Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΟΜΠΑΜΑ

Ομπάμα από Μαξίμου: Πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους (live blogging)FOTO...www.cnn.gr
«Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξουν οι λύσεις που θα επαναφέρουν
το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο πλαίσιο της προόδου» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στο Μέγαρο Μαξίμου. 
«Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξουν οι λύσεις που θα επαναφέρουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο πλαίσιο της προόδου», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «βρέθηκε αντιμέτωπη με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας». Αναφερόμενος στην ανάπτυξη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε σκληρά ενάντια σε μεταρρυθμίσεις που την υπονομεύουν. Να ελαφρύνουμε το βάρος που σηκώνουν τα αδύναμα στρώματα και η νέα γενιά. Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα».
«Παρά τις πληγές μας στεκόμαστε όρθιοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «καταφέραμε να αποφύγουμε την καταστροφή». Έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη. Μειώνουμε τα ποσοστά της ανεργίας αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη, τόνισε.

«Συζητήσαμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. Συμφωνήσαμε ότι το να αποκτήσουν ξανά οι σύγχρονες κοινωνίες ελπίδα και προοπτική είναι η μόνη απάντηση στον σκεπτικισμό και την εθνική περιχαράκωση», ανέφερε ο πρωθυπουργός .
Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε: «Συζητήσαμε για τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας σε μία περιοχή που αποσταθεροποιείται. Η Ελλάδα προωθεί τη συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αξιοποιεί τον ρόλο της για τη συνεργασία και την ασφάλεια ενάντια στην τρομοκρατία».
«Η προάσπιση και η τήρηση των διεθνών συμβάσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα. Σταθερή προσήλωση στον διάλογο με την Τουρκία, μία χώρα με κρίσιμο ρόλο στην περιοχή. Η ανάπτυξη των σημαντικών σχέσεων μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων».


REAL.GR