Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

TO "ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ" των παιδικών μας χρόνων.ΦΩΤΟ

Kατάλευκο και αρωματικό, το «υποβρύχιο» ήταν ένα από τα γλυκά των παιδικών μας χρόνων. Καλοκαιρινό must, το τρώγαμε κυρίως
μετά τον απογευματινό ύπνο... Φυσικά ήταν ιδανικό για τρατάρισμα των καλεσμένων ενώ ήταν κάποτε και το επίσημο κέρασμα του Πατριαρχείου.  
Αυτή η παλιά παραδοσιακή συνταγή θα σας θυμίσει τα παιδικά σας χρόνια…


Υλικά

    1.280 γρ.ζάχαρη
    640 γρ.νερό
    1 κουταλιά χυμό λεμονιού
    6 «δάκρυα» μαστίχας ή
    1 κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη
    Σκεύη
    1 μέτρια κατσαρόλα
    1 μεγάλη γαβάθα
    1 ξύλινη κουτάλα
    1 γουδί και 1 γουδοχέρι (για την κονιορτοποίηση της μαστίχας)
    1 αποστειρωμένο βάζο 500 γρ., με καπάκι

Γενικά

Tο «υποβρύχιο» που θα φτιάξετε θα είναι πιο σκληρό από το αντίστοιχο βιομηχανοποιημένο, επειδή δεν περιέχει γλυκόζη.

Εκτέλεση

1. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και το ξαφρίζετε.

2. Μετά, αφήνετε για 15 λεπτά το σιρόπι να βράσει χωρίς να το ανακατεύετε και, όταν δέσει καλά -τόσο ώστε αν ρίξετε μία σταγόνα σε ένα κρύο ποτήρι νερό, να βυθιστεί στον πάτο και να σχηματίσει ένα μαλακό μπαλάκι-, ρίχνετε το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και το κατεβάζετε από τη φωτιά.

3. Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει τόσο που να μπορείτε να βάλετε μέσα το δάχτυλό σας χωρίς να καείτε, ρίχνετε μέσα την κοπανισμένη μαστίχα σε σκόνη και ανακατεύετε.

4. Μεταφέρετε το σιρόπι σε μια μεγάλη γαβάθα και αρχίζετε να ανακατεύετε τη μαστίχα με την ξύλινη κουτάλα. Για να ασπρίσει το σιρόπι, θα χρειαστούν τουλάχιστον 25 λεπτά «γύρισμα», και προς το τέλος, καθώς η μαστίχα θα πήζει, είναι αρκετά κοπιαστικό. 

Σε αυτή την τελευταία φάση, λοιπόν, καλό είναι να βρείτε κάποιον πρόθυμο να σας βοηθήσει, άλλοτε κρατώντας τη γαβάθα κι άλλοτε «γυρίζοντας» με την κουτάλα.

5. Φυλάξτε το γλυκό σε ένα βάζο με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς.

Συμβουλές

• Για να αρωματίσετε το γλυκό, εκτός από μαστίχα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βανίλια, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, ή ψιλοκοπανισμένο κουκουνάρι.

• Αν έχετε «δάκρυα» μαστίχας και πρέπει να τα κάνετε σκόνη, για να μη σας κολλήσουν στο γουδί, βάλτε τα προηγουμένως στην κατάψυξη για λίγη ώρα και κοπανίστε τα μαζί με 1/5 κουταλάκι ζάχαρη.

Πηγή: vita.gr