Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Οι τοξικοί συνάδελφοι και πώς θα τους αντιμετωπίσετε

Οι τοξικοί συνάδελφοι και πώς θα τους αντιμετωπίσετεΌλοι μας το έχουμε αντιμετωπίσει. Ο συνάδελφος με την δύσκολη προσωπικότητα που μπορεί να κάνει την ημέρα στο γραφείο εφιάλτη. Η ψυχολόγος Μέρεντιθ Φούλερ,
συγγραφέας του βιβλίου Working with Mean Girls υποστηρίζει πως αν και μπορεί να προσπαθούμε να αδιαφορούμε για τις κακές συμπεριφορές στον εργασιακό χώρο συχνά αυτό μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην καριέρα μας. «Τα κακά κορίτσια παίρνουν το credit για την δική σου δουλειά, διασπείρουν κουτσομπολιά, αποσιωπούν βασικές πληροφορίες ή συνωμοτούν για να σας κάνουν να μοιάζετε ανίκανες» προειδοποιεί η Φούλερ. «Μείνετε με σταυρωμένα τα χέρια και σύντομα θα χάσετε την προοπτική σας και θα πιστέψετε ότι είστε ανάξια ή παρανοική» συνεχίζει. Η Φούλερ στο βιβλίο της παραθέτει μια λίστα με τις δύσκολες προσωπικότητες που μπορεί να συναντήσετε στον εργασιακό σας χώρο και μερικές στρατηγικές για να τις αντιμετωπίσετε.

Η ναρκισίστρια
Πρόκειται για μια εγωκεντρική προσωπικότητα που περιμένει από όλους να την θαυμάζουν. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εικόνα της.

Η λύση: Εάν είναι προισταμένη σας, εμπλακείτε σε έναproject που είναι σημαντικό για αυτήν. Αν της αρνηθείτε την προσοχή θα γίνει εκδικητική. Φροντίστε να έχετε ανθρώπους γύρω σας που θα σας πουν καλά λόγια και θα ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση σας γιατί από αυτήν δεν είναι πολύ πιθανό να ακούσετε καλό λόγο.


Η θορυβώδης
Φωνάζει για προσοχή, ουρλιάζει για να μειώσει και να προσβάλει τους συνεργάτες της.

Η λύση: Συνήθως αυτή είναι μια πρακτική που εφαρμόζουν τα δίχρονα. Γι' αυτό και εσείς που πρέπει να δουλέψετε μαζί της πάρτε παράδειγμα από εκείνους τους ευφυείς γονείς που στέκονται λίγο παραπέρα και αρνούνται να υποκύψουν στους εκβιασμούς των μικρών παιδιών. Δεν υπάρχει λόγος να αρχίσετε και εσείς να ουρλιάζετε σαν αντίδραση. Θα είναι πάντα καλύτερη σε αυτό από εσάς λόγω εμπειρίας. Απλώς απομακρυνθείτε και επιστρέψτε όταν θα είστε πιο ήρεμη. Το χιούμορ είναι κάτι που επίσης δρα καταλυτικά σε αυτές τις καταστάσεις. Και καλού κακού τσεκάρετε αν είναι όντως αγενής ή δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι απαράδεκτο αυτό που κάνει. Πολλοί φωνακλάδες δεν είχαν ποτέ αληθινόfeedback για το πόσο άθλια είναι η συμπεριφορά τους. Και μην ξεχνάτε. Αυτού του είδους η συμπεριφορά συχνά κρύβει πόνο και απόρριψη.

Η ψεύτρα
Έχει πτυχίο στις δικαιολογίες και στους χειρισμούς.

Η λύση: H ψεύτρα είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος τοξικής προσωπικότητας για να δουλεύετε μαζί της γιατί δεν μπορείτε να την εμπιστευτείτε. Ποτέ μην μένετε μόνες μαζί της. Πάντα θα διαστρεβλώσει αυτό που λέτε ή κάνετε. Της αρέσει αυτό το παιχνίδι και συχνά το κορυφώνει. Να θυμάστε ότι το κάνει και σε άλλους συναδέλφους. Αναζητήστε στήριξη και συμμάχους.

Η ανάξια
Της λείπουν γνώσεις, εργασιακή ηθική και συνείδηση. Σας βάζει να κάνετε όλη την δουλειά και εκείνη παίρνει τοcredit.

H λύση: Είναι υπερφίαλη από άμυνα ή ασχετοσύνη. Θα είναι καχύποπτη σε κάθε συμβουλή που θα της δώσετε. Μην προσπαθείτε να διορθώσετε τα λάθη της. Θα παίρνει πάντα όλη την δόξα καθώς εσείς θα κάνετε όλη την δουλειά. Όταν τα πράγματα στραβώσουν εσάς θα κατηγορήσει.

Η τοξική
Είναι διπρόσωπη και δεν πρέπει να την εμπιστεύεστε. Θα κολλήσει επάνω σας θα γίνει η καλύτερη σας φίλη και μετά θα γυρίζει εδώ και εκεί και θα σας κουτσομπολεύει.

Η λύση: Κρατήστε τις αποστάσεις σας γιατί οι τοξικοί χαρακτήρες μπορεί να γίνουν παθητικά επιθετικοί και να είναι πολύ δυσάρεστο να δουλεύετε μαζί τους. Η φυσική εγγύτητα το κάνει πιο εύκολο για αυτούς να σας ενοχλούν και να σας μεταδίδουν την αρνητική τους ενέργεια για αυτό κρατάτε τους σε απόσταση. Προσέξτε μην κλέψουν τις ιδέες σας.

"Το να δουλεύεις με δύσκολους χαρακτήρες μπορεί να γίνει εξοντωτικό" καταλήγει η Φούλερ. «Καταλήγεις να καταστρώνεις συνεχώς πολιτικές και να σκέφτεσαι συνεχώς πως θα τους αντιμετωπίσεις. Αυτό σε εμποδίζει να κάνεις καλά την δουλειά σου" 
http://www.marieclaire.gr/