Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Σε αναζήτηση "βιώσιμης συμφωνίας" - Μέτρα 3,6 δισ. ζητούν οι εταίροι

Με στόχο την επίτευξη μίας «βιώσιμης κοινωνικά συμφωνίας» έως το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, έλαβε χώρα στο κτίριο Justus Lipsius του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και

των εκπροσώπων των θεσμών (Επιτροπή, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα προσέρχεται στη συνάντηση με τις γνωστές θέσεις της και με βασικό όπλο τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017 και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για μία «βιώσιμη κοινωνικά συμφωνία». 

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι δεν αναμένεται να προκύψει συμφωνία από τη συνάντηση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όλοι δουλεύουν με χρονικό ορίζοντα την 20ή Φεβρουαρίου.

Επίσης, ανέφεραν ότι στη συνάντηση συμμετέχουν από την πλευρά των θεσμών, από τον ESM ο επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Νικόλα Τζαμαρόλι, από την ΕΚΤ ο Μπενουά Κερέ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπείται από τον Διευθυντή της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Μάρκο Μπούτι και τον επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο

Από πλευράς του ΔΝΤ, παρόντες είναι ο Πολ Τόμσεν και η Ντέλια Βελκουλέσκου.

Η πρόταση


Όπως μετέδωσε το Reuters, οι δανειστές θα καταθέσουν κοινή πρόταση για μέτρα 1% του ΑΕΠ τώρα (1,8 δισ., που περιλαμβάνει και μείωση του αφορολόγητου) και άλλο 1% μετά το 2018 (επιπλέον 1,8 δισ., που περιλαμβάνει μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης).

Την πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανέλαβε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί μια ώθηση στη διαπραγμάτευση.
Κάποιες φορές χρειάζεται να σπρώξουμε τα πράγματα. Αυτό θα το κάνουμε σήμερα και ελπίζουμε να βοηθήσει, ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε αργά, αλλά βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση».

«Αν δεν έρθουμε σήμερα σε μια συμφωνία τότε θα προχωρήσουμε στις επόμενες εβδομάδες»
, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στο Bloomberg.

«Η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5%
 και υπάρχουν συζητήσεις για το τι χρειάζεται επιπλέον. Μερικοί λένε ότι το χάσμα εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο και θέλουν ένα μεγάλο μαξιλάρι ασφαλείας. Και άλλοι λένε ότι δεν είναι απαραίτητο. Αυτή η συζήτηση που θα έχουμε το απόγευμα», είπε. 
AdTech Ad

«Θα μιλήσουμε για τα θέματα που είναι το τραπέζι, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό σύστημα, φορολογικό σύστημα, τον προϋπολογισμό. Πόσο μεγάλο θα πρέπει να είναι το πλεόνασμα, αν μπορεί να είναι σε χαμηλότερο επίπεδο τι θα συμβεί τότε με το χρέος» , τόνισε και προσέθεσε: «θα υπάρξουν διάφορες προτάσεις και στη συνέχεια θα δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία συμφωνία»

Ο ίδιος ήταν καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι οι πρώτες μεγάλες πληρωμές χρέους της Ελλάδος έχουν προγραμματιστεί για το εφετινό καλοκαίρι. «Δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει μια διορία, δεν υπάρχει ατμόσφαιρα κρίσης», υπογράμμισε.

ΝΟΟΖ