλίου.
Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος τηςΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, διαβεβαίωσε αφενός ότι η νομισματική πολιτική παραμένει χαλαρή, καθώς τα επιτόκια διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και αφετέρου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον στην περίπτωση που συνεχιστεί η άνοδος του ευρω-πληθωρισμού πάνω από τα επίπεδα το 2%.
Αναφερόμενος τέλος στην Ισπανία, μετά και τις εξελίξεις στη Πορτογαλία, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι οι αγορές έχουν δείξει ότι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που έχει κάνει η Μαδρίτη μέχρι τώρα.

Τρία ονόματα κατέληξαν στο παρασκηνιακό τραπέζι

Οι πρωταγωνιστές, η Ουάσιγκτον και οι εκλογές στη γείτονα χώρα.

Της Αγγελικής Σπανού στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
“Republika Severna Makedonija” (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), “Republic of Vardar Macedonia” (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και “Gorna Makedonija” (Άνω Μακεδονία) είναι τα τρία ονόματα, τα οποία -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- βρίσκονται στο τραπέζι των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι συνομιλίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και είναι θέμα ωρίμανσης της πολιτικής συγκυρίας αν θα σηκωθεί ή όχι η κουρτίνα. Με δεδομένη την προεκλογική κατάσταση στην ΠΓΔΜ και την πολιτική ρευστότητα που φέρνει εδώ η οικονομική κρίση, δεν φαίνεται πιθανόν ότι θα βρεθεί σύντομα έδαφος για κορύφωση της διαδικασίας, η οποία ωστόσο έχει πλήρως εξελιχθεί σε συνθήκες απόλυτης εχεμύθειας.
Σύμφωνα με πολλές ενδείξεις, ο προσδιορισμός της γλώσσας καταλήγει στο “makedonski jarik (μακεδονική γλώσσα), ενώ για τον προσδιορισμό της υπηκοότητας επιλέγεται η οδός της εποικοδομητικής ασάφειας (citizens of the Republic…/πολίτες της Δημοκρατίας…).
Οι σοβαρές αυτές διαπραγματεύσεις διεξάγονται με όρους άκρας μυστικότητας και από εξωυπηρεσιακούς παράγοντες που δεν ανήκουν, οργανικά, στο υπουργείο Εξωτερικών. Η ελληνική πλευρά εκπροσωπείται, κυρίως, από έναν άτυπο σύμβουλο του πρωθυπουργού (Α.Ρ.), ο οποίος αξιοποιεί ως μεσολαβητή προς την πλευρά των Σκοπίων έναν υπερδραστήριο Έλληνα (Μ.Μ.) που ζει στα Σκόπια και βιοπορίζεται με αδιευκρίνιστο τρόπο, ενώ η κυβέρνηση Γκρούεφσκι εκφράζεται μέσω δύο αδελφών που εργάζονται ο ένας στις μυστικές υπηρεσίες και ο άλλος στην υπηρεσία τελωνείων (V. και S. M.).
Τη σκηνοθεσία αυτής της διπλωματικής ταινίας μυστηρίου ελέγχει ο κ. Τόμας Κάουντριμαν, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών) και παλιός μας γνώριμος από τη θητεία του στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας.
Η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται έντονα για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, γιατί θεωρεί ότι έτσι θα ενισχυθεί η σταθερότητα των Σκοπίων, θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θα ενισχυθεί η δυναμική προσέγγισης προς τις ευρωπαϊκές δομές. Είναι βέβαιο ότι στο τελευταίο του ταξίδι στην αμερικανική πρωτεύουσα ο κ. Γκρούεφσκι δέχθηκε αφόρητες πιέσεις από την αμερικανική πλευρά να κάνει το βήμα μπροστά και ίσως είναι αυτός ο κυριότερος λόγος για τον οποίο στη συνέχεια πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, δρομολογώντας πρόωρες κάλπες.
Υψηλόβαθμοι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας έχουν εκφράσει σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους την αισιοδοξία ότι μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο στο σκοπιανό μετά τις εκλογές στη γειτονική χώρα (οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού) και πριν να πέσει η αυλαία στη Χάγη με την τελική απόφαση επί της προσφυγής των Σκοπίων που εγκαλούν την Ελλάδα για δήθεν παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας λόγω της απόφασης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για μη ένταξη της ΠΓΔΜ.
Ωστόσο, ο Ν. Γκρούεφσκι έχει αποδείξει ότι είναι απολύτως απρόβλεπτος και έχει αιφνιδιάσει κατ’ επανάληψη ακόμη και ένθερμους συμμάχους της χώρας του με παλινωδίες, αλλαγή στάσης την τελευταία στιγμή και άτακτες υποχωρήσεις από τις αρχικές του θέσεις.
Με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που καλείται να κρίνει εάν η Ελλάδα παραβίασε ή όχι την Ενδιάμεση Συμφωνία ασκώντας το δικαίωμα του βέτο (στο ΝΑΤΟ, για την ένταξη των Σκοπίων) έκλεισε ο βασικός κύκλος της δικαστικής διαδικασίας. Από την πλευρά της ΠΓΔΜ παρουσιάστηκαν δηλώσεις ελλήνων πολιτικών (με πρώτη εκείνη του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή) που αναφέρονταν ρητά σε βέτο, όπως επίσης σχετικά σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης και δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο.
Η ελληνική εκδοχή: Δεν κρίνεται στη Χάγη η ονομασία
Η απάντηση της ελληνικής πλευράς στην προσφυγή των Σκοπίων στη Χάγη ήταν ότι οι αποφάσεις στο εσωτερικό της Συμμαχίας λαμβάνονται με ομοφωνία, όπως αποδεικνύεται από δημόσιες τοποθετήσεις νατοϊκών αξιωματούχων, ακόμη και του ίδιου του γενικού του γραμματέα. Επίσης, από την ελληνική πλευρά τονίστηκε ότι τα Σκόπια έχουν κατακρεουργήσει την Ενδιάμεση Συμφωνία, παραβιάζοντας με την αλυτρωτική τους πολιτική τις βασικές δεσμεύσεις για σειρά ετών. Ήταν απολύτως ενδεικτική, άλλωστε, η αποκάλυψη από αντιπολιτευόμενο κανάλι (Α1) της ΠΓΔΜ ότι κρατικό πανεπιστήμιο χρησιμοποιεί τον Ήλιο της Βεργίνας στα πτυχία που χορηγεί.

Η Αθήνα δεν εκφράζει ούτε αισιοδοξία ούτε απαισιοδοξία για την έκβαση της διαδικασίας, ενώ αρμόδιοι παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας υποστηρίζουν ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα ούτε η πορεία των ευρωσκοπιανών σχέσεων. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι τυχόν αρνητική απόφαση θα προκαλούσε εθνικό σοκ, γιατί δυο γενιές Ελλήνων έχουν εκπαιδευτεί να αναζητούν τη διπλωματική ευτυχία στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου και η κατάρρευση αυτής της προσδοκίας θα είχε σκληρές συνέπειες.
Η υφαλοκρηπίδα
Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”, αποκάλυψε ότι μετά τις τουρκικές εκλογές (12 Ιουνίου) αναμένονται εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, θέτοντας ευθέως το δίλημμα “ή λύση ή Χάγη” και αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο δεν θα συνεχιστούν επ’ αόριστον. Με άλλα λόγια, θα συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα και είτε θα υπάρξει διευθέτηση σε διμερές επίπεδο είτε θα συνταχθεί συνυποσχετικό για παραπομπή της διαφοράς σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Αν μέχρι χθες το δεύτερο σενάριο ήταν το μόνο ρεαλιστικό, σήμερα δεν είναι αυτονόητο ότι το πρώτο διατυπώνεται απλώς για την οικονομία της συζήτησης.http://www.makthes.gr/news/politics/71890

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΑΓΓΙΞΕΙ Η ΚΡΙΣΗ

Η οικονομική κρίση βρίσκεται όπως όλα δείχνουν στο κορύφωμά της με τις περισσότερες...
επαγγελματικές ομάδες να αντιμετωπίζουν προβλήματα που φτάνουν στα όρια της εξόντωσης.
Οι δυσοίωνες προβλέψεις δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, ειδικά για τον τομέα του εμπορίου, ο οποίος είναι μακράν αυτός που πλήττεται περισσότερο από τις συνέπειες της έλλειψης ρευστού.
Μέσα στη σκοτεινιά της κρίσης και την περιρρέουσα μιζέρια, η λίστα του Business week με τα δέκα επαγγέλματα που εμφανίζουν τις καλύτερες προοπτικές για το 2011, ανοίγει μια χαραμάδα αισιοδοξίας
Οι τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών βρίσκονται ακόμη ψηλά στη λίστα με τα επαγγέλματα που δεν αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης, καθώς ο επιχειρηματικός κόσμος εισέρχεται στην εποχή των τηλεδιασκέψεων και η τεχνολογία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.
Οι χρηματοοικονομικοί αναλυτές θεωρούνται επίσης ένα από τα επαγγέλματα του μέλλοντος, καθώς όλοι οι οργανισμοί, κυβερνητικές υπηρεσίες, κερδοσκοπικές και μη επιχειρήσεις, χρειάζονται έξυπνη χρηματοοικονομική ανάλυση που θα καθοδηγήσει τη λήψη των διοικητικών αποφάσεων.
Ζήτηση αναμένεται να σημειώσουν επίσης οι φυσιοθεραπευτές αλλά και οι προπονητές, αφού ο σύγχρονος τρόπος ζωής οδηγεί στη συνειδητοποίηση της ανάγκης για άθληση και θεραπευτικό μασάζ.
Επιπλέον, με το YouTube να φιλοξενεί σήμερα περισσότερες αναζητήσεις ανά ημέρα από οποιονδήποτε άλλο δικτυακό τόπο πλην της Google, η ανάγκη για υπεύθυνους μοντάζ φιλμ και βίντεο είναι ξεκάθαρη.
Εκτός από όμως από τα λεγόμενα σύγχρονα επαγγέλματα υπάρχουν και τα παραδοσιακά, που επιστρέφουν στην καθημερινότητά μας, προσφέροντας λύσεις με ποιότητα και χαμηλές τιμές.
Μοδίστρες που επιδιορθώνουν ρούχα που ποτέ δεν φορέσαμε, τσαγκάρηδες που δίνουν παράταση ζωής στα παπούτσια, αντί να αγοράζουμε κάθε τρεις και λίγο καινούρια, μπακάληδες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της γειτονιάς, συγκαταλέγονται σ’ αυτή την κατηγορία, ενώ και το επάγγελμα του αγρότη αναμένεται να ζήσει δόξες, τώρα που η ασφυκτική απ’ όλες τις απόψεις ζωή στις πόλεις, οδηγεί αρκετούς σε κύμα εσωτερικής μετανάστευσης, αυτή τη φορά προς τα χωριά.
Ανάσα τέλος, εκτιμάται ότι θα πάρουν όσοι ασχολούνται με τον Τουρισμό, εν όψει καλοκαιριού. Αν κρίνουμε από την προηγούμενη χρονιά μάλιστα, αυτοί που θα βγουν περισσότερο κερδισμένοι, είναι οι τουριστικές επιχειρήσεις κάμπινγκ, καθώς όλοι αναζητούν το συνδυασμό εξοικονόμησης χρημάτων και μεγαλύτερων διακοπών
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, ο τομέας του εμπορίου στη χώρα μας διανύει μαύρες μέρες.
Όπως εξηγεί στο newsbomb.gr, η γενική γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Αλεξάνδρα Πάλλη, «Η αγορά έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα πολύ άσχημα. Κλείνουν καταστήματα ακόμη και σε δρόμους άκρως εμπορικούς, όπως είναι η Κηφισίας και η παραλιακή, αλλά και κατ’ εξοχήν εμπορικές περιοχές όπως η Καλλιθέα. Για να σας δώσω μια τάξη μεγέθους, ο τζίρος των επιχειρήσεων έχει πέσει κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι».
Η κ.Πάλλη υπογραμμίζει ότι το ποσοστό αυτό είναι τεράστιο αν αναλογιστεί κανείς πόσο ανελαστικά είναι πλέον τα έσοδα, διευκρινίζοντας ότι οι τομείς που υποφέρουν περισσότερο είναι τα ρούχα και τα παπούτσια.

Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Ποια επαγγέλματα θα την βγάλουν καθαρή από την κρίση; http://24wro.blogspot.com/2011/04/blog-post_2512.html#ixzz1J01NX5tV

TA XΡΕΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ


Το γράφημα του Reuters παρουσιάζει με ακρίβεια τα χρέη χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης...καθώς και μελών της G20 – των 20 δηλαδή πλουσιότερων χωρών του πλανήτη και των ταχέως αναπτυσσόμενων – ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Μάλιστα, οι διακυμάνσεις είναι πολύ μεγάλες, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι ανάμεσα στις πιο χρεωμένες χώρες του κόσμου είναι και οι πιο ισχυρές.
Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Τα χρέη των χωρών του κόσμου http://24wro.blogspot.com/2011/04/blog-post_5248.html#ixzz1J005fFv5

«Οι Κυριακές στην Κατερίνη»,

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Σύλλογος Προστασίας Παιδιών «ΒΕΝΙΑΜΙΝ»


σας προσκαλεί να τιμήσετε την παρουσίαση του βιβλίου
«Οι Κυριακές στην Κατερίνη»,


του Άκη Δημητριάδη,
την Κυριακή 10 Απριλίου, στις 11:30 το πρωί, στην Αστική Σχολή Αικατερίνης (Παλιό 1ο Δημοτικό Σχολείο).


Εκδότης του Βιβλίου είναι ο Σύλλογος «ΒΕΝΙΑΜΙΝ».
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Εστίας Πιερίδων Μουσών «Εαρινές Ημέρες Μουσών» που διοργανώνονται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Κατερίνης.
Πρόγραμμα Εκδήλωσης
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
• Μιράντα Παππά, Υπεύθυνη γραφείου Πολιτισμού Β/θμιας εκπαίδευσης


• Δρ. Ιγνάτιος Μεϊμάρης, Διευθυντής Διαβαλκανικού Ινστιτούτου για Εκπαιδευτική και Οικονομική Ανάπτυξη
Το βιβλίο θα σχολιάσουν:


• Χάρης Αναστασίου, Πρόεδρος του Συλλόγου «ΒΕΝΙΑΜΙΝ»


• Άννα Βουτσά, εκπρόσωπος Συλλόγου «ΒΕΝΙΑΜΙΝ»


• Ευγένιος Παπαδόπουλος (Ολύμπιος), Συγγραφέας


Την εκδήλωση παρουσιάζει – συντονίζει η


Δημοσιογράφος Χριστίνα Ι. Σιδηροπούλου


Είσοδος ελεύθερη

Τελικά, πόσους ξένους μπορεί να απορροφήσει και να δεχτεί αυτός ο δύσμοιρος ο Έλληνας;Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
Διάβασα με μεγάλη προσοχή , προ ημερών, μια συνέντευξη του σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου στο «Βήμα» που αναρτήθηκε και σε μερικά blogs , για τη συγκλονιστική του «περιπέτεια» του περασμένου Οκτωβρίου, με την «εισβολή» 4 αλλοδαπών στο σπίτι του στο Μετς.


Τα γεγονότα δεν είναι και πολύ γνωστά γιατί ουδέποτε δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα από τα Μ.Μ.Ε. παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για εγκληματική ενέργεια μέσα στο σπίτι ενός Έλληνα πολίτη από αλλοδαπούς εγκληματίες, πολλώ μάλλον γιατί οι εισβολείς παρά λίγο να σκοτώσουν αυτόν τον Έλληνα πολίτη ο οποίος – εκτός των άλλων- είναι και ένας διαλεχτός, πολυβραβευμένος σκηνοθέτης.


Η αφήγηση του Νίκου Κούνδουρου, μήνες μετά το περιστατικό, είναι συγκλονιστική:


«Το συμβάν βέβαια έχει ακόμη την "ουρά" του γιατί τα άτιμα τα πλευρά θέλουν μήνες να κολλήσουν. Επτά-οκτώ μήνες. Κατά βάθος όμως οφείλω να πω ότι χαίρομαι που το πέρασα» λέει. Και εξηγεί:


««Το γεγονός με έκανε να δω την πραγματικότητα. Είχα μια ανόητη ευαισθησία και γενναιοδωρία με την είσοδο ή μάλλον την εισβολή των ξένων στην Ελλάδα. Ελεγα ότι της ίδιας γης παιδιά είμαστε, να μπει ο κόσμος στην Ελλάδα, να ευφρανθεί, να νιώσει ασφάλεια, να φάει, να πιει ελληνικό νερό. Ε, από την ώρα του περιστατικού τέρμα όλες αυτές οι εφηβικές μαλακίες. Τέσσερα κτήνη, τέσσερις βάρβαροι που ούρλιαζαν και βρωμούσαν και φορούσαν μάσκες με έκαναν να δω την πραγματικότητα».


Κι όταν ο δημοσιογράφος τον ρωτά « τι δεν θα ξεχάσει ποτέ από εκείνη τη βραδιά, ο Κούνδουρος με δυο λόγια, «γράφει ένα σενάριο» για ένα θρίλερ που δεν γράφτηκε ποτέ :


«Εκείνο το "μην τον κρατάς, πνίξ΄ τον, τον πού….. " που φώναζε ο μόνος που άκουσα να μιλάει τσάτραπάτρα ελληνικά. Εγώ πού….; Καλά το "πνίξ΄ τον", το "πού….." τι το θέλανε; Από εκεί κινήθηκε ένας μηχανισμός από σκέψεις μου που πέταξε έξω από την Ελλάδα όλους τους μετανάστες. Δεν είναι σωστό όμως και ως κοινωνική συμπεριφορά η Ελλάδα να ανοίγει τις πόρτες της σαν την πουτ…. που ανοίγει τα πόδια της: 1.400.000 ξένοι μέσα στη χώρα; Το 15% της χώρας μετανάστες; Πόσοι Ελληνες μπορούν να απορροφήσουν αυτό το νούμερο; Και όμως, έγινε. Αυτά είναι


συνέπειες του κόμπλεξ κατωτερότητας που έχουν οι Ελληνες. Να ΄ναι καλά οι κυβερνήσεις. Οι Γερμανοί θα έπρεπε να έχουν το κόμπλεξ, όχι εμείς».


Και το συγκλονιστικότερο εκείνης της διήγησης, όταν δέχεται την ερώτηση εάν το περιστατικό είχε «κάτι ιδιαίτερο» που τον έκανε να αισθάνεται έτσι, είναι η παρακάτω σκέψη του:


«Δεν ήθελαν μόνο να κλέψουν. Ηθελαν να σκοτώσουν. Εναν άλλον κύριο εδώ παρακάτω τον έπνιξαν με μαξιλάρι. Εγώ μόλις που γλίτωσα. Κρατούσαν το μαξιλάρι στο πρόσωπό μου και ίσα που ανέπνεα λίγο από το πλάι. Είδα μια εκδικητικότητα φυλετική, ταξική, κοινωνική, εθνική, όπως θες πες το. Ηταν μίσος. Γιατί αυτό που ήθελαν να πάρουν το είχαν πάρει. Τους το έδωσα. Πήγα στο χρηματοκιβώτιο και τους έδωσα ό,τι είχα. Μπήκαν σε ένα σπίτι που για εκείνους ήταν το Λούβρο και εγώ τους πήγα στο χρηματοκιβώτιό μου να τους δώσω ό,τι λεφτά είχα. Από την


ταραχή μου δεν μπορούσα να θυμηθώ τον αριθμό του κωδικού και έκανα ένα λάθος. Μου κοπάνησαν το κεφάλι στο ατσάλι. Μια και δυο και τρεις φορές. Επί δεκαπέντε ημέρες το πρόσωπό μου ήταν μαύρο από το σκοτωμένο αίμα».


Ήταν πολύ σημαντική η συνέντευξη του Νίκου Κούνδουρου. Κι επειδή είναι ένας σημαντικός Έλληνας, απ΄ αυτούς που «κάποιοι» αποκαλούν «επώνυμους» λες και υπάρχουν και… «ανώνυμοι», επειδή είναι ένας άνθρωπος που η προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό του δίνουν το δικαίωμα μα εκφέρει γνώμη και άποψη, ακόμη και επειδή είναι ένας γνήσιος Αριστερός, από οικογένεια Αριστερών και ένας καθαρός Έλληνας , οι τελευταίες φράσεις του ΠΡΕΠΕΙ κάτι να μας διδάξουν:


«Μετά το επεισόδιο βρέθηκα συνεπιβάτης στο αυτοκίνητο ενός φίλου δικηγόρου. Ηρθε ένας Πακιστανός να καθαρίσει τα τζάμια. Του λέει ο φίλος “όχι”. Εγώ, που είχα μόλις περάσει αυτά που είχα περάσει, του λέω “δώσ΄ του κάτι του νεαρού, δεν πειράζει”. Του έδωσε λοιπόν ένα κέρμα. Το παίρνει ο Πακιστανός, το κοιτάζει και μας το πετά στα μούτρα. Πήδηξα έξω σαν να ΄μουν 18 χρόνων, τον έπιασα από τον σβέρκο και τον έσυρα με μια κακία, με ένα μίσος, στο αυτοκίνητο και του ΄πα “βρες το”. Από πίσω ο κόσμος έβλεπε την εικόνα ενός λευκού που


έσουρνε έναν φουκαρά Πακιστανό σαν να ήταν σκύλος. Η εντύπωση που έδωσα ήταν ότι η λευκή ράτσα ταλαιπωρούσε έναν φουκαρά πακιστανό σκύλο. Και όμως συνέβαινε το ανάποδο.»


Δεν μ αρέσει να «πηδάω» σε εύκολα συμπεράσματα. Αλλά αν οι ταλαίπωροι Πακιστανοί που καθαρίζουν τα τζάμια μας μισούν όταν τους δίνουμε ένα κέρμα μικρής αξίας και με τη συμπεριφορά τους μας κάνουν να τους μισούμε, τότε λύση δεν θα βρεθεί. Ποτέ.

ON LINE