Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Μια σπίθα και τότε, αλίμονο στην κυβέρνηση της συμφοράς Γράφει ο Χρήστος Πασαλάρης

ΝΑ ΤΗ, ΛΟΙΠΟΝ, η χαοτική ανατροπή που μας ήλθε βαδίζοντας, προχωρεί καλπάζοντας. Τώρα πια, η παραμικρή σπίθα αρκεί για να προκαλέσει τη μεγάλη έκρηξη. Ολοι το φοβούνται, όλοι το περιμένουν. Ολοι, εκτός του μοιραίου πρωθυπουργού που δεν αφουγκράζεται τα μπουμπουνητά, όπως (το ξαναθυμίζω) δεν τα άκουγε και εκείνος ο έρμος βασιλιάς Λουδοβίκος της Γαλλικής Επανάστασης, που έγραψε στο ημερολόγιό του: «14 Ιουλίου 1789: Rien», ενώ την ίδια μέρα ο λαός του Παρισιού γκρέμιζε τη Βαστίλη!..

ΑΠΟ την Ιταλογερμανική κατοχή του 1941-44, στον σημερινό θανάσιμο εναγκαλισμό της Αγκελας Μέρκελ (της οποίας ο αντικαγκελάριος Ρέσλερ με το σμήνος των Γερμανών επιχειρηματιών μάς κάνει και «ντα-ντα» γιατί ζητάμε ξένες επενδύσεις ενώ οι δικοί μας λεφτάδες τα ακουμπάνε αλλού), η δόλια πατρίδα βιώνει και πάλι τις πιο μαύρες σελίδες της νεότερης ιστορίας.

ΖΕΙ ΜΕΡΕΣ απόλυτης αναρχίας, μέρες πρωτοφανούς απουσίας κράτους και πάνω από όλα μέρες ξέφρενης εγκληματικότητας και ακραίας παραβατικότητας: Με τους «εν εφεδρεία» πολίτες να καταλαμβάνουν υπουργεία, ακόμη και το Αμύνης. Με τους εν απογνώσει συνταξιούχους να ξεχύνονται παλαβωμένοι στους δρόμους. Με τους ανέργους του 16% να σχηματίζουν ουρές για το γλίσχρο επίδομα. Με τους ξαναμμένους σπουδαστές να κλείνουν «εν χορώ» τα σχολεία τους. Με τους επαγγελματίες των «κλειστών» να ωθούνται σε αποκοτιές απελπισίας... Με τους πτωχευμένους εμπόρους να επισείουν τα λουκέτα τους. Με τις αγριεμένες νοικοκυρές να φασκελώνουν την κοινοβουλευτική χούντα των «154» που ψηφίζει εξοντωτικά πολυνομοσχέδια. Και με τους «κοψοχέρηδες» του ΠΑΣΟΚ να παραμονεύουν υπουργούς και βουλευτές, για να τους στολίσουν με αυγά και γιαούρτια... Απίστευτα και πρωτόγνωρα γεγονότα που δεν ξανάγιναν στην άτυχη πατρίδα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ, οι τζιτζιφιόγκοι της «τρόικα» να τα γλεντάνε όλα αυτά από τα παράθυρα των ξενοδοχείων τους και να γνέφουν στον Βαγγέλη τον Τρομερό σαν να του λένε: «Βάλτους και άλλους φόρους, να μάθουν!». Σκηνή που θυμίζει εκείνους τους κτηνώδεις Γερμαναράδες της κατοχής, οι οποίοι από τα μπαλκόνια των ξενοδοχείων τους πέταγαν στα πεινασμένα Ελληνόπουλα ωμές μαρίδες, μόνο και μόνο για να τα βλέπουν να σκοτώνονται ποιο πρώτο θα τις αρπάξει!..

ΟΥΔΕΠΟΤΕ κυβέρνηση κατάφερε σε δύο μόνο χρόνια να διαπράξει τόσα χονδροειδή λάθη (λάθη πολύ χειρότερα από εγκλήματα) όσο αυτός ο συρφετός των «44» που όρκισε ακριβώς προ διετίας ο Κάρολος Παπούλιας, μαγεμένος και αυτός από την υπόσχεση του πρωθυπουργού του ότι θα κάνει την Ελλάδα «Δανία του Νότου»! Αντί «Δανίας του Νότου», τη μετέβαλε, (κατά τους σχεδιασμούς των ξένων αυθεντών του), σε απέραντο φτωχοκομείο, ου μην και σε αξιοθρήνητο «τρελλάδικο», με πενταπλασιασμό των αυτοκτονιών και εικοσαπλασιασμό των καταθλιπτικών ανδρών και γυναικών...

ΜΕΓΙΣΤΟΣ «άθλος» του και η παράδοση του άοπλου λαού στους αδίστακτους κακοποιούς με τα Καλάσνικοφ, στις πάνοπλες συμμορίες των Αλγερινών, Μαροκινών, Ρουμάνων, Αλβανών και Ασιατών που εισβάλλουν στη χώρα κατά χιλιάδες (ξεπέρασαν ήδη τα δύο εκατομμύρια οι ξένοι εισβολείς), εκτελούν γερόντια ακόμη και για 100 ευρώ και διαπράττουν ληστείες με παροιμιώδη ψυχραιμία, βέβαιοι ότι δεν θα πάθουν το παραμικρό, αλλά και ότι αν πιαστούν πολύ σύντομα θα ξαναρχίσουν τα ίδια, με κάποια πενθήμερη άδεια στην τσέπη τους!

ΚΑΙ ΠΩΣ να μην είναι κυνικά ψύχραιμοι, όταν έχουν να κάνουν με αγύμναστους αστυφύλακες που το πρώτο τους δίδαγμα είναι να μη βγάζουν με τίποτε το όπλο από τη θήκη, αλλά και να είναι ευχαριστημένοι που δεν τους κόβουν κι άλλο από το μηνιάτικο των 700 ευρώ!.. Πώς να μην ξεσαλώσουν οι κακοποιοί όταν η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει λεφτά να επισκευάσει τα οχήματά της, όταν απουσιάζει από τους δρόμους τη νύχτα, αλλά εμφανίζεται αυτοστιγμεί όταν διατάσσεται από τον προϊστάμενο υπουργό να κάνει χρήση βίας εναντίον φωτορεπόρτερ, όπως την Τετάρτη...

ΓΙΑ ΑΥΤΑ και για άλλα πολλά, η χαοτική ανατροπή που ήλθε βαδίζοντας και προχωρεί καλπάζοντας θα οδηγήσει (ίσως και εντός του έτους), στη σωτήρια αλλαγή, με πρώτο θύμα τον κυβερνητικό συρφετό, όσο τυφλά και αν αυτός υπηρετεί την ξένη κατοχή. Οι εκλογές της μεγάλης ανατροπής θα έλθουν, ο κόσμος να χαλάσει!..

REAL.GR
Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011 - 7:00

ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΙΣΘΟΥ

Ασύλητος μηκυναϊκός τάφος βρέθηκε στο Μεγανήσι

«Ιδιαίτερη επιστημονική, ιστορική και πολιτιστική αξία αποτελούν για το Μεγανήσι τα ευρήματα που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στο νότιο τμήμα, στην περιοχήΚεφάλι» αποκαλύπτει o δήμαρχος του νησιού,Στάθης Ζαβιτσάνος.

Η διετής έρευνα των αρχαιολόγων, έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα, όπως έναν ασύλητο μυκηναϊκό τάφο, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πρόκειται για σύμπλεγμα μυκηναϊκών τάφων των οποίων η αποκάλυψη αποτελεί μεγάλο ζήτημα για όλη την περιοχή και όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Ζαβιτσάνος «αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Πολιτισμού για να δούμε πως θα διαχειριστούμε το όλο θέμα».

Πριν από δύο χρόνια, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης μαζί με την 36η Εφορία Αρχαιοτήτων Παλαιολιθικών Κλασικών Χρόνων Μεσολογγίου με την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού, έκαναν επιφανειακές έρευνες στην περιοχή και κατέγραψαν τα σημεία ενδιαφέροντος για να προχωρήσουν στην ανασκαφή.

Η έκταση στην οποία γίνονται οι ανασκαφές μετά το 2005, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αγοραστεί τμηματικά από εταιρεία βρετανικών συμφερόντων της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο τραπεζίτης λόρδος Ροτσάιλντ.

Πάντως, αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το σύμπλεγμα των νήσων αποτελούν "απομεινάρια" μεγάλης χερσονήσου κατά την Ομηρική εποχή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα

Τα παλαιότερα ευρήματα που έχουμε για τον ελλαδικό χώρο είναι σπόροι που... χρονολογούνται μεταξύ 11.000 π.Χ και 7.300 π.Χ και μας δείχνουν... μία χρήση άγριων τότε φυτών όπως κριθάρι, βρώμη, φακή και μπιζέλια ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούσαν και είδη άγριων ζώων όπως κατσίκια, βοοειδή, λαγούς κ.α.

Ενδείξεις γεωργικής δραστηριότητας στην Ελλάδα ανάγονται στην περίοδο 6.200-5.300 πΧ όπου πλέον καλλιεργούν συστηματικά κριθάρι, κεχρί, βρώμη, σιτάρι, φακές, μπιζέλια και βελανίδια. Παράλληλα χρησιμοποιούσαν και πολλά άγρια φυτά όπως ελιά, αμύγδαλα, φιστίκια, σταφύλια, κεράσια, δαμάσκηνα και αχλάδια. Αργότερα θα βρούμε ενδείξεις από ευρύματα και για άλλα είδη που καλλιεργούσαν ή έβρισκαν στην άγρια φύση όπως μήλα, σύκα, βατόμουρα, άγρια φράουλα, ρόδια, άνηθο, κάπαρη, ρίγανη κόλιανδρο κ.α.

Τα εξημερωμένα ζώα παίζουν σημαντικό ρόλο στη Νεολιθική περίοδο. Γνωρίζουμε για εξημερωμένα αιγοπρόβατα, γουρούνια και αγελάδες στη Κρήτη από το 6.000 π.Χ, από οστεολογικά ευρύματα. Μάλιστα από τότε μέχρι σήμερα είναι διαδεδομένη η χρήση κατσικιών στη Κρήτη.

Γνωρίζουμε επίσης πως κατά τη διάρκεια της Νεολιθικής περιόδου στην στην Ελλάδα, αλλά και παντού, εκτρέφανε ζώα για το κρέας τους αλλά όχι για τα γαλακτοκομικά υποπροϊόντα του. Ωστόσο προς το τέλος την Νεολιθικής περιόδου γίνετε μία στροφή προς τα υποπροϊόντα αυτά (γάλα και έριο), γνωστή στη διεθνή βιβλιογραφία σαν "επανάσταση των δευτερογενών προϊόντων" (Secondary Products Revolution). H οποία θα φέρει και μεγάλη επανάσταση στην οικονομία παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα, καθώς βλέπουμε μεγάλες αλλάγές στη διαμόρφωση των κοπαδιών και στις ηλικίες σφαγής. Το γάλα και το τυρί μπαίνουν στη διατροφή των Ελλήνων. Η δίαιτα κατά την Μυκηναϊκή Ελλάδα πρέπει να ήταν βασισμένη στο κριθάρι και το στάρι, ενώ η κατανάλωση των ζωικών προϊόντων μάλλον ήταν περιορισμένη για τον απλό λαό. Το μέσο ύψος των ανδρών της εποχής ήταν 167 εκ. σύμφωνα με ευρύματα οστών και υποδηλώνει μία δίαιτα φτωχή σε πρωτεϊνες.

Τα κέιμενα που έχουμε για τη περίοδο μαρτυρούν μία λιτή διατροφή αλλά πρόσφατες μελέτες ευρυμάτων και κυρίως του αμφορέα της Μιδέας, μίας περιοχής δυτικά των ανακτόρων των Μυκηνών, μας δίνουν και άλλες πληροφορίες. Η μοριακή Αρχαιολογία μας αποκαλύπτει πως πριν και κατά τη περίοδο του Τρωικού πολέμου στην Ελλάδα και την γενικότερη περιοχή μαγείρευαν το κρέας με λαχανικά ή όσπρια, όπως σήμερα δηλαδή. Η έρευνα στο αγγείο της Μιδέας που χρονολογείται περί το 1.340-1.185 π.Χ αποκαλύπτει ότι το φαγητό που μαγειρεύτηκε σε αυτό ήταν κρέας με ελαιόλαδο σε μία σύνθετη συνταγή.

Κατά τον ίδιο τρόπο μαθαίνουμε πως κατά την Νεολιθική περίοδο έφτιαχναν κρασί με ρετσίνι μιας και είχαν καταλάβει τι άριστο συντηρητικό είναι. Οι Έλληνες θεοποίησαν όλα τα ωραία πράγματα, έτσι κάναν και με το τυρί και τη τυροκομία. Λέγετε πως οι Θεοί έστειλαν στην Ελλάδα το γιο του Απόλλωνα Αρισταίο για να μας διδάξει την τυροκομία.

Στη συνέχεια ο ταλαντούχος Όμηρος μας περιγράφει τη περιπέτεια του Οδυσσέα με τον τσέλιγκα Πολύφημο. Ο Όμηρος αναφέρει σαφώς τα τυριά που ωρίμαζαν στα ράφια του Πολύφημου, εκτός από λίγο που κρατούσε για το ροφημά του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Ελληνική Μυθολογία έχει η ιστορία που λέει ότι ο Ήφαιστος είχε φτιάξει ένα εργαλείο πυ έφτιαχνε κορδόνια από ζύμη (ζυμαρικά). Η λέξη μακαρόνια μπορεί να προέρχεται από τη λέξη "μακαρία". Έιναι γνωστό πως οι Έλληνες ετοίμαζαν αποξηραμένα σκευάσματα από αλεύρι που άφηναν μαζί με λάδι και κρασί στο τάφο των νεκρών (των μακάρων).

Η πρώτη αναφορά στην ύπαρξη των ζυμαρικών χρονολογείται γύρω στο 1000 π.χ., στην αρχαία Ελλάδα, όπου η λέξη "λάγανον" περιέγραφε μία φαρδιά πλακωτή ζύμη από νερό και αλεύρι, την οποία έκοβαν σε λωρίδες. Η ζύμη αυτή μεταφέρθηκε και στην Ιταλία από τους πρώτους Ελληνες έποικους γύρω στον 8ο αιώνα π.χ., και μετονομάστηκε σε "laganum" στα λατινικά, τα σημερινά Λαζάνια.
Το γεγονός πιστοποιείται από Λατίνους συγγραφείς όπως ο Κικέρων, ο Οράτιος και από τον περίφημο καλοφαγά Απίκιο, ο οποίος στην πρώτη ίσως συπληρωμένη μαγειρική στην ιστορία περιγράφει αυτοκρατορικά γεύματα με "laganum".

Κατά την εποχή του Ομήρου μαθαίνουμε πως τα γεύματα ήταν τρία (3). Το "άριστον", το "δείπνον" και το "δόρπον", πρωινό, μεσημερινό και βραδυνό αντίστοιχα. Το τί θα έτρωγαν εξαρτάτε από τη κοινωνική τάξη οπου ανήκαν. Το ψωμί και το κρασί έπαιζαν κυρίαρχο ρόλο στη διατροφή όλων, όπως και τα ψάρια.

Για τους πλουσίους τα γεύματα ήταν αρχοντικά. Στα γλέντια τρώγαν κυρίως κρέας μαγειρεμένο στη σχάρα, σε σούβλες ή σε λέβητες (κατσαρόλες με απλά λόγια).

Ο απλός λαός περιοριζόταν σε προϊόντα από σιτάρι και κριθάρι όπως χυλοί, κουρκούτια, ψωμί και άλλα. Σίγουρα σε όλες τις τάξεις χρησιμοποιούσαν στα γεύματα λαχανικά, τυριά και φρούτα της εποχής αλλά και ανάλογα με τη περιοχή.


Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Η διατροφή στην Αρχαία Ελλάδα http://24wro.blogspot.com/2011/10/blog-post_8075.html#ixzz1aVMazVvt

1.800.000 ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ


Υπερτυχερός από την περιοχή του Πλαταμώνα Κατερίνης, συμπλήρωσε ένα δελτίο ΛΟΤΤΟ της χθεσινής κλήρωσης, αξίας μόλις 3 ευρώ, το οποίο τελικά κέρδισε το ποσό των 1.820.691,49 ευρώ της πρώτης κατηγορίας (6άρια).

 Ένα ακόμη...
τυχερό δελτίο βρέθηκε και στη δεύτερη κατηγορία (5+1), το....
οποίο κέρδισε 50.000 ευρώ. Ήταν αξίας 7 ευρώ και παίχτηκε σε πρακτορείο στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας.

Ο ΛΑΚΗΣ ΛΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΙΑΝΕΙ ΤΟ ΣΦΥΓΜΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΑ -ΕΛΛΑΔΑ 1-2 ΜΕ ΓΚΟΛΑΡES ΤΟΥ ΦΩΤΑΚΗ..KAI TOY XARISTEA!


4η ΠΙΕΡΙΚΗ ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Ο Σύλλογος Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Κατερίνης, η Οικολογική Ομάδα «Μητέρα Γη», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κονταριώτισσας «Πίερες» και οι Μανιταρόφιλοι Πιερίας, οργανώνουν το Σαββατοκύριακο 15/16 Οκτωβρίου 2011 εκδήλωση, με θέμα τα «ΑΓΡΙΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ».

Το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης έχει ως εξής:
Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011: Συλλογή μανιταριών.
Συγκέντρωση και εξόρμηση (σε  δύο διαφορετικές δασικές περιοχές  στα Πιέρια), από τον  αύλειο χώρο του LIDL (περιοχή Ανδρομάχης), στις 9:00 π.μ. ομάδων μανιταρόφιλων,  (η μεταφορά θα γίνει με ιδιωτικά ΙΧ).

Κυριακή 16 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 έως 11:00 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κονταριώτισσας Πιερίας θα πραγματοποιηθεί η ταυτοποίηση, καταγραφή και έκθεση των συλλεχθέντων μανιταριών από τον ειδικό Μυκητολόγο Ζαχαρία Αθανασίου.
Από τις 11 έως 12 π.μ.  θα ακολουθήσουν ομιλίες για τα άγρια μανιτάρια.
Αμέσως μετά, για όσους επιθυμούν, θα συγκεντρωθούμε σε ταβέρνα του χωριού, θα αναπτύξουμε τη «μανιταροφιλία» και θα καλλιεργήσουμε την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ μας.


Για περισσότερες πληροφορίες:
Αποστόλου Αθανάσιος     23510 27 977, Κιν.  697 68112 81     
Παπανικολάου Βαγγέλης  23510  75764, Κιν. 693 9354 530

ΚΔ΄ ΠΑΤΡΙΑ, Ράχη 15-21 Οκτωβρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΑΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ»

ΚΔ΄ ΠΑΤΡΙΑ, Ράχη 15-21 Οκτωβρίου 2011
Αφιέρωμα στην πολυτίμητο ιστορία μας.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΙΔ΄ Επιστημονικό Συνέδριο

«Η πολυτίμητος ιστορία – πτυχές της ενδόξου ιστορίας του Έθνους»

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΑΧΗΣ


 

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου - α΄συνεδρία


Συνεδρία α΄
Πρόεδρος : Μοναχός Μωϋσής Αγιορείτης

10:00 - 10:30

10:30 - 10:50

 

 

10:50 - 11:10

 

 

 

11:10 - 11:30


11:30-11:50
Χαιρετισμοί. Έναρξη εργασιών συνεδρίου
Βασίλειος Στεργιούλης,  Θεολόγος - Συγγραφέας : «Η διαστροφή ιστορικής αλήθειας για το 21».

Ζωή Γκενάκου,  τ. επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου : «Το ξαναζωντάνεμα της πικραμένης μνήμης». Το μαρτύριο και η μαρτυρία της Μικρασιάτισσας.

Πρωτοπρεσβύτερος – καθηγητής  π. Θεόδωρος Ζήσης: «Η παραχάραξη και νόθευση της εκκλησιαστικής ιστορίας»
Διάλλειμα. – Κέρασμα

Συνεδρία β΄

Πρόεδρος : π. Θεόδωρος Ζήσης

11:50-12:10


12:10-12:30
12:30-12:50
12:50-13:30

Κων/νος Γκιουλέκας, Δημοσιογράφος - Βουλευτής : «Η νεώτερη και σύγχρονη ιστορία».
Νικόλαος Σαϊδές, Δάσκαλος : «Η απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον Οθωμανικό ζυγό, κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-1913, υπό το πρίσμα της ιστορικότητας νέων εξελίξεων κατά τον 20ο αιώνα».
Μοναχός  π.Μωϋσής, Αγιορείτης : «Η ιστορία και οι νέοι».
Συζήτηση – Γεύμα

 

Βράδυ - Δημοτικό σχολείο Ράχης


20:00

Συναυλία έντεχνου & δημοτικού τραγουδιού με τους :
Πέτρο Γαϊτάνο,
Σάββα Σιάτρα,
Χρυσόστομο Μητροπάνο,
Βαγγέλη Δημούδη
Παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Κωτσίνης (κλαρίνο)
Ανδρέας Κατσιγιάννης ( σαντούρι)
Θωμάς Κωνσταντίνου (λαούτο – τραγούδι )
Μανώλης Κόρος  (βιολί - τραγούδι)
Γαλάνης (κρουστά)
Γιάννης Καραμανίωλας (ακορντεόν – μπάσο)
Παύλος Παφρανίδης (μπουζούκι)
Γιάννης Φιλιππουπολίτης (πιάνο)
Μουσική Επιμέλεια: Γιώργος Κωτσίνης

Κυριακή 16 Οκτωβρίου

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Συνεδρία  γ΄

Πρόεδρος : π. Γεώργιος Μεταλληνός

7:00-10:30

10:30-11:00
11:00-11:30

11:30-12:00

12:00-13:00


13:00

19:00
                   

Όρθρος.- Θεία Λειτουργία.

Κέρασμα.

Πρωτοπρεσβύτερος – καθηγητής  π. Γεώργιος Μεταλληνός : «Η ιστοριογραφία και η παθολογία της».

Αρχιμανδρίτης π. Παύλος Ντούρος : «ΠΑΤΡΙΑ : Δημιουργία και χαρά».
«Ραχιώτικο Παρελθόν»Α. Χαιρετισμοί μελών του συλλόγου Β. Ηχογραφημένες Μαρτυρίες Εντοπίων.

Συζήτηση – συμπεράσματα – Γεύμα.


Προβολή ταινίας από θεατρική παράσταση του ΘΕΑΤΡΟΥ ΡΑΧΗΣ.

 

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου

18:00

Λιτανεία ιερού λειψάνου Αγίου Λουκά του Ευαγγελιστού – Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός.

Τρίτη 18 Οκτωβρίου

7:00-10:30Όρθρος.- Πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης  & Πλαταμώνος κ. Αγαθονίκου.

10:45 -11:10

11:15 - 11:4512:00

«Μπιλίδκους» Κοινός παραδοσιακός χορός – Κέρασμα.

Χρίστος Τσολάκης, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.: « Παρακαταθήκη Παιδείας η Ιστορία ή μήπως εφήμερος γλυκασμός;»


Γεύμα.

Απόγευμα

Δημοτικό Σχολείο Ράχης


19:.00

Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από τους:

Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρού Ελευθεροχωρίου Ελασσόνας

Πολιτιστικό  Σύλλογο Ράχης Πιερίας «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ»

Μουσική Βραδιά με τους:
Κων/νο Ντούρο, Νικόλαο Μπίνια, Νικόλαο Κατσαμάγκα, Φώτη Κατσαμάγκα, Νίκο Φωτιάδη, Τάκη Τσινίκο, Βαγγέλη Τσινίκο, Σάκη Καστανάρα, Αντώνη Θανουρή.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου

9:00 – 13:00
Αιμοδοσία στο Πνευματικό Κέντρο Ράχης.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου

20:30

Ιερά Αγρυπνία στον Ι.Ν. Αγίου Λουκά ΡάχηςΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

·        π. Θεόδωρος Ζήσης,
·        π. Παύλος Ντούρος,
·        Θωμάς Παπαδημητρίου, Πρόεδρος ΟΠΠΑΠ Δήμου Κατερίνης,
·        Βασίλειος Τουλίκας, Δκτής Πυροσβεστικής Β.Ελλάδος,
·        Ντίνος Ντούρος, Δάσκαλος
·        Κατερίνα Κούρτη,

            Γραμματειακή υποστήριξη :
Βασιλική Κούρτη, Χρύσα Κατή.
            Τεχνική υποστήριξη :
Νικόλαος Μπίνιας, Ιωάννης Μπίνιας, Τόλης Καρακούσης, Κων/νος Κατσαμάγκας, Αναστάσιος Καρακούσης, Παναγιώτης Κατσαμάγκας.
            Υπεύθυνος ΜΜΕ:
Νικηφόρος Γκόλτσιος

ΕΝΑΣ ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΤΗΣ:
ΕΝΑΣ ΑΘΟΡΥΒΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ
ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΟ «ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ «ΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ» (ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΙ ΖΙΖΕΚ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ ΔΟΥΖΙΝΑ)

 
 
 
 
Η Κατερίνη των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του 1912 θα πρέπει κάποτε να σκεφτεί και τα παιδιά της που δημιουργούν έργο και εκτός αυτής. Ένας τέτοιος αθόρυβος δημιουργός είναι και ο Γιώργος Κεραμιδιώτης ο οποίος γεννήθηκε στην Καλλιθέα το 1954 και είναι απόφοιτος του Γυμνασίου Κατερίνης. Μαζί μας θα βρίσκεται στην Κατερίνη, στον χώρο πολιτικου διαλόγου και πολιτισμού ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ όπου μαζί με τον πανεπιστημιακό Αλέξανδρο Κιουπκολή θα μιλήσουν για την εποχή των τεράτων εξ αφορμή σχετικής ταινίας του συντοπίτη μας.

Ποιος είναι όμως ο Γιώργος Κεραμιδιώτης; Σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο Παρίσι (Πανεπιστήμιο VIII) με καθηγητή τον Denis Levy αλλά και τους Jean Narboni, Gilles Deleuse και Alain Badiou.

Έχει κάνει τις ταινίες: «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» ταινία βασισμένη στο εργο του Holderlin «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΕΔΟΚΛΗ ». Βραβεύεται το 1986 στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Video. Με την «Θεατρική Ομάδα Κατερίνης» ανεβάζει το θεατρικό έργο του Β. Brecht «Μικροαστικοί Γάμοι». «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» Ταινία – Οπερα, γυρισμένη στον Ολυμπο με τους Σπυρο Σακκά, Ηλία Λογοθέτη, Αλέκο Ουδινότη, Νικο Βρετό κ.α. Μουσική Μικη Θεοδωράκη. Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (35mm – 20 min ).
Σε συνεργασία με το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης σκηνοθετεί την παιδική
Όπερα «Η Ιστορία των τριών Ατμομηχανών». Ανέβηκε στο Θέατρο «Μελίνα
Μερκούρη» Θε/νίκης. Σκηνοθετεί την παιδική Όπερα του Hindemith «Η
Ιστορία των Ζώων» η οποία ανέβηκε στην Κεντρική σκηνή του Κ.Θ.Β.Ε.

Ακολουθούν πέντε ντοκιμαντέρ για την ΕΤ3 με τίτλο «Πόλεις της Μακεδονίας». Με το 3ο Λύκειο Κατερίνης σκηνοθετεί την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Επιλέγεται από τον Δημο της Padova και συμμετέχει στο Πανευρωπαικό Festival Mαθητικού Θεάτρου Αρχαίας Τραγωδίας στην Padova. Το 1991 δημιουργεί θέμα με τίτλο «H Ιστορία της Ελληνικής Συμφωνικής Μουσικής», σειρά πέντε ημίωρων ντοκιμαντερ για την ΕΤ1 (16mm).
Με το 3ο Λύκειο Κατερίνης ανεβάζει στο Αρχαίο Θέατρο του ΔΙΟΝ Κατερίνης
την «Ιφιγένεια εν Ταύροις». Το 1992 και για επτά μήνες συνεργάζεται με την
ΕΤ3 ως σκηνοθέτης στην εκπομπή «Εκτός Θεσσαλονίκης», σειρά ντοκυμαντερ. Για
τα 70 του χρόνια του Μικη Θεοδωράκη δημιουργεί για την ZDF – ARTE –
EURO ARTS σενάριο Πορτραίτου με ομώνυμο θέμα. Το 1995 για την
εκπαιδευτική τηλεόραση (ΕΤ2) εκπονεί σειρά 5 ντοκιμαντέρ με τίτλο
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΚΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ».
Το 1997 παράγει σειρά Εξι (6) Ωριαίων Πορτραίτων Θεσσαλονικέων
συνθετών «ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΗΤΑΣ» – «ΑΛΚΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ» – «ΝΙΚΟΣ
ΑΣΤΡΙΝΙΔΗΣ» - «ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ» – «ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΤΑΚΑΣ» –
«ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΥΜΗΣ». Παραγωγή ΟΠΠΕΘ 1997 – Η σειρά κερδίζει το
βραβείο Documantair στο Festival Documantair Θεσ/νίκης, που διοργάνωσε ο
ΟΠΠΕΘ για το σύνολο της παραγωγής περίπου 150 documantair. Στην
κριτική επιτροπή συμμετείχαν γνωστοί λόγιοι και τεχνοκριτικοί ( Μαρωνίτης,
Δερμεντζόγλου, Τάσσιος κ.α.)

Το 2000 σκηνοθετεί ταινία μεγάλου μήκους με τίτλο "ΓΗ & ΑΝΘΡΩΠΟΙ" (35 mm). Τον επόμενο χρόνο συμμετέχει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την ταινία «ΓΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ». Το 2002 σκηνοθετεί για την ΕΤ3 σειρά 6 ωριαίων documantairs με γενικό τίτλο «Ο ΞΕΝΟΣ ΣΤΗ ΠΟΛΗ». Το επεισόδιο ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ από την παραπάνω δουλειά συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2003. Τη διετία 2003-2005 δημιουργεί σειρά 6 ωριαίων ντοκιμαντερ για την ΕΤ3 με γενικό τίτλο «Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ». Η ταινία «ΚΑΠΝΟΣ» συμμετέχει στο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβαλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, η δε ταινία « ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ» στο πληροφοριακό τμήμα. Ο Κεραμιδιώτης δημιουργεί ακόμα 8 ωριαία ντοκιμαντέρ για την ΕΤ3 με γενικό τίτλο <Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ>. Το ντοκιμαντέρ <ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ> συμμετέχει στο επίσημο ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονίκης το 2006 στο Διεθνες τμήμα (Βραβείο FIPRESCI) και ως υποψήφια ταινία των Κρατικών Βραβείων Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου το Νοέμβρη του 2006.
Το 2004 Τιμήθηκε από το Εργατικό Κέντρο Θες/νίκης για την προσφορά του στον κινηματογράφο. Το 2007 και πάλι για την ΕΤ3 παραδίδει σειρά 6 (εξ) ωριαιων ντοκιμαντερ με γενικό τίτλο <<ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ... Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ>>. Τον επόμενο χρόνο, το 2008, σκηνοθετεί το ντοκιμαντερ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ με τον γάλλο φιλοσοφο Alain Badiou. Η ταινια συμμετείχε στο Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονικης 2009 και στο Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ Χαλκιδας 2009. 2009 Παραγωγη – Σκηνοθεσια του ωριαιου ντοκιμαντερ « ΜΩΥΣΗΣ ΚΙ ΕΛΕΟΝΩΡΑ» Συμμετοχη στο Διαγωνιστικο Τμημα του Φεστιβαλ Χαλκιδας 2010.

Τελευταία του δουλειά είναι η Παραγωγή- Σκηνοθεσία (2010) του ωριαιου ντοκιμαντερ « Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ με τους ΣΛΑΒΟΗ ΤΖΙΤΖΕΚ και ΚΩΣΤΑ ΔΟΥΖΙΝΑ η οποία και συμμετέχει στο Φεστιβαλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονικης 2011.
Παράλληλα, ο Γιώργος Κεραμιδιώτης ασχολήθηκε και με το εκπαιδευτικό και διδακτικό έργο που συνεπάγεται η δουλειά του. Τα έτη 2003-2004 και 2005-2006 συμμετείχε ως διδάσκων στο Μουσείο Κινηματογράφου στα σεμινάρια με τίτλο «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΔΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ» και «ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ».

ΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΤΕΡΑΤΩΝ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΙ ΖΙΖΕΚ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑ ΔΟΥΖΙΝΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΖΙΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟ SLAVOJ ZIZEK ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΗΜΕΡΑ, Σ’ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΗΘΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΤΗΣ
ME ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ ΑΠΌ ΤΟΝ ΛΕΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΑΠΘ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΙΟΥΠΚΟΛΗ

ENA ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΠΛΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ


ΤΑ 3 ΝΕΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ..

11 10 11 ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ

11 10 11 ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ

*** ΚΟΡΙΤΣΙΑ, τι πάθατε και βγάζετε όλες τον ΩΜΟ σας έξω…? ΑΜΑΝ…αυτή η μόδα των τηλεπερσόνων…!

### ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε ΓΑΠ υποσχέθηκε στους ακροατές του ο Χατζηνικολάου, αν και πιστεύει ότι θα ΑΡΝΗΘΕΙ…(εξάλλου τι να πει; Ότι τα έκανε …άστα να πάνε;).

*** Οι «Γαλάζιοι» αναρωτιούνται τι έχει στο μυαλό του ο ΣΑΜ. Γιατί ζητάει «χαλαρά»   ΕΚΛΟΓΕΣ σα να είναι υποχρεωμένος να το κάνει αλλά ΔΕ ΘΕΛΕΙ. Μα αν ζητήσει εκλογές και τις κερδίσει, θα κρατάει στα χέρια του την καυτή πατάτα της χρεοκοπίας …Χαζός είναι; Περιμένει τον ΓΑΠ να κοιμηθεί, όπως  έστρωσε και έχει ο ΘΕΟΣ.

### ΜΑΥΡΗ παρένθεση για τους ΕΛΛΗΝΕΣ θα είναι η θητεία 2009-2011 για τον ΓΑΠ. Σε δύο χρόνια από «πλούσιοι» γίναμε «φτωχοί»…και ΑΦΩΝΟΙ.

*** ΚΑΙ ΝΑ σκεφτείτε, όλος αυτός ο αγώνας γίνεταια για να ΣΩΘΟΥΝ οι Γαλλογερμανικές Τράπεζες. Οι τράπεζες γενικώς…

### Η ΕΛΛΑΔΑ μας είναι σαν την άσφαλτο (γεμάτη μπαλώματα) και κυβερνούμε όπως  ΟΔΗΓΟΥΜΕ…

*** ΚΑΛΑ, έχουν ξεφύγει εντελώς. Οι διάλογοι, Βασούλας Παπανδρέου –Μανόλη Κεφαλογιάννη, ΑΚΡΩΣ αποκαλυπτική της ποιότητας του πολιτικού μας συστήματος.

### ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΙΑ ΣΟΥ…ΧΑΝΟΥΜΕ 1-0 στο πρώτο ημίχρονο από τη ΓΕΩΡΓΙΑ…ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ να κάνουμε γκολ τις πολλές ευκαιρίες μας στο Β΄.

*** ΝΙΚΟΣ ΛΑΜΠΟΝΙΚΟΣ. Μου είπαν ότι τρέχει παντού για τον συνδυασμό που εκλέχθηκε…ΚΑΙ είναι ωραίο να ακούς να το λένε σε ανύποπτο χρόνο…και όχι προεκλογικά.


### ΑΓΑΠΟΥΛΑ….ΠΟΥΛΑ…!


«Βροχή» tweets στα μηνύματα του πρωθυπουργούΣυνεχίζονται τα διαδικτυακά "πυρά" κατά του πρωθυπουργού, καθώς κάθε ανάρτησή του στο twitter σχολιάζεται ποικιλοτρόπως από τους πολίτες.

Δεν πρόλαβε χθες να ανακοινώσει τις διαδοχικές του συναντήσεις με τους Ανδρέα Λοβέρδο, Άννα Διαμαντοπούλου, Κώστα Σκανδαλίδη, Χάρη Καστανίδη και Γιάννη Ραγκούση και οι πολίτες απάντησαν αμέσως.
Διαβάστε μερικές από τις απαντήσεις στο μήνυμα του πρωθυπουργού


REAL.GR