Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017

Διπλασιάστηκαν τα περιστατικά γρίπης και γαστρεντερίτιδας στο ΓΝΚ

Διπλασιάστηκαν τα περιστατικά γρίπης, γαστρεντερίτιδας αλλά και άτυπης πνευμονίας στο νοσοκομείο Κατερίνης, όπως αναφέρει ο Διοικητής κ. Ανέστης Μυστρίδης
κυρίως κατά τις ημέρες των εορτών.


Η Ελλάδα έχει πλέον εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, η οποία αναμένεται όπως κάθε χρόνο να διαρκέσει μερικές εβδομάδες.

Επικρατών υπότυπος φαίνεται να είναι ο Α(Η3Ν2), σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά όπου επικράτησε ο Α(Η1Ν1)» επισήμανε στην τελευταία του έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης το ΚΕΕΛΠΝΟ.

 Διπλασιασμός περιστατικών στα Επείγοντα του Νοσοκομείου

Όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο Διοικητής του Νοσοκομείου, «τις ήμερες των εορτών παρατηρήθηκε σχεδόν διπλασιασμός της επισκεψιμότητας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και η πληρότητα των κλινικών ξεπέρασε το 100% .
 Ένα σύνθετο πρόβλημα που προέκυψε από αύξηση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας  αλλά και γρίπης και πολλών περιστατικών άτυπης πνευμονίας» ανέφερε κ. Μυστρίδης.

Και στις  τρεις περιπτώσεις όπως είπε,  τα περιστατικά ήταν διπλάσια από τα αναμενόμενα σε άλλες περιόδους, τα οποία διαρκούν περίπου τέσσερις μέρες, καθώς είναι ιογενούς προέλευσης. «Τα πιο πολλά και αντιμετωπίζονται όπως πρέπει, δεν έχουμε κάποια ανησυχητική εικόνα» τόνισε ο Διοικητής του Νοσοκομείου.

Τα συμπτώματα της γρίπης

Τα έντονα συμπτώματα γριππώδους συνδρομής την χαρακτηρίζουν: Καταρχάς διαρκεί μέχρι και 10 ημέρες. Σε κάποιους ασθενής κάτι επιπλοκές. Έχει έντονα συμπτώματα από το άνω αναπνευστικό με βήχα και καταρροή.

Όπως αναφέρουν οι αρχές της Β. Ελλάδας, πρόκειται για μία αντιμετωπίσιμη γρίπη η οποία παρουσιάστηκε το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Υπάρχει έξαρση σε όλη την Ελλάδα, αλλά κυρίως στη Β. Ελλάδα.

Το αντιγριπικό εμβόλιο, καλύπτει το στέλεχος Η3Ν2 κατά 50-60%. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως, ότι κάνοντας ένα εμβόλιο, αυτό θα δράσει μετά από τρεις εβδομάδες.

Πηγή: Ολύμπιο Βήμα