Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Ομπάμα: Πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ - Στην Αθήνα ο Μπαράκ ΟμπάμαΣε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο αμερικανός πρόεδρος έφτασε
στις 14.30 και στην είσοδο τον υποδέχθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός. Ακολούθησαν κοινές δηλώσεις στις κάμερες. 

Ο Ομπάμα, αφού ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την υποδοχή, αναφέρθηκε σε αυτά που έχουν επιτύχει σε δύσκολες συνθήκες, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η χώρα μας, για να εκφράσει την άποψη ότι "η ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσει το σημείο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε".

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι "εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ότι η λιτότητα μόνο δεν μπορεί να φέρει πρόοδο και ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη".

Αναφερθείς στο προσφυγικό, είπε: "Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη συμπόνοια με την οποία αντιμετώπισε τις ροές των προσφύγων", αλλά και τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που ανέπτυξε στην Σύνοδο Κορυφής γι' αυτό το ζήτημα. Τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τις προσφυγικές ροές και για τις πολεμικές συγκρούσεις που τις προκαλούν.

Σχετικά με το Κυπριακό, είπε: "Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία και τη βοήθειά μας θα μπορέσουν να βρουν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση".

Και κατέληξε, λέγοντας ότι "αντιλαμβανόμαστε την Ελλάδα ως βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και γνωρίζω ότι η ελληνοαμερικανική κοινότητα θέλει να εκφράσω την αγάπη και τη φιλία μας".

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε
 ότι "είναι για εμάς μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχεις επιλέξει την Ελλάδα ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ευρωπαϊκού ταξιδιού σου και αυτό μπορεί να δώσει από μόνο του σημαντικά μηνύματα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη διεθνή κοινότητα".

"Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση αλλά μάχεται και στο παρόν για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την ισότητα και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", πρόσθεσε.

"Παρά τις δυσκολίες σταθήκαμε όρθιοι και υπερασπιστήκαμε αυτές τις αξίες, ελπίζοντας ότι οι κόποι και οι θυσίες θα βρουν ανταπόκριση και θα έχουμε θετική εξέλιξη στα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας στις διαπραγματεύσεις που αφορούν την κρίση του χρέους και μια θετική εξέλιξη με τους εταίρους μας που αφορά όλη την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία, αλλά και το Κυπριακό στο οποίο όλοι ελπίζουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση".

Και κατέληξε: "Το τελευταίο ταξίδι θα είναι σημαντικό και θα δώσει αποτελέσματα  στα σημαντικά προβλήματα".  ΝΟΟΖ