Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2011

Public Issue: Με 14.5% διαφορά προηγείται η ΝΔ - Μεγάλη άνοδος της Αριστεράς

Προβάδισμα της ΝΔ με 30% έναντι 15,5% του ΠΑΣΟΚ καταγράφει η μέτρηση εκλογικής επιρροής για τον  Δεκέμβρη στο βαρόμετρο της εταιρείας Public Issue για τον Σκάι και την Καθημερινή.


Ιδιαίτερα ενισχυμένα εμφανίζονται τα κόμματα της Αριστεράς, με το ΚΚΕ στο 13,5%, το ΣΥΡΙΖΑ στο 14% και τη Δημοκρατική Αριστερά στο 9,5%.

Το ποσοστό του ΛΑΟΣ καταγράφεται από τη δημοσκόπηση στο 6%, των Οικολόγων-Πρασίνων στο 4%, της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο όριο του 3%, ενώ στο 4% υπολογίζονται τα λοιπά κόμματα.

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου ο Γιάννης Νάστας και οι Xaxakes κατεβαίνουν στον Νότο για μια ρομαντική συνάντηση με έγχορδα και μελωδίες που θα εκτροχιαστεί σε ένα πολύ rock ‘n’ roll πάρτυ.

“Οι άνθρωποι που ακούν Xaxakes αναζητούν τη ζωή. Είναι αυτοί που έχουν φάει τα μούτρα τους. Μόνο οι έντονοι άνθρωποι ακούν Xaxakes. Είναι οι άνθρωποι που δεν φοβούνται να πέσουν, ούτε σε μεγάλο σκοτάδι, ούτε σε μεγάλη χαρά. Δεν φοβούνται να βάλουν ένα ωραίο ρούχο και να μπουν σε ένα κωλορόκ μπαρ”.
Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου ο Γιάννης Νάστας και οι Xaxakes με full band κατεβαίνουν στον Νότο και, πιο συγκεριμένα, στο Gagarin 205, για μια ρομαντική συνάντηση με έγχορδα και μελωδίες που θα εκτροχιαστεί σε ένα πολύ rock ‘n’ roll πάρτυ. Η βραδιά θα κορυφωθεί με την παρουσίαση νέου, ακυκλοφόρητου υλικού, κατευθείαν από την πολύχρωμη φάμπρικα των Xaxakes.   

Adaleux Damien: Αναμνήσεις Μιας Παρακμιακής Ζωής ΕΡΩΤΟΝΟΜΙΚΟΝ


   Lucy Sanguin προς Claire Beaumont                  

        5-5-2000, Παρίσι

Αγαπητή Κλέρ,

Είμαι στο Φαράγγι της Σαμαριάς πια κρεμασμένη. Ο Νταμιέν όλες τις γητεύει, μα σε μένα πάντα επιστρέφει.
Στα μέσα της νυκτός μια επιστολή συνέτασσα προς τον φίλο μου τον Σιμόν, στο γραφείο του δωματίου. το έργο μου αγρυπνίας επιτελάρχης.
Από το παράθυρο άκουσα έναν απόκοσμο τριγμό. Τα κλαδιά της ροδιάς νόμιζα ότι
ήτανε στην αρχή, που με το μπαλκόνι μου στον κήπο ήταν απελάτης.
Ο Μαΐστρος έπνεε

Τα τελευταία λόγια της Amy Winehouse...

Τα τελευταία λόγια της Amy Winehouse: “δεν θέλω να πεθάνω”
Λίγες ώρες πριν αφήσει την τελευταία της πνοή από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η Amy Winehouse , σύμφωνα με την προσωπική της γιατρό, Christina Romete, φέρεται να της είπε: “δεν θέλω να πεθάνω. Δεν έχω καταφέρει ακόμα όλα αυτά που ήθελα”.Όπως λέει η γιατρός, «η Amy έκανε τεράστιες προσπάθειες να νικήσει τον εθισμό της στο ποτό. Συχνά έμενε «καθαρή» για ολόκληρες εβδομάδες χωρίς να πιει ούτε γουλιά. Έπειτα όμως έπεφτε ξανά με τα μούτρα στο ποτό».

Ελάτε να ανταλλάξουμε βιβλία !ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ
Ελάτε να ανταλλάξουμε βιβλία......
ü  Αν δεν μπορείτε πλέον να αγοράζετε καινούρια βιβλία….
ü  Αν θέλετε να δώσετε ζωή στα παλιά σας βιβλία που βρίσκονται ξεχασμένα σε ράφια, βιβλιοθήκες και υπόγεια….
ü  Αν θέλετε να μοιραστείτε τα διαβάσματά σας και τα βιβλία σας να κυκλοφορούν και να διαβάζονται….
ü  Αν θέλετε να συναντήσετε και άλλους αναγνώστες και αναγνώστριες….

Ελάτε στο φουαγιέ του Πύργου της Παιδαγωγικής στο ΑΠΘ,
την Τρίτη και 13 Δεκεμβρίου 2011, από τις 10:00 έως τις 16:00,
φέρνοντας μαζί σας βιβλία από τη βιβλιοθήκη σας που «περισσεύουν» και πάρτε αυτά που «λείπουν».
Σας περιμένουμε…
 Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής, ΑΠΘ

Γαλλοελληνικό πρόγραμμα στήριξης Ελλήνων και Γάλλων συγγραφέων, μεταφραστών και εκδοτών

Πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων
Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2011 μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Γαλλίας (CNL) και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου της Ελλάδας (ΕΚΕΒΙ) δημοσιεύεται πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων απευθυνόμενη σε Έλληνες και Γάλλους συγγραφείς, μεταφραστές και εκδότες.

Το πρόγραμμα ισχύει για 2 χρόνια και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας, με συνολικό ποσόν ύψους 150.000 ευρώ, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα.
Στόχος του προγράμματος, που βασίζεται στην απόλυτη σύγκλιση πολιτικής βιβλίου των δύο Εθνικών Κέντρων Βιβλίου της Ελλάδας και της Γαλλίας αλλά και στον ρόλο που διαδραματίζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να ενδυναμώσει την εκδοτική παραγωγή ανάμεσα στις δύο χώρες.
Αν είστε συγγραφέας
Α. Έλληνας συγγραφέας
  • Ετοιμάζετε συγγραφικό έργο,

Τράπεζες και τραπεζίτες στην αρχαία ΕλλάδαΣτην αρχαία Ελλάδα του 5ου αιώνα π.Χ. το επάγγελμα του τραπεζίτη δεν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης και συχνά ταυτιζόταν με αυτό του τοκογλύφου. 
Οι τράπεζες σχετίζονταν με δάνεια και σύμφωνα με τα πάτρια ήθη «όπου υπήρχε δάνειο δεν υπήρχε φίλος», μια και όταν «ένας άνθρωπος είναι φίλος δεν δανείζει αλλά δίνει». Και σε μια τέτοια περίπτωση τόκος ήταν η ευγνωμοσύνη του δανειζομένου προς τον δανειστή του.
Ο Πλάτων στους Νόμους του ρητά ζητά να απαγορευτούν τα έντοκα δάνεια.
Ο ελληνικός πολιτισμός δεν ήταν “πλουτοκεντρικός” αλλά ανθρωποκεντρικός. 
Η ελληνική φιλοσοφία θεωρούσε το χρήμα ως μέσο για την απόκτηση αγαθών αλλά τίποτε περισσότερο.  

"Δωρεάν τοκετός για όλες τις Ελληνίδες μητέρες"


Ο Βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης και Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτηςκατέθεσε στη Βουλή την με αριθ.πρωτ.: 2445/07-12-2011 ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με Θέμα :
«Εξίσωση τιμοκαταλόγου εξόδων γέννας και επιδόματος τοκετού και επιπλέον κίνητρα για την ανάσχεση του ρυθμού μείωσης γεννήσεων στην Ελλάδα».              

            Στην ερώτησή του ο κ. Καλαφάτης αναφέρεται στα πρόσφατα περιστατικά άρνησης ορισμένων δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και της Θεσσαλονίκης, να περιθάλψουν ανασφάλιστες ετοιμόγεννες γυναίκες, εξαιτίας αδυναμίας να προκαταβάλουν τα έξοδα τοκετού σύμφωνα με το νέο τιμολόγιο υγειονομικών υπηρεσιών.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


Καλύτερη η «Μελαγχολία», καλύτερος ο Κόλιν Φερθ

Το δράμα «Melancholia» του Λαρς Φον Τρίερ βραβεύτηκε ως η Καλύτερη Ταινία στα 24α Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, τα οποία απονεμήθηκαν χθες στο Βερολίνο.

Τέρι Γκίλιαν και Στίβεν Φρίαρς στην τελετή των Ευρωπαϊκών Βραβείων
Τέρι Γκίλιαν και Στίβεν Φρίαρς στην τελετή των Ευρωπαϊκών Βραβείων
Το δράμα «Melancholia» του Λαρς Φον Τρίερ βραβεύτηκε ως η Καλύτερη Ταινία στα 24α Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, τα οποία απονεμήθηκαν χθες στο Βερολίνο. Η ταινία απέσπασε και το Βραβείο Διεύθυνσης Φωτογραφίας (Μανουέλ Αλμπέρτο Κάρλο) αλλά και της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης (Γιέτε Λιμάν), ενώ συνολικά ήταν υποψήφια για οκτώ βραβεία, τα διπλάσια από οποιαδήποτε άλλη που έχει προταθεί στον θεσμό.
Στον βραβευμένο με Οσκαρ Κόλιν Φερθ απονεμήθηκε

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗΣ Το Τανγκό μιλάει για άντρες που δεν υπάρχουν πια

Επειτα από μακρά θητεία στην τηλεόραση, ο σκηνοθέτης εξηγεί πώς νιώθει για το ντεμπούτο του στο σινεμά με το «Τανγκό των Χριστουγέννων» και για τη μεροληπτική στάση προς τους ανθρώπους της μικρής οθόνης που κάνουν κινηματογράφο
Στα γυρίσματα με τoυς Γιάννη Μπέζο - Βίκυ Παπαδοπούλου
Στα γυρίσματα με τoυς Γιάννη Μπέζο - Βίκυ Παπαδοπούλου ΕΘΝΟΣ
Πρώτη φορά στην καρέκλα του σκηνοθέτη στο σινεμά, έπειτα από μακρά θητεία στην τηλεόραση, με επιτυχημένες σειρές, όπως οι «Αυθαίρετοι», ο Νίκος Κουτελιδάκης μας μιλάει με τον ενθουσιασμό του πρωτάρη για το ντεμπούτο του, το «Τανγκό των Χριστουγέννων». Το ραντεβού στο γραφείο του, στην πολυσύχναστη οδό Μακρυγιάννη, μετατρέπεται σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση, ενώ ο ίδιος, ως βετεράνος της μικρής αλλά και της μεγάλης οθόνης ως βοηθός γνωστών σκηνοθετών, παρατηρεί πως τίποτα δεν είναι πια ίδιο.
Νιώθετε ικανοποιημένος από την υποδοχή της ταινίας στην πρεμιέρα της στο Μέγαρο Μουσικής;
Με ενδιέφερε πάντα να βλέπει ο κόσμος τις δουλειές μου. Δεν είμαι «κλειστός» σκηνοθέτης, δεν είμαι ιδιαίτερα ερωτευμένος με το έργο μου. Το αγαπάω και θέλω ν' αρέσει και στους άλλους. Την τελική ευχαρίστηση την παίρνω από τον κόσμο. Με το που κατάλαβα στο Μέγαρο ότι η ταινία άρεσε, εκεί για μένα ολοκληρώθηκε κιόλας. Συγκυριακά, επειδή ο κόσμος έχει πιεστεί αφάνταστα, έχει ανάγκη

Το παρασκήνιο ενός Νόμπελ Λογοτεχνίας

Το παρασκήνιο ενός Νόμπελ Λογοτεχνίας 
Το παρασκήνιο πίσω από κάθε Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει πάντα ενδιαφέρον. Όταν όμως πρόκειται για Ελληνες υποψηφίους, τότε το ενδιαφέρον γίνεται μεγαλύτερο.
Το παρασκήνιο πίσω από κάθε Νόμπελ Λογοτεχνίας έχει πάντα ενδιαφέρον. Όταν όμως πρόκειται για Ελληνες υποψηφίους, τότε το ενδιαφέρον γίνεται μεγαλύτερο.
Η αρχική πρόθεση της Σουηδικής Ακαδημίας, την άνοιξη του 1979, ήταν το Νόμπελ εκείνης της χρονιάς να δοθεί από κοινού στον Οδυσσέα Ελύτη και στον Γιάννη Ρίτσο. Τότε ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Arthur Lundkvist, ζήτησε από τον μεταφραστή του Ελύτη στα σουηδικά, Ινγκεμαρ Ρέντιν, να τους ρωτήσει εάν θα δέχονταν να μοιραστούν το Νόμπελ. Η απάντηση ήταν αρνητική και από τους δύο. 

Επιμένει στην «παρένθεση Παπαδήμου» ο Σαμαράς

Επιμένει στην «παρένθεση Παπαδήμου» ο Σαμαράς  
Επιστροφή σε δυναμικό ρόλο αντιπολίτευσηςεπιχειρεί ο Αντώνης Σαμαράς, θέτοντας δύο κεντρικές παραμέτρους, με στόχο τη διατήρηση του θέματος των εκλογών, στην κορυφή τηςπολιτικής ατζέντας: Πρώτον, την υπενθύμιση των πεπραγμένων της κυβέρνησης Παπανδρέου –με τα αποτελέσματα της διετίας να αποτελούν αιτία της σημερινής ελληνικής κρίσης- και δεύτερον, τηνανάδειξη της κυβέρνησης Παπαδήμου σεπολιτική «παρένθεση»


Οι δύο τελευταίες ομιλίες του Προέδρου της ΝΔ, η μία κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους και η δεύτερη κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας του συνεδρίου του ΕΛΚ στην Μασσαλία, αποτυπώνουν ξεκάθαρα την ατζέντα της ΝΔ για τους επόμενους μήνες, προσδιορίζοντας το περίγραμμα της ρητορικής Σαμαρά, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις και το αποτέλεσμά τους, στην Ευρώπη. 

Δηλητήριο το παθητικό κάπνισμα για τις εγκύουςΕρευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νόττινχαμ, που εξέτασαν 19 διεθνείς μελέτες, ανακάλυψαν πως, για τις έγκυες η δευτερογενής έκθεση στον καπνό στο χώρο δουλειάς ή στο σπίτι αυξάνει κατά 23% τον κίνδυνο το παιδί τους να γεννηθεί νεκρό και κατά 13% με συγγενείς ανωμαλίες.

Η έκθεση σε μόλις 10 τσιγάρα την ημέρα είναι αρκετή για να αυξήσει τους συγκεκριμένους κινδύνους. Οι επιστήμονες εφιστούν ιδιαιτέρως την προσοχή στους καπνιστές μελλοντικούς πατεράδες, για τον κίνδυνο που αποτελούν για το αγέννητο παιδί τους, καθώς δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί απόλυτα αν οι αρνητικές επιπτώσεις στο έμβρυο προέρχονται μόνο από τη δευτερογενή έκθεση της μητέρας ή πρωτογενώς, μέσα από το σπέρμα του καπνιστή πατέρα ή ακόμη και από τους δυο.


medicalnews

Ετοιμάζει ερώτηση στην UEFA ο Ολυμπιακός για τον αγώνα Ντόρτμουντ -Μαρσειγ...


Την απόφαση ότι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα αν επιχειρήσουν να… τραβήξουν την ιστορία του αγώνα Ντόρτμουντ-Μαρσέιγ έχουν πάρει στον Ολυμπιακό.

Παρόλα αυτά, η «ερυθρόλευκη» διοίκηση θα εκφράσει εγγράφως την απορία της γιατί ξεκίνησε πιο αργά το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα στη Γερμανία, αφού πρώτα ενημερωθεί για την έκθεση του διαιτητή και του παρατηρητή της συγκεκριμένης αναμέτρησης.

Ανάλογα με το ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση, αν δηλαδή άργησε να βγει στο γήπεδο η Ντόρτμουντ ή η Μαρσέιγ, θα επιβληθεί ένα χρηματικό πρόστιμο...
Υπενθυμίζεται ότι ο Ολυμπιακός και οι Γερμανοί έχουν κληθεί σε απολογία, επειδή το μεταξύ τους παιχνίδι καθυστέρησε να αρχίσει… ένα λεπτό!

Aναδρομή στα 60 χρόνια του Επιμελητηρίου

Τα πρόσωπα, οι αποφάσεις και τα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του Επιμελητηρίου Πιερίας αναδείχθηκαν σε μια όμορφη και λιτή «Βραδιά Τιμής», που διοργάνωσε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης στο συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου Πιερίας. Με την συγκεκριμένη εκδήλωση ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα των «Αικατερινείων», που με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και φέτος στην πόλη μας.


Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου. Ήταν μια αναδρομή

Ελεγεία ενός έρωτα :κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου The Dying Animal του Φίλιπ Ροθ

Εκείνος (Ben Kingsley), μεσήλικας κριτικός τέχνης και πανεπιστημιακός, κουβαλά μία χαμένη σχέση με το γιο του (Peter Sarsgaard) και βρίσκει παρηγοριά στις επιφανειακές σχέσεις και τον κολλητό του (Dennis Hopper). Εκείνη (Penelope Cruz), 25χρονη λατίνα φοιτήτρια, σαγηνευτική και παθιασμένη, δε φοβάται να κινηθεί στους τόπους που οδηγούν οι επιλογές της. Η έλξη τους διαθέτει τη σπίθα του έρωτα δίχως αύριο. Όσα είναι κι όσα δεν τολμούν να παραδεχθούν τους απογειώνουν και ταυτόχρονα τους κρατούν δέσμιους φοβιών και λογικής. Η ταινία της Καταλανής Isabel Coixet είναι κάτι περισσότερο από μία ακόμα ταινία για τον έρωτα, του David και της Consuela, δύο φαινομενικά αταίριαστων ανθρώπων.
Βασισμένη στο διήγημα του Philip Roth, 'The Dying Animal', η 'Ελεγεία Ενός Έρωτα' ξεχωρίζει εύκολα απ' το σωρό των συνηθισμένων δραματικών ιστοριών αγάπης του σινεμά. Σκοτεινή, ρεαλιστικά μελαγχολική αλλά και αφηγηματικά ποιητική, με σκηνοθετική ματιά κρυστάλλινη που δείχνει και η ίδια ερωτευμένη με το στόρι, απαλλαγμένη από κάθε είδους περιττές ωραιοποιήσεις, το φιλμ της Coixet αξίζει τον πρωτότυπο τίτλο «Elegy» ως προς ό,τι το θέμα ορίζει.
Παρόλα αυτά, η θεματική της μόνο απλοϊκή δεν είναι. Η ερωτική σχέση τίθεται δε μονοπωλεί την ουσία, κυρίαρχο πρωταγωνιστή της υπόθεσης αποτελεί ο David, οι ενδιάμεσες ιστορίες και σχέσεις υπηρετούν τη δραματουργία, η ιχνηλασία της ψυχοσύνθεσης του ζευγαριού επιφυλάσσει μία ερεθιστική μυστικοπάθεια με την κάθε σκηνή να μας μαρτυρά πάντα κάτι παραπάνω. Εξαιρετικοί οι φωτισμοί, ειδικά στο διαμέρισμα του καθηγητή, αναδεικνύουν αρκετά σπουδαία κάδρα. Η Penelope Cruz επιβεβαιώνει, ύστερα κι απ' το εμφατικό πέρασμα στο «Vicky Christina Barcelona», πως δικαιούται να θεωρείται ηθοποιός και χωρίς το άγγιγμα του Almodovar. Η ερμηνεία της στέκει επάξια πλάι στο συνήθη επαρκή Ben Kingsley, που εδώ προβαίνει σε κατάθεση ψυχής.Η μεταφορά του διηγήματος επενδύει ίσως περισσότερο στις συνέπειες της σχεδόν ολέθριας και λυτρωτικής συνάμα ερωτικής σχέσης, παρά στο σχόλιο του Roth για τη μποέμ κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση όμως, το «Elegy» μιλά με καθηλωτική ευστοχία για τις ευκαιρίες που γλιστρούν μέσα απ' τα χέρια μας, είτε επειδή δεν τις πιστεύουμε αρκετά, είτε γιατί αγνοούμε τον αληθινό εαυτό μας, είτε γιατί θεωρούμε πως η νομοτέλεια των πραγμάτων δύναται να αποφασίσει ορθά εξ ονόματός μας. Μόνο που η ζωή περνά και μένουν μονάχα οι ύστερες συνειδητοποιήσεις που οδηγούν - πικρά - στην αυτογνωσία.

Πώς να «κουρέψετε» έως 60% το χρέος σας στην κάρτα

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63586488


ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΓΙΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ
Οι τράπεζες καλούν (τηλεφωνικά ή εγγράφως) τους πελάτες τους που βρίσκονται σε καθυστέρηση και έχουν απλήρωτες δόσεις από πιστωτικές κάρτες, να προχωρήσουν σε διακανονισμό και τους ενημερώνουν ότι «κόβουν» από το ποσό της οφειλής τόκους και πανωτόκια

Το top 10 των πιο ευτυχισμένων χωρών

1. Noρβηγία
Προσδόκιμο ζωής (χρόνια): 81.1
Εισόδημα (κατά κεφαλή ακαθάριστο εθνικό εισόδημα): US$ 47,557
Πληθυσμός: 4.9 εκατ.
2. Aυστραλία
Προσδόκιμο ζωής (χρόνια): 81.9
Εισόδημα (κατά κεφαλή ακαθάριστο εθνικό εισόδημα): US$34,431
Πληθυσμός: 22.7 εκατ.

Οι αθέατες πτυχές της κυβέρνησης Καραμανλή σε βιβλίο του Μ. Κοττάκη.

Ένα βιβλίο 500 σελίδων υπό τον εύγλωττο τίτλο "Καραμανλής - off the record" πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες, ενώ αποσπάσματά του δημοσιεύονται στο σημερινό 112ο τεύχος του περιοδικού "Επίκαιρα" (8/12/2011).
Μέσα από τις αθέατες αλλά σημαντικές πτυχές της 5ετούς διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, οι αναγνώστες του νέου βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη θα έχουν την τύχη να γνωρίσουν το παρασκήνιο των αποφάσεων που στιγμάτισαν την πρόσφατη πολιτική ιστορία της χώρας.
Οι νταβατζήδες και το Βατοπέδι
Σύμφωνα με το απόσπασμα του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη και το περιοδικό "Επίκαιρα", ο πόλεμος κατά της διαπλοκής αναδείχτηκε σε βασικό όπλο του Καραμανλή στην προσπάθεια ανάληψης της διακυβέρνησης.
Ο συγγραφέας θυμάται την περιβόητη ατάκα για τους νταβατζήδες και ξετυλίγει το κουβάρι των σχέσεων Καραμανλή με τους βαρόνους των media, από την έμπνευση του νόμου περί βασικού μετόχου μέχρι την ανακάλυψη του σκανδάλου του Βατοπεδίου.
"Αυτή η παράταξη Μανώλη δεν έχει νταβατζήδες, το ΠΑΣΟΚ έχει δύο. Τους γνωστούς. Εμάς προσπάθησε κάποια στιγμή η Βλάχου, όχι όπως αυτοί. Δεν τα κατάφερε ποτέ", είχε πει ο Κώστας Καραμανλής.

ΠΡΟΔΟΤΕΣΠροδότες άνθρωποι
τριγύρω σου χαμογελούν, με άγριες διαθέσεις
Αρπακτικά που μοίρασαν
χιτώνες –σάρκες
να χορτάσουν
το
μίσος.
Φυλάξου .

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΤΩΝ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΡΚΑΔΙΟΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011
Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος
Ώρα 10:00 π.μ: Επιμνημόσυνη Δέηση
Ώρα 10:15 π.μ: Εκφώνηση του Πανηγυρικού της επετείου από τον Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Οικονομίκο, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης.
Ώρα 10:30: Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων στην είσοδο του πάρκου.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Σύλλογος Κρητών Ν. Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας τις εκδηλώσεις που διοργανώνει, για την συμπλήρωση 145 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου(Νοέμβριος 1866), που θα πραγματοποιηθούν στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου.

ΧΡΩΜΑΤΑ...

Δεκέμβριος Μήνας Πολιτισμού.

Πολιτισμός για όλους τον Δεκέμβριο

Δεκέμβριος Μήνας Πολιτισμού. Είναι το μότο που συνδέει κάποιους από τους σημαντικότερους κρατικούς και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς της χώρας, προκειμένου να προσφέρουν σε άνεργους και ηλικιωμένους, δωρεάν είσοδο σε θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές, ξεναγήσεις σε μουσεία και αίθουσες τέχνης, ελεύθερη είσοδο στην Λυρική Σκηνή, σε συναυλίες.

Και είναι η πρώτη δράση που αναλαμβάνει το άτυπο Δίκτυο Πολιτιστικών Φορέων «ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ», στο οποίο είχαν συμφωνήσει τον Σεπτέμβριο, μετά από πρόσκληση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας, οι εξής φορείς:
ART ATHINA, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Εθνική Λυρική Σκηνή, Εθνικό Θέατρο, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Μπιενάλε της Αθήνας, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών-Ίδρυμα Ωνάση.

ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ 7 ΓΚΟΛ ΚΑΙ...ΤΑ ΠΕΤΥΧΕ...! ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙΑ...!

Η Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς έγινε μία από τις πέντε ομάδες στην ιστορία του Champions League που πετυχαίνουν το «6X6» και συγκεντρώνουν 18 βαθμούς στους ομίλους.Η «βασίλισσα» επικράτησε 3-0 του Άγιαξ στην «Άμστερνταμ Αρένα» και οι Ολλανδοί έμειναν τρίτοι, με την Λιόν να περνάει με τρόπο ανέλπιστο.
Η γαλλική ομάδα διέλυσε 7-1 την Ντιναμό και προκρίθηκε στην ισοβαθμία με την διαφορά τερμάτων.
ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ 7 ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΕΤΥΧΑΙΝΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ...ΟΠΩΣ ΜΑΡΣΕΙΓ...!

Σημειώσεις με αφορμή το νέο βιβλίο του Νίκου Σαλπιστή, Εθνικός διχασμός και ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ελλάδα (1916 – 1917).

Ο Νίκος Σαλπιστής, δικηγόρος, μαχητικός πολίτης, δημοτικός σύμβουλος και εμπεριστατωμένα ιστορικός όταν χρειάζεται, μας έχει δώσει προσφάτως ένα λίαν χρήσιμο πόνημα το οποίο εστιάζεται σε μια πτυχή της ιστορίας της Κατερίνης στον 20ό αιώνα, γραμμένη με καλή γνώση της σχετικής βιβλιογραφίας και εμμονή στην πιερική πραγματογνωσία. Ευχής έργο θα ήταν κάποτε να πραγματοποιηθεί η συγγραφή μιας μελέτης με θέμα της την αριστερά στην Πιερία, πράγμα που αξίζει να γίνει από τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς, κόμματα και συλλογικότητες της αριστεράς, διότι επ’ αυτού δυστυχώς δεν αναμένεται (και ευλόγως) κανένα δημόσιο ενδιαφέρον από την ανέμπνευστη, φοβική και αγοροκρατούμενη τοπική αυτοδιοίκηση.Από το ερευνητικό έργο του Ν. Σαλπιστή σχετικά με την τοπική ιστορία σημειώνουμε τα παρακάτω άρθρα και βιβλία (οι παραπομπές ανήκουν στον Γραίκο): «Η Εθνική Αντίσταση στην Κατερίνη και η διοίκηση του Δήμου από το Ε.Α.Μ.», στο: Σωτηριάδης Ι. (επιμ.), Δήμος Κατερίνης – 70 χρόνια (1929 – 1999). Ιστορία – Κοινωνία – Πολιτισμός, πρακτικά Α’ Συνεδρίου 25 – 27 Νοεμβρίου 1999, Κατερίνη: Δήμος Κατερίνης – Τέρτιος, 2002, σ. 111 - 125• Κατερίνη 1941 – 1945. Μέρες Κατοχής, Αντίστασης, Δημιουργίας, Κατερίνη: [χ.ε.], 2003• «Οι επιπτώσεις του Εθνικού Διχασμού και της γαλλοβρετανικής επέμβασης στην Πιερία (1916 – 1917)», στο: Γραίκος Ν. (επιμ.), Η Πιερία στα Βυζαντινά και Νεότερα Χρόνια, πρακτικά 3ου συνεδρίου, Κατερίνη 25 - 29 / 11 / 2003, Κατερίνη: Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης – Μάτι, 2002, σ. 151 – 172• (υπό έκδοση), «Η ίδρυση και λειτουργία του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας στην Κατερίνη (1923 – 1945), στο: Η Πιερία στα Βυζαντινά και στα Νεότερα Χρόνια, πρακτικά 4ου συνεδρίου, Κατερίνη, 25 – 28 Νοεμβρίου 2009, Κατερίνη: Εστία Πιερίδων Μουσών.


Το κείμενο που ακολουθεί είναι η εισήγηση του Νίκου Γραίκου (περικεκομμένη για τις ανάγκες της στήλης) κατά την παρουσίαση του βιβλίου στο βιβλιοπωλείο ΝΕΣΤΩΡ στις 4 Νοεμβρίου 2011. A.K.


Η περιπέτεια της περιφέρειας Κατερίνης
(Κατερίνη: αυτοέκδοση, 2011)


Του ΝΙΚΟΥ ΓΡΑΙΚΟΥ

“Η Νέα Ζωή Κατερίνης”

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΣΥΜΒΟΛΗ

ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Πολύκαρπου Ελευθεριάδη και Σοφίας Ελευθεριάδη:


Γένεση και ανάπτυξη ενός προσφυγικού ποντιακού συνοικισμού στην πόλη”
Εκδόσεις Τέρτιος,
Κατερίνη 2011

Στις 20 Νοεμβρίου παρουσιάστηκε στην πόλη μας (στην εκκλησία των Αγίων Χριστοφόρου και Ευθυμίου) με την φροντίδα και την οργάνωση της Σοφίας Ελευθεριάδου και του ιερέα Σωκράτη Ξενίδη το ωραίο βιβλίο γύρω από τον συνοικισμό της Νέας Ζωής.


Στις 319 σελίδες του πυκνού πονήματος καταγράφονται με επιμέλεια όχι μόνον οι τοπικές συνθήκες οι οποίες οδήγησαν στη γένεση και δημιουργία αυτού του ποντιακού συνοικισμού αλλά και ευρύτερα η κουλτούρα και οι παραδόσεις του ποντιακού στοιχείου στην γόνιμη διαχρονία τους.

Κατερίνη: Σύλληψη 36χρονου με 15 κιλά χασίς

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης οδηγείται 36χρονος Αλβανός που συνελήφθη το απόγευμα της Τρίτης για κατοχή μεγάλης ποσότητας κάνναβης.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ., ο 36χρονος συνελήφθη κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και ύστερα από οργανωμένη επιχείρηση, σε αγροτική περιοχή του Αιγινίου Πιερίας. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο είχε κρύψει 15 δέματα που περιείχαν συνολικά 15,389 κιλά ακατέργαστης κάνναβης. Για την ίδια υπόθεση αναζητείται ένας ομοεθνής συνεργός του 36χρονου που διέφυγε της σύλληψης και αναζητείται.

Αφιέρωμα στον Στρατή Τσίρκα

Ο Στρατής Τσίρκας (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γιάννη Χατζηαντρέα από παρατσούκλι του πατέρα του), γεννήθηκε το 1911 και πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στο Κάιρο.
Με τίτλο «Ο Τσίρκας στον κόσμο των ιδεών» το Megaron Plus, το απόγευμα της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου 2011, διοργανώνει το συμπόσιο - αφιέρωμα προς τιμήν του συγγραφέα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει σκοπό να επιστρέψει στο έργο του συγγραφέα - που με τις «Ακυβέρνητες Πολιτείες» όρισε ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς προηγούμενο, στο ελληνικό μυθιστόρημα- για να ανιχνεύσει τη λογοτεχνική του προσωπικότητα, να παρακολουθήσει την κίνησή του μέσα στον κόσμο των ιδεών, να τον συναντήσει στην εποχή του και να αναζητήσει τις σχέσεις του με την Ιστορία, τις ιδεολογίες, την αισθητική.
Η Λίζυ Τσιριμώκου (καθηγήτρια Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο Α.Π.Θ.), η Αγγέλα Καστρινάκη (καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης), ο Αλέξης Ζήρας και ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου (κριτικοί λογοτεχνίας) συμμετέχουν στη συζήτηση, που γίνεται με τη φροντίδα και τον συντονισμό του δημοσιογράφου, διευθυντή του περιοδικού «Διαβάζω», Γιάννη Μπασκόζου. Δυο παλιοί φίλοι του Στρατή Τσίρκα, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος και ο κριτικός Δημήτρης Ραυτόπουλος, θα παρέμβουν στη συζήτηση με προσωπικές μαρτυρίες από τη σχέση τους με τον άλλον αυτόν Αλεξανδρινό.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210-7282333. Ημερομηνία: 8 Δεκεμβρίου, ώρα: 19.00. Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30

ΠΩΣ να μειώσετε την όρεξή σας...

Η παροιμία λέει πως «τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Το ζητούμενο είναι όμως με ποιον τρόπο φεύγει! Πόσες φορές έχετε ευχηθεί να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να περιορίσετε τη λαχτάρα που νιώθετε κάθε φορά που βρίσκεστε μπροστά στο αγαπημένο σας φαγητό ή γλυκό;
Ακολουθούν λοιπόν 6 απλά τρικ που μπορούν, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, να σας βοηθήσουν να ελέγξετε καλύτερα την όρεξή σας.

Καταναλώστε το γεύμα σας πιο αργά: Μελέτες έχουν δείξει πως, για να καταλάβουμε ότι χορτάσαμε, απαιτούνται περίπου 20 λεπτά από την έναρξη του γεύματος. Εάν όμως τρώμε γρήγορα δεν προλαβαίνει το σώμα να αντιληφθεί ότι χόρτασε και κινδυνεύουμε να υπερκαταναλώσουμε τροφή. Βάλτε λοιπόν το πιρούνι σας στο ρελαντί και θα δείτε ότι και καλύτερο έλεγχο της μερίδας σας θα έχετε και θα απολαμβάνετε με ακόμη μεγαλύτερη ευχαρίστηση το γεύμα σας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΗ

ΔΕΙΤΕ: Οι διάσημοι που εκθειάζουν την Ελλάδα

Οι διάσημοι που εκθειάζουν την Ελλάδα
Μέσα σε ένα φοβερό κύμα παγκόσμιας δυσφήμησης που δέχεται τον τελευταίο καιρό...
η χώρα μας δεν είναι λίγοι οι ξένοι και μάλιστα επώνυμοι καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν εκφράσει το θαυμασμό τους για τη χώρα μας και τον ελληνικό πολιτισμό εκθειάζοντας την Ελλάδα.
Πρόσφατα ο Robin Wiliams σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα είπε «Η ανθρωπότητα οφείλει να υποκλίνεται στην ελληνική ιστορία. Μπορεί η οικονομία σας να μην πηγαίνει καλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είστε ανίσχυροι» και εξέφρασε το θαυμασμό του για τον ελληνικό πολιτισμό «Τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς για όλους. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η κληρονομιά, η ταυτότητά σας. Ο Παρθενώνας δεν φεύγει από την Αθήνα. Είναι ακόμα εκεί για να θυμίζει ότι η πρόοδος και η ακμή μπορούν να επιστρέψουν»
Είπε επίσης ότι έχει κάνει διακοπές με σκάφος στα ελληνικά

Χαρά και με Χορό.. στο Χώρο!

(Χώρος – Χορός – Χορδή-‘Ορχησις – ‘Ορχος )
- Ελέχθησαν κατά καιρούς ότι:
- Το παράδοξο με τον χορό είναι ό,τι για να ορίσεις τον ορισμό του ή να επιχειρηματολογήσεις γι΄ αυτόν, αναγκάζεσαι να χρησιμοποιήσεις λέξεις για κάτι, που δεν γίνεται από λέξεις.
- Ο χορός γεννιέται από την ανάγκη να πεις αυτό που δεν λέγεται, από την ανάγκη να γνωρίσεις, να ‘ρθεις πολύ κοντά σε σχέση με τον άλλο.
- Ο χορός δεν είναι απλώς παιχνίδι, είναι τελετή, είναι καθολική συμμετοχή και όχι θέαμα, είναι δεμένος με τη γέννηση, τη δουλειά, τη γιορτή, τον έρωτα…..και τον θάνατο. Είναι τρόπος ύπαρξης.
- Δείξε μου πως χορεύει ένας λαός, και θα σου πω αν ο πολιτισμός του είναι άρρωστος ή υγιής.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΕΦΕΔΡΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Δεύτερο κύμα εφεδρείας έρχεται από 1ης Ιανουαρίου...σύμφωνα με την Καθημερινή. Πρόκειται για περίπου 19 χιλιάδες υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου που εργάζονται στο στενό δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.Από τους 19 χιλιάδες, οι περίπου 12 χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται κοντά στην συμπλήρωση των...
συντάξιμων χρόνων έχουν δηλαδή 33 χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και άλλοι 7 χιλιάδες εργάζονται σε φορείς που θα συγχωνευτούν ή θα καταργηθούν.
Την ίδια στιγμή, με άμεσες μετατάξεις θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να καλύψει το αλαλούμ στις υπηρεσίες από την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας.


Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: http://24wro.blogspot.com/2011/12/1_08.html#ixzz1fumLhGpe

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΠΙΕΡΙΑ...