Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Μπωντλαίρ: Μεθύστε

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΙ. Όλα είναι εκεί: αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα. Για να μη νιώθετε το φριχτό φορτίο του Χρόνου που σπάζει τους ώμους σας και σας γέρνει στη γη, πρέπει να μεθάτε αδιάκοπα. 
ΜΕ ΚΡΑΣΙ, με ποίηση ή με αρετή,
όπως σας αρέσει. Αλλά μεθύστε. 
ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΣΚΑΛΙΑ ενός παλατιού, στο πράσινο χορτάρι ενός χαντακιού, μέσα στη σκυθρωπή μοναξιά της κάμαράς σας, ξυπνάτε, με το μεθύσι κιόλα ελαττωμένο ή χαμένο, ρωτήστε τον αέρα, το κύμα, το άστρο, το πουλί, το ρολόι, το κάθε τι που φεύγει, το κάθε τι που βογκά, το κάθε τι που κυλά, το κάθε τι που τραγουδά, ρωτήστε τι ώρα είναι, και ο αέρας, το κύμα, το άστρο, το πουλί, το ρολόι θα σας απαντήσουν: είναι η ώρα για να μεθύσετε! 
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΙ ΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ του Χρόνου, μεθύστε… μεθύστε χωρίς διακοπή! Με κρασί, με ποίηση ή με αρετή, με ό,τι σας κάνει κέφι.

 Από τη συλλογή του Μπωντλέρ, Le Spleen de Paris, που περιλαμβάνει 51 ποιήματα σε πεζό και δημοσιεύτηκε στη Γαλλία το 1869. Ο Σαρλ Μπωντλαίρ ήταν Γάλλος ποιητής και ένας από τους σημαντικότερους της γαλλικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Μπωντλαίρ υπέστη δριμεία κριτική για τις συγγραφές του και τη θεματική του. Το 1857 δημοσίευσε την περίφημη συλλογή του Τα άνθη του κακού, που θεωρήθηκε άσεμνη, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει δικαστικές διώξεις. Σημαντικό ποιητικό έργο του είναι και τα Μικρά ποιήματα σε πρόζα (1868), που εγκαινιάζουν επισήμως την πεζόμορφη ποίηση. Έγραψε ακόμη κριτικά δοκίμια για τη μουσική, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία. [Πηγή: www.doctv.gr]