Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη Ομπάμα

Με το διάσημο Air Force One καταφτάνει στην Αθήνα την Τρίτη στις 11 το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος, αν και, για λόγους ασφαλείας, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει

το ακριβές πρόγραμμα του Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά -κυρίως μέσω πληροφοριών- ο Ομπάμα αρχικά θα επισκεφθεί το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο. 

Στις 2.30 μετά το μεσημέρι προγραμματίσθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά το πέρας της οι δύο ηγέτες θα προβούν σε κοινές δηλώσεις προς τους διαπιστευμένους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Στο επίσημο δείπνο, στο Προεδρικό Μέγαρο, αναμένεται να παρακαθίσουν περίπου 100 άτομα (όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί - πλην Μιχαλολιάκου - όλα τα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, άνθρωποι της τέχνης και επιχειρηματίες) χωρίς τις συζύγους τους, καθώς η Μισέλ Ομπάμα δεν θα συνοδεύει τον αμερικανό πρόεδρο.


Η επίσκεψη Ομπάμα στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα θεωρείται από τους περισσότερους αναλυτές το διπλωματικό κύκνειο άσμα του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Ένα κύκνειο άσμα που μεταξύ άλλων θα στοχεύσει και στον καθησυχασμό της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, αλλά και των πολιτικών ηγεσιών της ΕΕ, αναφορικά με τις ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις της επικράτησης Τραμπ στις διατλαντικές σχέσεις. 

Κατά τον Euobserver δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Ομπάμα στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή, πριν από την έναρξη του ταξιδιού, διατύπωσε ανησυχίες για την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων.  NOOZ