Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Μερίδιο στην ευτυχία
Μερίδιο στην ευτυχία

Θα φύγω τώρα, τώρα αμέσως, χωρίς δεύτερη σκέψη,
απ΄ τη φυλακή των αμίλητων πολυκατοικιών
και τα ποτάμια
 των πολύχρωμων αυτοκινήτων,
 της γκρίζας πόλης,
γιατί στο πρόσωπό σου αντίκρισα
τον ήλιο
 της αληθινής ζωής.
Θα φύγω
σε βουνά καταπράσινα και σε λιβάδια ανθόσπαρτα,
θα τρέξω αμέσως,
αγριολούλουδα και παπαρούνες θα μαζέψω
 και από ανθοστόλιστες χωριάτικες αυλές,
θα κλέψω ζουμπούλια μοσχομυριστά και κρίνα και γαζίες.
Και όταν το σούρουπο
 η απουσία σου αβάσταχτη θα είναι,
 σαν άσπρο περιστέρι θα πετάξω,
 πάνω από θάλασσες,
δάση
και μέσα σε ουρανούς
και θα΄ ρθω μπροστά σου,
 όπου κι αν βρίσκεσαι, αγαπημένη
και όλα τα πολύχρωμα λουλούδια,
της πλάσης όλης, του κόσμου όλου,
μπουκέτο στα χέρια σου, θα αφήσω.
Για να χαμογελάς, συνέχεια,
 από ευτυχία,
ολόιδια μ΄ αυτή που ακτινοβολεί το βλέμμα σου.
Ολόιδια μ΄ αυτή που ψάχνεις στους ανθρώπους.
Θέλω πάντα να χαμογελάς
–είσαι πιο όμορφη όταν χαμογελάς από ευτυχία-
για να κλέβω κι εγώ,
 μερίδιο  από την ευτυχία σου.
ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΥΧΕΣ, 2011

ΑΓΑΠΗ ...ΜΥΣΤΙΚΗ: ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΝΥΧΤΕΣ

 ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Αγάπη μυστική

Αγάπη,
 τυλιγμένη με έρωτα,
ανθισμένη με αγκαλιές,
 στολισμένη με φιλιά,
 τρυφερά αγγίγματα,
 ματιές στο κέντρο της ίριδας,
 τις νύχτες τις σαρκικές.
Αγάπη,
 στιγματισμένη ,
 παράλογου έρωτα,
 κρυφό κοινό μυστικό,
 σε επικίνδυνη διαδρομή
στα πλακόστρωτα στενά  του πόθου,
-σε μαρτυρούν τα ύποπτα βιαστικά σου βήματα-
 ματιές στο κέντρο της καρδιάς,
 γλυκόξινη γεύση,
 πικρό αμύγδαλο.
Αγάπη,
 έτσι κι αλλιώς,
 με χρώματα του έρωτα βαμμένη και αρώματα
 και όλων των αισθημάτων
της ασύδοτης απόλαυσης
καρπός.
Έρωτα…

Ευρωπαϊκό βραβείο μυθιστορήματος στον Κ. Χατζηαντωνίου


ΝΟΟΖ

ΑΘΗΝΑ 13/10/2011

Με το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Λογοτεχνία τιμήθηκε ο συγγραφέας Κώστας Χατζηαντωνίου για το  βιβλίο τουΑγκριτζέντο, όπως ανακοινώθηκε στη Διεθνή Έκθεση της Φρανκφούρτης.

Βιογραφικό:

Ο Κώστας Χατζηαντωνίου γεννήθηκε το 1965 στη Ρόδο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση.

Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αφηγήματα, ιστορικές μελέτες για τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας, της Κύπρου και της Χειμάρρας, δοκίμια στοχασμού, εθνικής θεωρίας και ελληνικής ιστορίας, καθώς και δύο βιογραφίες (του Ν. Πλαστήρα και του Θ. Πάγκαλου).

Από το 2006 είναι μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, ενώ από το 2008 έως το 2010 υπήρξε μέλος της κριτικής επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία. Έχει βραβευθεί από την Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων, από το PEN Club, ενώ έχει τιμηθεί και με το Βραβείο Δοκιμίου Π. Φωτέα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:


Γιατί το Αγκριτζέντο δεν είναι απλά μια πόλη…

Τι μπορεί να συμβεί όταν ανταμώσουν στο Αγκριτζέντο της Σικελίας…

…Ένας παράξενος γιατρός που καταδύεται στην ιστορία του αρχαίου Ακράγαντα, με οδηγό το μεγάλο φιλόσοφο, τέκνο της πόλης, Εμπεδοκλή.

Η κόρη του, μια ζωγράφος που ζητά τη λύτρωση όχι στην τέχνη, αλλά σε μιαν απρόβλεπτη μοίρα.
Ένας Έλληνας που επιλέγει τη φυγή και την επιστροφή στον πρώτο του έρωτα για να σωθεί από τον κορεσμό και την ανία.

Κάποιος παράνομος που κρύβεται εδώ και αναλογίζεται τη ζωή του καταρρίπτοντας τους μύθους για το οργανωμένο έγκλημα.

Ένας αποσχηματισμένος ιερέας που θυμάται μαζί με τον αδερφό του πρόσωπα και γεγονότα μιας άλλης Σικελίας…

Ένα βιβλίο ύμνος γι’ αυτή την άλλη Σικελία, πέρα από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις. Μα κι ένα βιβλίο ύμνος για την πραγματική ζωή και για μια πατρίδα που δεν υπάρχει πια.

Αθήνα: 2011

Εκδόσεις Λιβάνη

Παγκόσμιο ραντεβού "Αγανακτισμένων"


Ξεκίνησε από την Ισπανία και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο... Πρόκειται για το κίνημα των "Αγανακτισμένων" (Indignados), το οποίο έχει βρει απήχηση σε πολλές χώρες, ως απάντηση στην οικονομική κρίση.

Στις 15 Οκτωβρίου έχει οριστεί το ραντεβού για μια παγκόσμια, ειρηνική διαδήλωση των απανταχού "Αγανακτισμένων". Όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα "Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή", στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν "Αγανακτισμένοι" από 719 πόλεις, σε 71 χώρες.

Στην ιστοσελίδα παρουσιάζεται ο χάρτης με τις κινητοποιήσεις που είναι προγραμματισμένες για εκείνη την ημέρα, ενώ τα σημεία των συγκεντρώσεων σημειώνονται με κόκκινες κουκκίδες.

Η ιστορία της "Αγανάκτησης"

Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Ιταλία... Η διαδρομή του κινήματος είχε πολλούς σταθμούς και εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο.

Πρωτοπόροι του κινήματος που ξεκίνησε τον Μάιο, υπήρξαν οι Ισπανοί, οι οποίοι επί ημέρες είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Puerta del Sol της Μαδρίτης, αψηφώντας τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων.

Με το σύνθημά του "Κάντε ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες", κατάφεραν να βγάλουν στους δρόμους χιλιάδες Έλληνες, πολλοί από τους οποίους ήθελαν πίσω την αξιοπρέπειά τους και ελπίδα για το μέλλον, ενώ άλλοι απλώς να διεκδικήσουν τις κοινωνικά άδικες απολαβές του παρελθόντος.

Το κίνημα εξαπλώθηκε σιγά-σιγά σε όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Ομάδα ιταλών "Αγανακτισμένων", με κύριο σύνθημα "Ντροπή Τρισέ, ντροπή Τράπεζα της Ιταλίας", διαδήλωσαν μπροστά στην είσοδο των γραφείων της Τράπεζας της Ιταλίας στην Μπολόνια.

Στην Πορτογαλία, τέσσερις  νέοι κατάφεραν απηύθυναν έκκληση προς τη "Γενιά της Αβεβαιότητας" και κατεβάζουν μισό εκατομμύριο "Αγανακτισμένους" στους δρόμους όλης της χώρας. Λίγες ημέρες μετά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν το τέταρτο κατά σειρά πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης Σόκρατες, η οποία αναγκάζεται να παραιτηθεί.

Στο Ισραήλ, οι "Αγανακτισμένοι, διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ και άλλες πόλεις για το αυξανόμενο κόστος ζωής,

Το κίνημα πήγε και Βρετανία. Κατά το πρότυπο του κινήματος στις ΗΠΑ "Κατάληψη στη Wall Street", περίπου 4.000 Βρετανοί ετοιμάζονται να δώσουν το "παρών" στη συγκέντρωση που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 15 Οκτωβρίου από το κίνημα "Καταλάβετε το Χρηματιστήριο του Λονδίνου".

Το ραντεβού των διαδηλωτών είναι στην πλατεία Paternoster, κοντά στα γραφεία της Bank of America, στην King Edward Street, και του ομίλου Goldman Sachs στην Fleet Street.

Στο Δουβλίνο, διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Οι διοργανωτές έχουν ζητήσει από τους διαδηλωτές να είναι «ευγενικοί» με τους τραπεζίτες που περνούν καθημερινά τις πύλες της τράπεζας, ζητώντας τους να μην τους απευθύνουν υβριστικά σχόλια.

Διαδηλώσεις προγραμματίζονται στη Ζυρίχη, τη Γενεύη και τη Βασιλεία, στην Ελβετία, σε διαμαρτυρία για την υπέρμετρη εξουσία του τραπεζικού τομέα.

Σεξ στο βωμό της επιστήμης


Όταν η Padma Deva συναντά ένα νέο ασθενή επιλέγει να βρεθεί μαζί του σε ένα ήσυχο δωμάτιο ξενοδοχείου. Η συνάντηση διαρκεί συνήθως δύο ώρες. Είναι πιθανό να γδυθούν, να κάνουν μασάζ ο ένας στον άλλο... μερικές φορές να έχουν πλήρη σεξουαλική επαφή.

Στο τέλος της συνάντησης, ο ικανοποιημένος πελάτης θα πληρώσει την Padma για την υπηρεσία της και ο καθένας θα ακολουθήσει το δρόμο του μέχρι το επόμενο ραντεβού τους.
Μπορεί εύκολα να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η Padma εργάζεται ως πόρνη πολυτελείας. Αλλά αυτό είναι λάθος.
Η Padma δεν είναι μια πόρνη, αλλά μια ψυχοθεραπεύτρια που λειτουργεί ως "σεξουαλικό υποκατάστατο" για τους άνδρες που πάσχουν από μια ποικιλία σεξουαλικών προβλημάτων που αποτελούν τροχοπέδη για την ικανότητά τους να έχουν μια φυσιολογική σωματική σχέση.
Πελάτες της είναι δικηγόροι, γιατροί καθώς και φοιτητές αλλά και οικοδόμους. Κάποιοι είναι παντρεμένοι, άλλοι όχι. Αλλά όλοι υποφέρουν από τα ίδια προβλήματα, όπως η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση..
Ο μεγαλύτερος σε ηλικία πελάτης της είναι ηλικίας 65 ετών, ενώ ο νεότερος είναι μόλις 25. Υπάρχουν άνδρες που γνώρισαν την Padma επειδή ήταν παρθένοι και δεν ήθελαν να έχουν κανενός είδους σεξουαλική ζωή. Η Padma τους βοήθησε να ξεπεράσουν τους φόβους τους. Συνήθως γίνονται εννέα δίωρες συνεδρίες για τις οποίες πληρώνουν περίπου τέσσερις χιλιάδες λίρες.
Οι επικριτές της, ίσως και δικαιολογημένα, την απορρίπτουν. Ορισμένοι αμφισβητούν ακόμη και τη νομιμότητά της, αν και δεν υπάρχει κανένας νόμος που το απαγορεύει ρητά. Η κλινική ψυχολόγος δρ  Michael  Mantell δήλωσε  "Οι υπηρεσίες ενός υποκατάστατου δεν μπορούν να επιλύσουν τις  υποκείμενες  συναισθηματικές σχέσεις".
Η Padma εμπνεύστηκε από την ταινία  "Sweet November"  με πρωταγωνιστή τον Keanu Reeves.
Η 31χρονη είναι ένα είδος μέντορα και καθοδηγεί τους ανθρώπους που παλεύουν με τα ζητήματα οικειότητας. Υποστηρίζει ότι έχει σημαντικά αποτελέσματα καθώς το σύνολο σχεδόν των πελατών που είχαν πρόωρη εκσπερμάτιση βελτιώθηκαν μετά τις συνεδρίες.
Ομοίως, το 90% των ασθενών της με  προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας  έχουν επανακτήσει τη στύση τους χωρίς να στηρίζονται σε φάρμακα, όπως το Viagra.

"Όποιος απεργεί, δεν θα πληρώνεται"


ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Διακοπή μισθοδοσίας για απεργούς και καταληψίες στον τομέα της καθαριότητας ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Σε ιδιώτες η αποκομιδή. Προανήγγειλε άνοιγμα των ΧΥΤΑ με τη συνδρομή της αστυνομίας. Δεν υποχωρούν οι εργαζόμενοι

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ε Ο Ρ Τ Α Σ Μ Ο Υ ΤΗΣ 99ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (16-10-1912)

 
 

Για την 99η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης της Κατερίνης από τον τουρκικό ζυγό, θα πραγματοποιηθούν στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2011 οι παρακάτω εκδηλώσεις:
A. ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011
Ώρα 16.00΄
Στο Μνημείο του πεσόντος κατά την απελευθέρωση της πόλης, αειμνήστου Συνταγματάρχη ΣΒΟΡΩΝΟΥ, στο 7ο χλμ. της 13ης Ε.Ο. Κατερίνης - Ελασσόνας, θα ψαλεί Αρχιερατικό Τρισάγιο και θα καταθέσουν στεφάνια ο Δήμαρχος Κατερίνης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ο Διοικητής της 24ης Τ.Θ. Ταξιαρχίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο Λιμενάρχης Σκάλας Κατερίνης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σβορώνου και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεοκαισάρειας, κόμματα, εκπρόσωποι Εφεδροπολεμιστικών και Αντιστασιακών Οργανώσεων, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (12ο Δημ. Σχολείο και 4ο Γυμνάσιο Κατερίνης) και πρόεδροι Συλλόγων και Σωματείων.

Β. ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

1. Ώρα 07.30΄
Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες σε όλες τις Εκκλησίες.
2. Ώρα 07.30΄ - 07.45΄
Εωθινό-Θούρια και εμβατήρια στους δρόμους της πόλης από τη Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης.
3.  Ώρα 11.00΄
Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Ανάληψης θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ.κ. Αγαθόνικος με το Ιερατείο της πόλης.
Τον Πανηγυρικό θα εκφωνήσει μέσα στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως η Διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης κα Φωτεινή Χρυσάφη.
5. Ώρα 11.30΄
Κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον εκπρόσωπο της Βουλής, το Δήμαρχο Κατερίνης, την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, το Δ/κτή της ΧΧΙV Τ.Θ Ταξιαρχίας, τον Αστυνομικό Δ/ντή Πιερίας, το Δ/κτή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης.
Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και η τελετή θα λήξει με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
6.  Ώρα 11.45΄
Στον καθορισμένο χώρο των οδών Ειρήνης - Χατζόγλου θα πραγματοποιηθεί μεγάλη παρέλαση των Αναπήρων Πολέμου, Θυμάτων Πολέμου, Τραυματιών Πολεμιστών, Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, Οργανώσεων Εθν. Αντίστασης, Αδελφών Ε.Ε.Σ., των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης, Προσκόπων, Ναυτοπροσκόπων και Συλλόγων.
7. Ώρα 13.00΄
Ο Δήμαρχος Κατερίνης και το Δημοτικό Συμβούλιο θα δεξιωθούν τις Αρχές και το κοινό στο Δημαρχείο Κατερίνης.
8. Ώρα 17.00΄
Στην πλατεία Δημαρχείου θα πραγματοποιηθούν μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από Πολιτιστικούς Συλλόγους της Πιερίας.

Γ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΗΜΑΙΟΣΤΟΛΙΣΜΟΣ - ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ
Από το πρωί της 15ης Οκτωβρίου μέχρι τη δύση του ηλίου της 16ης Οκτωβρίου θα σημαιοστολιστούν όλα τα Δημόσια, Δημοτικά κ.λ.π. καταστήματα, οι οικίες, οι δρόμοι και οι πλατείες της πόλης της Κατερίνης, της Δημοτικής Κοινότητας Σβορώνου και της Τοπικής Κοινότητας Νεοκαισάρειας.
Το βράδυ 16ης Οκτωβρίου θα φωταγωγηθούν τα Δημόσια, Δημοτικά, Κοινοτικά καταστήματα καθώς και εκείνα των Ν.Π.Δ.Δ, Ν.Π.Ι.Δ, Τραπεζών και Οργανισμών.
ΓΕΝΙΚΑ
Σε ό,τι αφορά τις ιεροτελεστίες, παρακαλείται να επιληφθεί η Ιερά Μητρόπολη.
Τα θέματα τα σχετικά με την παράταξη, απονομή τιμών, τάξη, κίνηση οχημάτων, παρακαλούνται να τα ρυθμίσουν οι αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές.
Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται να μεριμνήσει για τη διευθέτηση των χώρων των επισήμων, των καταθέσεων, της μικροφωνικής εγκατάστασης και της παρέλασης και να διαθέσει τη Φιλαρμονική του Δημ. Ωδείου.
Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας τελετάρχης ορίζεται ο κ. Συμεωνίδης Μιχάλης και από το Δήμο Κατερίνης  ο κ. Φυδάνογλου Γιώργος.
Το γενικό πρόσταγμα για την παρέλαση όλων των σχολείων θα έχει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του ΓΦΑ Πιερίας κ. Παυλίδης Θεόδωρος, με βοηθούς τους καθηγητές Φ.Α. κ.κ. Αθανασιάδη Παναγιώτη, Σιαμάγκα Θεόδωρο, Βαρυτιμίδη Θεοχάρη, Γκούμα Ευρυπίδη και Δελβερούδη Κομνηνό.

Το πρόγραμμα αυτό έχει τη θέση επίσημης πρόσκλησης.


                                                                                                            Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ


                                                                                              ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 99ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Α. ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Οκτωβρίου 2011
1. Στο μνημείο του πεσόντος, κατά την απελευθέρωση της πόλης, αειμνήστου Συνταγματάρχη ΣΒΟΡΩΝΟΥ, από πλευράς σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στεφάνι θα καταθέσουν το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης και το 4ο Γυμνάσιο Κατερίνης.
Τα  ορισθέντα πιο πάνω σχολεία να φροντίσουν για τα προς κατάθεση στεφάνια.
Υπεύθυνος  για τη σύνταξη των μαθητών στο χώρο του Μνημείου ορίζεται ο καθηγητής Φυσ. Αγωγής του 4ου Γυμνασίου Κατερίνης κ. Πίτος Ευάγγελος.
Όσοι Σύλλογοι ή Σωματεία επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι θα πρέπει να το δηλώσουν μέχρι την ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 14-10-2011, ώρα 12.00΄ στο Γρ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας, τηλ. 2351351261.
2. Ο Δήμος Κατερίνης παρακαλείται να διαθέσει για τη μεταφορά των μαθητών το απόγευμα Σαββάτου 15-10-2011 τα παρακάτω λεωφορεία:
α. Ένα  λεωφορείο στην είσοδο του 4ου Λυκείου, για τους σημαιοφόρους και παραστάτες του 3ου, 4ου και 6ου Γυμνασίου, του 3ου και 4ου Λυκείου και 2ου, 7ου, 10ου, 12ου, 15ου Δημοτικών Σχολείων.
β. Ένα  λεωφορείο στην είσοδο του Εθνικού Σταδίου για τους σημαιοφόρους και παραστάτες του 9ου Δημ. Σχολείου, 1ου και 2ου Γυμνασίου, 1ου και 2ου Λυκείου, 5ου Λυκείου, 1ου, 2ου ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.
γ. Ένα  λεωφορείο μπροστά στην Αστική Σχολή (Οδός Ειρήνης – πρώην 1ο Δημ. Σχολείο) για τους σημαιοφόρους και παραστάτες των 1ου, 6ου, 8ου, 11ου και 14ου Δημ. Σχολείων, του 5ου και 7ου Γυμνασίου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και Ναυτοπροσκόπων.
δ. Ένα  λεωφορείο στο τέλος του πεζόδρομου (Σιντριβάνι), για τους σημαιοφόρους και παραστάτες των 3ου, 4ου, 5ου, 13ου και 16ου  Δημ. Σχολείων. (Χώρος συγκέντρωσης μέχρι την αναχώρηση το 4ο Δημ. Σχολείο). Το ίδιο λεωφορείο θα παραλάβει και τον σημαιοφόρο και παραστάτες των Δημ. Σχολείων Ανδρομάχης και Σβορώνου.
ε. Ένα λεωφορείο στην είσοδο του κτιρίου Συνεδριακού Κέντρου Κατερίνης (ΕΚΑΒΗ, 7ης Μεραρχίας) για τη Φιλαρμονική του Δημ. Ωδείου.
Ώρα αναχώρησης των λεωφορείων: 15.30΄
Η Διοίκηση του ΚΤΕΑΛ παρακαλείται να στείλει έγκαιρα τα λεωφορεία στους πιο πάνω καθορισθέντες χώρους.
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των Σχολείων να μεριμνήσουν για την έγκαιρη συγκέντρωση των μαθητών στους χώρους αναχώρησης των λεωφορείων.

Β. ΚΥΡΙΑΚΗ 16 Οκτωβρίου 2011
Η Φιλαρμονική και το Στρατιωτικό Τμήμα θα παραταχθούν έγκαιρα στον καθορισμένο χώρο για την απόδοση τιμών κατά την προσέλευση των επισήμων.
Οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες όλων των σχολείων της πόλης θα βρίσκονται έγκαιρα στον Καθεδρικό Ι. Ναό για τη Δοξολογία, και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν συντεταγμένοι στο χώρο του Μνημείου της Πλατείας Ελευθερίας.
Μετά την τελετή κατάθεσης στεφανιών θα μεταβούν στο σημείο εκκίνησης της παρέλασης.
Χώροι συγκέντρωσης των τμημάτων παρέλασης ορίζονται:
α) Η οδός Ειρήνης για τα Δημοτικά Σχολεία,
β) Η οδός Ίωνος Δραγούμη για τα Γυμνάσια.
γ) Η οδός Τερζοπούλου για τα Λύκεια, τα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ,
δ) Η οδός Ίωνος Δραγούμη για τους Συλλόγους και τα Σωματεία,
ε) Η οδός Ειρήνης για τους Πρόσκοπους, ΝαυτοπρόσκοπουςΟι υπεύθυνοι των σχολείων που θα οριστούν, να συνεργαστούν με τους τελετάρχες και τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής του ΓΦΑ Πιερίας κ. Παυλίδη Θεόδωρο, που θα έχει το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης με βοηθούς τους καθηγητές Φ. Α κ.κ.. Αθανασιάδη Παναγιώτη, Σιαμάγκα Θεόδωρο, Βαρυτιμίδη Θεοχάρη, Γκούμα Ευρυπίδη και Δελβερούδη Κομνηνό. Οι σχηματισμοί των τμημάτων παρέλασης της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης θα συγκροτηθούν κατά ενιαίο τρόπο σε τετράδες.
Οι τελετάρχες θα καθορίσουν τις επί μέρους λεπτομέρειες σ' όλες τις εκδηλώσεις.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 2351351261 (Γρ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πιερίας).


                                              ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
                                                                           Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ETOIMΗ ΓΙΑ ΑΛΛΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗSexting: Το φλερτ των γυναικών


Πρόκειται για την τελευταία τάση στο γυναικείο φλερτ. Η αποστολή sms, mms και  email με σεξουαλικό περιεχόμενο είναι πλέον αρκετά διαδεδομένη – κυρίως στιςγυναίκες -, και όπως λένε οι ειδικοί μπορεί να αποδειχθεί «θαυματουργή» για τα ζευγάρια σε κρίση…
Το sexting (από τις λέξεις sex και texting) είναι η νέα μόδα και ουσιαστικά πρόκειται για ανταλλαγή ερασιτεχνικών γυμνών φωτογραφιών που συνοδεύονται από γραπτά μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου.
Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Sexuality and Culture», το sexting είναι υπόθεση καθαρά γυναικεία, καθώς το έχουν τολμήσει δύο στις τρεις γυναίκες και μόνο ένας στους δύο άνδρες.
Την έρευνα με τον τίτλο «Let My Fingers Do the Talking» διεξήγαγαν οι Diane Kholos Wysocki και Cheryl D. Childers, σε δείγμα 5.187 ανθρώπων, οι οποίοι είναι μιας ιστοσελίδας αφιερωμένης σε εξωσυζυγικές αναζητήσεις.
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι άνδρες είναι οπτικοί, γεγονός που σημαίνει ότι η σεξουαλικότητά τους εγείρεται από την άμεση οπτική επαφή με αληθινές σεξουαλικές εικόνες, ενώ η ερωτική επιθυμία της γυναίκα είναι περισσότερο συνδεδεμένη με το φαντασιακό.
Οι γυναίκες, λοιπόν, επιδίδονται περισσότερο στο  sexting, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά τι μπορούν να προκαλέσουν σε έναν άνδρα με μια γυμνή φωτογραφία ή ένα μήνυμα με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Πέραν όμως από την «πονηρή» πλευρά του ζητήματος, μια τέτοια πρακτική μπορεί να βοηθήσει και ανθρώπους που είναι ζευγάρια και η σχέση τους παρουσιάζει προβλήματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το sexting μπορεί να ξανανάψει τη φλόγα μιας σχέσης που βρίσκεται σε τέλμα.
Πηγή: nooz.gr

Σοκ: Λιποθυμίες μαθητών σε δημοτικά σχολεία της Αθήνας λόγω ασιτίας!
Σοκ προκαλεί ανακοίνωση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή Αμπελοκήπων–Ερυθρού-Πολυγώνου, οι οποίοι κάνουν λόγο για αυτοκτονία άνεργου γονιού μαθητών από σχολείο της περιοχής, αλλά και κρούσματα λιποθυμίας μικρών μαθητών που έπασχαν από ασιτία σε σχολεία του 6ου Διαμερίσματος, ως απόρροιες της κρίσης και του οικονομικού αδιεξόδου, στο οποίο ζουν πολλοί συνανθρωποί μας. 

Ο Α' Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου που δημοσιεύεται στη Lifo, ότι οι Σύλλογοι εκπαιδευτικών, γονέων και κατοίκων στην περιοχή Αμπελοκήπων –Ερυθρού-Πολυγώνου οργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 15 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί στην πλατεία Πανόρμου για να διαμαρτυρηθούν για τα όσα συμβαίνουν στα σχολεία και που όπως περιγράφονται είναι σοκαριστικά, αφού υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν από την ασιτία.
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  sxoleiopaidia2_300___.jpg Εμφανίσεις:  1 Μέγεθος:  56,0 KB 

Το δελτίο τύπου επισημαίνει ότι σε σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στην αίθουσα διδασκόντων των σχολείων του Ερυθρού (115ο και 12ο Δ.Σ. Αθηνών, Κοργιαλενίου 2-4) αναφέρθηκαν «τα τραγικά αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής στην περιοχή μας και αναδείχτηκε η ανάγκη συντονισμού της δράσης όλων των σωματείων, φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής, σε ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο με πρώτο στόχο την ανατροπή κυβέρνησης – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. και κάθε επίδοξου διαχειριστή αυτής της πολιτικής. Από την πλευρά του Συλλόγου μας αναδείχτηκε η ανάγκη για παλλαϊκό ξεσηκωμό και Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας μέχρι τη νίκη».

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει την «επιτακτική ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού όλων των σωματείων και φορέων της περιοχής για την ανάσχεση της λαίλαπας των αντιλαϊκών μέτρων». Παράλληλα, επισημαίνονται οι εξής δράσεις των συλλόγων:

«1. Αναλαμβάνουμε την από κοινού διοργάνωση τοπικού παλλαϊκού συλλαλητηρίου το Σάββατο 15 Οκτωβρίου, στις 11.00 π.μ.στην πλατεία Πανόρμου (μετρό Πανόρμου), με στόχο το γενικό ξεσηκωμό όλης της τοπικής κοινωνίας. Το συλλαλητήριο αυτό να αποτελέσει το προοίμιο της κινητοποίησης όλων των κατοίκων της περιοχής στη γενική απεργία της 19 Οκτωβρίου.

2. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε, τη δημιουργία ενός δικτύου αλληλεγγύης, ώστε να αντιμετωπίζονται τα πρακτικά προβλήματα επιβίωσης των συμπολιτών μας που εξαθλιώνονται, αλλά και τα προβλήματα των νέων που σήμερα στοχοποιούνται από τους μηχανισμούς καταστολής. Ένα δίκτυο δράσης και αλληλεγγύης που θα αποτελεί ασπίδα συλλογικής προστασίας, για να μην πεινάσει καμιά λαϊκή οικογένεια, για να μην βρεθούν άλλοι συμπολίτες μας σε κατάσταση απόγνωσης, για να μην χάσει κανείς το σπίτι του από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών, για να μην εκβιάζονται οι μαθητές και οι νεολαίοι που αγωνίζονται με την απειλή του εισαγγελέα. Καλούμε τους συναδέλφους μας και τους Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολικό συγκρότημα, να προχωρήσουν από κοινού σε συγκρότηση κοινών επιτροπών – πρωτοβουλιών αλληλεγγύης και να καταρτίσουν κοινά προγράμματα και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τη στήριξη παιδιών και οικογενειών με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

3. Θεωρούμε απαραίτητο ο συντονισμός μας να περιλάβει όλα τα σωματεία, συλλόγους και φορείς της περιοχής μας ώστε να δυναμώσει ο αγώνας μας και να οργανωθούμε σε όσο το δυνατόν πιο πλατειά και διευρυμένη βάση, σε πνεύμα ισότιμης συνεργασίας και αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών. Για το λόγο αυτό, καλούμε όλα τα σωματεία, συλλόγους και φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και δε συμμετείχαν στη σημερινή σύσκεψη να συντονιστούν μαζί μας, να συμμετέχουν στις δράσεις μας, με στόχο τη διοργάνωση ανοιχτής διευρυμένης συνέλευσης του συντονισμού στις 22 Οκτωβρίου, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων των σχολείων του Ερυθρού (115ο και 12ο Δ.Σ. Αθηνών, Κοργιαλενίου 2-4)».

Φαίνεται πως το πιο σκληρό πρόσωπο της κρίσης είναι εδώ και δεν εξαιρεί ούτε ένα ευαίσθητο τμήμα της κοινωνίας, όπως είναι τα παιδιά...


Πηγή: lifo.gr/Νewpost 

ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΚΙ ΕΣΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟ ;
Είναι στη φύση μας, πώς να το κάνουμε; Να μπαίνουμε μπροστά στο φανάρι, να κλέβουμε λίγο στη σειρά, να θέλουμε να παίζουμε πρώτοι με το καινούριο παιχνίδι, να θέλουμε να μας σερβίρουν πρώτους και γενικά να απολαμβάνουμε προνόμια που οι υπόλοιποι απλά δεν απολαμβάνουν.

Αυτό όμως απέχει πολύ από το να θεωρούμαστε λαμόγια. Κι αυτό γιατί το λαμόγιο σε μια εποχή κρίσης είναι εκείνος ο τύπος που έχει καταφέρει να ξεφεύγει από την εφορία, να ζει πλουσιοπάροχα σε βάρος άλλων και να μην μπορεί να τον αγγίξει κανένας.

Μαζί τα φάγαμε 
Ο Πάγκαλος (αν και λίγο άκομψα) είπε εν μέρει την αλήθεια. Και εξηγούμαι.

Καλώς ή κακώς η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όλο και κάτι έχει κάνει για να διογκώσει το δημοσιονομικό χάος. Από το να βάλει βίσμα στο στρατό μέχρι να λαδώσει έναν δημόσιο λειτουργό ή να πάρει έστω και μία αμοιβή σε μαύρα.

Το “εν μέρει” παραπάνω πήγαινε στο ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που έκατσαν στο τραπέζι και έφαγαν με την ψυχή τους και την πλειοψηφία του κόσμου που περίμενε υπομονετικά κάτω από το τραπέζι να πέσει κάνα ψίχουλο.

Τον απλό κόσμο που περίμενε από τα original λαμόγια να τους βάλουν και αυτούς στο κόλπο. Όχι από ανάγκη ή επιθυμία να παρανομήσουν αλλά από την ανάγκη να διασφαλίσουν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

Η νομιμοποίηση του λαμόγιου

Το δυστυχές είναι ότι η δεινότητα των φόρων και η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων, αναγκάζει πολλούς να σκέφτονται να μην πληρώσουν, να κρύψουν αποδείξεις και να φοροδιαφύγουν.

Ωθούν δηλαδή ακόμα και εκείνον τον πολίτη που περπατούσε με το κούτελο καθαρό τόσα χρόνια, να σκέφτεται το ενδεχόμενο να παρανομήσει. Με το τρανό άλλοθι του “εδώ η χώρα πτωχεύει, εγώ θα την σώσω; Ας την σώσουν αυτοί που τα έφαγαν”.

Αυτή η ιδιότυπη νομιμοποίηση της λαμογιάς είναι κάτι που δεν έχει σκεφτεί η Τρόικα. Κι αυτό γιατί κανένα μέλος της δεν έχει μεγαλώσει σε μια κοινωνία που το να ξεφύγεις από το κράτος θεωρείται μαγκιά.

Ελληνική ατιμωρησία

Όταν όλες οι υποθέσεις που έχουν ξεσκεπάσει κατά καιρούς Τριανταφυλλόπουλοι και λοιποί, έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όταν καθημερινά διαπιστώνεις ότι κανένας πολιτικός, όσο δημοσιο χρήμα κι αν έχει καταχραστεί, δεν διώκεται ποινικά. Όταν γύρω σου κυκλοφορεί τόσο μαύρο χρήμα, έχεις αρχίσει να νιώθεις λίγο κορόιδο.

Και με το δίκιο σου γιατί βλέπεις ανθρώπους με μικρότερες δυνατότητες να σου τρώνε τη θέση, βλέπεις την αδικία να ζημιώνει το ίδιο το κράτος και εσένα να μένεις στα όρια του βασικού μισθού.

Και τότε είναι που σκέφτεσαι τι θα έκανες εσύ αν είχες τις κατάλληλες διασυνδέσεις.

Προσωπική υπόθεση 
Εσύ, σε ποια μερίδα ανθρώπων ανήκεις;

Σε εκείνους που πιστεύουν ότι η επίλυση της κρίσης θα έρθει με την στήριξη του κράτους και την αδιαμαρτύρητη εκπλήρωση των φορολογικών καθηκόντων; ή μήπως ανήκεις στους άλλους; Εκείνους που νιώθουν μέχρι και δικαιωμένοι πλέον όταν φοροδιαφεύγουν;

Το μικρόβιο της λαμογιάς έχει φυτρώσει ακόμα περισσότερο στο μυαλό του Έλληνα. Και νομίζω ότι είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι βλέποντας τα μεγαλο-λαμόγια να ξεφεύγουν από την ελληνική δικαιοσύνη, αναφωνούν “μακάρι να ήμουν κι εγώ λαμόγιο”. 

NEWS247.GR

ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΚΙ ΕΣΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟ ;Είναι στη φύση μας, πώς να το κάνουμε; Να μπαίνουμε μπροστά στο φανάρι, να κλέβουμε λίγο στη σειρά, να θέλουμε να παίζουμε πρώτοι με το καινούριο παιχνίδι, να θέλουμε να μας σερβίρουν πρώτους και γενικά να απολαμβάνουμε προνόμια που οι υπόλοιποι απλά δεν απολαμβάνουν.

Αυτό όμως απέχει πολύ από το να θεωρούμαστε λαμόγια. Κι αυτό γιατί το λαμόγιο σε μια εποχή κρίσης είναι εκείνος ο τύπος που έχει καταφέρει να ξεφεύγει από την εφορία, να ζει πλουσιοπάροχα σε βάρος άλλων και να μην μπορεί να τον αγγίξει κανένας.

Μαζί τα φάγαμε 
Ο Πάγκαλος (αν και λίγο άκομψα) είπε εν μέρει την αλήθεια. Και εξηγούμαι.

Καλώς ή κακώς η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όλο και κάτι έχει κάνει για να διογκώσει το δημοσιονομικό χάος. Από το να βάλει βίσμα στο στρατό μέχρι να λαδώσει έναν δημόσιο λειτουργό ή να πάρει έστω και μία αμοιβή σε μαύρα.

Το “εν μέρει” παραπάνω πήγαινε στο ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε εκείνους που έκατσαν στο τραπέζι και έφαγαν με την ψυχή τους και την πλειοψηφία του κόσμου που περίμενε υπομονετικά κάτω από το τραπέζι να πέσει κάνα ψίχουλο.

Τον απλό κόσμο που περίμενε από τα original λαμόγια να τους βάλουν και αυτούς στο κόλπο. Όχι από ανάγκη ή επιθυμία να παρανομήσουν αλλά από την ανάγκη να διασφαλίσουν το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

Η νομιμοποίηση του λαμόγιου

Το δυστυχές είναι ότι η δεινότητα των φόρων και η οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων, αναγκάζει πολλούς να σκέφτονται να μην πληρώσουν, να κρύψουν αποδείξεις και να φοροδιαφύγουν.

Ωθούν δηλαδή ακόμα και εκείνον τον πολίτη που περπατούσε με το κούτελο καθαρό τόσα χρόνια, να σκέφτεται το ενδεχόμενο να παρανομήσει. Με το τρανό άλλοθι του “εδώ η χώρα πτωχεύει, εγώ θα την σώσω; Ας την σώσουν αυτοί που τα έφαγαν”.

Αυτή η ιδιότυπη νομιμοποίηση της λαμογιάς είναι κάτι που δεν έχει σκεφτεί η Τρόικα. Κι αυτό γιατί κανένα μέλος της δεν έχει μεγαλώσει σε μια κοινωνία που το να ξεφύγεις από το κράτος θεωρείται μαγκιά.

Ελληνική ατιμωρησία

Όταν όλες οι υποθέσεις που έχουν ξεσκεπάσει κατά καιρούς Τριανταφυλλόπουλοι και λοιποί, έχουν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Όταν καθημερινά διαπιστώνεις ότι κανένας πολιτικός, όσο δημοσιο χρήμα κι αν έχει καταχραστεί, δεν διώκεται ποινικά. Όταν γύρω σου κυκλοφορεί τόσο μαύρο χρήμα, έχεις αρχίσει να νιώθεις λίγο κορόιδο.

Και με το δίκιο σου γιατί βλέπεις ανθρώπους με μικρότερες δυνατότητες να σου τρώνε τη θέση, βλέπεις την αδικία να ζημιώνει το ίδιο το κράτος και εσένα να μένεις στα όρια του βασικού μισθού.

Και τότε είναι που σκέφτεσαι τι θα έκανες εσύ αν είχες τις κατάλληλες διασυνδέσεις.

Προσωπική υπόθεση 
Εσύ, σε ποια μερίδα ανθρώπων ανήκεις;

Σε εκείνους που πιστεύουν ότι η επίλυση της κρίσης θα έρθει με την στήριξη του κράτους και την αδιαμαρτύρητη εκπλήρωση των φορολογικών καθηκόντων; ή μήπως ανήκεις στους άλλους; Εκείνους που νιώθουν μέχρι και δικαιωμένοι πλέον όταν φοροδιαφεύγουν;

Το μικρόβιο της λαμογιάς έχει φυτρώσει ακόμα περισσότερο στο μυαλό του Έλληνα. Και νομίζω ότι είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι βλέποντας τα μεγαλο-λαμόγια να ξεφεύγουν από την ελληνική δικαιοσύνη, αναφωνούν “μακάρι να ήμουν κι εγώ λαμόγιο”. 

NEWS247.GR

Αρχαιρεσίες στη Δημοκρατική Συμμαχία της ΠιερίαςΚατόπιν των αρχαιρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από το πρώτο εκλεγμένο διοικητικό συμβούλιο της τοπικής οργάνωσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Πιερία, προέκυψε το παρακάτω προεδρείο:

Πρόεδρος:                          Κατσαβός Νικόλαος
Αντιπρόεδρος:                  Βαρμάζης Ευάγγελος
Γενικός Γραμματέας:     Κάκκαλος Κλεομένης
Ταμίας:                                                Ιορδανίδης Κωνσταντίνος                          
Αναπληρωτής Ταμίας:   Μπαζάκος Ζαχαρίας
Υπεύθυνη γυναικών:      Παπαδοπούλου – Ζήκα Σοφία
Υπεύθυνη νεολαίας:      Γρηγοριάδου Κυριακή (Σάντυ)
Υπεύθυνος τύπου:           Μωυσιάδης Ελευθέριος 
Μέλος:                                 Μανώλας Κωνσταντίνος
Μέλος:                                 Μπλάτσιος Σπυρίδων
Μέλος:                                 Παπάζογλου Υβέτ - Ιωάννα 

Απάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη σε ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμου σχετικά με τη λειτουργία Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στην Πιερία
Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το βουλευτή κ. Κ.Κουκοδήμο, σχετικά με την αύξηση των σημείων παροχής υπηρεσιών ΚΕΠΑ στο νομό Θεσσαλονίκης, τη δημιουργία νέων στους νομούς Κιλκίς, Πιερίας και Χαλκιδικής, καθώς και στην κατάργηση του ταμειακού παραστατικού για εξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.3863/10, συστήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του Ιδρύματος.
Το ΚΕ.Π.Α. δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου καθώς και των ανασφάλιστων.
Αυτή τη στιγμή λειτουργούν συνολικά 45 σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕΠΑ σε όλη την Ελλάδα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο νομός Θεσσαλονίκης. Στόχος του Ιδρύματος για το άμεσο μέλλον είναι η δημιουργία και άλλων σημείων ΚΕΠΑ για την κατάθεση αιτήσεων και την πραγματοποίηση συνεδριάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών, προκειμένου να καλυφθούν και άλλες περιοχές της χώρας.
Επισημαίνεται, πάντως, ότι η λειτουργία των νέων σημείων ΚΕΠΑ θα αποφασιστεί, αφού εκτιμηθεί ο όγκος των απαιτήσεων ανά περιοχή, μετά τους πρώτους μήνες λειτουργίας.
Τέλος, σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 6 του ίδιου νόμου, προβλέπεται ότι για τις παρεχόμενες από τις Υγειονομικές Επιτροπές υπηρεσίες κρίσης αναπηρίας αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από όλους τους Φ.Κ.Α. και το Δημόσιο το ποσό που ορίζεται στην υπ’αρ.Φ40021/26407/205/2006 (ΦΕΚ 1829 Β’) Υπουργική Απόφαση.
Εξάλλου σύμφωνα με το Φ80000/οικ.20497/1670/31-8-2011 έγγραφο, το ποσό των 46,14 ευρώ για τις ανωτέρω παρεχόμενες υπηρεσίες αποδίδεται στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ κατά περίπτωση, για μεν τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας από τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα, για δε την υπαγωγή στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το εν λόγω ποσό αποδίδεται στο Ίδρυμα απολογιστικά στο τέλος του έτους.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι το παραπάνω ποσό θα καταβάλλεται από τους πολίτες, μόνο στις περιπτώσεις που αυτοί προσφεύγουν στις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση πέραν των προαναφερομένων π.χ. ατέλειες, φορολογικές ελαφρύνσεις κ.λ.π.
Ο Υπουργός Εργασίας
Και Κοινωνικής Ασφάλισης
Γ.Κουτρουμάνης