Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018

«ΕΓΩ; ΕΣΥ…» Μια τολμηρή «μαύρη» ερωτική κωμωδία. H υπόθεση


 Το δεύτερο  θεατρικό έργο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου, γράφτηκε σε 52 ημέρες. Διαπραγματεύεται την καθημερινότητα ενός άντρα, με τα όνειρα, τις χαρές και τις λύπες, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τα προβλήματα, τα αδιέξοδα και τις προκλήσεις  της  σύγχρονης  εποχής.
Ο συγγραφέας, με τους ήρωές του,
  μας ταξιδεύει  στο Βερολίνο, του 2008: Ο  Κούρτ και η Άννα, διανύουν  τον  έβδομο χρόνο έγγαμου  βίου. Στη ζωή του  Κούρτ, έχει μπει η  21χρονη φοιτήτρια Χάικε, με την οποία εκείνο  το απόγευμα, κάνει έρωτα.
Το ίδιο βράδυ, με τη σύζυγό του Άννα  στην κρεβατοκάμαρα  ο  Kουρτ, προσποιείται ότι θέλει να κάνει έρωτα μαζί της  και αρχίζει να τη χαϊδεύει και να τη φιλάει. Αυτή στην αρχή  ανταποκρίνεται, αλλά στη συνέχεια  βρίσκει διάφορες δικαιολογίες για να το αποφύγει. Αρχίζει τότε  ένας σκληρός διάλογος γεμάτος αποκαλύψεις, απωθημένα, αλήθειες και ψέματα.
Τρεις   μήνες  μετά ο Κούρτ   κι ενώ η σύζυγος και τα παιδιά  του βρίσκονται στην Κολωνία, στα πεθερικά του, μιλώντας με τον Χέλμουτ, έναν  60χρονο γείτονα-φίλο του ηθοποιό, ανοίγει την καρδιά του, μετράει τα λάθη και τις επιλογές του, αναπολεί την ευτυχία της άγνοιάς του και προσπαθεί να βρει το κουράγιο και τη δύναμη, να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που  του επεφύλασσε η τύχη.
Στη διάρκεια της εξομολόγησής του, ο Κουρτ αποκαλύπτει το πρόβλημα που τον απασχολεί. Ο  Χέλμουτ σκαρφίζεται ένα κακόγουστο αστείο με τη «μαιευτική» μέθοδο του Σωκράτη, βάζοντας σε δοκιμασία τον  Κουρτ που  θα τον οδηγήσει σε ένα προβληματισμό  για να  «δει» τη ζωή μέσα από ρεαλιστικούς προβληματισμούς και να πάρει τις αποφάσεις του.
Πριν επιστρέψει η Άννα από την Κολωνία, ο Κουρτ,  αποφασίζει να βάλει σε  «τάξη» τη ζωή του.
 Θα συγκρουσθεί  με τα διλήμματά του,  τις επιθυμίες και τους πόθους του κοιτώντας κατάματα την πραγματικότητα. Ποθούμενο η εσωτερική γαλήνη και η ευτυχία του. Μπροστά στο εφήμερο και το διαχρονικό, μπροστά στο ποθούμενο  και το «επιτρεπτό», η επιλογή είναι μια.  Η απόφασή του δύσκολη.  Άραγε θα  καταφέρει να βγει από τα αδιέξοδα;
Ο  συγγραφέας, μέσα  από τους διαλόγους, «περνά» μηνύματα, για την εργασία, τη φτώχια και την προσπάθεια για καλύτερη ζωή, τον έρωτα στον γάμο, τον εξωσυζυγικό  έρωτα, την ισότητα των δύο φύλων, τις αγωνίες για το αύριο, τους κινδύνους από σύγχρονες ασθένειες, το χάσμα των γενεών, τις ηθικές αξίες, τη λογική και το παράλογο, την υποκρισία και την αλήθεια στις ανθρώπινες σχέσεις, την τόλμη ή τους συμβιβασμούς,   τα όρια της ελευθερίας και του σεβασμού, τις συγκρούσεις ανάμεσα στα «πρέπει»  και τα «θέλω» μας.
Μια τολμηρή «μαύρη» ερωτική κωμωδία, με εκπλήξεις,  ανατροπές,  ρεαλιστική γλώσσα που προκαλεί,  πολύ γέλιο και …κλάματα.
Κάποιος εκ  των πρωταγωνιστών  θα ανακαλύψετε ότι  είστε… και εσείς!
Πρόκειται για ένα έργο που σίγουρα θα συζητηθεί.

Το έργο έχει επίσης άλλες δύο εκδοχές, τις οποίες –ίσως-  θα αποκαλύψουμε  σε  επόμενες εκδόσεις! Γιατί όπως έχουν πει, η αλήθεια δεν είναι ποτέ μια…