Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΝΑΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ: "ΞΕΦΥΓΕ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΙΚΟ ΟΡΑΜΑΤΙΣΜΟ Ο ΘΕΣΜΟΣ

Παρούσα στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος των φετινών ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ ήταν η πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης και εμπνεύστρια του θεσμού Άννα Αθανασάκη


Παρέμβαση για την πορεία του πολιτιστικού θεσμού των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ έκανε η πρωτεργάτισσά τους κα Αθανασάκη, όταν ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του φετινού προγράμματος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου. Η πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού έκανε λόγο για διαφοροποίηση του θεσμού από τον αρχικό οραματισμό τους τόσο στη φύση του προγράμματος όσο και στην χρονική περίοδο που καλύπτουν. 

"Τα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ δημιουργήθηκαν για να καλύψουν μια νεκρή περίοδο για την Κατερίνη, αυτή του Νοεμβρίου, και βασικά για να φέρει κοντά τους νέους της πόλης μας. Δηλαδή, η νεολαία που γυρίζει στις καφετέριες, που είναι άνεργη και δεν έχει τη δυνατότητα να γεμίσει το χρόνο της με εκδηλώσεις που την ενδιαφέρουν. Ο στόχος ήταν να τους δώσουμε την ευκαιρία να δουν καινούργια πράγματα. Οι ομιλίες και οι εκδηλώσεις πολύ καλές αλλά, κατά τη δική μου άποψη, δεν αγγίζουν τους νέους. Αν θυμάστε, όταν ξεκινήσαμε τις εκδηλώσεις είχαμε μέχρι και χοροθέατρο. Εκδηλώσεις πρωτοπόρες για την πόλη της Κατερίνης που ελπίζαμε ότι σταδιακά θα έφερναν και το κοινό τους ώστε να αναβαθμίσουμε τον πολιτισμό στην πόλη μας. Έτσι τουλάχιστον ήταν η θεωρία με την οποία ξεκίνησε ο θεσμός", σημείωσε η κα Αθανασάκη.

"Ο πολιτισμός χρειάζεται υποδομές. Μείναμε πίσω"

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή της αναφέρθηκε στους πολιτιστικούς χώρους: "είχαμε ξεκινήσει χρησιμοποιώντας χώρους της πόλης μας όπως τα καφέ, τους χώρους των πολιτιστικών συλλόγων, που τους εντάξαμε στη ζωή της πόλης. Επειδή είχα την ατυχία να πάω στην τελευταία συναυλία πέρσι που έγινε στο 5ο Λύκειο, μπορώ να πω ότι δεν είναι κατάλληλος χώρος. Μετά από 10 χρόνια νομίζω ότι θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι γιατί είναι ο μοναδικός χώρος στην πόλη αυτή τη στιγμή που έχει ακουστική. Θα μπορούσε, ούτε με το ένα δέκατο αυτών που θα χρησιμοποιηθούν για να γίνει ένα δεύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο στην πόλη μας, να γίνει μια ανακατασκευή του 5ου Λυκείου ώστε να μπορεί να γίνει μια αξιοπρεπής συναυλία κάπου στην Κατερίνη. Ο πολιτισμός χρειάζεται πρώτα από όλα υποδομή. Εδώ και 10 χρόνια δεν αναπτύξαμε καθόλου τις υποδομές". Θεόδωρος Παυλίδης: "Ακολουθούμε τις δυνατότητες της εποχής. Οι προτάσεις σου είναι πάντα ευπρόσδεκτες"

Στις ερωτήσεις - τοποθέτηση της κας Αθανασάκη απάντησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Θεόδωρος Παυλίδης: "Αγαπητή Άννα, από το ξεκίνημα της συνέντευξης τύπου σε ευχαριστήσαμε για τη συνεισφορά σου στο θεσμό. Θα ήθελα να δώσω το στίγμα των εκδηλώσεων. Καταρχήν να αναφέρω ότι υπάρχουν 5 εκδηλώσεις που ξεκινούν και αναφέρονται στους νέους. Όπως, η "παρουσίαση της αγωνιστικής ομάδας Formula της πολυτεχνικής σχολής ΑΠΘ Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών". Μια έκθεση που την κάνουν νέοι φοιτητές και απευθύνεται σε μαθητές. Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με τη Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών Κατερίνης και είναι ένα είδος μοντέρνας τέχνης. Επίσης, το κονσέρτο του Ιβάν Ναβροζίδη. 
Όσον αφορά, τα καφέ είναι μια καλή πρόταση. Όμως, κάθε τι που γίνεται έχει το χρόνο του και τη δυναμικότητά του και εμείς προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες και τις δυνατότητες της καθημερινότητας που υπάρχουν. Είμαστε ανοιχτοί να πλαισιώσεις με τις προτάσεις και τις ιδέες σου το θεσμό. Ήσουν εμπνευστής του θεσμού, τον ξεκίνησες και τον αγάπησες. Στην περίοδο που προετοιμάζεται το πρόγραμμα σε προσκαλούμε να έρθεις κοντά μας και όπως ακούσαμε όλους αυτούς που κατέθεσαν προτάσεις, είσαι ευπρόσδεκτη και το δικαιούσαι να έρθεις στην επιτροπή και του χρόνου να δώσουμε ένα ακόμη πιο όμορφο και διαφορετικό στίγμα".http://www.epirroes.gr/