Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

Οι εξετάσεις των Γερμανικών ….. αλλιώς

Συνέντευξη με την κ. Χαλεπλή Κυριακή, εξωτερική συνεργάτη στο Ν. Πιερίας  του Αυστριακού φορέα πιστοποίησης της γερμανικής γλώσσας, ÖSD Institut Griechenland, η οποία μας εξηγεί τι σημαίνει ÖSD, ποια τα πλεονεκτήματα του και μας δίνει γενικότερα πληροφορίες για τον φορέα. 

   Τι σημαίνει, κ. Χαλεπλή, ÖSD?
Τα αρχικά ÖSDέχουν διπλή σημασία: «Österreichisches Sprachdiplom Deutsch» (Αυστριακό Δίπλωμα Γερμανικής Γλώσσας) και «Österreich,Schweiz, Deutschland» (Αυστρία, Ελβετία, Γερμανία). Έτσι τονίζεται η ισότιμη αναγνώριση των πιστοποιητικών ÖSDσε όλες τις γερμανόφωνες χώρες, τόσο για την εισαγωγή σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όσο και για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων. Ο κάτοχος πιστοποιητικών ÖSD έχει άμεση πρόσβαση και δυνατότητα εξέλιξης σε ακαδημαϊκό επίπεδο, αλλά και στην ευρεία αγορά εργασίας όλων των γερμανόφωνων χωρών. Τα πιστοποιητικά ÖSD δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Το ÖSD συμπληρώνει φέτος 26 χρόνια παρουσίας παγκοσμίως και 18 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Τα τελευταία 4 χρόνια αποκλειστικός φορέας στην Ελλάδα είναι το ÖSD Institut Griechenland -Σχολή Μωραΐτη στο Π. Ψυχικό στην Αθήνα.


Γιατί κάποιος υποψήφιος να επιλέξει το ÖSD?
Για πάρα πολλούς λόγους θα μπορούσα να σας απαντήσω. Αυτό που χαρακτηρίζει τον φορέα μας, είναι το φιλικό περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια των γραπτών και προφορικών εξετάσεων. Οι υποψήφιοι είναι στο επίκεντρο. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, οι υποψήφιοι να βιώνουν θετικά την εμπειρία των εξετάσεων από το χαμηλότερο έως το υψηλότερο επίπεδο.
Τα πτυχία μας αναγνωρίζονται σ’ ολόκληρο τον κόσμο, οι εξετάσεις ÖSD αντιστοιχούν στα επίπεδα γλωσσομάθειας του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τις Γλώσσες (CEFR) και του «Profile Deutsch». Το ÖSD αποτελεί μέλος του ALTE, και όσον αφορά στην Ελλάδα, αναγνωρίζεται και  από το ΑΣΕΠ.
Τα θέματα των εξετάσεων είναι προσαρμοσμένα στα ενδιαφέροντα και στην ηλικία των υποψηφίων, δηλ. νέοι έως 18 ετών εξετάζονται σε αντίστοιχα θέματα, χωρίς αυτό να διαφοροποιεί το πτυχίο τους ή την αναγνώρισή του.
Αυτό που αποτελεί εργαλείο για τον υποψήφιο, είναι η χρήση δίγλωσσου λεξικού π.χ. (ελληνογερμανικό /γερμανοελληνικό στο επίπεδοΒ2) κατά τη διάρκεια των γραπτών και των προφορικών εξετάσεων, κάτι που αποτελεί πραγματική καινοτομία, καθώς  επίσης γερμανογερμανικό λεξικό στα επίπεδα Γ1 / Γ2.
Θα ήθελα να τονίσω τη χρήση ακουστικών στην ακουστική εξέταση. Οι τελευταίες στατιστικές κατέδειξαν αυξημένο ποσοστό επιτυχίας.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα κατοχύρωσης των γραπτών ή των προφορικών για έναν ολόκληρο χρόνο σε περίπτωση αποτυχίας. Ο υποψήφιος επαναλαμβάνει έτσι μόνο το μέρος της εξέτασης στο οποίο απέτυχε σε όλες τις εξεταστικές περιόδους και όλα τα εξεταστικά κέντρα στην Ελλάδα και παγκοσμίως.
Θεωρώ πολύ σημαντική την παροχή του ÖSD να εκδίδει πτυχία με αγγλική και ελληνική μετάφραση, αλλά και να παρέχει μία κάρτα, η οποία χρησιμοποιείται αντί των πτυχίων σε περίπτωση  κατάθεσης δικαιολογητικών κατά την εύρεση εργασίας π.χ., μιας και αναγράφει τον κωδικό του τίτλου σπουδών, ο οποίος είναι μοναδικός για κάθε υποψήφιο.

Που διεξάγονται οι εξετάσεις;
Αρχικά να σας πω πως προσφέρονται 4 εξεταστικές περίοδοι το χρόνο σε 9 πόλεις της Ελλάδας, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη (Μάϊος, Σεπτέμβριος, Νοέμβριος),και εδώ θα μου επιτρέψετε να αναφέρω, μιας και μας αφορά λόγω γεωγραφικής θέσης, ότι από τώρα  θα διεξάγονται εξετάσεις και το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο, στην Καβάλα, στην Κομοτηνή, στα Ιωάννινα, στην Κέρκυρα πλέον, στη Χίο, στο Ηράκλειο και τα Χανιά. Όλες οι ημερομηνίες και οι πόλεις διεξαγωγής των εξετάσεων αναγράφονται αναλυτικά στο site μας www.osd.gr
-Κυρία Χαλεπλή , ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε.
-Εγώ σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση σας!!

*Χαλεπλή Κυριακή, εξωτερικός συνεργάτης του Αυστριακού φορέα πιστοποίησης γερμανικής γλώσσας, ÖSD Institut Griechenland.
Kyriaki Chalepli kchalepli@osd.gr