Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Ξεκινούν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις για το χρέος !

Η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Εurogroupστις Βρυξέλλες, σηματοδοτεί την είσοδο του ελληνικού ζητήματος, της δεύτερης αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του χρέους,
στην τελική ευθεία πριν από τη σημαντική συνάντηση των υπουργών Οικονομικών
της Ευρωζώνης την επόμενη Δευτέρα στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι τεχνοκράτες των κρατών μελών θα κάνουν ένα γενικό απολογισμό της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και των εξελίξεων των τελευταίων ημερών όπου οι εξ αποστάσεως συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών και της κυβέρνησης ήταν συνεχείς.

Λίγο πριν από τις συζητήσεις, το κλίμα είναι καλό, χωρίς να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν, τόσο στα θέματα της αξιολόγησης, κυρίως στο δημοσιονομικό, όσο και στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, όπου οι δυσκολίες εξεύρεσης ενός κοινού τόπου εντοπίζονται μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

Στη συνεδρίαση πέραν της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να συζητηθούν και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία ναι μεν δίνουν ανάσες στην εξυπηρέτηση του τα επόμενα χρόνια, ωστόσο σύμφωνα με το ΔΝΤ δεν οδηγούν σε τέτοια ελάφρυνση που θα το καταστήσουν βιώσιμο.

Το Ταμείο ζητάει και μεσοπρόθεσμα μέτρα υπό μορφή δέσμευσης των Ευρωπαίων, έστω κι αν αυτά εφαρμοστούν το 2018. Το θέμα αυτό είναι πολιτικό και θα συζητηθεί σε υπουργικό επίπεδο στις 5 Δεκεμβρίου.


Σε πολιτικό επίπεδο, στην Αθήνα βρίσκεται ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στελέχη της κυβέρνησης. 

Η Επιτροπή θέλει να παίξει ένα μεσολαβητικό ρόλο σε αυτή τη διαπραγμάτευση, στην οποία έχει εμπλακεί προσωπικά και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 

Για το λόγο αυτό παροτρύνει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το συντομότερο τη δεύτερη αξιολόγηση ώστε στη συνέχεια οι συζητήσεις και οι προσπάθειες να επικεντρωθούν στην ελάφρυνση του χρέους.

Πηγή: DW, Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες