Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

O ΕΟΠΥΥ καταργεί τις προπληρωμές το 2017

Τέλος στο καθεστώς των προπληρωμών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που θα πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή τους για υγειονομικό υλικό, γράφει το Έθνος, σημειώνοντας πως αυτό θα διευκολύνει ανθρώπους με προβλήματα όρασης, διαβήτη,
κινητικά και αναπνευστικά προβλήματα, καρκίνο, μεσογειακή αναιμία και διατροφικές διαταραχές. 
 
Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου, η διοίκηση του Οργανισμού υπογράφει συμβάσεις με το σύνολο των παρόχων πρόσθετης περίθαλψης και θεραπευτικών μέσων που θα προβλέπει πως οι επιχειρηματίες θα πληρώνονται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ μέσα σε εύλογο διάστημα, που σήμερα δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες.

Το σύστημα που ίσχυε μέχρι τώρα ήταν να πληρώνει ο ασφαλισμένος για τα γυαλιά ή το υλικό που ήθελε να προμηθευτεί. Στη συνέχεια υπέβαλλε την απόδειξη αγοράς μαζί με την ιατρική γνωμάτευση στον ΕΟΠΥΥ και, έπειτα από σχετικό έλεγχο, εισέπραττε το ποσό χωρίς τη συμμετοχή.

Εκτός από την οικονομική επιβάρυνση, η συγκεκριμένη διαδικασία προκαλούσε ακόμη ένα πρόβλημα στους ασφαλισμένους. Η εξόφληση μπορούσε να γίνει έπειτα από έναν έως και οκτώ μήνες, ανάλογα με τις δυνατότητες διεκπεραίωσης που είχαν οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.
 
Στο εξής η έγκριση από τους ελεγκτές του Οργανισμού θα γίνεται ηλεκτρονικά. 

Μειώνεται, επίσης, και η γραφειοκρατία, καθώς δεν απαιτείται φυσική παρουσία του πολίτη στις υπηρεσίες.

Οφελος θα υπάρχει και για τους παρόχους, οι οποίοι θα αποζημιώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα με το νέο σύστημα εκκαθάρισης. Ο χρόνος αποζημίωσης δεν θα ξεπερνά τις 90 μέρες, από τις 180 έως 300 μέρες που είναι με το τωρινό σύστημα. Με την αποδοχή της σύμβασης, ωστόσο, οι πάροχοι αποδέχονται στην ουσία και τη λειτουργία του αυτόματου μηχανισμού των υπερβάσεων του "κλειστού" προϋπολογισμού (clawback). 

Αυτό σημαίνει πως ο ΕΟΠΥΥ δεν θα πληρώνει περισσότερα από όσα έχει προϋπολογίσει στις αρχές του έτους και την όποια διαφορά θα καλύπτουν οι πάροχοι.

Το κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί για πρόσθετη περίθαλψη το 2017 είναι 331 εκατ. ευρώ και θεωρείται "σφιχτό".

Τί εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, στο μισό αναμένεται να πέσουν ως το τέλος Ιουνίου (σε σύγκριση με τις αρχές του νέου έτους) οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού. 

Σε ό,τι αφορά στο "νοικοκύρεμα" των οικονομικών του Οργανισμού, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ σημείωσε: "Μέσα στο τελευταίο έτος, που έχουμε αναλάβει τη διοίκηση, αυτό που έχει δρομολογηθεί είναι σε μεγάλο βαθμό η ομαλοποίηση των πληρωμών, με αποτέλεσμα πλέον ο οργανισμός ουσιαστικά να έχει μηδενίσει την παραγωγή ληξιπρόθεσμων, δηλαδή τις πληρωμές μετά τις 90 μέρες και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του οργανισμού, από το 1,8 δισ. στις αρχές του έτους να φθάσει στο 1,2, και συνεχίζεται η μείωση".

Επισήμανε, δε, ότι "αυτή τη στιγμή όλες οι κατηγορίες παρόχων πληρώνονται πρακτικά στις 90 μέρες, δηλαδή δεν παράγεται ληξιπρόθεσμα" κι αυτό σημαίνει "μαζί με ένα πρόγραμμα αποπληρωμής παλαιότερων οφειλών, πως αυτή τη στιγμή σιγά σιγά μηδενίζονται όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές". 

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι "έως 30/6 το 1,2 δισ., θα είναι ίσως και το μισό". 
NOOZ