Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017

"Οχι" στην έκδοση των 8 Τούρκων- Αφήνονται ελεύθεροι

Δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί, που είχαν φθάσει στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο, τον περασμένο Ιούλιο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία,
σύμφωνα με τα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου.

Η Άγκυρα αντέδρασε έντονα και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των τούρκων στρατιωτικών που αρνείται να εκδώσει η Αθήνα, μεταδίδουν τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου
, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Ο Άρειος Πάγος συμφώνησε με τις εισηγήσεις των εισαγγελέων, ότι προέχει η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και πως εάν εκδοθούν στην Τουρκία, οι οκτώ δεν θα έχουν δίκαιη δίκη, κινδυνεύουν με βασανιστήρια και διατρέχει κίνδυνο ακόμα και η ζωή τους.

Για τους τέσσερις πρώτους η απόφαση ήταν ομόφωνη και αρνητική για το αίτημα των τουρκικών αρχών, για δύο ακόμη το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε την μη έκδοση τους με μειοψηφία ενός μόνον μέλους, ενώ για τους δύο τελευταίους η απόφαση υπήρξε ομόφωνα κατά της εκδόσεως.

Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυση τους από τις φυλακές. Όλοι ήταν παρόντες και άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου με συγκίνηση.

Η απόφαση είναι οριστική και αμετάκλητη, γεγονός που σημαίνει ότι το αίτημα των τουρκικών Αρχών έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Υπενθυμίζεται ότι και οι τρεις αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, Βασιλική Θεοδώρου και Νίκος Παντελής είχαν ταχθεί ενώπιον του δικαστηρίου κατά της έκδοσης των οκτώ, μιλώντας για σεβασμό στις ευρωπαϊκές νομικές αξίες, αλλά και με επιχειρήματα βασιζόμενα στη Σύμβαση της Ρώμης και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Υπογράμμισαν δε ότι η κατάσταση στην Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι τεταμένη και είναι σχεδόν βέβαιο πως οι στρατιωτικοί δεν θα δικαστούν με βάση τις αρχές της δίκαιης δίκης και πως μια πιθανή έκδοσή τους θα έθετε τη ζωή και την ασφάλειά τους σε κίνδυνο. nooz