Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Τούρκοι "αγοράζουν" άσυλο στην Ελλάδα

Την Ελλάδα φαίνεται πως προτιμούν εύποροι Τούρκοιαξιοποιώντας το πρόγραμμα Golden Visa, το πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε κατοίκους χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτούν ακίνητα στην Ελλάδα.Μέσω του εν λόγω προγράμματος η Ελλάδα έχει χορηγήσει από το 2014 μέχρι σήμερα περίπου 1.500 άδειες διαμονής σε επενδυτές ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών οι ξένοι επενδυτές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο πρόγραμμα Golden Visa είναι οι Κινέζοι με περισσότερες από 630 άδειες, δεύτεροι οι Ρώσοι με περίπου 350 άδειες και τρίτοι οι Αιγύπτιοι με περίπου 70 άδειες. 

Οι πρώτες χώρες σε άδειες διαμονής αν συμπεριληφθούν και οι άδειες που έχουν δοθεί στους συγγενείς των επενδυτών είναι η Κίνα με 1.463 άδειες, η Ρωσία με 776, το Ιράκ με 208 και ο Λίβανος με 180.Όπως αναφέρει το CNN Greece, στοιχεία της Enterprise Greece έδειξαν πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία πολλοί ευκατάστατοι Τούρκοι πολίτες αγόρασαν ακίνητα στην Ελλάδα και έλαβαν άδεια διαμονής.


Συγκεκριμένα, ο αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε Τούρκους υπηκόους ως ιδιοκτήτες ακινήτου από το 2014 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2017 ανέρχεται σε 49. 

Αθροίζοντας τα μέλη των οικογενειών των Τούρκων επενδυτών, ο αριθμός ανέρχεται συνολικά σε 128.

Διευκρινίζεται πως μέχρι τα τέλη Μαΐου του 2016 είχαν δοθεί μόλις 53 άδειες σε επενδυτές και συγγενείς τους. Έκτοτε τουλάχιστον διπλάσιοι Τούρκοι αγόρασαν σπίτια στην Ελλάδα, ενώ οι άδειες σε συγγενείς σχεδόν τριπλασιάστηκαν. 
ΝΟΟΖ