Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ. ΚΙΚΗ ΔΗΜΟΥΛΑ.


ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΟ

Σκορπίζουν
τῶν δακρύων οἱ μεγάλες συγκεντρώσεις.
Μνήμη καὶ παρὸν ψάχνουν νὰ κρυφτοῦν
ἀπὸ τὴ διαύγειά τους.

Ἀραιὰ ποῦ καὶ ποῦ καμιὰ τουφεκιὰ
πότε ἀπὸ κεῖνο τὸ εὐκρινὲς
χαράκωμα ἡ λύπη πότε ἀπὸ ἀμυδρότερο.
Στρατηγικὴ νὰ δείξει τάχα
ὅτι ἔρχονται ἐνισχύσεις.
Ἂς παραδοθεῖ.

Ἔχει σχεδὸν ἐπικρατήσει ἡ φωτογραφία σου.
Ἐξαπλώθηκε ὅπου βρῆκε ἄμαχη ἐπιφάνεια
ἀποδεκατισμένη αἴσθηση πρόθυμη γιὰ γαλήνη.
Ἀνεμίζει στῶν βλεμμάτων τὰ ὑψώματα
ὄχι σὰν ἔθιμο ἀδρανὲς μελαγχολικὸ
μὰ ὡς γενναῖος συκοφάντης τῆς ἀπώλειάς σου.
Μέρα τὴ μέρα πείθει πῶς τίποτα δὲν ἄλλαξε
ὅτι ἤσουν πάντα ἔτσι, ἀπὸ χαρτὶ
ἐκ γενετῆς φωτογραφία σὲ συνάντησα
ἀνέκαθεν πὼς ἔτσι σ᾿ ἀγαποῦσα γυρολόγα
ἀπὸ εἰκόνα σὲ ἀπεικόνιση
κι ἀπὸ ἀπεικόνιση σὲ εἰκόνα σου ἀρκέστηκα.

Μνήμη καὶ παρὸν πρέπει νὰ κρυφτοῦν
ἀπὸ τὴ διαύγειά τους.

Ἀραιὰ ποῦ καὶ ποῦ καμιὰ τουφεκιὰ ἀμυδρὴ
Μαρτυρία ὑπέρ σου ἡ λύπη
ἂς παραδοθεῖ.
Ὁ μόνος ἀξιόπιστος μάρτυρας ὅτι ζήσαμε
εἶναι ἡ ἀπουσία μας.


Ξόρκια κατά βασκανίας ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γράφει ο Κώστας ΓεωργουσόπουλοςΣυναντώ χρόνια τώρα μια αιωνόβια γριούλα στο προαύλιο του Αγίου Χαραλάμπους, στα Ιλίσια. Συχνά της έχω πιάσει κουβέντα για καθημερινά πράγματα: «Κρύωσε ο καιρός», «Καύσωνας!», «Ακρίβεια στην αγορά», γυρίζοντας με το διχτάκι της από τη λαϊκή στη Διοχάρους. Τις προάλλες, γνωρίζοντας πιθανόν και τις επαγγελματικές ιδιότητές μου, μου άνοιξε συζήτηση για την κρίση! «Εσείς που βγαίνετε στην τηλεόραση και γράφετε στις εφημερίδες γιατί δεν βγάζετε άχνα», μου είπε, «για τη βάσκανο μοίρα που βρήκε την πατρίδα μας;». «Τι εννοείτε;» της αντιγύρισα. «Μας έχουν βασκάνει, μας έχουν ματιάσει και δεν βλέπω να ξέρει κανένας από ξεμάτιασμα που σκορπίζει τη βασκανία. Αν ήταν άλλοτε, στα χρόνια τα παλιά, θα κάναμε τα ξόρκια που ξέραν οι παλιές γυναίκες και θα είχε φύγει το κακό». «Εσείς ξέρετε από ξόρκια;» της είπα. «Ξέρω, αλλά ποιος λογαριάζει τα λαδικά, όπως έλεγε ο Παπαδιαμάντης» μου είπε.
«Αν θέλετε», της λέγω, «να μου εμπιστευτείτε μερικά τουλάχιστον να τα χρησιμοποιήσω για προσωπικούς λόγους, θα σας ήμουν ευγνώμων». Κράτησα σημειώσεις:
1Πάρε αηδή και ευτελή αντικείμενα και κάνε αλυσίδα, κρέμασέ τα και το κακό που σ' έχει βρει θα πέσει πάνω σ' αυτά και θα γλιτώσεις. Τέτοια αντικείμενα είναι βοϊδοκεφαλή, κεφαλή γαϊδάρου, μουλαριού, αλόγου, δόντια γουρουνιού, ένα τρύπιο κουταλάκι του καφέ, ποδαράκια τυφλοπόντικα και κανένα παλιό σανδάλι. Αν έχεις δίχτυ, κόψε ένα κομμάτι και τύλιξε τον ματιασμένο, άνθρωπο, ζώο, φυτό ή αντικείμενο. Αν θες να βεβαιωθείς πως υπάρχει βασκανία πάρε τρία αναμμένα κάρβουνα και πες κατάρες και ξόρκια καθώς τα βαφτίζεις σ' ένα ποτήρι νερό. Αν σταθούν τα κάρβουνα στην επιφάνεια του νερού, δεν υπάρχει κακό μάτι. Αν όμως πάνε στον πάτο πρόκειται για μάτιασμα και χρειάζεται να πάρεις μέτρα!
2 Αν θες να διώξεις το κακό, να γυροφέρνεις στην κεφαλή του ματιασμένου πράγματος, λέγοντας ξόρκια, μαχαίρι, αλάτι και καρβέλι ψωμί. Υστερα μπήξε το μαχαίρι σ' ένα κούτσουρο, ρίξε τ' αλάτι στο σταυροδρόμι και δώσε το καρβέλι στα σκυλιά.
3 Φτύσε τρεις φορές στο στόμα του ματιασμένου, κάψε το φόρεμα του βασκαντή και κάπνισε τον ματιασμένο. Αν δεν βρεις φόρεμα βρες το παπούτσι του ή άλειψε το πρόσωπο του θύματος με το σάλιο του θύτη και αν μπορεί να καταπιεί το σάλιο του.
4 Ο ματιασμένος θα ξορκίσει το κακό αν κατουρήσει τα νύχια των ποδιών του. Αν πάλι κάψει στο τζάκι τη βρακοζώνα του και καπνιστεί, γλιτώνει.
5 Σώζεσαι αν μέσα σ' ένα δοχείο με νερό ρίξεις σταγόνες λάδι. Αν δεν διαλυθούν, δεν είσαι ματιασμένος, αλλά αν διαλυθούν νίψου τρεις φορές στο πρόσωπο.
6 Αν έχεις ζώα καματερά και πέσουν του θανατά, ματιασμένα από κακό γείτονα, που δεν μπορούν να οργώσουν, ο ζευγολάτης αφέντης τους να αλείψει με τα ούρα του τα νύχια τους.
7 Πρόσεξε μήπως «παίξει» το μάτι του γείτονα ή του συνταξιδιώτη. Αν παίξει το δεξί του μάτι θα σου λάχει καλό, αν το ζερβί κακό θα σ' εύρει. Σε τέτοια περίπτωση καλό θα είναι να «'νοματίσεις», να φωνάξεις δυνατά ή και από μέσα σου αυτό που θες να γίνει ή να μη γίνει, ανάλογα με το παίξιμο του ματιού. Αν κατορθώσεις να ξεριζώσεις από το μάτι που έπαιξε μια τρίχα από τη βλεφαρίδα, αφού πρώτα την τρίψεις με τα δυο σου δάχτυλα, σώθηκες.
8 Το ξόρκι πιάνει κι αν ζητήσεις από κάποιον διπλανό σου να σου πει έναν αριθμό: το γράμμα της Αλφαβήτου που αντιστοιχεί ο αριθμός θα είναι το αρχικό γράμμα του ατόμου που μάτιασε άνθρωπο, ζώο ή πράγμα.
9 Ανάλογα με το παίξιμο του ματιού είναι και το βούισμα των αυτιών. Αν βουίζει το δεξί αυτί καλό μαντάτο θ' ακούσεις, αν το αριστερό, άσχημα νέα έρχονται.
10 Αν κάποιου βουίζει τ' αυτί και ρωτήσει τον διπλανό του να μαντέψει ποιο αυτί βουίζει, αν το πετύχει θ' ακούσουν μαζί μια είδηση ή θα τους κακολογούν και τους δύο τρίτοι.
11 Αν έχεις πονίδια στο σώμα σου θα πει πως κακά πνεύματα σε κατέχουν. Ζήτα από πολύξερη γριά, μέρα Παρασκευή, μέρα ως γνωστόν αποφράδα, μόλις πέσει ο ήλιος να πάρει ένα σταμνί όπου πριν δυο μέρες είχε βάλει νερό, χώμα, χορτάρι και πτύελα του άρρωστου και πονεμένου και να πάει στα χωράφια. Να σταθεί σε μέρος απόκρυφο, μακριά από μάτι ανθρώπου, να φτύσει τρεις φορές και να σπάσει το σταμνί και να χύσει το περιεχόμενο. Υστερα να φτιάξει πηλό από τα χυμένα υλικά και πάει να αλείψει το πονεμένο μέρος του σώματος του άρρωστου.
12 Το αλάτι είναι ένα από τα σπουδαιότερα φάρμακα κατά της βασκανίας. Αν έχεις ανεπιθύμητο επισκέπτη ρίξε στα παπούτσια του αλάτι χοντρό και θα πάει στα τσακίδια. Αν σ' έχουν καταραστεί, η κατάρα διαλύεται σ' ένα ποτήρι αλάτι. Μη ρίχνεις αλάτι στη φωτιά γιατί αν κρατήσει θα ξεσπάσει στο σπίτι καβγάς.
13 Μη ρίχνεις τα ψίχουλα που περίσσεψαν στο τραπέζι στο τρίστρατο, και μάλιστα τη νύχτα, είναι σαν να ρίχνεις στα σκουπίδια την ευτυχία και την προκοπή του σπιτιού. Στο τραπέζι όταν στρώνεται να βάλεις όσα μαχαιροπίρουνα χρειάζονται, γιατί αν βάλεις κι άλλα, θα σου πλακώσουν μουσαφίρηδες κι αλίμονό σου αν είσαι φτωχός.
14 Μην τρως από την κατσαρόλα όσο βρίσκεται στη φωτιά ή στο μάτι της κουζίνας, επίσης μην ξύνεις τον πάτο της, αν έχει κολλήσει στη βράση το φαγητό. Στην πρώτη περίπτωση θα χαλάσει ο γάμος σου, στη δεύτερη θα έχεις κακή κηδεία, όταν γεράσεις και πεθάνεις.
Αυτά πρόφτασα να σημειώσω, από τα πολλά που η αιωνόβιος δέσποινα μου εμπιστεύτηκε. Και όταν τη ρώτησα αν θα είχαμε γλιτώσει τα δεινά που περνάμε, αν εγκαίρως επιστρατεύαμε τα ξόρκια για να αποσκορακίσουμε τη βάσκανο μοίρα του τόπου, είπε: «Ενα μονάχα σας λέω, αν ξημερώματα της 8ης Μαΐου κάθε χρόνο μια γυναίκα ολόγυμνη έδενε κόμπο τις κορυφές μερικών σταχυών σε ένα μικρό χωράφι, πράγμα σημαδιακό, ώστε να πέσει φτώχεια, κακή συγκομιδή, αφορία σε περιορισμένες περιουσίες, θα καρποφορούσαν όλα τα άλλα χωράφια και θα χορταίναμε ψωμί». ΤΑΝΕΑ

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ

16 0ΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912Η 16η Οκτωβρίου, είναι μια ημέρα χαράς, μια ημέρα που μας καλεί να μην ξεχνούμε την ιστορία μας, να αγαπάμε τον τόπο μας και έμπρακτα να υπερασπίζουμε τα δίκαιά του.  
Η πόλη μας αποδίδει τιμή σε όλους εκείνους που αγωνίσθηκαν για Ελευθερία, Δημοκρατία, Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια. Το μήνυμα της σημερινής επετείου είναι πάντα επίκαιρο, ως δίδαγμα προσήλωσης σε υψηλές αξίες και ιδανικά, ως παράδειγμα τρόπου σκέψης και στάση ζωής.
 Η Κατερίνη, σήμερα, ένα χρόνο πριν τη μεγάλη επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες για όλη τη χώρα, γεμάτη ελπίδες, προχωρά στο μέλλον με πίστη στις δυνάμεις της.
 Προσπάθεια όλων μας είναι το μέλλον του διευρυμένου πλέον Δήμου να μας ενώνει πάντα και πάνω από κάθε τι, να βάζουμε τα δίκαιά του και τις ανάγκες του. Άλλωστε το παράδειγμα της ενότητας και της ομοψυχίας που μας μετέδωσαν οι πρόγονοι μας καλούμαστε σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να διατηρήσουμε ζωντανό.

  

Αρκάς πάντα επίκαιρος...

ΚΑΣΤΑΝΟΓΙΟΡΤΗ 2011. Π. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ82 ΧΩΡΕΣ, 951 ΠΟΛΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ. ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ...ΤΩΡΑ

Με σύνθημα "Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή" αγανακτισμένοι πολίτες από 951 πόλεις σε συνολικά 82 χώρες κατεβαίνουν...
σήμερα στις πλατείες, διεκδικώντας "τα δικαιώματα τους και απαιτώντας μια αληθινή δημοκρατία".

Εκατοντάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν στο παγκόσμιο κάλεσμα κινητοποίησης και κατέβηκαν στο Σύνταγμα. Κατα τη διάρκεια της διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί συναυλία και ζωντανές συνδέσεις με το Κίνημα των Πλατειών από όλο τον κόσμο.

Κλειστή είναι η λεωφόρος Αμαλίας ενώ μπροστά απο το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη έχει σχηματιστεί ανθρώπινη αλυσίδα.Απο το Σύνταγμα επίσης οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θα μεταδώσουν ένα "αδιαμεσολάβητο απεργιακό δελτίο". 


 


«Τώρα ήρθε η ώρα να ενωθούμε όλοι σε μια παγκόσμια, ειρηνική διαμαρτυρία», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κάλεσμα της παγκόσμιας διαμαρτυρίας με σύνθημα «15 Οκτωβρίου όλος ο κόσμος μια πλατεία».

Ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά την τζαζ
 Η...τζαζ εκδοχή των τραγουδιών του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

ΠENTE δεξιοτέχνες της τζαζ και μια ορχήστρα κλασικής μουσικής ανακαλύπτουν ξανά την τζαζ εκδοχή του πιο κοσμοπολίτη Έλληνα συνθέτη.
Το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή και η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, αυτοσχεδιάζουν πάνω σε συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι.
Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στο Παλλάς.
www.kathimerini.gr

Ο Μάνος Χατζιδάκις συναντά την τζαζ Η...τζαζ εκδοχή των τραγουδιών του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Πέντε δεξιοτέχνες της τζαζ και μια ορχήστρα κλασικής μουσικής ανακαλύπτουν ξανά την τζαζ εκδοχή του πιο κοσμοπολίτη Έλληνα συνθέτη.
Το κουιντέτο του Δημήτρη Καλαντζή και η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, αυτοσχεδιάζουν πάνω σε συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι.
Τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στο Παλλάς.
www.kathimerini.gr

Συμβουλές για τη δυσλεξία

Ο όρος δυσλεξία αναφέρεται σε παιδιά χωρίς οργανικά και συναισθηματικά προβλήματα, που κάνουν ειδικά λάθη, δηλαδή λάθη με σταθερό και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, στην ανάγνωση ή και στη γραφή, με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή σχολική επίδοση. Τα συμπτώματα γίνονται εμφανή και αντιληπτά από τους γονείς συνήθως μετά το πρώτο πεντάμηνο της Α΄ δημοτικού.

Όταν συμβεί αυτό, καλό είναι να απευθύνονται άμεσα σε έναν λογοπεδικό, καθώς, χωρίς το κατάλληλο πρόγραμμα παρέμβασης, με το πέρασμα του χρόνου οι δυσκολίες του παιδιού θα αυξάνονται. Επίσης, όταν γίνει 5 ετών, για λόγους πρόληψης, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται σε έναν λογοπεδικό-λογοθεραπευτή, ώστε να ανιχνεύσει τυχόν ενδείξεις για μελλοντικές μαθησιακές δυσκολίες και να προτείνει ένα πρόγραμμα παρέμβασης.

10 tips για τη διευκόλυνση του δυσλεκτικού μαθητή στο σπίτι:
1.Ο δυσλεκτικός μαθητής έχει ανάγκη από συνεχή υποστήριξη και ενθάρρυνση, για να συνεχίσει την προσπάθεια, και επιβράβευση, για να αποκτήσει αυτοεκτίμηση.

2.Μην κριτικάρεις και μη συγκρίνεις την εργασία του δυσλεκτικού μαθητή με αυτές των αδερφών του ή των συμμαθητών του, αλλά με τις προηγούμενες δικές του.

3.Ο δυσλεκτικός έχει δυσκολία να οργανώσει την καθημερινή ρουτίνα. Φωτογράφισε τα βήματα της καθημερινότητάς του, γράψ' τα και τοποθέτησε τα σε εμφανές σημείο στο αντίστοιχο δωμάτιο.

4.Μην του δίνεις πάνω από 2 εντολές κάθε φορά: π.χ. «Βάλε πρώτα το πιάτο σου στο πλυντήριο και μετά πλύνε τα δόντια σου».

5.Φρόντισε να του δίνεις συγκεκριμένες και σαφείς οδηγίες. Αντί για το «μάζεψε τα ρούχα σου», πες του «δίπλωσε τα καθαρά ρούχα και βάλε τα βρόμικα στα άπλυτα».

6.Κάποιες μέρες ο δυσλεκτικός θυμάται πολλά πράγματα και τα πάει πολύ καλά και κάποιες άλλες μοιάζει να τα έχει ξεχάσει όλα. Μην απελπίζεσαι, η επόμενη μέρα θα είναι διαφορετική.

7.Ορισμένοι δυσλεκτικοί είναι πάρα πολύ αργοί αναγνώστες, ειδικά στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Διάβαζε κάθε βράδυ στο παιδί το αγαπημένο του λογοτεχνικό βιβλίο. Έτσι, θα το βοηθήσεις να αποκτήσει πλούσιο λεξιλόγιο και αγάπη για τις ιστορίες, ώστε όταν θα είναι έτοιμο, να μπορεί το κάνει μόνο του.

8.Φτιάξε ένα πρόγραμμα που να συνδυάζει μάθηση με δράση και πολυαισθητηριακές δραστηριότητες. Επισκεφτείτε μαζί μουσεία, αθλητικά δρώμενα, διαδραστικές εκθέσεις κ.λπ., για να εμπλουτιστούν το λεξιλόγιο και οι γνώσεις του και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση μέσα από τη δράση.

9.Ενθάρρυνέ το να αναπτύξει τις δεξιότητές του που δεν σχετίζονται με ανάγνωση και γραφή. Έτσι θα καταλάβει πως υπάρχουν τομείς στους οποίους είναι ικανό και θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή του.

10.Η καθημερινή σχολική μελέτη είναι εξοντωτική για το δυσλεκτικό παιδί, επειδή καταβάλλει σκληρή προσπάθεια και περισσότερο κόπο. Κάντε 5λεπτα διαλείμματα ανάμεσα στη μελέτη.

Πηγή: Madame Figaro

Νέα συλλογή με σάρι by HermesΟ γαλλικός οίκος μόδας Hermes παρουσίασε μια συλλογή με σάρι, σε περιορισμένο αριθμό, σε μια ένδειξη της βούλησής να "συνδεθεί" με τον ινδικό πολιτισμό και την "παράδοση κομψότητας" της χώρας αυτής, όπως ανακοίνωσε.

Αν και οι Ινδές υιοθέτησαν τη δυτική ενδυματολογική εμφάνιση στη διάρκεια της ημέρας, παραμένουν πιστές στο σάρι, το παραδοσιακό ένδυμα μήκους πεντέμισι μέτρων, που προτιμούν να φορούν στους γάμους και σε σημαντικές εκδηλώσεις, ως ένδειξη της προσήλωσής τους στην παράδοση.

Η δημιουργία αυτής της συλλογής αυτής "δείχνει τις προσπάθειές μας να συνδεθούμε με τον ινδικό πολιτισμό και την παραδοσιακή κομψότητα των γυναικών στην Ινδία", δήλωσε ο πρόεδρος του Hermes στην Ινδία Μπερτράν Μισό.
"Βάλαμε όλο μας το ταλέντο για τη ραφή τους προς τιμήν της ινδικής παράδοσης", είπε. "Δεν είναι ένα εργαλείο για την προώθηση των πωλήσεών μας, δεν θα πλουτίσουμε από αυτά".

Ένα από τα σάρι που προτείνει ο οίκος μόδας στοιχίζει 300.000 ρουπίες (6.120 δολάρια) και ένα δεύτερο 400.000 ρουπίες (8.158 δολάρια), διευκρίνισε ο Μισό.

Πέρυσι ο Hermes δημιούργησε μια φίρμα πολυτελών ειδών στην Κίνα, τη Shang Xia, για να γίνει καλύτερα γνωστός στην κινεζική αγορά χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή κινεζική χειροτεχνία.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Hermes παρουσιάζει συλλογή με σάρι σε περιορισμένο αριθμό, έπειτα από μια πρώτη συλλογή με αφορμή τη νέα χιλιετία.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ. ΑΕΚ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΑΠΟΨΕ


Στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της φετινής σεζόν στρέφονται όλα τα βλέμματα στην 6η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας. ΑΕΚ και Ολυμπιακός διασταυρώνουν απόψε τα ξίφη τους στο ΟΑΚΑ (20:30, NS1) με στόχο και οι δυο τη νίκη που θα τους διατηρήσει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
Οι «ερυθρόλευκοι» σε τρία παιχνίδι έχουν κάνει το απόλυτο με τρεις νίκες, ενώ η Ένωση συγκατοικεί μαζί τους στους εννιά βαθμούς, τους οποίους όμως έχει πάρει σε τέσσερα ματς.
Για τους «κιτρινόμαυρους» το ντέρμπι συνδυάζεται και με την πρεμιέρα του Νίκου Κωστένογλου στον πάγκο της ομάδας. Ο Έλληνας τεχνικός επέστρεψε στον σύλλογο μετά από τρία χρόνια και καλείται να τον βγάλει από το τέλμα στο οποίο δείχνει να βρίσκεται.
Ο Κωστένογλου δείχνει θέλει να κάνει εξ αρχής αισθητή την παρουσία του και έτσι φαίνεται πως θα αλλάξει την διάταξη της ΑΕΚ σε ένα 4-3-3 με σκληρό κέντρο και θεωρητικά γρήγορα άκρα. Την εστία της Ένωσης θα κληθεί να υπερασπιστεί ο Αραμπατζής. Μπροστά του θα παίξουν οι Γεωργέας στα δεξιά, Μανωλάς, Κάλα στο κέντρο και Καράμπελας αριστερά. Την τριπλέτα των χαφ θα συνθέσουν οι Βάργκας, Μάκος και Γκέντσογλου, ενώ στα άκρα της επίθεσης αναμένεται να αγωνιστούν ο Λεονάρντο και ο Λαγός. Στην κορυφή της επίθεσης ένας εκ των Γκούντγιονσεν, Λυμπερόπουλου θα πάρει φανέλα βασικού.
Στον αντίποδα ο Ερνέστο Βαλβέρδε αναμένεται να ξεκινήσει με τον Κοστάντσο κάτω από τα δοκάρια, τον Χολέμπας στα αριστερά της άμυνας, τον Μοντέστο δεξιά, τους Μαρκάνο και Αβραάμ στο κέντρο. Στη μεσαία γραμμή θα αγωνιστούν, όπως όλα δείχνουν, οι Μακούν, Ορμπάιθ και Ιμπαγάσα, στα άκρα Μιραλάς και Φουστέρ και στην κορυφή της επίθεσης ο Τζιμπούρ.
Τα υπόλοιπα ματς
Η αυλαία της αγωνιστικής ανοίγει στην Κέρκυρα, εκεί όπου αργότερα σήμερα το απόγευμα η τοπική ομάδα θα προσπαθήσει να ξεκολλήσει από τον έναν μόλις βαθμό που έχει συγκεντρώσει σε πέντε παιχνίδια. Αντίπαλός της ο Ατρόμητος, ο οποίος έχει κάνει ιδιαίτερα καλό ξεκίνημα, σημειώνοντας τρεις νίκες και έχοντας βρει τον μεγάλο ηγέτη στο πρόσωπο του Κώστα Μήτρογλου.
Στα κυριακάτικα παιχνίδια, μετά από έναν σχεδόν μήνα απραξίας ο Παναθηναϊκός καλείται να μπει ξανά σε αγωνιστικούς ρυθμούς, αντιμετωπίζοντας την Ξάνθη στα Πηγάδια. Πολλά τα προβλήματα για το «τριφύλλι», που ταξιδεύει για την ακριτική πόλη με μόλις έναν επιθετικό στο ρόστερ του, τον Αντώνη Πετρόπουλο και βασικό τερματοφύλακα αναγκαστικά (λόγω του τραυματισμού του Στέφανου Κοτσόλη) τον 17χρονο Στέφανο Καπίνο.
Ακόμα, στα Γιάννινα ο ΠΑΣ φιλοξενεί τον Πανιώνιο, ενώ ο Αρης θα προσπαθήσει να πάρει την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα μέσα στο Ηράκλειο κόντρα στον Εργοτέλη.
Τέλος, στην Τούμπα ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον ΟΦΗ, ελπίζοντας να επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα ύστερα από την ήττα που γνώρισε το Φάληρο από τον Ολυμπιακό.
Ρεπό έχουν Αστέρας Τρίπολης και Παναιτωλικός

H Παζ ντε λα Ουέρτα ημίγυμνη ΞανάΉταν να μην ξεκινήσει να τα πετάει. Από τότε που έμεινε για πρώτη φορά γυμνή…
ο φωτογραφικός φακός δεν καταδέχτηκε ξανά ρούχα επάνω της…
Το πέρασμα της Παζ ντε λα Ουέρτα από το σκοτάδι των δευτερότριτων ρόλων στο γκλάμουρ των περιοδικών έγινε σχεδόν εν μια νυκτί. Την αφορμή έδωσε το μαγευτικό «Εnter the Void» του Γκασπάρ Νοέ, την δικαιολογία ο ρόλος της στο επιτυχημένο «Boardwalk Empire», αλλά την πραγματική αιτία θα πρέπει να την αναζητήσουμε στις γυμνές της εμφανίσεις στην ταινία και στην σειρά -και σε ό,τι άλλο μπορεί να φαντασθεί κανείς στη συνέχεια. 


Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: http://24wro.blogspot.com/2011/10/h_7405.html#ixzz1are15OSU

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ...από το ΠΑΣΟΚ νέο ΚΟΜΜΑ...


 Το Παρόν της Κυριακής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το νέο κόμμα που θα προέρχεται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ θα ονομαστεί "Αναγέννηση" και το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι θα το ιδρύσουν ιδρυτικά στελέχη του...!!!!

"Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ" Ελληνίδες στη Χάγη κατά του πρωθυπουργού


Προσφυγή στη Διεθνή Κοινότητα κατά του πρωθυπουργού από δύο Ελληνίδες, οι οποίες διατείνονται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι νόμιμα εκλεγμένος λόγω ψευδεπίγραφου προεκλογικού προγράμματος.
Η Όλγα Γεωργίου και Τάνια-Μαρία Γεριτσίδου καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό, ορμώμενες, όπως σημειώνουν, από τις επιταγές του Ελληνικού Συντάγματος και από την ανάγκη να υπερασπιστούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματά τους.

"Αισθανόμαστε ότι πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι δεδομένης της παταγωδώς χυδαίας αθέτησης των προεκλογικών του δεσμεύσεων βάσει των οποίων κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, και δεδομένης της τάσης του να τρομοκρατεί τον κόσμο με επερχόμενο χάος εάν δεν υποταγούν τυφλά στην εντελώς αυθαίρετη και μη εξουσιοδοτημένη διακυβέρνηση του....
Αργότερα, ουσιαστικά παραδέχτηκε την εκ προθέσεως του άρνηση παροχής ενημέρωσης / πληροφόρησης που μπορεί να του στοίχιζε τις εκλογές, η οποία όμως ήταν απολύτως απαραίτητη για την λήψη ενημερωμένης απόφασης", αναφέρουν για τον πρωθυπουργό.
"Προσφεύγουμε με κάθε δυνατό μέσο στην Διεθνή Κοινότητα ώστε να λάβει θέση ενώπιον των Λαών του Κόσμου και να αποδείξει εάν συνεχίζει να υπηρετεί τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όπως αυτά ψηφίστηκαν και κυρώθηκαν μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την επίσημη εξαφάνιση της ναζιστικής Γερμανίας", τονίζουν.
Να σημειωθεί πως οι δύο γυναίκες έχουν στο παρελθόν καταθέσει μήνυση στον Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με την κατηγορία της Εσχάτης Προδοσίας.

Εβδομάδα με πρεμιέρες η ερχόμενη για τα κανάλια!

Εβδομάδα με πρεμιέρες η ερχόμενη για τα κανάλια!
Εβδομάδα με πρεμιέρες η ερχόμενη για τα κανάλια τα οποία προετοιμάζονται για την έναρξη του prime time που θα γίνει -πιθανότατα- στις αρχές Νοεμβρίου.Βασικότερη η πολυαναμένη έναρξη της νέας πρωινής εκπομπής του ΑΝΤ1 «Πρωινό ΑΝΤ1» την Δευτέρα, η οποία θα ξεκινά στις 7.00 και θα τελειώνει στις 13.00!
Την ίδια ημέρα στις 21:00 ξεκινά ο...Διαβάστε περισσότερα στο mediagate.gr


Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: http://24wro.blogspot.com/2011/10/blog-post_7102.html#ixzz1ap60B7eK

Η οικονομική κρίση αλλάζει τη διατροφήΣημαντικές αποδεικνύονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη διατροφή του νεοέλληνα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το ΚΕ.Π.ΚΑ.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.250 καταναλωτές, πανελλαδικά, πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1/9/2011-30/9/2011, μέσω ερωτηματολόγιου, που αναρτήθηκε, στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.ΚΑ. και εκτυπώθηκε, για όσους δεν είχαν πρόσβαση στο internet. Μάλιστα 69,76% των ερωτηματολογίων συμπληρώθηκαν ηλεκτρονικά και 30,24% συμπληρώθηκαν γραπτώς.


Τα πορίσματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι τα εξής:

Οι καταναλωτές, στη χώρα μας, λαμβάνουν περίπου 2,5 γεύματα ανά ημέρα, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τουλάχιστον 3 γεύματα. Πάνω από 3 στους 10 καταναλωτές δεν λαμβάνουν πρωινό, που θεωρείται το βασικότερο γεύμα της ημέρας. Μάλιστα αυτοί που δηλώνουν ότι τρώνε πρωινό, συχνά εννοούν κάτι λιτό όπως για παράδειγμα ένα κουλούρι και έναν καφέ.

Κόβουν το φαγητό εκτός σπιτιού

Σε σχέση με το 2006, αυξήθηκε κατά 4 περίπου μονάδες το ποσοστό των καταναλωτών, που δεν τρώνε κανένα γεύμα εκτός σπιτιού (από 21,23%, το 2006, σε 25,28% το 2011).

Αυξήθηκε, ελαφρώς, το ποσοστό των καταναλωτών που γευματίζουν μόνο μια φορά την εβδομάδα εκτός σπιτιού (από 36,57%, το 2006, σε 37,60%, το 2011).

Μειώθηκε κατά περίπου 7 μονάδες το ποσοστό των καταναλωτών που γευματίζουν συχνά (2-4 φορές, την εβδομάδα) εκτός σπιτιού (από 35,04% το 2006, σε 28,32% το 2011). Εδώ φαίνονται καθαρά οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υποχώρησαν οι τιμές στα καταστήματα εστίασης.

Οι μισοί καταναλωτές συνεχίζουν, όπως και το 2006, να μην τρώνε σε fast food. Αυξήθηκαν, κατά 4 μονάδες περίπου αυτοί που τρώνε μια φορά σε fast food (από 31,07%, το 2006, σε 35,04%, το 2011).

Τα τρόφιμα που επιλέγουμε

Το γάλα, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν μπει σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι των καταναλωτών.

Τα κρέατα (κόκκινα), ψάρια, τηγανητές πατάτες και αναψυκτικά έχουν περιοριστεί σε μια φορά την εβδομάδα.

Τα γλυκά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο και τα αυγά καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα. Τέλος, η κατανάλωση αρνιού και κατσικιού περιορίζεται σε μια φορά το μήνα.

 Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έκανε τους καταναλωτές της χώρας μας να επιστρέψουν, πιο κοντά, στη μεσογειακή διατροφή, που αποτελεί την παραδοσιακή μας διατροφή και η οποία είναι αναγνωρισμένη, παγκοσμίως, ως η πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2006, η διατροφή μας φαίνεται να βελτιώνεται. Η κατανάλωση χοιρινού, αναψυκτικών, τηγανητών πατατών μειώνεται, ενώ η κατανάλωση γάλακτος, τυροκομικών, ψαριών και οσπρίων αυξάνεται.

Η ακρίβεια μείζον πρόβλημα

Ενώ το 2009, το κυρίαρχο πρόβλημα με τα τρόφιμα ήταν η ακρίβεια (44,97%) σε αντίθεση με το 2006 ,που  η ακρίβεια των τροφίμων αποτελούσε το τρίτο σοβαρότερο πρόβλημα των καταναλωτών(20,76%), και στην πρώτη θέση ήταν η ασφάλεια / υγιεινή (54,43%), σήμερα, το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει η ακρίβεια, σε ποσοστό 44,16%. Επόμενο σημαντικό πρόβλημα, για τους καταναλωτές, είναι η ασφάλεια και η υγιεινή, με 23,57%, μειωμένο, όμως, περίπου κατά 10 μονάδες. Εντύπωση προκαλεί η αύξηση, κατά περίπου 7,5 μονάδες, του ποσοστού των καταναλωτών που δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Το 72,16 % των καταναλωτών δήλωσαν ότι έχουν αλλάξει οι διατροφικές τους συνήθειες. Το 2006, το ποσοστό, που δήλωνε ότι είχε αλλάξει διατροφικές συνήθειες, ήταν 51,78%. Παρουσιάζεται μια σημαντική αύξηση, κατά 20 και πλέον μονάδες, αυτών που άλλαξαν διατροφικές συνήθειες, σε σχέση με το 2006.

Βασική αιτία της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών και το 2006 και το 2011 είναι η υγεία, με σχεδόν ίδια ποσοστά (41,74% και 41,76% αντίστοιχα), ενώ η οικονομική κατάσταση, που το 2006, επηρέαζε 2,61% των καταναλωτών, τώρα επηρεάζει το 19,91%.

Συμπερασματικά το 65,44% των καταναλωτών έχει αλλάξει τη διατροφή του, λόγω οικονομικής κρίσης.

Ψάχνουν πιο φθηνά τρόφιμα

26,69% των καταναλωτών δηλώνουν ότι ψάχνουν τα ίδια προϊόντα, με χαμηλότερη τιμή, σε άλλα καταστήματα, για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. 26,31% στράφηκαν, σε προϊόντα, που παράγει το super market (ιδιωτικής ετικέτας). 25,16% των καταναλωτών δηλώνουν ότι αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα. Όμως, 7 και πλέον στους 10 καταναλωτές, εξακολουθούν να αγοράζουν τις επώνυμες μάρκες, που αγόραζαν και δεν έχουν κάνει το σημαντικό βήμα της αλλαγής της μάρκας των προϊόντων. ΝΟΟΖ

26 χώρες στον κόσμο πλήττονται σοβαρά από την πείνα
Είκοσι έξι χώρες, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκεται στην Υποσαχάρεια Αφρική και στη Νότια Ασία, συνεχίζουν να παρουσιάζουν "εξαιρετικά ανησυχητικά" επίπεδα πείνας, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας της Πολιτικής των Τροφίμων (IFPRI) και τριών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Η έκθεση αφορά στον δείκτη της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2011 και δείχνει ότι "ο αριθμός των ατόμων που υποφέρουν από πείνα έχει μειωθεί από το 1990, αλλά όχι σημαντικά" και η κατάσταση παραμένει "σοβαρή".

Την έκθεση συνυπογράφουν τρεις ΜΚΟ, η γαλλική ACTED, η ιρλανδική Concern Worldwide και η γερμανική Welthungerhilfe.

Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία τα οποία συγκεντρώθηκαν από το 2004 μέχρι το 2009.

Το IFPRI υπολόγισε το δείκτη της πείνας (Global Hunger Index ή GHI) βάσει τριών κριτηρίων: του ποσοστού υποσιτισμού, του ποσοστού παιδικού υποσιτισμού και του ποσοστού παιδικής θνησιμότητας προκειμένου να κατατάξει τις χώρες σε πέντε κατηγορίες: "χαμηλή", "μέτρια", "σοβαρή", "ανησυχητική" και "πολύ ανησυχητική" κατάσταση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο GHI 2011 μειώθηκε κατά 26% σε σχέση με το 1990, κυρίως εξαιτίας της μείωσης του παιδικού υποσιτισμού.

Ανάμεσα στις 26 χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πείνα, σε σύνολο 122 χωρών, το Μπουρούντι, το Τσαντ, η Ερυθραία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βρίσκονται σε "πολύ ανησυχητική" κατάσταση.

Αντίθετα, ανάμεσα στο 1990 και στο 2011, 19 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ανγκόλα, το Μπαγκλαντές, η Αιθιοπία, η Μοζαμβίκη, η Νικαράγουα, ο Νίγηρας και το Βιετνάμ έχουν βγει από τις κατηγορίες "ανησυχητική" και "πολύ ανησυχητική".

"Η γενική κατάσταση της πείνας στον κόσμο παραμένει σοβαρή. Η πρόσφατη αύξηση του επιπέδου και της αστάθειας των τιμών των γεωργικών προϊόντων αποτελεί απειλή για τη παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια" αναφέρει η έκθεση.

Λόγω έλλειψης στοιχείων, στην κατάταξη δεν περιλαμβάνονται το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Παπούα Νέα Γουινέα και η Σομαλία.

Επιπλέον, δεν αντικατοπτρίζονται οι επιπτώσεις της επισιτιστικής κρίσης του 2010-2011, ούτε η πείνα που πλήττει σήμερα το Κέρας της Αφρικής, προσθέτει.ΝΟΟΖ

Προϊόντα με "κρυφούς κινδύνους" για την υγεία


Αρκετά προϊόντα που δεν περιέχουν ζάχαρη - όπως αναψυκτικά και τσίχλες - δημιουργούν μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας στους καταναλωτές, ενώ στην πραγματικότητα μπορούν να βλάψουν τα δόντια και παράλληλα να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα, ενώ είναι μάλλον απίθανο να βοηθήσουν στην μείωση του βάρους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Βοστόνης και της Νεβάδα στις ΗΠΑ και του Ελσίνκι στηΦινλανδία, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό οδοντιατρικό περιοδικό "British Dental Journal", βρήκαν ότι τέτοια προϊόντα (που διαφημίζονται ως πιο υγιής εναλλακτική λύση, σε σχέση με τα προϊόντα με ζάχαρη) συχνά περιέχουν οξειδωτικά πρόσθετα, τα οποία μπορεί να διαβρώσουν την αδαμαντίνη των δοντιών. 

Οι ερευνητές κάνουν λόγο για "κρυφό κίνδυνο" που υπάρχει σε διάφορα προϊόντα χωρίς ζάχαρη, ενώ επισημαίνουν ότι κακώς οι καταναλωτές έχουν τυφλή εμπιστοσύνη σε τέτοια προϊόντα.

Οι επιστήμονες, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι αν και μια ευρέως χρησιμοποιούμενη ομάδα υποκατάστατων ζάχαρης, οι σακχαρο-αλκοόλες ή πολυόλες, όντως μειώνουν - σε σχέση με την ζάχαρη - τον κίνδυνο για τερηδόνα στα δόντια, παρόλα αυτά μπορεί να αυξήσουν την οξύτητα στη στοματική κοιλότητα και αυτό σταδιακά να οδηγήσει σε διάβρωση της αδαμαντίνης. 

Αυτά τα υποκατάστατα περιέχουν κυρίως ξυλιτόλη, η οποία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρείται ουσία φιλική προς τα δόντια.

Όμως, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς συνεχώς διευρύνεται σε διάφορα "υγιεινά" προϊόντα η χρήση ξυλιτόλης και ενός άλλου υποκατάστατου της ζάχαρης, της σορβιτόλης, "το κοινό θα έπρεπε να ενημερωθεί για τον κρυφό κίνδυνο της οδοντικής διάβρωσης εξαιτίας των οξειδωτικών πρόσθετων, αλλά επίσης για πιθανές παρενέργειες γαστρικών διαταραχών και οσμωτικής διάρροιας".

Η μελέτη, που έρχεται μάλλον να επιτείνει τη σύγχυση των καταναλωτών ως προς το τι είναι τελικά ασφαλές και υγιεινό και τι όχι, επισημαίνει ότι η συχνή παρουσία διαφόρων βελτιωτικών της γεύσης και συντηρητικών στις τροφές χωρίς ζάχαρη, αν και έχει επισύρει μικρότερη προσοχή, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα δόντια. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/bdj/journal/v211/n7/full/sj.bdj.2011.823.html

Η οικονομική κρίση αλλάζει τη διατροφήΣημαντικές αποδεικνύονται οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη διατροφή του νεοέλληνα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το ΚΕ.Π.ΚΑ.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 1.250 καταναλωτές, πανελλαδικά, πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 1/9/2011-30/9/2011, μέσω ερωτηματολόγιου, που αναρτήθηκε, στην ιστοσελίδα του ΚΕ.Π.ΚΑ. και εκτυπώθηκε, για όσους δεν είχαν πρόσβαση στο internet. Μάλιστα 69,76% των ερωτηματολογίων συμπληρώθηκαν ηλεκτρονικά και 30,24% συμπληρώθηκαν γραπτώς.


Τα πορίσματα που προκύπτουν από την έρευνα είναι τα εξής:

Οι καταναλωτές, στη χώρα μας, λαμβάνουν περίπου 2,5 γεύματα ανά ημέρα, ενώ θα έπρεπε να λαμβάνουν τουλάχιστον 3 γεύματα. Πάνω από 3 στους 10 καταναλωτές δεν λαμβάνουν πρωινό, που θεωρείται το βασικότερο γεύμα της ημέρας. Μάλιστα αυτοί που δηλώνουν ότι τρώνε πρωινό, συχνά εννοούν κάτι λιτό όπως για παράδειγμα ένα κουλούρι και έναν καφέ.

Κόβουν το φαγητό εκτός σπιτιού

Σε σχέση με το 2006, αυξήθηκε κατά 4 περίπου μονάδες το ποσοστό των καταναλωτών, που δεν τρώνε κανένα γεύμα εκτός σπιτιού (από 21,23%, το 2006, σε 25,28% το 2011).

Αυξήθηκε, ελαφρώς, το ποσοστό των καταναλωτών που γευματίζουν μόνο μια φορά την εβδομάδα εκτός σπιτιού (από 36,57%, το 2006, σε 37,60%, το 2011).

Μειώθηκε κατά περίπου 7 μονάδες το ποσοστό των καταναλωτών που γευματίζουν συχνά (2-4 φορές, την εβδομάδα) εκτός σπιτιού (από 35,04% το 2006, σε 28,32% το 2011). Εδώ φαίνονται καθαρά οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υποχώρησαν οι τιμές στα καταστήματα εστίασης.

Οι μισοί καταναλωτές συνεχίζουν, όπως και το 2006, να μην τρώνε σε fast food. Αυξήθηκαν, κατά 4 μονάδες περίπου αυτοί που τρώνε μια φορά σε fast food (από 31,07%, το 2006, σε 35,04%, το 2011).

Τα τρόφιμα που επιλέγουμε

Το γάλα, τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν μπει σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι των καταναλωτών.

Τα κρέατα (κόκκινα), ψάρια, τηγανητές πατάτες και αναψυκτικά έχουν περιοριστεί σε μια φορά την εβδομάδα.

Τα γλυκά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο και τα αυγά καταναλώνονται λίγες φορές την εβδομάδα. Τέλος, η κατανάλωση αρνιού και κατσικιού περιορίζεται σε μια φορά το μήνα.

 Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι έκανε τους καταναλωτές της χώρας μας να επιστρέψουν, πιο κοντά, στη μεσογειακή διατροφή, που αποτελεί την παραδοσιακή μας διατροφή και η οποία είναι αναγνωρισμένη, παγκοσμίως, ως η πιο ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2006, η διατροφή μας φαίνεται να βελτιώνεται. Η κατανάλωση χοιρινού, αναψυκτικών, τηγανητών πατατών μειώνεται, ενώ η κατανάλωση γάλακτος, τυροκομικών, ψαριών και οσπρίων αυξάνεται.

Η ακρίβεια μείζον πρόβλημα

Ενώ το 2009, το κυρίαρχο πρόβλημα με τα τρόφιμα ήταν η ακρίβεια (44,97%) σε αντίθεση με το 2006 ,που  η ακρίβεια των τροφίμων αποτελούσε το τρίτο σοβαρότερο πρόβλημα των καταναλωτών(20,76%), και στην πρώτη θέση ήταν η ασφάλεια / υγιεινή (54,43%), σήμερα, το σημαντικότερο πρόβλημα παραμένει η ακρίβεια, σε ποσοστό 44,16%. Επόμενο σημαντικό πρόβλημα, για τους καταναλωτές, είναι η ασφάλεια και η υγιεινή, με 23,57%, μειωμένο, όμως, περίπου κατά 10 μονάδες. Εντύπωση προκαλεί η αύξηση, κατά περίπου 7,5 μονάδες, του ποσοστού των καταναλωτών που δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Το 72,16 % των καταναλωτών δήλωσαν ότι έχουν αλλάξει οι διατροφικές τους συνήθειες. Το 2006, το ποσοστό, που δήλωνε ότι είχε αλλάξει διατροφικές συνήθειες, ήταν 51,78%. Παρουσιάζεται μια σημαντική αύξηση, κατά 20 και πλέον μονάδες, αυτών που άλλαξαν διατροφικές συνήθειες, σε σχέση με το 2006.

Βασική αιτία της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών και το 2006 και το 2011 είναι η υγεία, με σχεδόν ίδια ποσοστά (41,74% και 41,76% αντίστοιχα), ενώ η οικονομική κατάσταση, που το 2006, επηρέαζε 2,61% των καταναλωτών, τώρα επηρεάζει το 19,91%.

Συμπερασματικά το 65,44% των καταναλωτών έχει αλλάξει τη διατροφή του, λόγω οικονομικής κρίσης.

Ψάχνουν πιο φθηνά τρόφιμα

26,69% των καταναλωτών δηλώνουν ότι ψάχνουν τα ίδια προϊόντα, με χαμηλότερη τιμή, σε άλλα καταστήματα, για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση. 26,31% στράφηκαν, σε προϊόντα, που παράγει το super market (ιδιωτικής ετικέτας). 25,16% των καταναλωτών δηλώνουν ότι αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα. Όμως, 7 και πλέον στους 10 καταναλωτές, εξακολουθούν να αγοράζουν τις επώνυμες μάρκες, που αγόραζαν και δεν έχουν κάνει το σημαντικό βήμα της αλλαγής της μάρκας των προϊόντων. ΝΟΟΖ

ΡΟΜΠΟΠΟΥΛΟΣ: «ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΟΥΜΑΙ…»(ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ Η ΜΠΙΛΙΑ: 

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ; ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ; ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ;)


Με νέες του δηλώσεις στην εφημερίδα «Καρφίτσα», ο βουλευτής  Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θωμάς  Ρομπόπουλος ανατρέπει τα μέχρι  στιγμής δεδομένα. Ο κύριος Ρομπόπουλος  φέρεται να δηλώνει τώρα πως δεν  προτίθεται να παραιτηθεί και να παραδώσει  τη βουλευτική του έδρα...
αλλά να ανεξαρτητοποιηθεί!
ΚΙ ΟΜΩΣ ΕΧΕΙ ΓΟΥΣΤΟ...! Η ΑΡΒΕΛΕΡ -ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΣΤΗ ΝΕΤ.

ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ Η ΜΠΙΛΙΩ...ΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΡΒΕΛΕΡ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ . ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ  ΓΑΛΛΙΑ...

ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

1000 ΛΕΞΕΙΣ....!

ΜΟΝΑΧΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ...ΕΛΕΝΗ !!!!
Ελιξίριο του έρωτα κερνάει η Λυρική«Το ελιξίριο του έρωτα» προσφέρει στο οπερατικό κοινό η Εθνική Λυρική Σκηνή (Ε Λ.Σ. , ανοίγοντας την αυλαία της νέας καλλιτεχνικής περιόδου.
Η διάσημη, ρομαντική, κωμική όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέττι, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και μουσική διεύθυνση του Ισίν Μετίν, παρουσιάζεται στο Θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59-61).
Πρόκειται για μια από τις πιο γοητευτικές και μελωδικές όπερες του ρεπερτορίου, αλλά και μια από τις αγαπημένες του κοινού παγκοσμίως. Ο Ντονιτσέττι έγραψε υπέροχες μελωδίες και δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενορχήστρωση, έπλασε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, όπου κυριαρχούν τα φωτεινά χρώματα και τα αγνά συναισθήματα. Το ποιητικό κείμενο είναι του Φελίτσε Ρομάνι, του διασημότερου Ιταλού συγγραφέα της εποχής, και βασίζεται στο ποιητικό κείμενο «Το φίλτρο» του Εζέν Σκριμπ.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΙΕΡΙΑ...ΟΙ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ