Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Φήμες για "ανεξήγητα φαινόμενα" στον Πανάγιο Τάφο

Το γύρο του διαδικτύου κάνουν τις τελευταίες ώρες φήμες για "μυστηριώδη φαινόμενα"που συνέβησαν αμέσως μετά το άνοιγμα - μετά από αιώνες - του Παναγίου Τάφου από επιστήμονες, όπως γράφει

σε δημοσίευμά του ο ιστότοπος aleteia.org.

Όπως αναφέρεται, όταν η ομάδα των επιστημόνων που έχουν αναλάβει τις εργασίες αποκατάστασης απέκτησε πρόσβαση στον χώρο όπου πιστεύεται ότι εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά τη σταύρωση, υπήρξαν κάποιες μαρτυρίες (χωρίς να αναφέρονται συγκεκριμένες πηγές) που έκαναν λόγο για  μια "γλυκιά ευωδία" που αναδιδόταν από το εσωτερικό.

Μια δεύτερη φήμη ήταν εκείνη για"ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές" στα όργανα μέτρησης που χρησιμοποιούσε η ερευνητική ομάδα. Ειδικότερα, οι συσκευές φέρονται να εμφάνισαν δυσλειτουργία (ή σε κάποιες περιπτώσεις μόνιμη βλάβη) όταν τοποθετήθηκαν κάθετα στο σημείο, όπου πιστεύεται ότι βρισκόταν το σώμα του Ιησού.

Η Marie-Armelle Beaulieu, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Terre Sainte, έλαβε ειδική άδεια προκειμένου να επισκεφθεί τον Πανάγιο Τάφο και να διαπιστώσει κατά πόσο ευσταθούν οι εν λόγω φήμες. Αναφορικά με την οσμή, η ίδια επισημαίνει ότι δεν βίωσε καμία τέτοια εμπειρία. Επίσης, εκτιμά ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που μύρισαν αυτή τη "γλυκιά οσμή" πιθανόν αυθυποβλήθηκαν, έχοντας διαβάσει ανάλογες ιστορικές μαρτυρίες από την τελευταία φορά που άνοιξε ο τάφος από τον Νικόλαο Κομνηνό, το 1809.

Ωστόσο, στο ζήτημα των ηλεκτρονικών παρεμβολών η Beaulieu εμφανίζεται λιγότερο δύσπιστη,αναφέροντας ότι το φαινόμενο επιβεβαιώθηκε από έναν από τους επιστήμονες που είχαν πρόσβαση στον Πανάγιο Τάφο. Όπως αναφέρει, η ερευνητική ομάδα δοκίμασε μεγάλη έκπληξη όταν άνοιξε την πλάκα, αφού  ο τάφος βρισκόταν πολύ χαμηλότερα απ' ό,τι είχαν υπολογίσει οι συσκευές μέτρησης, κάτι που επιβεβαιώνει τη δυσλειτουργία των οργάνων.  NOOZ