Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

Για την εφαρμογή PLACES του FACEBOOK

Σε ρόλο «Μεγάλου Αδερφού» το Facebook
Εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο μοιράζονται ιδιωτικές και προσωπικές στιγμές μέσω του εικονικού κόσμου του Facebook. Η νέα εφαρμογή του Facebook - Places έρχεται να δώσει μια νότα πραγματικότητας σε αυτές τις «συναλλαγές» μέσω του γεωγραφικού εντοπισμού του κάθε χρήστη ανά πάσα στιγμή χρησιμοποιώντας ένα smart phone με πρόσβαση στο internet.

Από αρχές Μαρτίου, πολλοί χρήστες smart phone στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν την εφαρμογή facebook στο κινητό, είδαν να προστίθεται ένα ακόμα κουμπί, αυτό του places, χωρίς να το έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Αν και το ίδιο το..

Facebook μας διαβεβαιώνει ότι η εφαρμογή αυτή εγγυάται την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων, ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στον τρόπο λειτουργίας του Places γεννούνται πολλά ερωτηματικά.

Κάθε χρήστης είναι ελεύθερος να επιλέξει αν θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή ο ίδιος και πώς να χειριστεί τις προσωπικές πληροφορίες. Δηλαδή ο ίδιος επιλέγει εάν θέλει να κάνει γνωστή την τοποθεσία του σε όλο τον κόσμο του διαδικτύου, σε συγκεκριμένους φίλους, φίλους φίλων κλπ, όπως λειτουργεί γενικότερα το προφίλ ενός χρήστη στο Facebook.

Ένα βασικό σημείο που αξίζει να προσέξουμε είναι ότι αυτός που επιλέγει να ενημερώσει με την ακριβή τοποθεσία του έχει τη δυνατότητα να κάνει “tag” και ποιοι άλλοι είναι μαζί του χωρίς την άδειά τους.

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να αναρτηθούν στον τοίχο του χρήστη και να κοινοποιηθούν στον όγκο των φίλων του ανά πάσα στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και άτομα που δεν γνωρίζουμε στην πραγματικότητα αλλά τους έχουμε φίλους στον κόσμο του Facebook, θα έχουν άμεση πρόσβαση στην ακριβή τοποθεσία μας και στον έλεγχο των προσωπικών μας δεδομένων.

Οι κίνδυνοι από τη χρήση αυτής της εφαρμογής είναι μεγάλοι καθώς ο χρήστης με την συγκατάθεση του παραχωρεί στο Facebook ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως το που συχνάζει, που προτιμάει να πηγαίνει να κάνει τα ψώνια του, με ποιους κάνει παρέα κλπ. Το βασικότερο είναι ότι πολλές φορές αποκαλύπτει και προσωπικά δεδομένα φίλων του χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Πολλοί μπορεί να δουν αυτή την εφαρμογή ως ένα ακόμα μεγαλύτερο «αδελφό». Μπορεί το Places να φαντάζει ως ένα “cool” ψυχαγωγικό εργαλείο, κάτι διαφορετικό και μαγικό, αλλά θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν θα θέλαμε να γνωρίζουν οι «φίλοι» μας ότι στο σπίτι μας δεν είναι κανένας, ή ότι βρισκόμαστε σε κάποια συγκεκριμένη τοποθεσία μόνοι μας.

Κάποια προσωπικά στοιχεία από τη ζωή μας καλό θα ήτανε να παραμένουν προσωπικά. Φανταστείτε να έχουμε δηλώσει άρρωστοι στο αφεντικό μας ή στους συναδέλφους μας και να μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελέγξουν αν είναι αλήθεια;

Θα πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε πρώτα τους όρους χρήσης εφαρμογών του διαδικτύου και συγκεκριμένα αυτών που δίνουμε προσωπικά μας στοιχεία. Να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί με τις πληροφορίες και το περιεχόμενο που εναποθέτουμε στο Facebook και των εφαρμογών του, καθόσον είναι άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα διακινηθεί και θα εκμεταλλευτεί στον κυβερνοχώρο.

Για παράδειγμα, το κόστος στο μέλλον ενός νέου ατόμου μπορεί να είναι πολύ υψηλό εάν κάτι ανεπιθύμητο βρεθεί από έναν εργοδότη, ο οποίος χρησιμοποιεί το facebook ως εργαλείο για να εξετάζει τους πιθανούς και νυν υπαλλήλους του. Και αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα. Οι κίνδυνοι από την εκμετάλλευση ενός περιεχομένου ή και στοιχείων προσωπικών δεδομένων στο χώρο του Διαδικτύου είναι πολλοί, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και επαρκής γνώση των όρων στους οποίους οι νέοι προσχωρούν, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν κάποια ιστοσελίδα ή δυνατότητα του Διαδικτύου.

Πολλές φορές ενθουσιαζόμαστε με τις δυνατότητες που μας παρέχει η χρήση των νέων τεχνολογιών και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι κάποιος θα έκανε

κακόβουλη χρήση προσωπικών μας στοιχείων θίγοντας την τιμή αλλά και την προσωπικότητά μας.

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε σκεφτεί, «έλα βρε εμένα τώρα θα βρουν και θα κλέψουν στοιχεία μου και φωτογραφίες, αφού δεν είμαι και κανένας διάσημος.»

Η Άννα Ευθυμίου, Δικηγόρος και Πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ υπογραμμίζει: «Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τα προσωπικά μας στοιχεία που δίνουμε κατά την πλοήγησή μας στο Διαδίκτυο. Κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί τη μυστικότητά τους. Το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή places στο facebook, που ουσιαστικά υποκαθιστά την κάμερα. Η αλήθεια είναι ότι λειτουργεί ως ένας άλλος «big brother», μέσω του οποίου γνωστοποιείται σε όλους οποιαδήποτε κίνησή μας.»

Τέλος, η ΜΚΟ Ν.Ε.Ο.Ι. ενημερώνει τους χρήστες ότι για να απενεργοποιήσουν την εφαρμογή places, θα πρέπει να προσαρμόσουν ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, το προφίλ τους μέσα από τις ρυθμίσεις του λογαριασμού και την ασφάλεια. Εκεί θα βρουν την αντίστοιχη εφαρμογή και μπορούν να επιλέξουν τι θέλουν να κάνουν.

Αξίζει να τονίσουμε, ότι η εφαρμογή Places, δε δίνει τη δυνατότητα απενεργοποίησης αλλά να την περιορίσουμε στο “μόνο εμείς” θα θέλαμε να γνωρίζουμε την ακριβή τοποθεσία μας.

Από 19 Μαΐου έως 1 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ)

Από 19 Μαΐου έως 1 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) (Ομάδα Α) και μαθημάτων ειδικότητας (Ομάδα Β), σύμφωνα με το πρόγραμμα εξετάσεων που έχει ήδη ανακοινωθεί.
Σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται ότι στις πανελλήνιες αυτές εξετάσεις μπορούν να συμμετέχουν:
- Οι υποψήφιοι ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ καθώς και οι κάτοχοι πτυχίου Τεχνικού Επαγγελματικού Εκπαιδευτηρίου (ΤΕΕ) και Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου (ΤΕΛ) και Ναυτικών Λυκείων που κατέθεσαν αίτηση - δήλωση για να είναι υποψήφιοι με την Ομάδα Α.
- Οι υποψήφιοι ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ (Ομάδα Β) που κατέθεσαν αίτηση-δήλωση και εξετάζονται σε κοινά θέματα με την Ομάδα Α στα μαθήματα ειδικότητας.

Φλερτ και σεξ από το facebook

Φλερτ και σεξ με αγνώστους φαίνεται πως είναι συνήθεια των χρηστών του Facebook αφού όπως μαρτυρά έρευνα της Ομάδας Παρέμβασης Ομπρέλα: Ελληνική Εταιρία Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης και του Εργαστηρίου Δυνητικής Πραγματικότητας, Διαδικτυακής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ένας στους τέσσερις χρήστες επιδίδεται σε φλερτ με αγνώστους ενώ ένας στους δέκα αναφέρει ότι είχε είδους σεξουαλική εμπειρία με αγνώστους από το εν λόγω κοινωνικό δίκτυο.


Παράλληλα, ένας στους πέντε δεν διστάζει να βγει ραντεβού με άτομα που γνώρισε μέσω αυτού του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, και ένα ποσοστό 12,1% εμφανίζει εξάρτηση απ' αυτό το κοινωνικό δίκτυο.
Αναφορικά με το φλερτ με αγνώστους από το facebook, τα αποτελέσματα τη έρευνας έδειξαν ότι στο 24,3% του δείγματος αρέσει να φλερτάρει με αγνώστους, το 20,1% έχει βγει ραντεβού με αγνώστους και το 10,6% είχε κάποιου είδους σεξουαλική εμπειρία με αγνώστους από το facebook.

Η ανθρωπογεωγραφία του Facebook
Ποίοι όμως είναι οι χρήστες του facebook; Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι περισσότερες είναι οι γυναίκες, άτομα που ζουν κυρίως σε αστικές περιοχές και άτομα που είτε είναι έγγαμα, είτε έχουν κάποια σχέση.
Συγκεκριμένα, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το 74,8% του δείγματος ήταν γυναίκες και το 25,2% άντρες, ενώ η περιοχή διαμονής ήταν αστική στο 79,7% του δείγματος, ημιαστική στο 14,9% και αγροτική στο 5,4%. Το 45,4% ήταν σε σχέση, το 41,3% δεν είχε σχέση, το 11,2% ήταν έγγαμοι και το 2,1% ήταν διαζευγμένοι.
Όσον αφορά το πώς κυμάνθηκαν οι σχέσεις των χρηστών facebook με άλλους ανθρώπους από τότε που "άνοιξαν λογαριασμό" στον ιστότοπο, το 34,3% του δείγματος δήλωσε ότι αυξήθηκαν, το 1,5% ότι μειώθηκαν και το 64,2% ότι παρέμειναν σταθερές.
Ένα ποσοστό 66,1% δεν ανέγραψε στο προφίλ του τη κατάσταση της σχέσης του, ενώ ένα ποσοστό 33,9% προσδιορίζει αν είναι σε σχέση ή όχι. Στην κατάσταση σχέσης, ένα ποσοστό 28,3% έγραψε ότι βρίσκεται σε σχέση, ένα 17,2% ότι είναι παντρεμένος/η ,το 17,2% ότι είναι ελεύθερος/η και το 5,6% δεν προσδιόρισε.
Το 50,1% δήλωσε ότι έχει χρησιμοποιήσει το facebook ως μέσο απόδρασης από δυσφορική διάθεση (π.χ. θλίψη, στρες, ενοχή, αίσθηση ότι είναι αβοήθητος).
Το 55,09% δήλωσε ότι μένει συνδεδεμένο ενεργά με το facebook για περισσότερο χρόνο απ΄ όσο υπολόγιζε.
Το 22,99% έχει ανταλλάξει τηλέφωνα με άγνωστους/στες στο facebook, ενώ το 11,1% έχει προσθέσει στο προφίλ του εφαρμογές για φλερτ.
Από την έρευνα προέκυψε ότι προσδιοριστικοί παράγοντες για το αν κάποιος θα βγει ραντεβού με άγνωστο μέσω facebook είναι: η ελκυστικότητα του άλλου, η ανταλλαγή τηλεφώνων και το φλερτ με αγνώστους μέσω του ιστότοπου.Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα φλέρταραν με κάποιον άγνωστο στο facebook είναι η εμφάνιση, τα ενδιαφέροντα, οι φωτογραφίες (φυσικές και μη), η προσέγγιση, το chat, τα στοιχεία του προφίλ, η ευγένεια, η οικειότητα και η ασφάλεια.
H ταυτότητα της έρευνας
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σ' ένα δείγμα 327 χρηστών του facebook, ηλικίας 18-62 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 28 έτη.
Σημειώνεται ότι η έρευνα έγινε με σκοπό τη διερεύνηση της εξάρτησης από το facebook, τις χρήσεις αυτού του δικτύου, καθώς και τις πεποιθήσεις και τις στρατηγικές που σχετίζονται με το φλερτ με αγνώστους. Η έρευνα, την οποία εκπόνησαν οι ψυχολόγοι Γιώργος Τσουβέλας, Αφροδίτης Ραλλάτου, και Αλέξης Μπράιλας, παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 2ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο e-life, το οποίο διοργάνωσε, στη Θεσσαλονίκη, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο.

Δισεκατομμύρια από τα κοιτάσματα της Ελλάδας

ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΑΝΑΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

Μέχρι και το 1/3 των εθνικών αναγκών σε υδρογονάνθρακες θα μπορούσε να καλύψει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στόχος για εξοικονόμηση 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στην επόμενη 10ετία. Έρευνα για νέα κοιτάσματα στο μέγεθος του Πρίνου

Στέλνουν τουρίστες στη φθηνή Ελλάδα

Τουριστική "καμπάνια" για τα P.I.G.S από τη Usa Today. Η οικονομική λύση για τους Αμερικανούς τουρίστες. Συνιστούν προσοχή για την Ελλάδα λόγω απεργιών, αλλά καταγράφουν και τη θετική πλευρά, υπενθυμίζοντας τους κατοίκους της Ρόδου που υποδέχτηκαν τουρίστες με λουλούδια

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ - ΠΙΕΡΙΚΟΣ 1-2 ΤΕΛΙΚΟ50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΕΡΙΚΟΣ.....!!!!!!!!!!!1

38΄, ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ - ΠΙΕΡΙΚΟΣ 0-130΄ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ - ΠΙΕΡΙΚΟΣ 0-0 (ΕΤ-3)
2 ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΣΚΟΡ Ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ

ΑΝΕΜΟΙ ΠΝΕΟΥΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Μίζες και στο μετρό της Αθήνας

Μίζες στα πλαίσια της κατασκευής του μετρό στην Αθήνα, πλήρωσε θυγατρική των Γερμανικών Σιδηροδρόμων, σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel. Τα χρήματα έφταναν στην Ελλάδα με βαλίτσες. Σε εξέλιξη η έρευνα. ...
*** Η ΜΙΖΑ, ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ...Ω ΜΙΖΕΣ!
.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ....ΠΑΛΑΙΟΙ ΠΟΡΟΙ

Στην κατεδάφιση ενός εγκαταλελειμμένου διώροφου οικήματος

 στην συμβολή των οδών Αισχύλου και Ευριπίδου(περιοχή Καπνικού Σταθμού), προχώρησαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολεοδομίας του Δήμου Κατερίνης
Η κατεδάφιση έγινε στο πλαίσιο του προγραμματισμού διανοίξεων οδών σχεδίου πόλεως.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ ΠΑΓΙΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Αλέξανδρου Γιουμίδη «ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής ικανοποιείται και ένας χώρος που αφενός ήταν εντός προβλεπόμενου δρόμου και αφετέρου αποτελούσε εστία μόλυνσης και κινδύνου για την ασφάλεια και την υγιεινή παύει να υφίσταται. Παράλληλα, αναβαθμίζεται και η αισθητική εικόνα της περιοχής».
Όπως προαναγγέλθηκε από τον κο Γιουμίδη, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολεοδομίας θα ακολουθήσουν το προσεχές διάστημα και άλλες κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων σπιτιών, με πρώτη προγραμματισμένη - και έως ότου εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις - στην περιοχή των Ευαγγελικών.
Παρόντες στις εργασίες κατεδάφισης ήταν και κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τη Δημοτική Αρχή για την ικανοποίηση του μακροχρόνιου αυτού αιτήματός τους.

Αυστηρότατα μέτρα για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας, που αποφασίστηκαν για το μεγάλο ντέρμπι των «αιωνίων» στην Α1 Μπάσκετ το προσεχές Σάββατο.

Στα ύψη η αμόλυβδη

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βρίσκεται η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης και διαμορφώνεται στα 1,693 ευρώ το λίτρο, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

ΝΔ: Στηρίζουμε τον Π. Ψωμιάδη, σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη

Τη στήριξή της στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασε η ΝΔ, επισημαίνοντας πως δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις, τις οποίες και σέβεται.

.

TO ... "Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών"

...την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011, στις 19.30 και στην αίθουσα Metropolis Live Stage (Πανεπιστημίου 54 και Εμμανουήλ Μπενάκη, 4oς Όροφος), θα πραγματοποιηθεί η διακήρυξη του «Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών».

Το ΠΑΣΟΚ πάει τον Άκη σε προανακριτική

H κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, θα προτείνει τις αμέσως επόμενες ημέρες τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων και τον ρόλο του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο πρώην υπουργός έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη και έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα για μίζες και προμήθειες.
news247.gr

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ - ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΩΡΑ 18:00 (ΕΤ-3)
30η Αγωνιστική  ΩΡΑ 18:00 (ΕΤ-3)


ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ - ΠΙΕΡΙΚΟΣ


ΔΗΜ. ΣΤΑΔΙΟ ΦΥΛΗΣ

Τα γονίδια .... της καφεΐνης

Συγκεκριμένοι γενετικοί παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν γιατί μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ και εθίζονται σε αυτόν ευκολότερα σε σχέση με άλλους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά εντόπισε γονίδια, τα οποία επιδρούν στο πόση καφεΐνη θα καταναλώσει ένας άνθρωπος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Νιλ Καποράζο του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ και τη δρα Μέριλιν Κορνέλις της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό γενετικής “PLoS Genetics”, σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Τέλεγκραφ», μελέτησαν το DNA άνω των 40.000 ανθρώπων και εντόπισαν δύο γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με αυξημένη κατανάλωση καφέ, τσαγιού, σοκολάτας, αναψυκτικών και άλλων πηγών καφεΐνης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι άνθρωποι διαθέτουν στο γενετικό υλικό τους τις συγκεκριμένες παραλλαγές των δύο γονιδίων (CYP1A2 και AHR), καταναλώνουν περισσότερη καφεΐνη -κατά μέσο όρο περίπου 40 mg (χιλιοστόγραμμα) ή το ένα τρίτο του φλιτζανιού καφέ ή ένα κουτί αναψυκτικού- σε σχέση με τα άλλα άτομα.
Όπως είπε η Κορνέλις, μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι οι άνθρωποι αντιδρούσαν διαφορετικά στην κατανάλωση καφεΐνης. Αυτό αποδιδόταν βασικά σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς δεν υπήρχαν απτά στοιχεία για το ρόλο γενετικών παραγόντων, κάτι που όμως τώρα για πρώτη φορά υπάρχει πια. «Οι άνθρωποι δεν το υποπτεύονται, αλλά η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές συμπεριφορές τους, όπως στο κάπνισμα και στην κατανάλωση αλκοόλ. Τώρα, αποδεικνύεται ότι παίζει ρόλο και στην ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνουν», πρόσθεσε ο Καποράζο.
Τα δύο γονίδια επηρεάζουν την ταχύτητα μεταβολισμού της καφεΐνης από τον οργανισμό, πράγμα που στη συνέχεια επηρεάζει το αν κανείς επιθυμεί να πιει περισσότερο ή λιγότερο καφέ ή άλλη πηγή καφεΐνης (τσάι, αναψυκτικό κλπ). Όταν οι άνθρωποι έχουν αργό μεταβολισμό της καφεΐνης, τους αρκεί μια μικρή ποσότητα. Αντίθετα, αν έχουν τα δύο γονίδια, που οδηγούν σε ταχύτερο μεταβολισμό, νιώθουν την ανάγκη να καταναλώσουν μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης μέσα στην μέρα. Η καφεΐνη είναι μια ευρέως διαδεδομένη ουσία και περίπου το 90% των ανθρώπων στον κόσμο καταναλώνουν κάποια μορφή της.
nooz.gr

Το αλκοόλ ευθύνεται για καρκίνο και στην Ελλάδα

Σχεδόν το 10% των συνολικών καρκίνων στους άνδρες και το 3% στις γυναίκες στην Ευρώπη αποδίδεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, με συμμετοχή ελλήνων ερευνητών, που ανέλυσε στοιχεία από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ελλάδα.
Για μερικές μορφές καρκίνου, τα ποσοστά είναι ακόμα υψηλότερα, καθώς υπολογίστηκε ότι το 44% των καρκίνων του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος (στόματος-λαιμού-οισοφάγου), το 33% των καρκίνων του εντέρου και το 25% των καρκίνων του ήπατος συνδέονται με το αλκοόλ σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Δανία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μαντλέν Σούτσε του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, μελέτησαν πολλές δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις διάφορων περιστατικών καρκίνου και συμπέραναν ότι σε αρκετές χιλιάδες από αυτές η ασθένεια προκλήθηκε από την κατανάλωση αλκοόλ πάνω από τα συνιστώμενα όρια.
Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συνέβαλαν η ομότιμη καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου, η λέκτορας Βασιλική Μπενέτου και ο Δημοσθένης Ζύλης του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.
Ένα τυπικό αλκοολούχο ποτό περιέχει περίπου 12 γραμμάρια αλκοόλ και ισοδυναμεί με ένα ποτήρι κρασιού 125 ml (χιλιοστόλιτρα) ή με ένα ποτήρι μπίρα των 260 ml. Το συνιστώμενο ημερήσιο όριο για τους άνδρες είναι δύο μερίδες αλκοόλ (24 γραμμάρια) ή δύο ποτήρια κρασιού.
Από όλους τους καρκίνους που είναι γνωστό ότι συνδέονται με το αλκοόλ, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, το 40% έως 98% εμφανίζονται σε ανθρώπους που συστηματικά πίνουν πάνω από το όριο. Οι Γερμανοί (σε ποσοστό περίπου 44% και για τα δύο φύλα) είναι αυτοί που πίνουν παραπάνω από το συνιστώμενο όριο και ακολουθούν οι Δανοί και οι Βρετανοί.
Στην Ελλάδα, πάνω από το συνιστώμενο ημερήσιο όριο εκτιμάται ότι πίνουν το 32,4% των ανδρών (ένας στους τρεις) και το 23,4% των γυναικών (σχεδόν μια στις τέσσερις), ποσοστά σαφώς χαμηλότερα από τον μέσο όρο των ανδρών στις ευρωπαϊκές χώρες (39% των ανδρών και 33,2% των γυναικών).
Στον ελληνικό πληθυσμό άνω των 15 ετών, το 6,7% των ανδρών και το 21% των γυναικών εκτιμάται ότι δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή του, το 9,3% των ανδρών και το 19% των γυναικών κάποτε έπιναν αλλά τώρα το έχουν κόψει, ενώ το 84% των ανδρών και το 60% των γυναικών υπολογίζεται ότι πίνουν αλκοόλ κανονικά εφ’ όρου ζωής. Η μέση ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ για αυτή την τρίτη κατηγορία στην χώρα μας εκτιμάται ότι είναι 27,4 γραμμάρια αλκοόλ από τους άνδρες και 14,4 γραμμάρια από τις γυναίκες.
«Πολλές περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η κατανάλωση αλκοόλ είχε περιοριστεί σε δύο αλκοολούχα ποτά τη μέρα από τους άνδρες και σε ένα ποτό τη μέρα από τις γυναίκες, κάτι που συστήνουν πολλοί οργανισμοί υγείας. Και ακόμα, περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου θα αποφεύγονταν, αν οι άνθρωποι μείωναν την κατανάλωση αλκοόλ κάτω από αυτά τα όρια ή έκοβαν το αλκοόλ τελείως» δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας.
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι το πολύ αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει κυρίως καρκίνο του ήπατος, του μαστού, του εντέρου, του στόματος, του λαιμού και του οισοφάγου.
Όταν το αλκοόλ διασπάται στον οργανισμό, παράγει μια χημική ουσία που μπορεί να κάνει ζημιά στο DNA, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μετατροπής των κυττάρων σε καρκινικά. Ο περιορισμός του αλκοόλ, μαζί με τη σωματική άσκηση, τον έλεγχο του βάρους και το κόψιμο του τσιγάρου, είναι από τους κυριότερους παράγοντες για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.
nooz.gr 11-4-2011

«Από τον Ηρακλή στο Μέγα Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, ένα ελληνικό βασίλειο στην εποχή της δημοκρατίας»...

Με μια σεμνή τελετή εγκαινίων άνοιξε στο Μουσείο Ασμόλιαν της Οξφόρδης η μεγάλη έκθεση για το βασίλειο των αρχαίων Μακεδόνων, του οίκου των Τεμενιδών, με τίτλο: «Από τον Ηρακλή στο Μέγα Αλέξανδρο: Θησαυροί από τη βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων, ένα ελληνικό βασίλειο στην εποχή της δημοκρατίας»...

Θεωρείται ίσως η σημαντικότερη αρχαιολογική έκθεση για την Ελλάδα στη Βρετανία. Περιλαμβάνει πρόσφατα ευρήματα από τις συνεχιζόμενες ανασκαφές στις Αιγές, την πρωτεύουσα του βασιλείου του Φιλίππου Β’, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τα περισσότερα από τα εκθέματα, περίπου το 80%, προβάλλονται για πρώτη φορά στο κοινό, με την Οξφόρδη να επιλέγεται λόγω της στενής σχέσης με την ελληνική αρχαιολογία και ιδίως το Μανόλη Ανδρόνικο, που ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Παράλληλα, το Μουσείο Ασμόλιαν αποτελεί πόλο έλξης για ακαδημαϊκούς και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Το 2010, μετά τη μεγάλη ανακαίνιση του μουσείου, 1,2 εκατομμύρια επισκέπτες πέρασαν τις πύλες του.

Τα εκθέματα παρουσιάζουν μία πιο καθημερινή και ολοκληρωμένη εικόνα της περιόδου της ακμής του βασιλείου των Μακεδόνων, αλλά και των περιόδων πριν από το Φίλιππο. Η έκθεση χωρίζεται σε τρία τμήματα: αντικείμενα που σχετίζονται με το βασιλιά και τις δραστηριότητές του, αντικείμενα που δείχνουν την ξεχωριστή θέση των γυναικών των Μακεδόνων και εκθέματα από την καθημερινή ζωή στο Παλάτι των Αιγών. Μεταξύ άλλων μπορεί να δει κανείς προσωπικά αντικείμενα του Φιλίππου, όπως το σπαθί του, λόγχες του και τις επικαλαμίδες του, την πρώτη ιστορικά προτομή του Αλέξανδρου, ένα εντυπωσιακό και σχεδόν ανέπαφο στεφάνι από σκαλιστά χρυσά φύλλα βελανιδιάς, μία τοιχογραφία ιδιαίτερης σημασίας που απεικονίζει τον Αλέξανδρο και τον πατέρα του σε σκηνή από κυνήγι, καθώς και δεκάδες εντυπωσιακά και ζηλευτά ακόμα και σήμερα γυναικεία κοσμήματα.

Οι υπεύθυνοι της έκθεσης χαρακτήρισαν το Παλάτι των Αιγών ως το πιο σημαντικό κτίριο της αρχαίας Ελλάδας μετά τον Παρθενώνα. Η ψυχή της έκθεσης, η διευθύντρια της 17ης Εφορίας Αρχαιοτήτων και μαθήτρια του Ανδρόνικου, Αγγελική Κοτταρίδη τόνισε ότι αποδεικνύεται από τα ευρήματα πως ό, τι ήταν ο Περικλής και η Αθήνα τον 5ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή κέντρο διανόησης και τεχνών, ήταν ο Φίλιππος και η αυλή του τον επόμενο αιώνα.

Ο διακεκριμένος ιστορικός της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ, στη σύντομη εισαγωγική παρουσίαση της έκθεσης δάκρυσε ενώπιον συναδέλφων του και δημοσιογράφων, λέγοντας ότι πρόκειται για την κορυφαία αρχαιολογική έκθεση που έχει γνωρίσει. Κατά τον κ. Λέιν Φοξ, το ιστορικό μήνυμα της έκθεσης είναι ταυτόχρονα και πολιτικό: «Οι Μακεδόνες ήταν ένα ελληνόφωνο βασίλειο στη βόρεια Ελλάδα και όσοι Σκοπιανοί υποστηρίζουν ότι εκεί βρίσκεται η Μακεδονία επιδεικνύουν άγνοια και η θέση τους είναι εξωφρενική. Είναι σαν να λένε ότι η Οξφόρδη βρίσκεται στη Λευκορωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρόμπιν Λέιν Φοξ.

Η έκθεση θα συνεχιστεί έως τις 29 Αυγούστου. Στη συνέχεια, κάποια από τα εκθέματα, ένας περιορισμένος αριθμός, θα ταξιδέψουν έως το Λούβρο για μια γενικότερη έκθεση για τους αρχαίους Μακεδόνες.
fimotro

Σε αναστολή της λειτουργίας τους προχώρησαν τα νοσοκομεία «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο» λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Κατά συνέπεια, τα δύο νοσοκομεία δεν θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν στις εφημερίες, και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να σταματήσουν τις εισαγωγές.
Πηγές του νοσοκομείου σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν κονδύλια ούτε καν για τρόφιμα, καύσιμα, καθώς και για φάρμακα.
Παράλληλα, απλήρωτο παραμένει το προσωπικό των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να έχει βρίσκεται σε κινητοποιήσεις.
nooz.gr