Τρίτη, 11 Απριλίου 2017

Επιθυμία, η κινητήριος δύναμη

Γιος Αγγλίδας και Πακιστανού, ο Χανίφ Κιουρέισι, μεγάλωσε σε ένα προάστιο του νοτιοανατολικού Λονδίνου στο οποίο συνεχίζει να μένει μαζί
με την οικογένειά του. «Ήταν ένα πολύ πληκτικό μέρος, όπου έπεφτε πολύ ξύλο στους μετανάστες -ανάμεσα τους κι ο πατέρας μου. Όταν σε βλέπουν σαν μετανάστη, νιώθεις «θύμα». Το μυαλό σου γίνεται σμπαράλια. Έμαθα πολλά, ένιωσα να διαλύουν την ταυτότητα μου. Χρειάστηκε
να τα σκεφτώ όλα αυτά, έτσι άρχισα να γράφω. Ξεκίνησα αναλογιζόμενος «μα από πού είμαι τελικά;» κι αυτό με οδήγησε στο πρώτο μου βιβλίο.» 

«Τα βιβλία μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν επιτρέπεται να ειπωθούν, που ο κόσμος αρνείται να ακούσει. Ένας συγγραφέας, αν είναι τυχερός θα τα βάλει με το κυρίαρχο zeitgeist («το πνεύμα της εποχής») την κατάλληλη στιγμή. Αλλά αυτό δεν γίνεται κατά παραγγελία, δεν συνειδητοποιείς πως το κάνεις, απλά συμβαίνει. Το πνεύμα της κοινωνίας που ζεις σε διαποτίζει ολόκληρο. To zeitgeist είσαι εσύ ο ίδιος. Το κόλπο είναι να το μετατρέψεις σε΄λόγια για τους άλλους ανθρώπους».
 Κεντρικό θέμα στα γραπτά του Χανίφ Κιουρέισι είναι η επιθυμία, φτάνοντας σε μια εκκεντρική θεματολογία, όπου από τον φετιχισμό ως τον σαδομαζοχισμό, δεν υπάρχει ταμπού.
 «Κάθε ιστορία ξεκινάει με τη συνάντηση δύο ανθρώπων, όταν κάτι συμβαίνει μεταξύ τους. Η επιθυμία είναι η κινητήριος δύναμη της ύπαρξης. Οι άνθρωποι είναι πιο υπέροχοι όταν επιθυμούν κάποιον τρελά. Όχι μόνο για σεξ. Το σεξ είναι εύκολο. Όταν τους αρέσει κάποιος, όταν νιώθουν αμήχανοι, όταν νιώθουν εξαρτημένοι. Τουλάχιστο στο γράψιμο, τότε είναι που έχεις μια πραγματική ιστορία στα χέρια σου. Έτσι ξεκινούν οι ιστορίες όλων μας». 
Το σεξ δεν είναι αρκετά επικίνδυνο, αυτό που είναι πραγματικά επίφοβο είναι το να ερωτευτείς. Το σεξ μπορεί να είναι ασήμαντο, όμως η αγάπη μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου.» 


O Χανίφ Κιουρέισι είναι συγγραφέας, σεναριογράφος, σκηνοθέτης. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται είναι ο εθνικισμός, η μετανάστευση, η σεξουαλικότητα και οι Times τον έχουν κατατάξει στην λίστα των «50 καλύτερων βρετανών συγγραφέων από το 1945». Πολλά από τα βιβλία κα τις ιστορίες του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο (Ο Bούδας των Προαστίων, Ωραίο μου πλυντήριο, The Mother). [Πηγή: www.doctv.gr]