Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

"Έφυγε" ο Λέοναρντ Κοέν

Ο τραγουδιστής, συνθέτης και ποιητής Λέοναρντ Κοέν απεβίωσε στα 82 χρόνια του, όπως ανακοινώθηκε στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.Σε ένα λιτό μήνυμα, αναφέρονται τα εξής:


"Είναι με βαθύτατη λύπη που ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέναρντ Κοέν απεβίωσε. 

Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. 

Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. 

Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της".


Το Rolling stone, στην ιστοσελίδα του, έγραψε για τον Κοέν:

http://admin.noz.gr/Uploads/leonardcohen1111164.jpg
Ο Κοέν είχε τη σκοτεινή πρωτοκαθεδρία ανάμεσα σε ένα πάνθεον εξαιρετικά επιδραστικών τραγουδιστών και τραγουδοποιών τη δεκαετία του 60 και στις αρχές του 70.

Μόνο ο Μπομπ Ντίλαν άσκησε μία πιο βαθιά επιρροή στη γενιά του, και ίσως μόνο ο Πολ Σίμον και ο Καναδός Τζόνι Μίτσελ ήταν ισάξιοι του ποιητικά.

Η βαθιά μπάσα φωνή του, οι νάιλον χορδές στις κιθάρες και η αρχαιοελληνικού χαρακτήρα χορωδιακή υποστήριξη, σχημάτισαν υποβλητικά τραγούδια που καταπιάστηκαν με την αγάπη και το μίσος, με τον έρωτα και την πνευματικότητα, την ειρήνη και τον πόλεμο, την έκσταση και την κατάθλιψη. 

Ήταν επίσης από τους ελάχιστους καλλιτέχνες της γενιάς του που απόλαυσε καλλιτεχνική επιτυχία και στη διάρκεια της όγδοης δεκαετίας της ζωής του, οπότε και εξέδωσε το τελευταίο του άλμπουμ, νωρίτερα εφέτος: You Want It Darker.

"Ποτέ δεν είχα την αίσθηση ότι υπήρχε ένα τέλος. Ότι υπάρχει συνταξιοδότηση ή ότι υπήρχε ένα τζάκποτ", είχε δηλώσει το 1992.


nooz