Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 20.00 ΣΤΟ ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ (Π.Π.Γερμανού 3) Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΑΠΘ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΗΣ VPRC Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Η  ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

(Γιατί δεν) «κερδίζουν» τα αριστερά κόμματα από την κρίση; Επωφελούνται με την έννοια της σημαντικά ανοδικής τάσης των εκλογικών τους ποσοστών, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να μετουσιώσουν μία πολιτική - κυβερνητική λύση για τη διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση, απαντά ο αναλυτής, επιστημονικός σύμβουλος της Vprc, Χριστόφορος Βερναρδάκης. Κύρια αιτία, κατά τη γνώμη του, είναι ο πολυκερματισμός της Αριστεράς και κατ’ επέκταση το γεγονός ότι οι δυνάμεις που τη συγκροτούν δεν δηλώνουν στην πράξη παρούσες να αναλάβουν την ευθύνη για την προστασία των λαϊκών στρωμάτων.
O Χρ.Βερναρδάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στο αντικείμενο «Πολιτική Ανάλυση: Κόμματα και Πολιτική Συμπεριφορά». Από το 2000 επιμελείται την έκδοση Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, η οποία περιλαμβάνει αναλύσεις πολιτικής επιστήμης και κοινωνιολογίας βασισμένες στα δεδομένα των ερευνών της VRRC, αλλά και άλλων ερευνητικών φορέων. 

H Eξ-ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ.

Βαρύ φορτίο ανέλαβε ο Παπαδήμος


Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Λουκά Παπαδήμο ήρθε στην πιο δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και τον λαό. Η αψυχολόγητη ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού για το δημοψήφισμα οδήγησε τη χώρα στη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δύο και πλέον ετών και δημιούργησε αξεπέραστο πρόβλημα εμπιστοσύνης για τους πολιτικούς της χώρας.
Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν τον νέο πρωθυπουργό, ιδιαίτερα οι τραπεζίτες. Τα ελληνικά και μερικά ξένα Μέσα Ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ο κ. Παπαδήμος μπορεί να μιλά με άνεση με τους δανειστές της Ελλάδας. Ισχυρίζονται πως το πλέον σημαντικό είναι ότι "έχουν τη δυνατότητα να ομιλούν στην ίδια γλώσσα".
Βέβαια, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο συνομιλητής τους, οι δανειστές είναι σκληροί και θα ήταν αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι θα ανοίξουν τα πορτοφόλια τους και θα εκταμιεύσουν αύριο την πολυπόθητη έκτη δόση. Αυτό δεν θα συμβεί άμεσα, ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Εφόσον γίνουν σεβαστές με θρησκευτική ευλάβεια οι διαδικασίες, η δόση θα εκταμιευθεί σε μερικές εβδομάδες. Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Παπαδήμος θα καταφέρει να πείσει τους εταίρους μας στην Ευρώπη και τους δανειστές μας στο Ταμείο ότι πρέπει να δοθεί ακόμα μία ευκαιρία στην Ελλάδα.
Ο ελληνικός λαός αξίζει πολλά και σίγουρα έχει αποδειχθεί πως δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας στις κατηγορίες που εκτόξευσε ο πρώην πρωθυπουργός για τους Ελληνες και τις Ελληνίδες. Η κρίση προκλήθηκε ΜΟΝΟ από τους πολιτικούς και η ευθύνη είναι αποκλειστικά δική τους...
Ο κ. Παπαδήμος επέλεξε να υπογραμμίσει ότι δεν είναι πολιτικός και να διευκρινίσει ότι δεν έθεσε όρους στα κόμματα που τον υποστήριξαν. Ομως, από τη στιγμή που υποστηρίζεται από τρία πολιτικά κόμματα, αναγκαστικά και ο ίδιος θα λειτουργήσει πολιτικά. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα δημιουργούν τα κόμματα όταν τίθενται σε κρίση οι αποφάσεις που πιστεύει πως πρέπει να λάβει ο νέος πρωθυπουργός. Ο κ. Παπαδήμος γνωρίζει ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρειάζεται ενότητα όλων των δυνάμεων για να επιτευχθεί ο στόχος της σωτηρίας της Ελλάδας... Είναι στο χέρι του να πετύχει...
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Dancing on Ice...NOW..!


Οι Διαγωνιζομένοi: Κώστας Φραγκολιάς, Μαρία-Ελένη Λυκουρέζου, Σταματίνα Τσιμτσιλή, Γιώργος Χειμωνέτος, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Χριστίνα Παππά, Μαριάννα Καλλέργη, Βασίλειος Κωστέτσος, Ιωάννα Πηλιχού, Θέμης Γεωργαντάς, Shaya.

Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου. 20΄ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ.
της Έλενας Μπούλια 
φωτογραφίες: Δημήτρης Μπεγλίδης, με την ευγενική παραχώρηση τουelatohori.net 


Η Πιερία έχει το, σπάνιο για την βόρεια Ελλάδα, προνόμιο να αποτελεί προορισμό παντός καιρού. Το καλοκαίρι θα επισκεφθεί κανείς τον νομό για να κολυμπήσει στις γαλάζιες ακτές, από τον οικισμό των Νέων Πόρων έως τις παρυφές του μυθικού Ολύμπου. Τον ίδιο τον Όλυμπο επισκέπτονται οι περισσότεροι το φθινόπωρο. Όσοι αντέχουν ανεβαίνουν πεζή στο καταφύγιο, ενώ οι υπόλοιποι χαλαρώνουν στο Λιτόχωρο. Το χωριό του Παλαιού Παντελεήμονα έχει εξίσου όμορφα χρώματα είτε το επισκεφθεί κανείς χειμώνα είτε ΆνοιξηΤο σπουδαιότερο, όμως, χειμερινό αξιοθέατο της Πιερίας, και αυτό που κρατούν μυστικό οι βορειοελλαδίτες από εμάς τους «νότιους», είναι το Ελατοχώρι και το ομώνυμο χιονοδρομικό του κέντρο.
Στο Ελατοχώρι θα βρεθεί κανείς αν από Κατερίνη κατευθυνθεί ανατολικά προς Βέροια. Βρίσκεται στους πρόποδες των Πιερίων Ορέων, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, και πρόκειται για ένα πολύ μικρό, καταπράσινο χωριό με πανέμορφη φύση, πυκνή βλάστηση, μαγικά μονοπάτια, γραφικό οικισμό και φιλόξενους κατοίκους. Ό,τι πρέπει δηλαδή για μερικές μέρες χαλάρωσης, περιήγησης στην ύπαιθρο αλλά και αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, σε απόσταση μερικών λεπτών με το αυτοκίνητο, διαθέτει αρκετά οργανωμένες εγκαταστάσεις που μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των επίδοξων σκιέρ (δείτε παρακάτω). 

Επιστρέφουμε από το χιονοδρομικό στην βάση μας και στην άγρια ομορφιά του ορεινού αυτού χωριού, στο οποίο, σύμφωνα με τον μύθο, κατέβαινε συχνά ο Δίας από τον Όλυμπο για να ερωτοτροπήσει με τις Πιερίδες Μούσες, τις ιέρειες των τεχνών και των γραμμάτων. Δεν τον αδικούμε. Η καταπράσινη φύση, η πυκνή βλάστηση, η μαγευτική θέα στον επιβλητικό Όλυμπο από την μία και στο απέραντο γαλάζιο του Θερμαϊκού από την άλλη, δε μπορούν παρά να ξετρελάνουν τον επισκέπτη, καλώντας τον ξανά και ξανά εκεί. 
Ο δε οικισμός του χωριού, αποτελούμενος από το Παλιό Ελατοχώρι αλλά και σύγχρονα οικήματα, επιβιώνει μέσα από την δική του ιστορία, η οποία δεν ήταν πάντα ανθόσπαρτη. Στις 27 Ιανουαρίου του 1994 ολόκληρο το χωριό πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς κατακτητές. Τα Σκουτέρνα, όμως, όπως ονομαζόταν τότε το χωριό λόγω των «σκουτιών» -χοντρά, μάλλινα υφάσματα που κατασκευάζονταν εκεί-, κατάφεραν να αναδυθούν από τις στάχτες τους και σιγά-σιγά να χτίσουν νέα σπίτια, να δημιουργήσουν νέα ζωή. Το δε μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου (14ος αιώνας) στην Ρητίνη και του Αγίου Νικολάου (17ος αιώνας - φωτο) στο Παλαιό Ελατοχώρι με το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο, όχι μόνο επέζησαν αλλά αποτελούν και σημαντικότατα αξιοθέατα του χωριού σήμερα.

Αν είστε λάτρεις της ιστορίας, ενδιαφέρον θα σας φανεί το αρχαίο λατομείο μαρμάρου στα δυτικά της Βρυάς και φυσικά ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας. Αξιόλογη είναι και η λαογραφική συλλογή του Λαογραφικού Ομίλου Ελατοχωρίου στην εδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος, όπου με μία σύντομη περιήγηση θα ενημερωθείτε επαρκώς για την ιστορία, τα ήθη και τις παραδόσεις του χωριού.

Διαδρομές
Κατά την διαμονή σας στο Ελατοχώρι, πέρα από τις αθλητικές δραστηριότητες που έχει να προσφέρει το χιονοδρομικό του κέντρο, αξίζει να επισκεφθείτε και το ορειβατικό καταφύγιο της Σαρακατσάνας, σε υψόμετρο 1.850μ., το οποίο καιρού επιτρέποντος δέχεται επισκέπτες-ορειβάτες είτε για διαμονή ή για φαγητό. Η διαδρομή από την Ρητίνη μέχρι το καταφύγιο διαρκεί περί τα 45 λεπτά με τζιπ και περί τις 3 ώρες πεζή –εφόσον καταφέρει κανείς να ξεκολλήσει το βλέμμα του από τον γιγαντιαίο Όλυμπο, την κοιλάδα της Πιερίας και τον απέραντο Θερμαϊκό. Σε χαμηλότερο υψόμετρο, στα 1.000μ. περίπου, υπάρχει και το ορειβατικό καταφύγιο της Άνω Μηλιάς, το οποίο φημίζεται για το όμορφο περιβάλλον του. Ενώ, στα πλαίσια των φυσιολατρικών εξορμήσεών σας, μην αμελήσετε να επισκεφθείτε και τον περίφημο καταρράκτη «Κρεμαστό», στην διαδρομή προς Σαρακατσάνα, ο οποίος κυλά από ύψος εξήντα μέτρων μέσα σε ένα καταπράσινο φαράγγι, καθώς και την τεχνητή λίμνη Πολυφύτου που δημιουργείται από το φράγμα της ΔΕΗ και τον ποταμό Αλιάκμονα.Το Χιονοδρομικό Κέντρο ΕλατοχωρίουΤο χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο απέχει 474χλμ. από την Αθήνα και 36χλμ. από την Κατερίνη, διαθέτει έναν διθέσιο εναέριο αναβατήρα 1.280μ., δύο συρόμενους (τον Απόλλωνα και τον Ερμή), δύο baby lift μήκους 150μ. και 13,5χλμ. πίστες. Στις εγκαταστάσεις του υπάρχει το «Σαλέ», ένας περιποιημένος χώρος υποδοχής επισκεπτών, όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ του πριν ή μετά το… ξεφάντωμα.

Και τι περιλαμβάνει το ξεφάντωμα; Πέρα από ski, snowboard και έλκηθρο στις κατάλευκες πίστες κλιμακούμενης δυσκολίας, μία εκ των οποίων -ειδικά για snowboard- περνάει μέσα από το δάσος, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει τις επιδόσεις του στην αναρρίχηση αλλά και στην ιππασία, πάντα με την βοήθεια ειδικού εκπαιδευτή. Τέλος, το χιονοδρομικό κέντρο οργανώνει και αποδράσεις στους καταρράκτες των Πιερίων βουνών κατά τις οποίες οι τολμηροί φυσιολάτρες μπορούν να τους πλησιάσουν, συνοδεία οδηγού, και να κάνουν κατάβαση στα βράχια. Οι λιγότερο τολμηροί μπορούν να απολαύσουν το θέαμα από τον διαμορφωμένο χώρο και το κιόσκι που υπάρχει στην άκρη του δασικού δρόμου Ρητίνης – Σαρακατσάνας.

Μην βιαστείτε, πάντως, να επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς λόγω έλλειψης χιονιού αυτό δεν έχει ανοίξει ακόμα –αναμένεται να ανοίξει στις αρχές του Δεκέμβρη. Οι δε τιμές του πρόκειται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, δηλαδή 10 ευρώ η ημερήσια είσοδος τις καθημερινές και 15 ευρώ τα σαββατοκύριακα. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου.
Η πιο σέξυ κοκκινοσκουφίτσα ever!

NEWSIT.GR


Η "Κοκκινοσκουφίτσα" δεν ξεσαλώνει μόνο στην κινηματογραφική εκδοχή του παραμυθιού.

Φροντίζει να σοκάρει με τις "καυτές" σκηνές στις ταινίες της, αλλά και με τις δηλώσεις της.

"Σε άνδρες με κακή υγιεινή λέω αμέσως και κάθετα Όχι. Πρέπει να κάνουν ντους μία ή δύο φορές τουλάχιστον την ημέρα" συμβουλεύει τους υποψήφιους ''κακούς λύκους''.


Tο περιοδικό "People" ανακήρυξε την Αμάντα Σέιφριντ ως μία από τους 100 πιο όμορφους ανθρώπους στον κόσμο.Ο κληρονόμος που σνομπάρει τα πλούτη

ΠΙΤΕΡ ΜΠΑΦΕΤ

Ο αυτοδημιούργητος γιος του τρίτου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο διακηρύττει μέσω του βιβλίου του ότι "τα λεφτά δεν είναι το παν", προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις

Μεγάλωσε σε ένα σπιτικό από τα πλουσιότερα στον κόσμο, με έναν πατέρα... μεγιστάνα. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν κληρονόμησε καμία ιδιαίτερη αγάπη για το χρώμα του χρήματος. Αντιθέτως, αποφάσισε από νωρίς, ενώ ήταν ακόμη φοιτητής, να κρατήσει αποστάσεις από την πατρική περιουσία ακολουθώντας τον δικό του δρόμο.
Σήμερα, στα 53 του χρόνια, ο Πίτερ Μπάφετ, ο υιός του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Ουόρεν Μπάφετ, γνωρίζει επιτυχία ως συγγραφέας ενός βιβλίου μέσα από τις σελίδες του οποίου διακηρύσσει πως "το χρήμα δεν είναι το παν".

Αξέχαστες εμπειρίες μέσα στην Φύση. ΨΗΛΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Χρήστος Κάκκαλος (Όλυμπος)
Το καταφύγιο Γ ή "Χρήστος Κάκαλος" βρίσκεται στο οροπέδιο των Μουσών. Κατασκευάστηκε το 1961 και το 1964 ονομάστηκε Βασ. Παύλος. Το 1984 μετονομάστηκε σε Χρήστος Κάκαλος προς τιμήν του πρώτου κατακτητή της κορυφής του Μύτικα. Είναι χωρητικότητας 20 ατόμων, ενώ αν θέλετε να το επισκεφτείτε πρέπει να είστε  το λιγότερο 10.  Είναι ανοιχτό όλες τις μέρες της βδομάδας και τα Σαββατοκύριακα και διαθέτει κουζίνα, τραπεζαρία και 20 κλίνες. Η διανυκτέρευση κοστίζει 12€ το άτομο και 10€ αν ανήκετε σε κάποιον ορειβατικό σύλλογο. Μαζί με την διατροφή να υπολογίζετε γύρω στα 30€. Φροντίστε να κάνετε εγκαίρως κράτηση, μιας και όπως μας ενημέρωσαν οι... επιδρομές των Γάλλων αλπινιστών είναι συχνές! Μπορείτε να κάνετε χειμερινή πεζοπορία, ανάβαση και σκι μιας οι πλαγιές του Ολύμπου προσφέρονται για άφθονο αλλά απαιτητικό σκι και snowboard. 
Πληροφορίες: 6937361689.

Ο ΟΛΥΜΠΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΙΤΑΡΟΣτου Νικόλα Γεωργιακώδη 

 Οι δώδεκα θεοί κατοικούσαν στα φαράγγια, «τις πτυχές του Ολύμπου» όπως τα αποκαλεί ο Όμηρος- όπου βρίσκονταν και τα παλάτια τους, ενώ το Πάνθεον (ο Μύτικας, η υψηλότερη κορυφή του όρους), ήταν το σημείο συνάντησής τους. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικά στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές και βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας. Από το 1938 μάλιστα, ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός και το 1981 χαρακτηρίστηκε από την Unesco «Διατηρητέο Οικοσύστημα της Παγκόσμιας Βιόσφαιρας». 
Ο Όλυμπος και η «διάσημη» κορυφή του Μύτικα, αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια πόλο έλξης για ορειβάτες, φυσιολάτρες, αλλά και για όλους όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με την μυστηριώδη γοητεία του βουνού και να επισκεφτούν τα φιλόξενα χωριά της περιοχής. Η προσέγγιση της κορυφής του Ολύμπου αυτήν την περίοδο είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και εμπειρία σε θέματα αναρρίχησης, καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Λιγότερο... ριψοκίνδυνες είναι οι επιλογές που έχετε να επισκεφτείτε ή και να διανυκτερεύσετε σε κάποιο από τα χωριά που είναι χτισμένα στους πρόποδες του. 

Λιτόχωρο Το πιο γνωστό και τουριστικό μέρος στην περιοχή του Ολύμπου έχει έντονο πεζοπορικό ενδιαφέρον εξαιτίας του πασίγνωστου φαραγγιού που βρίσκεται εκεί. Το Λιτόχωρο είναι χτισμένο σε ύψος τριακοσίων μέτρων, δίπλα στον ποταμό Ενιπέα και έχει θέα όλον τον Θερμαϊκό και τις κορυφές του Ολύμπου. Το Λιτόχωρο καταφέρνει να συνδυάσει  βουνό με θάλασσα, ενώ η «στρατηγική» του θέση το καθιστά αγαπημένο προορισμό επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. 

Το κέντρο του χωριού, γύρω από το οποίο εξελίσσεται μεγάλο μέρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Αξίζει να περπατήσετε στο ξεχωριστής ομορφιάςφαράγγι του Ενιπέα, το μονοπάτι του οποίου ξεκινάει δίπλα από την ταβέρνα «Οι Μύλοι» και μετά από μία εύκολη δεκάλεπτη πεζοπορική διαδρομή, καταλήγει στην τοποθεσία «Βύθος» όπου ανάλογα με την εποχή του έτους, συγκεντρώνεται λίγο ή αρκετό νερό σχηματίζοντας μικρές πράσινες λιμνούλες, γνωστές και ως «καζάνια». Το μονοπάτι συνεχίζει για να φτάσει μετά από οχτώ περίπου χιλιόμετρα στην τοποθεσία Πριόνια, απ’όπου ξεκινούν οι ορειβάτες τις αναβάσεις τους. Πάρτε μια γεύση από το φαράγγι εδώ

Στην είσοδο του χωριού, βρίσκεται το πάρκο Κατούνια, το οποίο τον χειμώνα ενδείκνυται για φωτογραφίες με φόντο τα χιονισμένα πεύκα. Επισκεφτείτε το πολιτιστικό κέντρο του χωριού με χώρους εκδηλώσεων και συνεδρίων, αίθουσα μόνιμων εκθέσεων και ναυτικό και λαογραφικό μουσείο, καθώς και το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής στην κορυφή του χωριού μετά το πανέμορφο άλσος των Αγίων Αποστόλων. Ακόμα πιο ψηλά, θα βρείτε τον Προφήτη Ηλία, χτισμένο πάνω στον λόφο. Από εδώ θα έχετε πανοραμική θέα του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής του πιερικού κάμπου μέχρι το κάστρο του Πλαταμώνα. 

Πώς να πάτε: Από Λάρισα αφού στρίψετε στην έξοδο για Λιτόχωρο, από την πρώτη διασταύρωση μπορείτε να κατευθυνθείτε δεξιά για την πλάκα Λιτοχώρου και αριστερά για το Λιτόχωρο. Από Θεσσαλονίκη και αφού στρίψετε στην έξοδο για Λιτόχωρο, από την πρώτη διασταύρωση μπορείτε να κατευθυνθείτε αριστερά για το Λιτόχωρο ή δεξιά για την Πλάκα Λιτοχώρου. Άγιος Δημήτριος 
Ένα από τα παλαιότερα χωριά του Νομού Πιερίας, ο Άγιος Δημήτριος, είναι χτισμένος σε υψόμετρο οχτακοσίων μέτρων και περιβάλλεται από ένα πανέμορφο ελατόδασος σαράντα έξι χιλιάδων στρεμμάτων. Αν κατευθυνθείτε από το χωριό προς τις Γούβες από τον δασικό δρόμο και παρακάμψετε την περιοχή Λιζάδικο, θα φτάσετε σε ένα σημείο που προσφέρει εντυπωσιακή θέα στον Όλυμπο. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις κορυφές, από την βόρεια πλευρά και αντικρίζει την «άγρια» γοητεία του βουνού με τους τεράστιους γκρεμούς και τις μεγάλες χαράδρες. Από την απέναντι πλευρά και βόρεια του οικισμού, εκτείνεται ο μυθικός Τίταρος, τόπος κατοικίας του μάντη της Αργούς.
 
Δυτικά του Αγίου Δημητρίου κα σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στη θέση "Ξηρόλακας" αποκαλύφθηκε το μυκηναϊκό νεκροταφείο στην Μακεδονία . Το σημαντικό αυτό εύρημα στη βορειοδυτική πλευρά του Ολύμπου έχει ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία της Μακεδονίας, αφού για πρώτη φορά διαπιστώνεται η πολιτιστική παρουσία του μηκυναϊκού κύκλου στο μακεδονικό χωριό. Στο μέρος όπου τώρα είναι χτισμένη η εκκλησία του χωριού ήταν κτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, που χτίστηκε το 1453. Το μόνο που σώζεται από τότε είναι ο τρούλος της εκκλησίας και οι τοιχογραφίες των ευαγγελιστών στις τέσσερις κολώνες. 

Το χωριό αν και έχει μόλις εννιακόσιους κατοίκους, αποτελεί ιδανικό τόπο ξεκούρασης και ηρεμίας, κυρίως χάρη στην σπάνια φυσική του ομορφιά και τις δυνατότητες που παρέχει για πεζοπορία, ιππασία και ανάβαση. Μπορεί να μην εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική του (αν εξαιρέσουμε τις ελάχιστες παραδοσιακές κατοικίες), αλλά αξίζει να το επισκεφτείτε και να το χρησιμοποιήσετε ως αφετηρία για τις εξορμήσεις σας στον Όλυμπο και τον Τίταρο. 
Παλαιός Παντελεήμονας. ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟ

της Ηρώς Κουνάδη 


Στη διασταύρωση του Πλαταμώνα, αυτήν που πρέπει να αποκαλείς «κόμβο» για να φαίνεται ότι μιλάς για διασταύρωση στην Εθνική κι όχι για καμιά τυχαία, οι πινακίδες δείχνουν αριστερά προς Παλαιό Παντελεήμονα. Αν έρχεσαι από «κάτω» θα στρίψεις για να ακολουθήσεις το φιδωτό, ανηφορικό δρόμο μόνο αν έχεις… βόρειες πηγές, αν κάποιος σου έχει μιλήσει γι’ αυτό το χωριουδάκι μπιζού στους πρόποδες του Ολύμπου. Διαφορετικά, θα συνεχίσεις το δρόμο σου έχοντας χάσει μια από τις καλύτερες ταξιδιωτικές ανακαλύψεις που θα είχες κάνει τα τελευταία χρόνια. Τουλάχιστον. 
Δημοφιλέστατος προορισμός για τους weekenders της Βορείου Ελλάδας, ο Παλαιός Παντελεήμονας έχει παραδόξως γλιτώσει τους εκτυφλωτικούς προβολείς της δημοσιότητας, που θα τον έκαναν (ακόμη πιο) διάσημο εδώ στο Νότο. Παραδόξως, αλλά και ευτυχώς: με μια πρώτη ματιά, θα έλεγε κανείς ότι το τελευταίο που χρειάζεται είναι λίγη ακόμη δημοτικότητα και «αξιοποίηση». Τα ταβερνάκια και τα α λα Αράχωβα μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα –από τυριά μέχρι γκλίτσες– ήδη το κατακλύζουν, μπατάροντας λίγο τη ζυγαριά μεταξύ αυθεντικότητας και τουριστικής εκμετάλλευσης προς το απευκταίο. Με μια πρώτη ματιά, όμως. Γιατί με μια δεύτερη, αυτήν που ρίχνεις καθώς περιπλανιέσαι στα λιθόκτιστα καλντερίμια του, μερικά τετράγωνα πιο μέσα από το πολύβουο κεντρικό καλντερίμι, συνειδητοποιείς ότι κάποια μέρη αποπνέουν τέτοιο άρωμα χωριού που καμία «ανάπτυξη» δεν μπορεί να το επισκιάσει. Όσο κι αν σε ενοχλεί η κοσμοσυρροή, όσο και αν σε βάζει σε σκέψεις η υπέρμετρη εμπορική δραστηριότητα, κατά βάθος ξέρεις ότι τα μέρη που καταδικάστηκαν να την υποστούν είναι αυτά που με τη γοητεία τους μπορούν να σε κάνουν να την ξεπεράσεις. Ίσως και να τη συγχωρήσεις. 

Κι ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιου μέρους. Κτισμένος σε υψόμετρο 700 μέτρων, σε μια κατάφυτη πλαγιά του Ολύμπου, τον 14ο αιώνα, και αναπαλαιωμένος εντυπωσιακά τη δεκαετία του 1970 αποπνέει εκείνο ακριβώς το αυθεντικά ορεινό άρωμα που θυμάσαι –ή που θα ήθελες να θυμάσαι– από το σπίτι της γιαγιάς στο βουνό. 

Κόκκινες κεραμιδοσκεπές στολίζουν διώροφα παραδοσιακά αρχοντικά, κτισμένα με την χαρακτηριστική γκριζοκαφετί πέτρα, με τον επάνω όροφο να προεξέχει, στηριγμένος σε εξωτερικά ξύλινα δοκάρια, ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της τοπικής αρχιτεκτονικής. Καμινάδες που αχνίζουν με τα πρώτα κρύα του χρόνου συμπληρώνουν την παραμυθένια εικόνα, η οποία τυλίγεται στην καταπράσινη συσκευασία του πλούσιου δάσους από καστανιές, κουμαριές και οξιές που απλώνεται γύρω. Σκεπάστε με την κατάλευκη, χιονισμένη κορυφή του Ολύμπου κι έχετε μια εικόνα βγαλμένη από την εικονογράφηση της Χάιντι. 

Εννοείται πως καμία εξάτμιση αυτοκινήτου δεν έχει θέση στο παραμύθι. Ως εκ τούτου, παρκάρετε στο τεράστιο δημοτικό πάρκινγκ, ακριβώς έξω από τον οικισμό, και ακολουθείτε με τα πόδια τον κεντρικό, λιθόκτιστο δρόμο που θα σας φέρει ακριβώς στην καρδιά του χωριού, την πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, τα πέτρινα τειχάκια, τα πολύχρωμα γλαστράκια, την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο. 
Στάση εδώ για παραδοσιακές νοστιμιές τοπικής κουζίνας ή καφέ –αυστηρά ελληνικό, ψημένο στη χόβολη– και συνεχίζετε στο δαιδαλώδες δίκτυο καλντεριμιών, διαλέγοντας πορεία ανάλογα με τη διάθεσή σας: θέλετε κόσμο, window ή και παραδοσιακό shopping, τραπεζάκια καφετέριας για να αράξετε χαζεύοντας τον κόσμο να περνά; Κινείστε γύρω από τον κεντρικό δρόμο και την πλατεία. Θέλετε την ησυχία σας, να περιπλανηθείτε χαζεύοντας μπουμπουκιασμένες αυλές και μυρίζοντας το ξύλο που καίγεται στο τζάκι; Τρυπώνετε στα μικρότερα δρομάκια. 

Κι όταν αντέξετε να απαρνηθείτε τη γοητεία του χωριού, θα ξαναμπείτε στο αυτοκίνητο για να εξερευνήσετε τα μαγευτικά δάση της γύρω περιοχής του Κάτω Ολύμπου, να δοκιμάσετε τις αντοχές σας στην πεζοπορία, το mountain bike ή το αλεξίπτωτο πλαγιάς οι πιο extreme τύποι και να επισκεφθείτε το εξαιρετικά καλοδιατηρημένο Κάστρο του Πλαταμώνα, που απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από τον Παλαιό Παντελεήμονα. 

Όταν αρχίσει να σουρουπώνει, θα επιστρέψετε στο χωριό για να γνωρίσετε το άλλο του πρόσωπο, εκείνο το πιο ρομαντικό, το τυλιγμένο στην βραδινή άχλη του βουνού, το λουσμένο στον απαλό, κιτρινωπό φωτισμό του που ταιριάζει τόσο πολύ με την γκριζωπή πέτρα, το απαλλαγμένο από την οχλαγωγία των γαστρονομικών εραστών του μεσημεριού. Και να το ερωτευτείτε από την αρχή, ακόμα περισσότερο.

Τι κάνουν καθημερινά τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Όσο γλυκανάλατο κι αν ακούγεται -ειδικά στους περισσότερους άνδρες- μια ευτυχισμένη σχέση, μία σχέση που διέπεται από ρομαντισμό, τρυφερά λόγια και μικρές εκπλήξεις, μπορεί να ανακουφίσει ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα της καθημερινότητας. Όπως γράφει και η σύμβουλος γάμου και συγγραφέας του βιβλίου How to Be a Couple and Still Be Free,Tina Tessinaμία ευτυχισμένη σχέση πρέπει να τρέφεται καθημερινά με μικρά ή μεγάλα «τελετουργικά». Συμπληρώνει πόσο σημαντικό είναι να ενισχύουμε με θετική ενέργεια την σχέση μας και να θυμίζουμε στον σύντροφό μας πόσο χαρούμενοι είμαστε που μοιραζόμαστε την ζωή μας μαζί του. Λειτουργώντας έτσι συστηματικά, λέει η Tessina, δημιουργούμε υποσυνείδητα έναν προστατευτικό ιστό, ο οποίος θα γίνεται εμφανής κάθε φορά που η σχέση μας περνά κάποια κρίση.

Η εμπειρία της Tessina ως σύμβουλος γάμου, η οποία αποτυπώνεται και ως έρευνα στο παραπάνω βιβλίο της, λέει πως υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις -αστείες; υπερβολικές; ντροπιαστικές;- συνήθειες, τις οποίες επιστρατεύουν σχεδόν καθημερινά τα περισσότερα ευτυχισμένα ζευγάρια. Πάνω στο ίδιο θέμα έχει αναπτύξει κάποιες αντίστοιχες θεωρίες και έτερος σύμβουλος γάμου, ο Αμερικανός Mark Goulston. Πάρτε ιδέες…

"Ροζ" κίνδυνος στο facebook

Χαμός γίνεται τώρα τελευταία στο facebook από μηνύματα με «ροζ» περιεχόμενο που ... 
αποστέλλονται σε διάφορα προφίλ. Πρόκειται μάλιστα για πορνογραφικό φωτογραφικό υλικό το οποίο μοντάρουν οι χάκερς βάζοντας στα πρόσωπα φωτογραφίες φίλων των παραληπτών. Έτσι, όποιος λαμβάνει τέτοια μηνύματα θεωρεί ότι εστάλησαν από τον εικονιζόμενο φίλο ή φίλη του και προφανώς... πέφτει από τα σύννεφα βλέποντάς τον σε «ροζ» στάσεις! Το σοκ υπέστησαν αρκετοί μέχρι σήμερα αλλά ήταν ευτύχημα που έγινε γρήγορα αντιληπτό από ορισμένους και άρχισαν να αποστέλλονται σχετικά προειδοποιητικά μηνύματα έτσι ώστε να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις μεταξύ φίλων και χρηστών του facebook. Το θέμα όμως είναι ότι για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται η έλλειψη ασφαλείας και ο κίνδυνος να εκτεθεί κάποιος χωρίς καν να το γνωρίζει... 

πηγή : www.kokoria.gr

«Ρώσικη Ρουλέτα»

 
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης παρουσιάζει την παράσταση «Ρώσικη Ρουλέτα». Πρόκειται για τα διάσημαμονόπρακτα του 
Άντον Πάβλοβιτς Τσέχωφ «Η Αρκούδα», «Πρόταση Γάμου», «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού», στα οποία ο Ρώσος συγγραφέας ασχολείται με τις σχέσεις των δύο φύλων παρουσιάζοντας ανάγλυφα και με πολύ χιούμορ τις κωμικές καταστάσεις αλλά και τις μικρές τραγωδίες που κρύβονται στις σχέσεις ανδρών και γυναικών.

Σκηνοθεσία: Λίλλυ ΜελεμέΜετάφραση: Ερρίκος ΜπελιέςΣκηνικά-Κοστούμια: Ελένη ΔουνδουλάκηΦωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Παίζουν: Άννα Κουτσαφτίκη, Δημήτρης Μυλωνάς, Στρατής Πανούριος
Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της παράστασης, και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων.

«Ο Χρόνος μέσα από ρολόγια περασμένων αιώνων» ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2011.KATERINI NEWS

«Ο Χρόνος μέσα από ρολόγια περασμένων αιώνων», που αποτελεί έκθεση της προσωπικής συλλογής του Ηλία Σεϊταρίδη φιλοξενείται στην Ιερά Μητρόπολη από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2011». Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστη ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ.Αγαθόνικος, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, συλλόγων, φορέων και πλήθος κόσμου.

Η  ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Πρόκειται για μια συλλογή πλούσια σε διαφορετικά είδη ρολογιών από την Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων. Μέσα από τα εκθέματα έρχεται στο επίκεντρο η εξέλιξη της σύγχρονης ωρολογοποιίας, ενώ παράλληλα αποτυπώνεται και η τέχνη του εκάστοτε ωρολογοποιού. Ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να θαυμάσει περισσότερα από 100 ρολόγια(ορισμένα εκ των οποίων του 19ου αιώνα), όλα κουρδιστά διαφορετικών ειδών(χειρός, τσέπης, επιδαπέδια, επιτραπέζια, εκκρεμή κ.α.)

ΔΙΕΞΟΔΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. Θωμάς Παπαδημητρίου ευχαρίστησε τον κο Σεϊταρίδη για την ευγενική παραχώρηση της συλλογής του, έκανε λόγο γενικότερα «για πολιτιστικά δρώμενα που δίνουν διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, για την ουσιαστική στήριξη του θεσμού από τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη», ενώ κάλεσε το κοινό «να συνεχίσει να αγκαλιάζει τις  εκδηλώσεις του θεσμού».

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ ΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης Παρθένα Μακρίδου μετέφερε τις ευχαριστίες του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη προς τον συλλέκτη και ευχαρίστησε το κοινό για την πολυπληθή παρουσία του σε όλες τις εκδηλώσεις των φετινών «Αικατερινείων».


ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΡΟΛΟΓΙΩΝ

Μία αναδρομή στον χρόνο και στον κόσμο των ρολογιών έκανε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους π.Ιωακείμ Οικονομίκος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «…ο χρόνος είναι ένα κατασκεύασμα του ανθρώπου, τον οποίο δημιούργησε για τις δικές του συναλλαγές και δραστηριότητες ….αυτόν όμως τον χρόνο, ο άνθρωπος θα έπρεπε να τον μετράει για να ξέρει πότε είναι χειμώνας ή άνοιξη, πότε είναι μεσημέρι ή απόγευμα, πότε παρόν και παρελθόν….Κατασκεύασε τις κλεψύδρες, τα ηλιακά ρολόγια, τα ημερολόγια, μέχρι την ανακάλυψη του ρολογιού. Το ρολόι ήταν μια επανάσταση, αφού κατάφερε με αρκετή ακρίβεια να μετρήσει όχι μόνον τον χρόνο, αλλά και τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα….Βέβαια για την Εκκλησία, ο χρόνος είναι κάτι το συμβατικό, γιατί στην Εκκλησία τα πάντα γίνονται ένα διαρκές παρόν, αφού γεγονότα του παρελθόντος η Εκκλησία τα κάνει παρόντα…..Μία σειρά από τέτοια ρολόγια, ρολόγια περασμένων αιώνων παρουσιάζουμε και εμείς σήμερα για το κοινό της πόλης».

Κλείνοντας ο π.Ιωακείμ ευχαρίστησε  όλους τους συντελεστές της έκθεσης.

Ο Πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. Θωμάς Παπαδημητρίου απένειμε αναμνηστικό δίπλωμα στον συλλέκτη για την συμμετοχή του στα «Αικατερίνεια 2011», ενώ ο κος Σεϊταρίδης διευκρίνισε ότι συγκέντρωσε όλα αυτά τα αντικείμενα αποκλειστικά και μόνο από χόμπι.

Η εκδήλωση  επενδύθηκε μουσικά από το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κατερίνης και ειδικότερα από ένα εξαιρετικό μουσικό σχήμα(τρίο για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο), που αποτελείται από καθηγήτριες του Σχολείου και πιο συγκεκριμένα από τις:
Εύχαρις Παπαδοπούλου(πιάνο)
Ελένη Σαμακοβλή(βιολοντσέλο)
Ευδοκία Βοσκίδου(βιολί).


Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν:

Αρχιμανδρίτης π.Ιωακείμ Οικονομίκος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ.Κ.
Μιράντα Παππά Υπ.Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων ΔΙ/ΔΕ Πιερίας

Κωνσταντίνα Ρογκότη Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 02 Δεκεμβρίου και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται καθημερινά από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως 20:30.