Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011

ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΥΧΤΕΣ. 2011


Τα φιλαράκια τα καλά

Λύρα, γκάιντα και ζουρνάς,
φλογέρα , κλαρίνο, τουμπερλέκι,
 μπουζούκι, ακορντεόν και μπαγλαμάς,
 για
 κάθε νύχτας γλέντι,
 στον κάμπο, τα βουνά και τα νησιά,
 παρέες των Ελλήνων ξενυχτάνε,
 ρετσίνα ελιά,  τουρσί,
 λουκάνικα και μεζεδλίκια,
 κρεμμύδι από τον μπαχτσέ, φέτα με ρίγανη και λάδι,
 μεζές πιοτά και αγάπη…
Μ ε τραγούδι,
 γλυκά η νύχτα αποχαιρετά,
 το μόχθο την κούραση , τις πίκρες και τις αγωνίες.
Σβήνουν
 τα βάσανα σε μια μαλαματίνα,
 ανάβουν
 τα τσιγάρα και η ελπίδα.
Ένα τραγούδι επιτραπέζιο, 
ξεγλιστρά από τα χείλη της παρέας,
 γέλια από τα χρόνια τα σχολικά,
 του στρατού τις τρέλες,
σε αρραβωνιάσματα και γάμους,
 σαν όνειρο
 τρεχούμενο ρυάκι στις κατηφοριές,
 περνάει η ζωή και φεύγει.
Και δεν ξαναγυρνάει….

ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΩΝ ΣΗΜΕΡΑ


LIBIDO

LIBIDO

Βυθίστηκα στα δυο σου
μάτια
πλάθοντας στους αρσενικούς
 διαδρόμους
του μυαλού μου
την επαφή μου
με τα ηλεκτρισμένα μόρια
της
νιότης σου
με σκέψεις  ίσως αμαρτωλές
μα στ’αλήθεια
ενστικτωδώς ορμώμενες
απ’ τα βάθη
της
χημικής αντίδρασης
των κυττάρων μου
- στη θέα σου, ω μικρή, επίγεια θεά-
που διψούν
να δοκιμάσουν τη γεύση των
υγρών σου
υποσχέσεων…Libido

I submerged into
your eyes
molding in the masculine
corridors
of my mind
my contact with the electrified particles
of
your youth
with thoughts a kind of sinful
but indeed
instictively drawn
by the depths
of
the chemical reaction
of my body cells
-at your view,oh little,earthly goddess-
thirsty to taste the flavour
of your wet promises...

ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, "Ο ΚΗΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΡΟΜΠΟΛΑ, 2003

ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΑΤΙ ΣΤΙΓΜΕΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΠΕΡΙ" 1992 !


ΟΙ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ
Αρχαίο πλυντήριο ορυκτών στο ΛαύριοΚατά τη διάρκεια της εξόρυξης, ο ορύκτης αφαιρούσε το μετάλλευμα σε μικρά τεμάχια, όσα από αυτά περιείχαν ικανοποιητική ποσότητα αργυρομολύβδου το ξεχώριζε, ενώ τα άλλα τα πετούσε. Αυτά τα τελευταία είναι οι εκβολάδες των αρχαίων. Το ωφέλιμο υλικό ανέβαινε στο ύπαιθρο μέσα σε κοφίνια και στη συνέχεια μεταφερόταν στα «εργαστήρια καθαρισμού», όπου γινόταν το σπάσιμο των κομματιών, ο θρυμματισμός τους μέσα σε γουδιά, σιδερένια ή λίθινα, και τέλος το άλεσμα και το πλύσιμο. Το πλύσιμο του υλικού πραγματοποιούνταν σε ειδικές κατασκευές, τα πλυντήρια ή καθαριστήρια. Το υλικό που έμενε στο κόσκινο οι μεταλλευτές το άπλωναν στο «στεγνωτήριο» του πλυντηρίου .
Τα πλυντήρια είναι ειδικές κατασκευές των αρχαίων μεταλλευτών, στις οποίες μεταφέρονταν τα μεταλλεύματα μετά την εξόρυξη, το θρυμματισμό και το κοσκίνισμά τους, για τον εμπλουτισμό τους, δηλαδή για να καθαριστούν ακόμη καλύτερα. Πρόκειται για επίπεδες και ελικοειδείς εγκαταστάσεις τις οποίες γέμιζαν με νερό, που συγκέντρωναν σε μεγάλες δεξαμενές που έχτιζαν ή έφτιαχναν στα βράχια. Όταν το μετάλλευμα έμπαινε στο πλυντήριο, κατακάθιζε πρώτος ο αργυρούχος μόλυβδος επειδή είναι πιο βαρύς, που στη συνέχεια απλωνόταν στο στεγνωτήριο του πλυντηρίου και μεταφερόταν στο εργαστήριο για τον παραπέρα καθαρισμό του.ΠΗΓΗ: Αρχαίο πλυντήριο ορυκτών στο Λαύριο ~ Το Τεφτέρι

Ενισχύστε το σήμα του WiFi με ένα κουτάκι μπύρας

Ενισχύστε το σήμα του WiFi με ένα κουτάκι μπύρας (1)
Δείτε πως μπορείτε να ενισχύσετε το σήμα του WiFi με ένα απλό κουτάκι μπύρας.

Ενισχύστε το σήμα του WiFi με ένα κουτάκι μπύρας (2)
Ενισχύστε το σήμα του WiFi με ένα κουτάκι μπύρας (3)
Ενισχύστε το σήμα του WiFi με ένα κουτάκι μπύρας (4)
Ενισχύστε το σήμα του WiFi με ένα κουτάκι μπύρας (5)
Ενισχύστε το σήμα του WiFi με ένα κουτάκι μπύρας (6)
Ενισχύστε το σήμα του WiFi με ένα κουτάκι μπύρας (7)
Με την μέθοδο αυτή ουσιαστικά ενισχύετε το σήμα του WiFi προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε, αν και θα μπορούσατε απλώς να αγοράστε μεγαλύτερη κεραία ή καλύτερο router.

Kάθεστε σωστά; Καρέκλα, ο άγνωστος εχθρός

Ανεξάρτητα από το αν γυμνάζεστε ή όχι, το να κάθεστε για μακρές περιόδους- στο αυτοκίνητό σας, στο γραφείο σας, στον καναπέ του σπιτιού σας- σας κάνει κακό. Η καρέκλα σας είναι ο εχθρός σας. Αυτό είναι το συμπέρασμα αρκετών πρόσφατων μελετών. Αν εξετάσει κανείς μόνο υγιείς ανθρώπους που γυμνάζονται τακτικά, αυτοί που κάθονται περισσότερο στη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας έχουν μεγαλύτερες περιφέρειες και χειρότερες τιμές αρτηριακής πίεσης και σακχάρου στο αίμα απ΄ ό,τι αυτοί που κάθονται λιγότερο. Μεταξύ αυτών που κάθονται μπροστά στην τηλεόραση περισσότερο από τρεις ώρες την ημέρα, αυτοί που ασκούνται είναι εξίσου υπέρβαροι με αυτούς που δεν ασκούνται: η καθιστική ζωή φαίνεται ότι αναιρεί μερικά από τα οφέλη του τζόγκινγκ.
Σκληρή δουλειά
Γιατί όμως το να κάθεσαι κάνει κακό; Η απάντηση φαίνεται πως έχει δύο μέρη. Κατ΄ αρχάς, το να κάθεσαι είναι από τα πιο παθητικά πράγματα που μπορείς να κάνειςκαις περισσότερη ενέργεια ακόμη και μασώντας τσίχλα. Σε σύγκριση με το να κάθεσαι, το να στέκεσαι όρθιος είναι σκληρή δουλειά, καθώς τεντώνονται οι μύες των ποδιών και λειτουργούν οι μύες της πλάτης και των ώμων· επίσης, όταν στέκεσαι όρθιος, συχνά ρίχνεις το βάρος σου από το ένα πόδι στο άλλο. Έτσι καις ενέργεια.

Μπορεί να νομίζετε ότι δεν μπορείτε να επιλέξετε πόση ώρα θα κάθεστε, όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Ας υποθέσουμε ότι κοιμάστε οκτώ ώρες την ημέρα και γυμνάζεστε άλλη μία. Και πάλι σας μένουν 15 ώρες δραστηριοτήτων και την περισσότερη ενέργεια θα την κάψετε μέσα σ΄ αυτό το 15ωρο. Συνεπώς η πρόσληψη βάρους είναι συχνά το σωρευτικό αποτέλεσμα μιας σειράς από μικρές αποφάσεις: ανεβαίνετε από τις σκάλες ή με το ασανσέρ; Στέλνετε e-mail στον συνάδελφο στην άλλη άκρη του διαδρόμου ή σηκώνεστε και πηγαίνετε ώς το γραφείο του; Όταν επιστρέφετε σπίτι, ασχολείστε με τα φυτά στη βεράντα ή κάθεστε μπροστά στην τηλεόραση; Περπατάτε μέχρι το γωνιακό κατάστημα ή πηγαίνετε με το αυτοκίνητό σας;Η «φυσιολογία της αδράνειας»


ΟΤΑΝ ΜΕΝΕΙΣ
ώρες καθιστός, συμβαίνουν στο σώμα σου κακά πράγματα. Για παράδειγμα, σκεφθείτε τη λιποπρωτεϊνική λιπάση. Είναι ένα μόριο που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην επεξεργασία των λιπών από το σώμα. Παράγεται από πολλούς ιστούς, περιλαμβανομένων των μυών. Χαμηλά επίπεδα της λιποπρωτεϊνικής λιπάσης συνδέονται με διάφορα προβλήματα υγείας, περιλαμβανομένων των καρδιοπαθειών. Μελέτες σε ποντικούς έδειξαν πως οι μύες των ποδιών παράγουν το μόριο αυτό μόνο όταν βρίσκονται σε λειτουργία (για παράδειγμα, όταν το ζώο είναι όρθιο και περπατάει). Αυτό σημαίνει πως όταν κάθεσαι ένα κρίσιμο τμήμα του μεταβολισμού σου επιβραδύνεται. Από μελέτη που έγινε σε ανθρώπους οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κάθονται για πολλές ώρες, διαπιστώθηκε ότι όσοι κάνουν συχνά μικρά διαλείμματα- σηκώνονται για να τεντωθούν ή για να περπατήσουν στον διάδρομο- έχουν μικρότερες περιφέρειες και μεταβολίζουν καλύτερα τα σάκχαρα και το λίπος, απ΄ ό,τι αυτοί που μένουν καθισμένοι για πολλές ώρες χωρίς διάλειμμα.

Οι δέκα ικανότητες που εντυπωσιάζουν μια γυναίκα


Τι θέλουν επιτέλους οι γυναίκες;
Έχουμε ερευνήσει αυτό το ζήτημα, χωρίς όμως να πάρουμε τις απαντήσεις που θα περίμενε κανείς...
Οι γυναίκες προτιμούν τους άνδρες με κοιλίτσα παρά με κοιλιακούς, ψηφίζουν σπιτόγατους παρά party animals και έλκονται από τους μελαχρινούς και όχι από τους ξανθούς γαλανομάτηδες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι… άβυσσος το γυναικείο μυαλό. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες σταθερές, που πάντα «μετράνε» για μια γυναίκα. Το ανδρικού ενδιαφέροντος site AskMen συγκέντρωσε τις δέκα «σίγουρες» επιδεξιότητες» που συγκινούν τις γυναίκες και εμείς σας τις παρουσιάζουμε, για να… μετρήσετε πόσες από αυτές έχετε στο «οπλοστάσιό» σας στην μάχη των καρδιοκατακτητών.