Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017

Συνεχής η παρουσία των αποχιονιστικών μηχανημάτων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητά της

Σοφία Μαυρίδου: Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με τις Αντίστοιχες υπηρεσίες αντιμετώπιζει αποτελεσματικά τα εντονα φαινομενα ολικου παγετου που πληττουν την Πιερία και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το επερχομενο κύμα χιονοπτωσης. 

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ενημερώνει ότι βρίσκεται με όλο το στόλο των μηχανημάτων (δικά της και του αναδόχου) στους δρόμους ευθύνης της για την διατήρησή τους σε ασφαλή οδική κατάσταση.

Πιο συγκεκριμένα τα αποχιονιστικά μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας και της αναδόχου εταιρείας, ρίχνουν αλάτι για την αντιμετώπιση του πάγου που έχει δημιουργηθεί στους δρόμους. Σκοπός της συνεχούς προσπάθειας είναι να διατηρηθεί το επαρχιακό δίκτυο της Πιερίας, ανοικτό τόσο για τους πολίτες όσο και για τους χειμερινούς επισκέπτες της.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 4933 (30) / 05 . 01 . 2017 απόφασή της θέτει το ανθρώπινο δυναμικό και τα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, σε 24ωρη επιφυλακή μέχρι και τη λήξη των έντονων καιρικών φαινομένων που θα προβλέπεται να επιδεινωθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.


Σε περίπτωση, λοιπόν, έντονης χιονόπτωσης, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας κάνει γνωστό ότι τα μηχανήματα αποχιονισμού και ρίψης αλατιού της ΠΕ Πιερίας και της αναδόχου εταιρείας που θα συνδράμει στον αποχιονισμό είναι σε ετοιμότητα ώστε να επέμβουν όπου απαιτείται.

Tο τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας συμβουλεύει τους κατοίκους της Πιερίας να προβούν στις παρακάτω ενέργειες, σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων:


ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

·         Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
·         Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
·         Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
·         Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
·         Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
·         Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
·         Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μόλις περάσει η κακοκαιρία
·         Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.
·         Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε
·         Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
·         Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
·         Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
·         Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
·         Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
·         Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.
·         Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
·         Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
·         Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
·         Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
·         Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
·         Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.
·         Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

► ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΙ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ
Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων
·         Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
·         Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
·         Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
·         Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
·         Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

► ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ
Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις
·         Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
·         Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).


ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ
Αν βρίσκεστε στο σπίτι
·         Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
·         Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
·         Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
·         Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
·         Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
·         Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
·         Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
·         Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
·         Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
·         Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
·         Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
·         Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
·         Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.


► ΠΑΓΕΤΟΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ
·         Σε περιοχές όπου έχει δημιουργηθεί παγετός απαιτείται προσοχή όταν οδηγείτε. Ενημερωθείτε για την κατάσταση του οδικού δικτύου και έχετε αντιολισθητικές αλυσίδες.
·         Αν μετακινείστε πεζή, φορέστε κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

Στα δίκτυα ύδρευσης των κατοικιών
·         Μάθετε που βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού σας καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
·         Ελέγξτε και βεβαιωθείτε ότι οι διακόπτες του δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά.
·         Βεβαιωθείτε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (π.χ. ηλιακού θερμοσίφωνα, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι, διαφορετικά φροντίστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
·         Απομονώστε ή καλύτερα εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα, αν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ρυθμίστε το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού ώστε να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
·         Κλείστε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα και αδειάστε το νερό από το σύστημα, αν είστε στο σπίτι κατά τη διάρκεια του παγετού και ιδιαίτερα το βράδυ, διαφορετικά αφήστε μια βρύση να στάζει στο κύκλωμα ζεστού νερού.
·         Μην σπαταλάτε αλόγιστα νερό για να απομακρύνετε το χιόνι και τον πάγο.
·         Περιορίστε τις δραστηριότητες που απαιτούν αυξημένη κατανάλωση νερού (πλυντήρια ρούχων κλπ.).
·         Ενημερωθείτε αν έχει τοποθετηθεί αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα από την κατασκευάστρια εταιρία ή τον ειδικό τοποθέτησης, σε περίπτωση κλειστού κυκλώματος. Σε αντίθετη περίπτωση προμηθευτείτε το κατάλληλο αντιψυκτικό και φροντίστε για την τοποθέτησή του.
·         Ελέγξτε αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια.
·         Βεβαιωθείτε ότι οι υδρορροές στα μπαλκόνια και στις ταράτσες είναι καθαρές από φύλλα και σκουπίδια και λειτουργούν ομαλά.

ΟΤΑΝ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ ΠΑΓΕΤΟΣ
Αν παγώσουν οι κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης
·         Κλείστε αμέσως τον κεντρικό διακόπτη παροχής νερού του σπιτιού και ελέγξτε τον υδρομετρητή. Αν συνεχίζει να λειτουργεί («γράφει») τότε υπάρχει διαρροή στο δίκτυο. Κλείστε το διακόπτη της κεντρικής παροχής και καλέστε υδραυλικό.
·         Αν αποφασίσετε να ξεπαγώσετε τους σωλήνες, αρχίστε από το μέρος του σωλήνα κοντά στον διακόπτη ώστε η θερμοκρασιακή μεταβολή να είναι σταδιακή. Αν δεν έχετε αποτελέσματα επικοινωνήστε με έναν υδραυλικό.
·         Ελέγξτε αν έχουν βραχεί ή διατρέχουν κίνδυνο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ώστε να τις απομονώσετε.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας http://www.civilprotection.gr.


Τέλος, συνιστάται σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν οποιοδήποτε πρόβλημα στο οδικό δίκτυο της Πιερίας, παρακαλούμε να το αναφέρουν στους τοπικούς προέδρους, με τους οποίους οι υπεύθυνοι της Περιφερειακής Ενότητας είναι σε συνεχή επικοινωνία, για την αντιμετώπισή τους.