Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ στο "ΕΔΩ ΚΑΤΕΡΙΝΗ" blogNews

  Φωτογραφία της Georgia Kakalopoulou.
 1. Πως ξεκίνησε το συγγραφικό σου ταξίδι;.
 Το συγγραφικό μου ταξίδι ξεκίνησε  άπειρα και ανώριμα, προφορικά και αθώα  με τη δημιουργία παραμυθιών  και φανταστικών ιστοριών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού των παιδικών μου χρόνων,  ιστοριών  που έγιναν
μεγαλύτερες στα εφηβικά χρόνια και γράφτηκαν σε σχολικά τεφτέρια γεμάτα με μουτζούρες και σχέδια από καρδούλες στα περιθώρια και κατέληξαν τελικά σε  πιο ώριμα μυθιστορήματα  την εποχή της ενηλικίωσης μου κι έπειτα.         

 1. ...τι σε εμπνέει;
 Εμπνέομαι από τα πάντα γύρω μου ως απόλυτος δέκτης των συναισθημάτων των ανθρώπων, της φύσης, των εικόνων, των ήχων, των καταστάσεων. Με εμπνέει οτιδήποτε όμορφο, η μοναδικότητα της κάθε ύπαρξης , η αναζήτηση της αλήθειας, η ίδια η αγάπη για τη δημιουργία.


 1. ....γιατί αυτό θέλεις να το μοιραστείς με τον κόσμο;
  Όποιος λέει πως γράφει για το συρτάρι του ή πως γράφει και δεν ενδιαφέρεται να το μοιραστεί με τον κόσμο εκδίδοντας το, για μένα λέει ένα φρικτό ψέμα. Η δημιουργία  γενικότερα, και ειδικότερα η συγγραφή ενός λογοτεχνικού έργου, προϋποθέτει το απόλυτο δόσιμο του εαυτού μας, το χτίσιμο από το μηδέν μιας από τις πιο προσωπικές τέχνες καθώς ο λογοτέχνης χρησιμοποιώντας την άυλη δύναμη του λόγου φτιάχνει σώμα,  του προσθέτει χρώμα, ύφος, μορφή, πνοή, του δίνει ζωή, του δίνει τη ζωή του…. Δεν μπορείς να κρατήσεις κάτι ζωντανό κλειδωμένο  σε ένα συρτάρι και δε γράφεις ποτέ για να το διαβάζεις μόνο εσύ.

 1. ....πως «ονειρεύεσαι» το συγγραφικό σου μέλλον; Τι θα ήθελες να σου συμβεί;
 Η έμπνευση είναι πάντοτε η βασική αγωνία ενός συγγραφέα. Όλοι λίγο ή πολύ κι εγώ περισσότερο , ονειρεύομαι όμορφες εμπνεύσεις που θα οδηγήσουν σε καλοδουλεμένα έργα που με τη σειρά τους θα αγαπηθούν από όλο και μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό. Η ανταμοιβή ενός συγγραφέα είναι η αγάπη και η αποδοχή των αναγνωστών.


 1. ...ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου Έλληνες και ποιοι ξένοι συγγραφείς και ποια βιβλία τους ;
  Καζαντζάκης και «Ασκητική» , Διδώ Σωτηρίου και «»Ηλέκτρα», Βιζυηνός ,»Το αμάρτημα της Μητρός μου» , Κούντζ και η «Αθωότητα», Κρόνιν και «Το σπαθί της δικαιοσύνης» Περλ Μπακ και «Ανατολικός και Δυτικός άνεμος»,  Όστιν και «Περηφάνια και Προκατάληψη».  και  η λίστα συνεχίζεται με πολλούς σύγχρονους και κλασικούς έλληνες και ξένους συγγραφείς και βιβλία που λατρεύω.

 1. ....με ποια κριτήρια επιλέγεις ένα βιβλίο;
  Από την εντύπωση που θα μου προκαλέσει η περίληψη  και το θέμα του και από τον συγγραφέα που το έχει δημιουργήσει.


 1. ...μίλησέ μας για το τελευταίο σου βιβλίο.
  Η δολοφονία του πατέρα της αναγκάζει την Τάμι να παίξει ένα επικίνδυνο παιχνίδι μεταμφίεσης. Προσποιείται πως είναι αγόρι και μπαίνει σε μια αντρική ομάδα χάντμπολ, με την επιθυμία να βρει τα ίχνη του δολοφόνου, να τον ξεσκεπάσει και να αποδώσει έτσι τη χαμένη δικαιοσύνη. Η ομάδα και το αρχοντικό που τη στεγάζει -και στην οποία ο πατέρας της βρήκε τραγικό θάνατο- ανήκει στον Μάσιμο Κονσίτο Αρά, έναν καταραμένο κόντε, έναν άνθρωπο σκληρό που όμως κρύβει το δικό του δράμα πίσω από το σκοτεινό πέπλο του χαρακτήρα του και την τραχιά του συμπεριφορά. Η κλοπή της ζώνης της Ντιάνας, ενός πολύτιμου αντικειμένου που καταράστηκε η πρώτη κοντέσα, η δολοφονία και οι υπαίτιοι, η ζοφερή μοίρα του Μάσιμο, η συνάντηση των ηρώων και τα απρόσμενα και ανεξέλεγκτα συναισθήματα που αναπτύσσονται ανάμεσα τους, όλα μαζί, θα οδηγήσουν σε ένα ξέσπασμα διαδοχικών γεγονότων που θα αλλάξουν το ρου της ιστορίας…


 1. Νοιώθεις το έργο σου να «υποστηρίζεται» ως δημιουργία, από την πολιτεία ή πολιτισμός είναι προνόμιο των λίγων;

 Με βάση την εμπειρία μου, θεωρώ πως η συγγραφή  στην Ελλάδα είναι ένας μοναχικός δρόμος και δη ανηφορικός. Στη διαδρομή η μεγαλύτερη υποστήριξη που δέχεται ένας συγγραφέας είναι οι ίδιοι του  οι αναγνώστες. Όσο για τους τυχερούς που το έργο τους υποστηρίζεται από την πολιτεία ή από κέντρα χρήματος κι εξουσίας, αυτοί πιστεύω πως είναι λίγοι.


 1. ποιες είναι οι προσδοκίες σου -ως μέλος- από  την  ΕΝΩΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ;

Πιστεύω πως η Ένωση Συγγραφέων έχει ήδη δώσει δείγματα δυναμισμού και αξιοσύνης των μελών του συμβούλιου της και θεωρώ πως όσο ο καιρός περνά, θα προχωρήσει σε ακόμη πιο καίριες κινήσεις που θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο τους συγγραφείς και τη λογοτεχνία στην Πιερία.

 1. Θέλουμε να χαρίσετε στους αναγνώστες του «ΕΔΩ ΚΑΤΕΡΙΝΗ»  ένα απόσπασμα  από το βιβλίο σου;
“Αντέχεις ή παραδίνεσαι; Μάχεσαι ή ρίχνεις κουρασμένα το σπαθί και την ασπίδα;Ο Μάσιμο σηκώθηκε από την καρέκλα του και το δωμάτιο αμέσως έδειξε μικρότερο, καθώς η ψηλή του κορμοστασιά γέμισε τον χώρο.Για άλλη μια φορά, η Τάμι ταράχτηκε. Αυτός ο άνθρωπος είχε την ικανότητα να την αναστατώνει ακόμη και με τις πιο απλές κινήσεις του.Οι μαύρες ίριδες των ματιών της έγιναν τεράστιες, καθώς το βλέμμα της ενώθηκε με το δικό του – κοφτερό αδαμάντινο ξυράφι ανάμεσα σε μαύρες βλεφαρίδες.Ναι, δεν ήταν άνθρωπος. Ήταν ένας σκοτεινός άγγελος. Ένα πλάσμα χαραγμένο από κατάρες, μίση και πάθη, που όμως την είχε γοητεύσει, κάνοντάς τη να τον αγαπήσει με όλο της το είναι.Ήταν δική του πια
.” H ΥΠΟΣΧΕΣΗ»