Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

«Μην απογοητεύεστε! Στο τέλος θα πετύχουμε. Λέγεται νόμος της Εξέλιξης»

Ο βρετανός πολιτικός Tony Benn, μια εμβληματική προσωπικότητα της Ευρώπης που έφυγε από τη ζωή  μιλάει για τα όπλα των ανθρώπων ενάντια στον καπιταλισμό και υπέρ της Δημοκρατίας.


 Παλέψαμε ενάντια στον καπιταλισμό. Πως; Πρώτα απ’ όλα η ηθική. Πρέπει να φερόμαστε ο ένας στον άλλο με αξιοπρέπεια και να αγαπάμε το γείτονά μας ως εαυτό. Δεύτερον παλέψαμε για το δικαίωμα να εκλέγουμε τους ανθρώπους που μας κυβερνούν. Στον καπιταλιστικό κόσμο διοικούμαστε όλο και περισσότερο από ανθρώπους που δεν εκλέξαμε. 

Μπορείτε να δείτε τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Αυτοί που θα έπρεπε να διοικούν την Ελλάδα και τα οικονομικά μέτρα που ορίστηκαν για τη χώρα σκοτώνουν τους Έλληνες. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιταλία και σε όλο τον κόσμο. Άνθρωποι πέθαναν για το δικαίωμα της ψήφου. Τελικά κερδίσαμε αυτό το δικαίωμα και λόγω αυτού έχουμε τη δύναμη της ψήφου για να αλλάζουμε τον κόσμο, να έχουμε σύστημα υγείας και όλα αυτά τα οποία μετράνε στ’ αλήθεια. Τώρα όλα αυτά βρίσκονται σε κίνδυνο, διότι κυβερνόμαστε από όλους αυτούς που βρίσκονται πίσω από τις μεγάλες δουλειές και το κέρδος. Δεν ξέρω αν παρακολουθείτε τηλεόραση όμως κάθε ώρα της ημέρας δείχνουν επιχειρηματικές ειδήσεις -τι γίνεται στο χρηματιστήριο και τον δείκτη Dow Jones και πόσοι βγάζουν κέρδος. Όμως εγώ θέλω να ξέρω πόσοι άνθρωποι στον κόσμο είναι άστεγοι και πόσοι ζουν στη φτώχεια. Γι αυτό είναι η Δημοκρατία. Για να μας δώσει ένα σύστημα που θα μας βοηθήσει να χτίσουμε μια καλύτερη κοινωνία για όλους. Για τον ηλικιωμένο, για τον άστεγο, για τον άνεργο για να έχουν όλοι την ευκαιρία να ζουν μια αξιοπρεπή ζωή. 

Θα σας πω πως γίνεται στην Εξέλιξη. Όταν έχεις μια καλή ιδέα, στην αρχή σε αγνοούν. Έπειτα αν συνεχίσεις να την υποστηρίζεις, σε αποκαλούν τρελό. Αν ούτε αυτό κάνει τίποτα, τότε σε συλλαμβάνουν και σε βάζουν στη φυλακή (όπως έγινε με τις σουφραζέτες)… Και ύστερα δεν βρίσκεις κανέναν που να μην ισχυριστεί ότι έχει συνεισφέρει σε αυτήν την ιδέα από την πρώτη στιγμή. Και έτσι συμβαίνει η πρόοδος! 
Τραβήξτε την προσοχή της έλλειψης Δημοκρατίας! Έχετε αγνοηθεί, όμως δεν μπορείτε να αγνοείστε άλλο. Τώρα περιγράφεστε ως τρελοί ή επικίνδυνοι, και φυσικά υπάρχουν απειλές εναντίον σας και θα πρέπει να αποφασίσετε το τι θα κάνετε μ’ αυτές. Δεν εξαρτάται από εμένα να προτείνω ούτε να σας πω τι θα κάνετε, διότι οι επιπτώσεις των πράξεών σας θα επιβαρύνουν εσάς, οπότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε τη δική σας Δημοκρατία για να αποφασίσετε το τι θα κάνετε με αυτούς που θέλουν να σας ξεφορτωθούν. Όμως ελπίζω να συνεχίσετε, διότι δίνετε στον κόσμο ελπίδα, και η ελπίδα είναι η μεγαλύτερη φόρμα κοινωνικής προόδου. Συνεχίστε να υποστηρίζετε αυτό που πιστεύετε και μην αφήσετε ανθρώπους που δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα να σας ελέγξουν. 

Ο Tony Benn (3 Απριλίου 1925-14 Μαρτίου 2014), πλήρες όνομα Anthony Neil Wedgwood Benn, ήταν πολιτικός του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, της αγγλικής Αριστεράς. Ο Benn πίστευε ότι η κοινωνία μπορεί να αλλάξει με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, όχι από τις ελίτ. Γεννημένος από εύπορη οικογένεια, υπέστη οργή από την αγγλική αστική τάξη -που τον θεωρούσε αποστάτη. Ο παραπάνω λόγος του δόθηκε σε συνεύλευsη του κινήματος Occupy στο Λονδίνο. [Πηγή: www.doctv.gr]