Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014

Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ (Απόσπασμα)

(Ανοιξιάτικο βράδι. Μεγάλο δωμάτιο παλιού σπιτιού. Μια ηλικιωμένη γυναίκα, ντυμένη στα μαύρα, μιλάει σ’ έναν νέο. Δεν έχουν ανάψει φως. Απ’ τα δυο παράθυρα μπαίνει ένα αμείλικτο φεγγαρόφωτο. Ξέχασα να πω ότι η Γυναίκα με τα Μαύρα έχει εκδώσει δυο – τρεις ενδιαφέρουσες ποιητικές συλλογές θρησκευτικής πνοής. Λοιπόν, η Γυναίκα με τα Μαύρα μιλάει στον Νέο):

Άφησέ με νάρθω μαζί σου. Τι φεγγάρι απόψε!
Είναι καλό το φεγγάρι, - δε θα φαίνεται
που άσπρισαν τα μαλλιά μου. Το φεγγάρι θα κάνει πάλι χρυσά τα μαλλιά μου. Δε θα καταλάβεις.
Άφησέ με νάρθω μαζί σου.

Όταν έχει φεγγάρι μεγαλώνουν οι σκιές μες στο σπίτι,

ΑΡΘΡΟ - ΦΩΤΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΜΑΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΕΜΠΑΪΔΗΝ ΚΑΡΑΧΟΤΖΑ

Με τίτλο «Αλλαγή πολιτικής τώρα στη Θράκη. Αύριο θα είναι πολύ αργά», ο Πομάκος δημοσιογράφος - συγγραφέας Σεμπαϊδήν Καραχότζα, έγραψε το εξής άρθρο με πάρα πολλές αλήθειες, που ελάχιστοι τολμούν να γράψουν:
«Όλα αυτά τα χρόνια εμείς οι Θρακιώτες, χριστιανοί και μουσουλμάνοι καταγγέλλουμε σε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται την προκλητική δράση του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής

ΠΕΖΑ | ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ (ΚΑΘΑΡΣΙΣ)

Κάθαρσις

  Βέβαια. Έπρεπε να σκύψω μπροστά στον ενα και, χαίδεύοντας ηδονικά το μαύρο σεβιότ - παφ, παφ, παφ, παφ -, «έχετε λίγη σκόνη» να είπω «κύριε Aλφα».
  Ύστερα έπρεπε να περιμένω στη γωνιά, κι όταν αντίκριζα την κοιλιά του άλλου, αφού θα 'χα επί τόσα χρόνια παρακολουθήσει τα αισθήματα και το σφυγμό της, να σκύψω άλλη μια φορά και να ψιθυρίσω εμπιστευτικά: «Ωχ, αυτός ο Αλφα, κύριε Βήτα...»

ΟΛΥΜΠΟΣ: Στα μονοπάτια του Γιαγκούλα

Κείμενο-φωτο: Βασίλης Μαμούρης
«Τα λημέρια του ληστή Γιαγκούλα και τα μονοπάτια που χρησιμοποιούσε, απλώνονταν σε όλη την ευρύτερη περιοχή, της Πιερίας, της Λάρισας και όχι μόνο. Η περιοχή αυτή του Ολύμπου όμως, του ρέματος της Αγίας  Κόρης και του Αράπη, συνδέθηκε με το όνομά του περισσότερο, γιατί εδώ και κοντά στην πηγή της Κλεφτόβρυσης, έδωσε την τελευταία του μάχη …»
Η περιοχή των μονοπατιών

ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ | ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ (Λαός χωρίς ζητωκραυγή)

Σκεφτήκατε καμμιά φορά πως δεν έχουμε μια αληθινή ζητωκραυγή;
  Δεν έχουμε μια λέξη που να ‘ναι επιφώνημα ενθουσιασμού ή παρόρμησις όπως έχουν όλοι οι λαοί. Και δεν έχουμε γιατί κι αυτό το ζήτημα άφησε τη σφραγίδα του ο δασκαλισμός, που μας μάρανε όσο του ήταν δυνατόν, κάθε δροσιά γνήσιας έκφρασης όλο τον πρώτο αιώνα της Εθνικής μας ελευθερίας. Έτσι μας επέβαλε για κραυγή ενθουσιασμού τη προσταχτική του ρήματος «ζω».
  - Ζήτωω!
  Μια λέξη ψόφια από ήχο.

ΟΛΥΜΠΟΣ: Το βασίλειο του κρύου

kryoneria1ΚΡΥΟΝΕΡΙΑ-ΚΟΚΚΑΛΑ

Κείμενο-φωτό: Βασίλης Μαμούρης, Γιάννης Μαυρίδης
Έχετε βρεθεί ποτέ στο Λαιμό καλοκαίρι με καύσωνα αναζητώντας μια δροσερή γωνιά για να πάρετε μια ανάσα; Δεν έχετε παρά να πιάσετε τη βόρεια πλευρά του, πάνω από τα εντυπωσιακά Κόκκαλα και θα νιώσετε την δροσερή αύρα που έρχεται από τη ρεματιά κάτω από τα πόδια σας. Αν πάλι είστε στη ρεματιά του Παπά με καύσωνα

Ο ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ | ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ (Το ταξίδι της «Αργώς»)

 Κατά το μεσημέρι έπεσε ο αγέρας.
  Ξεψύχησε σιγά – σιγά και μπατάρανε τα πανιά της «Φανερωμένης» σαν φτερούγες άρρωστου πουλιού. Η θάλασσα στρώθηκε λαμπερή σαν τεντωμένο ατλάζι, γαληνεμένη και ζεστή.
  Ο μπαρμπα – Λιας μούγκρισε κατά το συνήθιο του:
  - Χοϋ ! Χού! Ψοφοθάλασσα!
  Ο καπετάνιος σήκωσε τα μάτια κατά τον ορίζοντα, φανερά δυσαρεστημένος. Μουρμούρισε:

ΟΛΥΜΠΟΣ: Μια κυκλική πορεία στην παρθένα φύση του ρεματιάς του Παπά

rematiaΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ-ΠΑΠΑ ΡΕΜΑ-ΚΡΕΒΑΤΙΑ-ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ   
                                                                
Κείμενο: Βασίλης Μαμούρης
Γιάννης Μαυρίδης 
Ίσως λίγα μέρη στον Όλυμπο και γενικότερα στα Ελληνικά βουνά έχουν καταφέρει να κρατήσουν τη φυσική τους ομορφιά, τουλάχιστον όσο αφορά τη χλωρίδα, όπως η ρεματιά του Παπά. Η περιοχή

ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΙ ΚΑΙ ΤΕΡΡΑΚΟΤΤΕΣ | ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΡΥΠΑΡΗΣ (Ποιήματα)

ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΙ

Ο όρθρος των ψυχών

Τ’ αστέρια τρεμοσβύνουνε κ’ η νύχτα είναι λίγη
με φως χλωμό και άρρωστο οι κάμποι αντιφεγγίζουν
κι ολόγυρά του, όπου στραφή το μάτι σου, ξανοίγει
εδώ κορμιά εκεί κορμιά στρωμένα να μαυρίζουν.

Φίλους κ’ εχθρούς ο θάνατος σ’ ένα τραπέζι σμίγει
όπου ταγρίμια ακάλεστα με πείνα τριγυρίζουν·

ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ | ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (Απόσπασμα)

[…]  Την πρώτη μέρα κάθισα ήσυχα και σχεδίασα την Ασκητική μου. Όπως πάντα μου αρέσει, με αριθμούς, με αυστηρή λογική εξάρτηση, με γεωμετρική παραφροσύνη έστρωσα το πρόγραμμά μου. Η βάση μου ήταν απλότατη: «Να κάνω ό,τι δε μου αρέσει». Μοίραζα τον εαυτό μου σε δυο στρατόπεδα: το απάνου και το κάτου, το φωτεινό και το σκοτεινό, την ψυχή και το σώμα, και κήρυχνα φανερό πια μεταξύ τους τον πόλεμο.
  Έλεγα: Θα ταπεινώσω και θα στενέψω, όσο μπορέσω, τις πεθυμιές της σάρκας: Θέλει να κοιμηθεί; Θ’ αγρυπνήσω. Θέλει να φάει; Θα νηστέψω. Θέλει να καθίσει; Θα σηκώνομαι και θ’ ανεβαίνω στο βουνό. Κρυώνει; Θα γυμνώνομαι και θα περπατώ στις πλάκες.
  Την άσκηση πρέπει να την πάρω ως μέθοδο πειθαρχίας,

11,5 ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΔ

Με 11,5 μονάδες προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ στην εκλογική επιρροή. Συγκεκριμένα συγκεντρώνει ποσοστό 34,5% έναντι του 23% που συγκεντρώνει η ΝΔ. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή και Ποτάμι με 8%, ΚΚΕ με 6,5%, ΠΑΣΟΚ με 5%, ΑΝΕΛ με 4,5% και ΔΗΜΑΡ με 0,5%.

Πηγή : tvxs.gr

ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ (Απόσπασμα)

[…]  Η μήτηρ μου το ηννόησε και ήρχισε, και εν αυτή τη εκκλησία, να δεικνύη θλιβεράν αδιαφορίαν προς παν ό,τι δεν ήτο αυτή η ασθενής. Δεν ήνοιγε τα χείλη της προς ουδένα πλέον, ειμή προς την Αννιώ και προς τους αγίους, οσάκις επροσηύχετο.
  Μίαν ημέραν την επλησίασα απαρατήρητος, ενώ έκλαιε γονυπετής προ της εικόνος του Σωτήρος.
  - Πάρε μου όποιο θέλεις, έλεγε, και άφησέ μου το κορίτσι. Το βλέπω πως είναι για να γένη. Ενθυμήθηκες την αμαρτίαν μου και εβάλθηκες να μου πάρης το παιδί, για να με τιμωρήσης. Ευχαριστώ σε, Κύριε!
  Μετά τινας στιγμάς βαθείας σιγής,

Ίρβιν Γιάλομ: «Είμαι θηρευτής αφηγήσεων»

Για τα χρήματα και την ευτυχία, την επιλογή του σωστού συντρόφου, τις οικογενειακές σχέσεις και τις ανθρώπινες αφηγήσεις, για τη μουσική και τον γραπτό λόγο αλλά και για την ψυχοθεραπεία μέσω skype μίλησε ο δημοφιλής αμερικανός ψυχοθεραπευτής Ίρβιν Γιάλομ

Συνάντηση Ποντίφικα με Βαρθολομαίο στο Φανάρι

Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχθηκε το Σαββατο στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννη και Αμερικής Δημήτριο.
Ο Ποντίφικας έφτασε στην Κωνσταντινούπολη,

Καμμένος κατά Σαμαρά

Δήλωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, έκανε οΠάνος Καμμένος, ο οποίος δήλωσε:«Από τα «Ζάππεια» και τις 18 υποσχέσεις, μέχρι τις θριαμβολογίες για έξοδο από τα μνημόνια, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έσπασε κάθε ρεκόρ ψεύδους. Λύση με αυτούς που εκβιάζουν τον ελληνικό λαό δεν υπάρχει. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση της εξαπάτησης και ισοπέδωσης των Ελλήνων, έχει μόνο μια διέξοδο, εκλογές τώρα».

Συνιστώ σε κάποιους: Καλύτερα να σιωπούν, παρά να διαψευστούν».

«Η ΝΔ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΦΟΒΑΤΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΞΕΧΝΑ ΟΤΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΕ ΩΣ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑ»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΟ STAR CHANNEL ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «LIVE U» ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΠΗ ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ

«ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟ ΝΕΟ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥ. ΣΥΝΙΣΤΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΣΙΩΠΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ»

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRA NEWS:
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΕΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.
ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.
ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ 12 ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ 8 ΞΕΝΟΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

ΤΩΡΑ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ...!

Μια συγκλονιστική αποκάλυψη έκανε πριν από λίγο στη συνέντευξη Τύπου ο Μιχάλης Λεφατζής, ο αρχιτέκτονας που βρίσκεται πίσω από τη σχεδιαστική αναπαράσταση του τάφου της Αμφίπολης. Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο κ.Λεφατζής, σύμφωνα με ιστορική μαρτυρία,

Ποια είναι τα 5 καλύτερα ποιήματα όλων των εποχών;

«Τα Σονέτα του Σαίξπηρ» Γουίλιαμ Σαίξπηρ
Τα «Σονέτα του Σαίξπηρ» είναι ίσως τα καλύτερα που έχουν γραφτεί ποτέ και τα πιο ερωτικά. Ο ποιητής βάζει όλη του την δεξιοτεχνία σε καταστάσεις που απαιτούν μουσικότητα και λογική. Το αποτέλεσμα αγγίζει την τελειότητα.

Οι πλανεύτρες των θαλασσών

Σειρήνες και θηλυκά του νερού απ’ όλο τον κόσμο!

Νύμφες των θαλασσών, πανώριες γοργόνες και τόσες και τόσες ακόμα υδάτινες θηλυκές υπάρξεις έχουν στοιχειώσει τα όνειρα των αντρών της οικουμένης ήδη από πολύ νωρίς στην ανθρώπινη ιστορία. 

Άλλοτε αγαθές και άλλοτε μοχθηρές, οι Σειρήνες των θαλασσών

6η ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ -ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑ 2014 (ΠΙΕΡΙΑ)

Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει τίποτα.(ευρωβουλευτής ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος)

"Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει τίποτα. Εμείς είμαστε πια η ευρωπαϊκή εξαίρεση, η φοβερή ελληνική ιδιαιτερότητα. Τους έχουμε τρελάνει στο παραμύθι, δεν έχουμε εφαρμόσει αυτά που έχουμε υπογράψει", τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.
Μιλώντας στον Αθήνα 9,84, αναφερθείς στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση όσων έχει υπογράψει, είπε: "Ας υπογράφαμε λιγότερα,

Καβάφης, Θερμοπύλες

Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες·
δίκαιοι κι ίσοι σ' όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ' ευσπλαχνία·
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε·
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει
όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν)
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
κ' οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε