Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Oμιλία Ομπάμα: Ισχυρό μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα - Μηνύματα στην ΕΕ

Με θερμό χειροκρότημα και εμβριθείς αναφορές στην αρχαία και νεότερη Ελλάδαξεκίνησε την ομιλία του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο αμερικανός πρόεδρος. Έκανε
λόγο για την αρχαία τραγωδία, για την Φιλοσοφίακαι για την Δημοκρατία, αλλά και για την αγάπη του προς την χώρα μας και το λαό της.

Σημείωσε πως εδώ γεννήθηκε το "κράτος" η έννοια του "πολίτη", η γνώση ότι δεν είμαστε δούλοι, αλλά έχουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα και ότι η πολιτεία λειτουργεί για τους πολλούς - "όλες αυτές οι ιδέες γεννήθηκαν εδώ", ανέφερε.

"Ο Περικλής ενέπνευσε το δικό μας Σύνταγμα, την ιδέα πως το Κράτος χρειάζεται τη συμμετοχή όλων, πως οι αποφάσεις παίρνονται από τους πολλούς, ότι οι νόμοι πρέπει να είναι γραμμένοι στην πέτρα για να τους βλέπουν όλοι, ότι το κράτος διέπεται από Δικαιοσύνη" σημείωσε.

Έκανε εκτενή αναφορά στην τρομοκρατία και στην ανάγκη της αλληλεγγύης. "Η γενναιοδωρία των Ελλήνων στους πρόσφυγες συγκίνησε τον κόσμο. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να προσπαθείτε μόνοι σας. Μόνο μια συλλογική απάντηση από την Ευρώπη και τον κόσμο, θα δώσει λύση. Όμως δείξατε πως (επειδή είστε μία δημοκρατία) μπορέσατε να ανοίξετε την καρδιά σας στους ανθρώπους αυτούς".
Τόνισε τις δικές του προσπάθειες για διεθνή συμφιλίωση, με την αποκατάσταση των σχέσεων με την Κούβα, τις συνομιλίες με το Ιράν.

Υποστήριξε πως η Δημοκρατία δεν είναι τέλεια, αλλά είναι η καλύτερη λύση

"Στην Αμερική καλωσορίζουμε τους ανθρώπους όλων των θρησκειών, των σεξουαλικών προσανατολισμών, των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες" πρόσθεσε.  Έκανε ειδική αναφορά στην ελευθερία της έκφρασης, του λόγου, του Τύπου, των θρησκευτικών πιστεύω, τον διαχωρισμό των εξουσιών - σημαντική τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις ΗΠΑ.

Αναφορά στον Τραμπ

"Όπως θα παρατηρήσατε εγώ και ο νέος πρόεδρος έχουμε κάποιες διαφορές" ανέφερε χαριτολογώντας προκαλώντας το χειροκρότημα των παριστάμενων, μίλησε για μία δύσκολη μετάβαση, αλλά τόνισε πως είναι και μία ευκαιρία για να κατανοήσουμε πως η πρόοδος ακολουθεί ένα μονοπάτι και ότι γίνονται και βήματα πίσω. "Όμως από τη στιγμή που έχουμε πίστη, που δεν παρεκκλίνουμε από τις κεντρικές μας ιδέες για δημοκρατικό διάλογο, τότε υπάρχει ελπίδα για το μέλλον. Γιατί η δημοκρατία είναι το ισχυρότερο πολίτευμα που έχει εφευρεθεί", σημείωσε.

Ειδική αναφορά στην ανισότητα

Μεγάλη σημασία έδωσε στην ανισότητα, στο γεγονός πως οι μεγάλες πολυεθνικές δεν σέβονται τη Δημοκρατία και ακολουθούν δικούς τους νόμους, πως υπάρχουν στελέχη επιχειρήσεων που αμείβονται υπέρογκα, ενώ η μεσαία τάξη φτωχαίνει ολοένα και περισσότερο. "Ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία και όλοι γνωρίζουν τί συμβαίνει, πώς ζουν οι άνθρωποι στις διάφορες χώρες" ανέφερε, σημειώνοντας τη σημασία της ενημέρωσης μέσω Ίντερνετ.

Τόνισε την ανάγκη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, της τόνωσης της ανάπτυξης, του κοινωνικού κράτους, της στήριξης των νέων. "Ακόμη και αν υπάρχει ελεύθερο εμπόριο, ο κόσμος πρέπει να βλέπει τα οφέλη του στη δική του ζωή, όχι μόνο στους ισολογισμούς των πολυεθνικών εταιρειών. 
Υπογράμμισε πως όταν οι "πολλοί" δεν υποφέρουν, βλέπουν προοπτική στις ζωές τους, δεν υποκύπτουν στις "σκοτεινές δυνάμεις" που ζητούν τον διχασμό των ανθρώπων. 

Σκοπός της επίσκεψής μου ήταν να δείξω τα σημαντικά βήματα που έγιναν στην Ελλάδα, θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις που κάνει για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, για την προσπάθεια να αποτραπούν αποσταθεροποιητικές καταστάσεις. Εγώ θα μεταφέρω στους δανειστές το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται ανάκαμψη, ότι το μήνυμα του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους είναι σημαντικό. Πρέπει οι άνθρωποι να δουν μέλλον, να δουν ελπίδα, πρέπει οι νέοι να κατανοήσουν πως μπορούν να μείνουν εδώ και να εργαστούν, δεν πρέπει να φύγουν. Είμαι σίγουρος πως η Ελλάδα θα δει καλύτερες ημέρες" σημείωσε.

"Οι Έλληνες αγωνίζονταν πάντα εναντίον των πιθανοτήτων" ανέφερε.

Πρόσθεσε πως στοίχημα σήμερα είναι να μην ενδώσει ο κόσμος στον εθνικισμό και στους διαχωρισμούς.  

"Οι θεσμοί στην Ελλάδα, την Ουάσινγκτον και στην Ευρώπη πρέπει να ακούν τους πολίτες. Η ΕΕ είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην ανθρώπινη ιστορία. Σήμερα ο κόσμος χρειάζεται μια ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη, πρέπει όμως όλοι οι θεσμοί στην Ευρώπη να διασφαλίσουν ότι όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες ακούγονται, ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται αφορούν τη ζωή τους και όχι κάτι απομακρυσμένο που δεν μπορούν να επηρεάσουν" τόνισε καλώντας για λογοδοσία και διαφάνεια, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το να μην δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να συμμετέχουν προωθεί τον κυνισμό, ανέφερε.

Προειδοποίησε πως η πρόοδος όσον αφορά τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις των ανθρώπων και του πολιτισμού τους, δεν είναι δεδομένη αλλά κερδίζεται από κάθε γενιά. NOOZ