Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό: Έληξε η Διάσκεψη της Γενεύης - Συνεχίζεται στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατών

Κυπριακό: Έληξε η Διάσκεψη της Γενεύης - Συνεχίζεται στις 18 Ιανουαρίου σε επίπεδο τεχνοκρατώνΈληξαν χωρίς σημαντική πρόοδο οι εργασίες της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, ενώ οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνοκρατών, όπως έγινε γνωστό.
Στην σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

"Η Διάσκεψη συνεχάρη τον κο Αναστασιάδη και τον κο Ακιντζί για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειωθεί εδώ και 20 μήνες στις συνομιλίες για την Κύπρο. Χάρη στην αφοσιωμένη δουλειά τους έγινε δυνατό να συγκληθεί η σημερινή Διάσκεψη. Αυτή είναι η πρώτη φορά, όπου όλοι συγκεντρώθηκαν να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και τω εγγυήσεων, το έκτο και τελευταίο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων.

Οι σημερινές συζητήσεις επισήμαναν την πρόθεση των συμμετεχόντων για να βρεθούν κοινώς αποδεκτές λύσεις στην ασφάλεια και τις εγγυήσεις, οι οποίες να απαντούν στις ανησυχίες και των δύο κοινοτήτων. Αναγνωρίζουν ότι η ασφάλεια της μιας κοινότητας δεν μπορεί να έρχεται εις βάρος της άλλης κοινότητας.

Αναγνώρισαν επίσης ότι πρέπει να απαντήσουν στις σταθερές ανησυχίες των δύο κοινοτήτων ενώ την ίδια ώρα να αναπτύξουν ένα όραμα ασφάλειας για μια μελλοντική ενωμένη Κύπρο. Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν ότι αυτή είναι η ώρα να έρθει μια επιτυχημένη κατάληξη για τις διαπραγματεύσεις. 

Αυτή είναι μια ιστορική ευκαιρία η οποία δεν θα πρέπει να χαθεί. 

Οι συμμετέχοντες επίσης δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν τη διαδικασία, προς την κατεύθυνση μιας συνολικής διευθέτησης (του προβλήματος) στην Κύπρο. Οι κοινοί στόχοι που περιγράφονται ανωτέρω θα απαιτήσουν συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Επομένως, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη Διάσκεψη, με τον ίδιο τρόπο, ακολουθώντας τα εξής:

- Δημιουργείται μια ομάδα εργασίας σε επίπεδο τεχνοκρατών. Αυτή η ομάδα ξεκινάει τις εργασίες της στις 18 Ιανουαρίου. Αποστολή της είναι να εξευρεθούν συγκεκριμένες ερωτήσεις, καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου αυτές να απαντηθούν.

- Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις στα εξωτερικά ζητήματα των άλλων κεφαλαίων θα συνεχιστών ανάμεσα στις δυο πλευρές, στην Κύπρο.

- Η διάσκεψη θα συνεχιστεί σε πολιτικό επίπεδο, αμέσως μετά την εξέταση των αποτελεσμάτων που θα έχουν προκύψει από τις ομάδες εργασίας

- Η Διάσκεψη επιβεβαίωσε την πλήρη δέσμευση των τριών εγγυητριών δυνάμεων για να υποστηρίξει την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.

Γενεύη, 12 Ιανουαρίου 2017".