Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

«Κλειδί» για την καρδιά η καλή χοληστερόλη!

Ποια η σχέση της HDL και της LDL με την αποφυγή εμφραγμάτων!
HHDL χοληστερόλη, γνωστή στο ευρύ κοινό ως καλή χοληστερόλη, παίζει
σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Εχει μεγαλύτερη σημασία να έχει κάποιος χαμηλή την LDL -αυτή που όλοι αποκαλούμε κακή χοληστερόλη- από το να έχει σε υψηλά επίπεδα την καλή.

Σύμφωνα με τους Καναδούς ερευνητές από το Institute for Clinical Evaluative Sciences του Τορόντο, που έκαναν σχετική πολυετή έρευνα, αν η HDL (καλή χοληστερόλη) είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και η LDL (κακή) χαμηλή, τότε μειώνεται ο κίνδυνος προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Στην περίπτωση που η HDL είναι φυσιολογική, αλλά η LDL υψηλή, τότε δεν υπάρχει μόνο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα ή και καρδιακή προσβολή, αλλά και για πολλές άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Σύμφωνα επίσης με τον επικεφαλής των ερευνητών Dennis T. Ko, άνδρες και γυναίκες με χαμηλά επίπεδα HDL (καλή χοληστερόλη) διαπιστώθηκε πως έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν έναντι εκείνων που έχουν μέτρια επίπεδα.

Θνησιμότητα

«Το γεγονός ότι η χαμηλή HDL σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από κάθε αιτία είναι το κλειδί του μυστηρίου, καθώς σημαίνει ότι αποτελεί δείκτη για άλλα πράγματα, όπως λιγότερο υγιεινός τρόπος ζωής ή γενικά χειρότερης υγείας. Επίσης, σημαίνει ότι είναι απίθανο η χαμηλή HDL να συντελεί απευθείας στην καρδιακή νόσο.

Παράγοντες όπως η γυμναστική και ο τρόπος ζωής παίζουν και αυτοί ρόλο» εξηγεί ο ερευνητής. Να σημειωθεί εδώ ότι υψηλές τιμές HDL, δηλαδή πάνω από 90 mg/dL, ήταν επιθυμητές, καθώς τα άτομα με τόσο υψηλή καλή χοληστερόλη ήταν πιθανότερο να αποβιώσουν όχι από καρδιαγγειακά αίτια, αλλά από άλλες αιτίες, συγκριτικά με όσους είχαν ενδιάμεσες τιμές.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 631.800 ενήλικες από την περιοχή του Οντάριο, με μέσο όρο ηλικίας τα 40 έτη, και για διάστημα μιας πενταετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας σχεδόν 18.000 άτομα απεβίωσαν.