Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΠΕΤΣΕΤΑΚΙΑ...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ;

7.50 ευρώ το ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΟ !

Μετά το φιάσκο των σχολικών βιβλίων δεν είναι λίγοι οι γονείς που απογοητευμένοι από τις περίφημες φωτοτυπίες και τα dvd της κυρίας Διαμαντοπούλου περνούν πλέον από τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς τους αποφασισμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίσουν τα σχολικά εγχειρίδια των παιδιών τους.
Αυτή τη στιγμή τίτλοι βιβλίων υπάρχουν σε ορισμένα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, στα οποία σε καθημερινή βάση δημιουργείται ουρά από γονείς και μαθητές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα βιβλία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο protothema.gr, πλέον δημιουργούνται ελλείψεις σε βιβλία, λόγω αυξημένης ζήτησης, ενώ τα τεύχη που διαθέτουν οι βιβλιοπώλες είναι ήδη περιορισμένα.
Το απόθεμα σε τίτλους και το αντίστοιχο κόστος
Έτσι λοιπόν για την Α' τάξη του Δημοτικού Σχολείου διατίθενται σε μικρές ποσότητες και τα επτά βιβλία δηλαδή Γλώσσα, Μαθηματικά, Μελέτη Περιβάλλοντος, Μουσική, Ανθολόγιο, Λεξικό, Φυσική Αγωγή και Εικαστικά.
Για τη Β' τάξη Δημοτικού υπάρχει η Γλώσσα, τα Μαθηματικά και η Μελέτη Περιβάλλοντος, ενώ το Λεξικό, τα Εικαστικά και το Ανθολόγιο είναι τα ίδια βιβλία με αυτά της Α' Δημοτικού.
Για την Γ' τάξη Δημοτικού υπάρχουν λίγα τεύχη Μαθηματικών, Ιστορίας, Εικαστικών (κοινό βιβλίο με τη Δ' τάξη), Φυσικής Αγωγής και το Ανθολόγιο, ενώ δεν υπάρχουν τα βιβλία της Γλώσσας και της Μελέτης Περιβάλλοντος. Οι μαθητές της Δ' τάξης Δημοτικού μπορούν να βρουν μόνο τη Μελέτη Περιβάλλοντος, τα Μαθηματικά, τη Γλώσσα και την Ιστορία, ενώ δεν υπάρχει βιβλίο Μουσικής.
Χωρίς τα βασικά βιβλία αυτά της Γλώσσας και των Μαθηματικών θα ξεκινήσει η χρονιά για τους μαθητές των Ε' και Στ' καθώς τα βιβλία είναι καινούργια, με νέο περιεχόμενο και δεν έχουν ακόμη τυπωθεί.
Κατόπιν αυτών, οι μαθητές μπορούν της Ε' τάξης μπορούν να αγοράσουν τα βιβλία της Ιστορίας, Αγγλικών, Ερευνώ και Ανακαλύπτω, Εικαστικών και Θεατρικής Αγωγής, ενώ της Στ' τάξης έχουν τη δυνατότητα να βρουν στο εμπόριο τα βιβλία Ερευνώ και Ανακαλύπτω, της Μουσικής και των Αγγλικών, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και στη Γεωγραφία.
Τα σχολικά εγχειρίδια του Δημοτικού κοστίζουν από 0.90 ευρώ -τετράδιο εργασιών Μαθηματικών Ε' τάξης- έως και 5 ευρώ -ανθολόγιο Ε' και Στ' τάξεων-. Ο μέσος όρος των τιμών των βιβλίων κυμαίνεται στα 2 και 3 ευρώ.
Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η εικόνα στα βιβλιοπωλεία είναι καλύτερη. Για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου διατίθενται όλα τα σχολικά εγχειρίδια, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις τάξεις του Λυκείου. Οι μόνες ελλείψεις που παρατηρούνται είναι στα βιβλία Χημείας, Φυσικής και Άλγεβρας της Α' τάξης του Λυκείου.
Οι τιμές των βιβλίων Γυμνασίου και Λυκείου ξεκινούν από 1 ευρώ και φτάνουν έως και τα 7.50 ευρώ -λεξικό Νέας Ελληνικής Γλώσσας για τις Α', Β' και Γ' τάξεις Γυμνασίου. Οι βιβλιοπώλες σημειώνουν πως τις επόμενες ημέρες εάν συνεχιστεί με την ίδια ένταση η πώληση σχολικών βιβλίων τότε θα αδειάσουν και τα δικά τους ράφια, ενώ πολλά παιδιά θα αναγκαστούν τελικά να κάνουν μάθημα με τις φωτοτυπίες.

Ο Παπανδρέου έπαιζε με το iPad ενώ οι νέοι αγόρευαν


"ΚΑΤΗΓΟΡΩ" ΕΦΗΒΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΣΙΠΡΑ

Τα παρασκήνια της 16ης Συνόδου, μέσα από τα μάτια των μαθητών. Μιλούν για την αδιαφορία του πρωθυπουργού, την καθυστέρηση προσέλευσης της υπ. Παιδείας και την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος του Α. Τσίπρα

Στον Δ.Δίου-Ολύμπου η 1η πανευρωπαϊκή συνάντηση μοτοσικλετών Gold Wing (7/9)


ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΣΧΗ «THE KINGS RIDERS CLUB» ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Στον Δ.Δίου-Ολύμπου η 1η πανευρωπαϊκή συνάντηση μοτοσικλετών Gold Wing (7/9)
* ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ 1ο TREFFEN ΣΤΟ CAMPING «ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ» ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
* ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 27 ΧΩΡΕΣ (ΙΤΑΛΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΕΛΒΕΤΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΑΓΓΛΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ, ΝΟΡΒΗΓΙΑ, ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, ΚΛΠ)

Η 1η πανευρωπαϊκή συνάντηση μοτοσικλετών Gold Wing πραγματοποιείται στην Πλάκα Λιτοχώρου το διάστημα από την Τετάρτη 7/9 έως και την Κυριακή 11/9/2011.
Τη συνάντηση αυτή διοργανώνει η ελληνική λέσχη «The Kings Riders Club» η οποία είναι μέλος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας μοτοσικλετιστών GWEF, σε συνεργασία με τον δήμο Δίου-Ολύμπου.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Πρόκειται για μια συνάντηση που θα έχει και τουριστικό αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον για τον δήμο Δίου-Ολύμπου αφού το συγκεκριμένο πενθήμερο θα έρθουν στην περιοχή μοτοσικλετιστές αλλά και φίλοι του αθλήματος από 27 χώρες.
Συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί ώστε οι επισκέπτες να μεταβούν σε σημαντικές τοποθεσίες και αρχαιολογικούς χώρους του δήμου αλλά και να πραγματοποιήσουν μουσικές και πολιτιστικές παραστάσεις.
Επίσης, στην ιστοσελίδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας μοτοσικλετιστών GWEF καθώς και σε ιστοσελίδες των 23 συλλόγων - μελών της ομοσπονδίας γίνεται διαφήμιση της περιοχής του Ολύμπου και του δήμου αφού παρατίθενται ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτιστικά και άλλα στοιχεία.
Ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί το 1ο treffen είναι το bungalows camping «Ολύμπιος Ζευς» στην Πλάκα Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου και η όλη διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας GWEF.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ 1ο TREFFEN
Εξαιτίας αυτού του μεγάλου γεγονότος αναμένονται επισκέπτες από Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Ιρλανδία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ελβετία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ολλανδία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβενία, Πορτογαλία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρωσία, Αυστρία, Τουρκία, Βουλγαρία, Λίβανο, Ισραήλ και Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης παρουσίας τους οι μοτοσικλετιστές σε συνεργασία με τον δήμο Δίου-Ολύμπου θα διοργανώσουν παραστάσεις με πολιτιστικά και μουσικά συγκροτήματα, θα γίνουν όμως και επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού καθώς και ξεναγήσεις αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Πρόσκληση τακτικής συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόσ

Σας καλούμε σε τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010, που θα γίνει στις  9 Σεπτεμβρίου 2011, ημέρα Παρασκευή και ώρα 6.30 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Κατερίνης, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα εξής θέματα:


Τα εγκαίνια της 27ης Εμποροπανήγυρης του Δήμου Κατερίνης

 Τα εγκαίνια της 27ης Εμποροπανήγυρης του Δήμου Κατερίνης έγιναν την Κυριακή 04 Σεπτεμβρίου στην περιοχή της Ανδρομάχης από τον Δήμαρχο Σάββα Χιονίδη, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθος επισκεπτών. Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού.
Την επίσημη έναρξη της εμποροπανήγυρης κήρυξε ο Δήμαρχος Κατερίνης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων : «Πανοσιολογιότατε, κυρία βουλευτή Μίχου Μαρία, κύριε βουλευτή Παπαγεωργίου Θανάση, κύριε βουλευτή Κουκοδήμο Κώστα, κυρία Αντιπεριφερειάρχη Μαυρίδου Σοφία, κύριε Υποδιευθυντά της Α.Δ. Πιερίας, κύριε Πρόεδρε του Επιμελητηρίου, κύριε Μηλιώτη - επικεφαλής της μειοψηφίας στον Δήμο Κατερίνης, αγαπητοί συνάδελφοι στο Δημοτικό Συμβούλιο, κυρίες και κύριοι. Η Εμποροπανήγυρη της Κατερίνης, θεσμός που  αντέχει στο χρόνο, είναι όχι απλά ένας σταθμός στην εμπορική δραστηριότητα της τοπικής αγοράς, αλλά και μια διέξοδος από την καθημερινότητα των κατοίκων, μια ευκαιρία ανάδειξης της τοπικής παράδοσης και φυσικά, ένα μεγάλο λαϊκό πανηγύρι με ευρύτερη απήχηση.

Αυτό που διαχρονικά κρατά ζωντανό το θεσμό εδώ και πολλές δεκαετίες είναι η ταύτισή του με την ιστορία της πόλης, με τους κατοίκους όλων των ηλικιών, με τον εμπορικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής.

Παραδοσιακά η εμποροπανήγυρη συνθέτει ένα αντάμωμα, ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά και ποικίλων ενεργειών ανάδειξης, συνεργασίας και  προβολής των παραγωγικών δυνατοτήτων του τόπου.

Ανάλογες εικόνες, αποτυπώνονται και φέτος στο «πανηγύρι» δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να περιηγηθούν στους χώρους του και να ζήσουν ευχάριστες στιγμές ξεγνοιασιάς, έμπνευσης και φαντασίας. Γενικότερα η εμποροπανήγυρη αποτελεί μια εβδομάδα ευχάριστης ψυχαγωγίας εν μέσω μιας στενάχωρης κατάστασης που έχει προκληθεί από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα.

 Ο Δήμος Κατερίνης ακολουθώντας μια παράδοση ετών που προσελκύει πλήθος επαγγελματιών και κυρίως επισκεπτών, σας καλεί να συμμετέχετε και φέτος ενεργά στη  λαϊκή, αυθεντική αυτή γιορτή».

Σάββας Χιονίδης: Μεγάλα έργα σε εξέλιξη

Επιπλέον, ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε και σε μία σειρά παρεμβάσεων της δημοτικής αρχής που είναι σε εξέλιξη ή που πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα και δίνουν λύσεις σε μείζονα ζητήματα: «Σήμερα έχουν ξεκινήσει ήδη τέσσερα μεγάλα έργα. Η αποχέτευση του Σβορώνου. Φροντίζουμε για το μέλλον – και μετά την επίλυση του ζητήματος του  νερού στην Κατερίνη – κάνουμε στον Σβορώνο τη νέα μας δεξαμενή ύδρευσης έξι χιλιάδων κυβικών μέτρων, ένα πραγματικά μεγάλο έργο.  Παράλληλα, ξεκίνησε το έργο της αποχέτευσης στις περιοχές της Γανόχωρας, του Αη Γιάννη και της  Νεοκαισάρειας. Εντός του μήνα ξεκινά και το έργο  του θεάτρου και χώρου πολιτισμού στην περιοχή των  ΚΤΕΛ. Επιπλέον, εξασφαλίσαμε 5.000.000. ευρώ για«Αστικές αναπλάσεις στις περιοχές Κέντρου και Αστών της πόλης της Κατερίνης». Γενικότερα τρέχουν τα προγράμματα και ευχαριστώ στο σημείο αυτό για την συμβολή τους και τους  βουλευτές, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και όλους τους συναδέλφους στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καταβάλλουμε ενωμένοι τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη κοινών στόχων. Παρά την  συγκυρία και την οικονομική κατάσταση που όλοι μας βιώνουμε, δίνουμε τη μάχη μας,  με δυναμισμό, αισιοδοξία και στηρίζουμε τον τόπο μας».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι η 27η Εμποροπανήγυρη θα διαρκέσει έως τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ  200 και πλέον εκθέτες λαμβάνουν μέρος με ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα. Επιπλέον, τις υπηρεσίες τους προσφέρουν μέλη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κατερίνης, ενώ στην είσοδο της Εμποροπανήγυρης προβάλλεται σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό(επιμέλεια Μιράντα Παπά, Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Οικονομίκος), με εικόνες από το χθες της Κατερίνης.
Οι παράλληλες εκδηλώσεις συνεχίστηκαν - αμέσως μετά το πέρας των εγκαινίων - με την συναυλία αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα από την Ορχήστρα Λαϊκής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης. Το μουσικό σχήμα παρουσίασε στο κοινό ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης Παναγιώτης Μπερεδήμας. Η Ορχήστρα(σε επιμέλεια Παναγιώτη Λυμπανοβνού), παρουσίασε τα πιο δημοφιλή τραγούδια του αξέχαστου συνθέτη, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Οι εκδηλώσεις που πλαισιώνουν την φετινή διοργάνωση συνεχίζονται την Τετάρτη 07/09/2011 στις 20:30 με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τους πολιτιστικούς συλλόγους:

- Ένωση Ποντίων Πιερίας
- Θρακικός Γανόχωρας
- Σύλλογο Κοκκινοπλιτών Πιερίας «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ»
- Σύλλογο Κρητών Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ»ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ

 ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ
Η εκπαιδευτική, ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα (τουλάχιστον εκείνοι που δεν απλώς μεταφορείς των κυβερνητικών απόψεων) αλλά και η μαχόμενη, ερευνητική δημοσιογραφία καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η «καθυστέρηση» της έκδοσης των βιβλίων (η οποία θυμίζει μέρες του 1946) κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Γεγονός είναι πως το δεδομένο της δωρεάν διανομής βιβλίων από φέτος παύει να ισχύει. Η δαπάνη της αγοράς τους ή της έκδοσης φωτοτυπιών, φορτώνει πλέον την ελληνική οικογένεια. Και αυτό δεν είναι απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά κυβερνητική επιλογή στην κατεύθυνση της καθιέρωσης του σχολείου της εποχής του Μνημονίου.
Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά (οι πληροφορίες από το άρθρο της Π. Στεφανάκου στην Κυριακάτικη Αυγή). «Από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η Α. Διαμαντοπούλου έστρωνε, με νομοσχέδιο στη Βουλή, το χαλί για την κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Σχολικών Βιβλίων και την αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων από DVD, CD-ROM και ό,τι άλλο έχει να επιδείξει η σύγχρονη τεχνολογία. Παραμονές του νέου έτους (29/12/2010), η υπουργός Παιδείας περνούσε από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο βάσει του οποίου "ο βασικός άξονας του νέου σχολείου είναι ο ψηφιακός". Προς επίρρωση των παραπάνω, ο ΟΕΔΒ καταργείται στις 31/12/2010 και τις αρμοδιότητές του αναλαμβάνει από 1/1/2011 ο "Διόφαντος", ένα ερευνητικό ινστιτούτο τεχνολογίας υπολογιστών, το οποίο λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί με καθεστώς ιδιωτικού δικαίου! Οι κυριότεροι οικονομικοί πόροι του νέου φορέα, ο οποίος, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του, θα αναλάβει "το σχεδιασμό, την οργάνωση και τον συντονισμό της παραγωγής και διανομής σχολικών βιβλίων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή", είναι το ΕΣΠΑ (που ως γνωστόν τελειώνει το 2013), καθώς και τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών και τη διάθεση προϊόντων.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση, εδώ και ένα χρόνο, έχει λάβει την απόφαση να τελειώνει με τη δωρεάν διανομή βιβλίων σε όλους τους μαθητές. Στο πλαίσιο αυτό, υπονόμευσε όλη τη δραστηριότητα του Οργανισμού Εκδόσεων, που για τελευταία χρονιά θα έπρεπε να φέρει σε πέρας τη διαδικασία της εκτύπωσης και αποστολής βιβλίων.

Ιδού το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου ενός από τα τελευταία απομεινάρια της δημόσιας εκπαίδευσης:
Με ευθύνη της κυβέρνησης (υπουργείο Οικονομικών) οι πιστώσεις στον ΟΕΔΒ για να επιτελέσει το καθήκον του εγκρίθηκαν τέλος Ιουνίου, ενώ τις προηγούμενες χρονιές δίνονταν μέχρι το τέλος Απριλίου. Αυτή η καθυστέρηση, μεταξύ άλλων, είχε ως αποτέλεσμα να μην αξιοποιηθούν 5.000 τόνοι χαρτί απόθεμα από την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν ήταν δυνατόν να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους οι οποίοι είχαν ανακηρυχθεί από διεθνή διαγωνισμό. Η ποσότητα αυτή αρκούσε για να τυπωθεί το 30%-40% των βιβλίων.
Τον Φεβρουάριο του 2010 ο Οργανισμός υποβάλλει, στο υπουργείο Ανάπτυξης, αίτημα για να προχωρήσει ο ίδιος τις διαδικασίες για την προμήθεια του χαρτιού μέσα, πάντα, από διεθνή διαγωνισμό. Το υπουργείο Ανάπτυξης αρνείται να παραχωρήσει αυτή την αρμοδιότητα στον Οργανισμό και ξεκινάει το ίδιο τις διαδικασίες προμήθειας. Μετά από 7 μήνες, αφού έχει αποτύχει στο προδιαγωνιστικό στάδιο και έχει λάβει τιμές τριπλάσιες από τις συνήθεις, δίνει την άδεια στον ΟΕΔΒ να τρέξει τη διαδικασία. Τρέχουν οι άνθρωποι. Προκηρύσσουν διαγωνισμό και ενώ αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη, ανακοινώνεται τον Δεκέμβριο η απόφαση κατάργησης του ΟΕΔΒ. Πανικός στους εργαζόμενους, το αποτέλεσμα είναι ένα κύμα παραιτήσεων, το οποίο στερεί από τον Οργανισμό το 60% του προσωπικού του. Αυτό δημιουργεί τεχνικά προβλήματα και στον διαγωνισμό, που ολοκληρώνεται μεν, αλλά δεν εγκρίνεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το αίτημα για έγκριση υποβάλλεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον Μάρτιο. Ο Οργανισμός ενημερώνεται για το "όχι" τον Ιούλιο του 2011. Μόνο με θαύμα, μετά απ' αυτά, έβγαιναν βιβλία. Και το θαύμα δεν έγινε.
Η Α. Διαμαντοπούλου μόνο τα κλάματα δεν έβαλε στη Βουλή γιατί τα πράγματα έφτασαν εδώ που έφτασαν. Όμως όλα δείχνουν ότι πρόκειται για σαμποτάζ που γίνεται από την κυβέρνηση σε βάρος του δωρεάν σχολικού βιβλίου. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αρμόδια υπουργός δεν μπορεί να ρίχνουν αλλού τις ευθύνες. Η Α. Διαμαντοπούλου είναι απολύτως υπόλογη. Όταν ανακοινώθηκε η κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων και η ΑΥΓΗ στις 29/12/2010 έβγαινε με τον τίτλο "πάει και το δωρεάν βιβλίο", η υπουργός Παιδείας έσπευδε να μας διαψεύσει δηλώνοντας ότι "τα σχολικά βιβλία διανέμονταν και θα συνεχίσουν να διανέμονται δωρεάν, όπως και η εκδοτική διαδικασία θα συνεχίσει να γίνεται με ευθύνη του Δημοσίου". Την Παρασκευή, μετά τις αποκαλύψεις στη Βουλή, μας είπε ότι η ίδια έκανε "απελπισμένες προσπάθειες" για να βγει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά, "παρά τις επίμονες παρεμβάσεις της, η απόφαση καθυστέρησε". Κι έτσι οι "λύσεις" που προγραμμάτιζαν ήρθαν πιο νωρίς...
Το Βατερλώ με τα βιβλία ήταν προγραμματισμένο. Ως μια μεγάλη πρόβα πριν την τελική κατάργησή τους, όπως επιβάλλει το φτηνό σχολείο της εποχής του Μνημονίου. Αν, αυτή τη χρονιά, οι γονείς βάλουν το χέρι στην τσέπη για να βγάλουν τα βιβλία φωτοτυπίες, γιατί να μην το κάνουν και του χρόνου; Η σιδηρά κυρία της Παιδείας ξαφνικά θυμήθηκε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο άργησε να βγάλει απόφαση. Του χρόνου γιατί να το θυμηθεί νωρίτερα;»

Ο Παπανδρέου, ο Σαμαράς και ο «θησαυρός του Αλή Πασά».


Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Μου αρέσει πολύ, μα πάρα πολύ αυτός ο Ελληνοαυστραλός επίδοξος χρυσοθήρας που δηλώνει « Απόλυτα βέβαιος ότι αυτή τη φορά θα ανακαλύψει το θησαυρό του Αλή Πασά».
 Με αυτόν άλλωστε το σκοπό επιστρέφει – όπως διάβασα- στους Αγίους Θεοδώρους Τρικάλων, ο 65χρονος Ευάγγελος Δήμας που δηλώνει, πως αφού τον βρει, «θα τον προσκομίσει στην Τράπεζα της Ελλάδας, για να "γλιτώσει" οικονομικά τη χώρα.»

Πολλοί τον χλευάζουν και τον κοροιδεύουν, κυρίως γιατί την τελευταία φορά, πριν από έντεκα μήνες, όταν ξεκίνησε την αναζήτηση του θησαυρού, το γεωτρύπανο έφερε στην επιφάνεια μεγάλη ποσότητα νερού. Προς τέρψιν των αγροτών της περιοχής βέβαια οι οποίοι θεωρώντας τον τρελό , «κουζουλό» όπως λένε στην Κρήτη, «λωλό» όπως λένε σε άλλα μέρη «σπάνε πλάκα» μ αυτά που λέει και μ αυτά που κάνει.
 Όλους αυτούς που τον κορόιδευαν και τον κοροιδεύουν τον κύριο Δήμα, πολύ θα  ήθελα να τους ρωτήσω – αλλά να είμαι βέβαιος ότι θα μου απαντήσουν ειλικρινά-  :

1.Αν ψήφισαν ή όχι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το Γιώργο Παπανδρέου επειδή τον πίστεψαν όταν έλεγε ότι  «λεφτά υπάρχουν» και αν θα τον ξαναψηφίσουν στις επόμενες εκλογές  θεωρώντας ότι αυτός , αυτές τις πληροφορίες είχε ( ότι υπήρχαν τα λεφτά) και αυτό είπε στο λαό.

2. Αν ανήκουν στο περίπου 1 -1,5 εκατομμύριο αυτών που ψήφισαν Γιώργο Παπανδρέου αλλά  : α. τώρα ορκίζονται ότι καλύτερα να  κόψουν το χέρι τους παρά να τον ψηφίσουν ( τόσοι υπολογίζονται οι «κοψοχέρηδες» από τους δημοσκόπους που δεν τους «μετράνε» πια στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν τους δίνουνε ακόμα ούτε στη Νέα Δημοκρατία ) και : β. οι οποίοι (πάντα σύμφωνα με τους δημοσκόπους) έχουν αποφασίσει ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν  στο μεγαλύτερο ποσοστό τους Σαμαρά επειδή τους έπεισε με τη μαχητικότητά του, τις σωστές του θέσεις, την ποιότητα της αντιπολίτευσης που ασκεί και τη βεβαιότητα ότι «έχει όλες τις λύσεις»  που αν εκλεγεί πρωθυπουργός, τότε και μόνο τότε θα πάρει  ο λαός - «θαυματουργά»- ανάσα και θα ξεφύγει από τη μέγγενη του χρέους, των ελλειμμάτων, της ανεργίας και της αντιπαραγωγικότητας.

Προσπαθήστε να συνδυάσετε όλες τις πιθανές απαντήσεις . Επιχειρείστε να βγάλετε συμπέρασμα και γι αυτό το 1 – 1,5 εκατομμύριο  Ελλήνων ψηφοφόρων οι οποίοι –ανεξαρτήτως του ποιον ψήφισαν ή ποιον ΘΑ ψηφίσουν, ΣΗΜΕΡΑ μουτζώνουν και με τα δυο τους χέρια κάθε τι που εκφράζει το πολιτικό μας σύστημα θεωρώντας ότι «όλοι φταίνε», ότι «όλοι είναι ίδιοι», ότι «όλοι τα έφαγαν».

Πάρτε τώρα αυτό το 1 -1,5 εκατομμύριο και στείλτε το – θα παρατηρηθεί κάποια συμφόρηση στην κυκλοφορία αλλά συνηθισμένοι είναι οι Έλληνες -  στους Αγίους  Θεοδώρους Τρικάλων. Εκτός από το πανηγύρι που θα γίνει λόγω της «αφίξεως» 1,5 εκατομμυρίου Ελλήνων τουριστών, ο Ελληνοαυστραλός χρυσοθήρας που συνεχίζει να πιστεύει ακόμη ότι εκεί υπάρχει ο θησαυρός, θα επιστρέψει  να συνεχίσει τις έρευνες, έχοντας εξασφαλίσει όλες τις νόμιμες σχετικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Θα τον κοροιδέψουν; Θα τον πουν τρελό, κουζουλό, λωλό; Δεν θα υπάρξει κανείς που να αναρωτηθεί: «Κάτσε ρε συ…κι αν τον βρει το θησαυρό;». Δεν θα ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από το «ποιον να πιστέψουμε», ή το «ποιος ξέρει…δεν αποκλείεται»; Δεν θα του δώσουν την ευκαιρία να κάνει τη γεώτρηση ο Χριστιανός πριν αρχίσουν να τον…πετροβολάνε; Πολύ παραπάνω όταν μάθουν ότι αν βρει τον θησαυρό, θα τον πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα τον δωρίσει δηλαδή στο Κράτος προς όφελος της πατρίδας και του λαού. Αυτό που λέει δηλαδή και ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς. Ότι όλα γίνονται με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του λαού.
 Έτσι λοιπόν, μ αυτούς τους ίδιους όρους και προυποθέσεις, μ αυτές τις συνθήκες και ποντάροντας στο ότι το 1.000.000 των χαμένων και διεκδικούμενων από τα 2 κόμματα ψηφοφόρων θα φανεί «χαλαρό» και θα περιμένει ΜΗΠΩΣ και ο Δήμας τον βρει το θησαυρό , πορεύονται τα δυο κόμματα  «εξουσίας» και οι αρχηγοί τους.

Διάβαζα το βράδυ της Πέμπτης σ΄ένα blog  στο Internet ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει «στα χέρια της δύο δημοσκοπήσεις  που δείχνουν προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, 5,5 και 6,5 μονάδων αντίστοιχα. Όπως διάβασα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται και μάλιστα με μεγάλες διαφορές και στα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία: καταλληλότερος για πρωθυπουργός, δημοφιλέστερος, ικανότερος να βγάλει τη χώρα από την κρίση κ..ά.
 Υπάρχουν άνθρωποι που τα πιστεύουν αυτά; Ιδίως αν τα στοιχεία που «αποκαλύπτονται» δεν εξηγούν , η Νέα Δημοκρατία που προηγείται 6,5 μονάδες του ΠΑΣΟΚ πόσο ποσοστό θα πάρει; Διότι αν η Νέα Δημοκρατία παίρνει 23% και το ΠΑΣΟΚ 16,5%, τι να σού κάνει η διαφορά των 6,5 μονάδων;
 Μόνο ένα τους μένει: Να βρει ο Δήμας το θησαυρό και να τους τον πάει στα γραφεία τους. Έστω μισό-μισό.