Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ


O πρώην Υπουργός Θοδωρής Ρουσόπουλος είναι ο ομιλητής την προσεχή Δευτέρα 14 Νοεμβρίου στη Σχολή Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης.Το θέμα που θα αναλύσει είναι οι «Εθνικές Ταυτότητες: – Διλήμματα και προοπτικές. Η Υπόθεση Μελετίου Τυπάλδου & των Ελλήνων της Βενετίας τον 17οαιώνα».

Ο κ.Ρουσόπουλος θα αναφερθεί στην διδακτορική διατριβή του που αφορά την Υπόθεση Μελετίου Τυπάλδου στην Βενετία. Συγκεκριμένα, στα τέλη του 17ου αιώνα, ο πολυάριθμος πληθυσμός της ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας της Βενετίας αντιμετωπίζει την σημαντικότερη πρόκληση της μακράς ιστορίας του. Ο πνευματικός ηγέτης της κοινότητας, ΑρχιεπίσκοποςΦιλαδέλφειας Μελέτιος Τυπάλδος, αποφασίζει να μεταστρέψει το δόγμα των Ελλήνων. Η ορθοδοξία τίθεται σε κίνδυνο και μαζί της η εθνική ταυτότητα των Ελλήνων. Η αδελφότητα, αντιδρά. Η Βενετική Αρχή δικάζει την υπόθεση. Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως κινδυνεύει να χάσει την μοναδική Εξαρχία στην Δύση και μαζί της εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς ορθοδόξους. Στην υπόθεση παρεμβαίνει και ο Μέγας Πέτρος της Ρωσίας. Ο αγώνας προβλέπεται άνισος και σκληρός 

Σημειώνεται ότι στην αρχή της εκδήλωσης η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Κεραμιδίου «Μακεδονία» υπό την Διεύθυνση του κ.Νίκου Πατρή θα τραγουδήσει επιλεγμένα τραγούδια.