Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2017

2 ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΟΣΤΡΙΑ, ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΜΟΛΥΒΙ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙ". Τι περιλαμβάνουν....


Στο βιβλιοπωλείο ΜΟΛΥΒΙ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙ -πρώην Παπουτσιδάκη- δίπλα από τον ιερό ναό της Θείας Αναλήψεως στο κέντρο της Κατερίνης μπορείτε να βρείτε τα 2  βιβλία του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου, "Κρίσεις επιΚρίσεων" και "Αλκοόλ-Αλκοολισμός, χρήση και κατάχρηση" που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις "ΟΣΤΡΙΑ".
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ 3 ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΠΙ-ΚΡΙΣΕΩΝ


ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
...Ένα βιβλίο, 3 ιστορίες, για τη δοκιμασία της ζωής στα χρόνια της κρίσης

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ 3 ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΠΙ-ΚΡΙΣΕΩΝ

«Υπο σκιήι»:
Ένα επίκαιρο έργο βγαλμένο μέσα από τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα ένα πολιτικό κείμενο με τα βιώματα της κρίσης, όπου μέσα από τις συγκρούσεις των πρωταγωνιστών ξεδιπλώνονται οι αντιπαραθέσεις της μνημονιακής πραγματικότητας και της αντιμνημονιακής προσδοκίας.Αντιπαραθέσεις μεταξύ των όσων βιώνουμε στη σκληρή μνημονιακή Ελλάδα και των όσων προσδοκούμε προτείνοντας τη λύση του άλλου δρόμου, που οδηγεί στη νέα πρόταση που μπορούμε να κομίσουμε ως άτομα και ως χώρα στον κόσμο, με μια στοχαστική άποψη.Ο λόγος ρεαλιστικός και ευθύς προκαλεί «γρατσουνιές» στο σώμα της κοινωνίας, που εξοργίζει αλλά ταυτόχρονα κινητοποιεί και δημιουργεί προσδοκίες για τη νέα εποχή. Η οργή που «εκτονώνεται» μέσα από τους διαλόγους μεταλλάσσεται πότε σε επαναστατικές ιδέες και πότε σε σιωπηλό φόβο… Στο τέλος η διαπίστωση ότι τίποτα δεν έχει χαθεί και πως κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος προκαλεί ανάταση και αφύπνιση για αντίσταση.

«Ήταν λέει… στο σπίτι του πρωθυπουργού».
H αμφισβήτηση και η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών. 
Οι αγωνίες, ο φόβος, οι ελπίδες, η αφύπνιση και το θάρρος. Η πίστη για ένα καλύτερο αύριο. Η εμμονή στην ομορφιά της ζωής, τις αξίες, τα ιδανικά και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Το όνειρο για ένα νέο κόσμο. Ο αγώνας και η δικαίωση.Το νέο μοντέλο ζωής των τελευταίων ετών που προσπαθεί να χτίσει από τα υλικά των ερειπίων το νέο κόσμο, τη ζωή μέσα από μια φάρσα . H ζωή στο σπίτι του πρωθυπουργού η αντιπαραβολή της φτώχιας στη χλιδή και στο «ευτυχισμένο» παρελθόν, το δόγμα του σοκ που ισοπεδώνει τα πάντα τριγύρω αλλά όχι και την ψυχή.Ο αγώνας συνεχής φέρνει αποτελέσματα, η δικαίωση. Το έργο προφητικό γράφτηκε το 2013 και περιγράφει όλα όσα συνέβησαν μέχρι το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου, τη βραδιά των εκλογών ενώ επιφυλάσσεται για το τι μέλλει γενέσθαι! Η δοκιμασία της ζωής μέσα από την κρίση.
Η ιδιαιτερότητα του έργου έγκειται στο γεγονός ότι κάθε μια από τις 4 πράξεις του «Ήταν λέει στο σπίτι του πρωθυπουργού….» , αποτελούν ένα αυτοτελές…μονόπρακτο, που με μαεστρία «συνέδεσε» ο συγγραφέας. Είναι δηλαδή 4 πράξεις, 4 μονόπρακτά, που αποτελούν ταυτόχρονα ένα ολοκληρωμένο θεατρικό έργο, εμπνευσμένο από την κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, με αυστηρή κριτική, διορατικότητα, σάτιρα και ειρωνεία, που είναι χαρακτηριστικό της γραφής του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου.

«Γιατί δε μιλάς;» 
H ειρωνεία, ο ανταγωνισμός, οι κραυγές, οι συμβιβασμοί, το χάσμα επικοινωνίας ενός ζευγαριού μέσα από μια στιγμή της καθημερινότητας.
Ο καθένας από τους δύο πασχίζει να προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό για να κάνει ευτυχισμένο τον σύντροφό του αλλά αποδεικνύεται ότι αυτό που περιμένει ο ένας είναι εκ διαμέτρου διαφορετικό από αυτό που πιστεύει ότι του προσφέρει ο άλλος. Ποια είναι η κατάληξη;


Από τις Εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ.
Τίτλος:ΑΛΚΟΟΛ - ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ Χρήση και Κατάχρηση.
Σειρά :ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ
Συγγραφέας: ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ Σελίδες 226 Τιμή 20,00 ευρώ
Σχήμα 21Χ29(μέγεθος Α4) - ΕΓΧΡΩΜΟ...

Η χρήση του αλκοόλ με τη μορφή της «κοινωνικής κατανάλωσης» είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της σύγχρονης ανθρώπινης συναλλαγής.Ωστόσο η μετάβαση από την «κοινωνική» στην προβληματική κατανάλωση 
δεν είναι καθόλου σπάνια, τα δε όρια μεταξύ κοινωνικής και προβληματικής κατανάλωσης δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα. Μέχρι που φτάνουν τα όρια της «κοινωνικής κατανάλωσης» και πότε η χρήση οδηγεί στην κατάχρηση; Οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες αναφέρονται στις επιπτώσεις του αλκοολισμού στην υγεία, την κοινωνική και οικονομική ζωή του ατόμου.Τα τελευταία χρόνια όμως, μελετητές έχουν στραφεί και στην «άλλη πλευρά του φεγγαριού», δηλαδή τις ευεργετικές συνέπειες στην υγεία του ατόμου, από τη «λελογισμένη χρήση» του αλκοόλ. Το βιβλίο περιλαμβάνει τρία μέρη:
το Α΄ μέρος, το ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ,
 όπου γίνεται η παρουσίαση του φαινομένου του αλκοολισμού σε όλες του τις διαστάσεις, ξεκινώντας με την ιστορική αναδρομή, τις φάσεις του, τις μορφές, τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και τα προβλήματα που προκαλεί, τις κοινωνικές επιπτώσεις, τον ρατσισμό, τις νέες μορφές κατάχρησης, την «κουλτούρα» των νέων απέναντι στο αλκοόλ κ.α.,
 το Β΄ μέρος, το ΕΙΔΙΚΟ 
που περιλαμβάνει την έρευνα που διεξήχθη από τον συγγραφέα για την ανίχνευση και την καταγραφή της συμπεριφοράς των νέων στις ηλικίες 18-30 και
 το Γ΄ μέρος τα «ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ» 
όπου περιλαμβάνονται αφορισμοί, αποφθέγματα και παροιμίες για το αλκοόλ από την αρχαιότητα ως σήμερα, έρευνες για το αλκοόλ στην Ελλάδα και τον κόσμο, έρευνες για τις θετικές επιδράσεις του αλκοόλ από τη «λελογισμένη χρήση», το φαινόμενο του αλκοολισμού στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, στοιχεία για τα κέντρα απεξάρτησης από το αλκοόλ, κοινωνικούς φορείς που ενεργοποιούνται για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού και τη στήριξη ατόμων και οικογενειών, πρόσφατες ανακοινώσεις σχετικά με το αλκοόλ όπως επίσης και ανακοινώσεις του Π.Ο.Υ. και της Ε.Ε. για το αλκοόλ.