Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

"Λιτόχωρο 1946, η πρώτη κόκκινη σφαίρα".

Σαν σήμερα την ημέρα των εκλογών, στις 31 Μαρτίου 1946, το δολοφονικό κομμουνιστικό χτύπημα στο Λιτόχωρο θα σημάνει την έναρξη του συμμοριτοπολέμου με ηρωικώς πεσόντες χωροφύλακες και φαντάρους, οι οποίοι βρέθηκαν στο Λιτόχωρο για την τήρηση της τάξεως και την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, όταν δέχτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αιφνιδιαστική  επίθεση από ομάδα 100 και πλέον εξοπλισμένων με αυτόματα όπλα και όλμους στασιαστών κομμουνιστών του ΚΚΕ που απείχε από τις εκλογές. 

Το δολοφονικό χτύπημα στο Λιτόχωρο θα σημάνει την απαρχή ενός τριετούς και πλέον αιματηρού εσωτερικού πολέμου που θα λήξει με την συντριβή των κομμουνιστών από τον Εθνικό Στρατό στον Γράμμο και το Βίτσι τον Αύγουστο του 1949. Από την κομμουνιστική επίθεση στο Λιτόχωρο δολοφονήθηκε και ο Λιτοχωρινός λοχίας Νικόλαος Τζούκας, αλλά και η Ευαγγελία Λαλουμίχου, η Λιτοχωρίτισσα, η οποία εργαζόταν ως καθαρίστρια στον Σταθμό Χωροφυλακής.

Από την αιματηρή επίθεση στο Λιτόχωρο επέζησε μόνον ο χωροφύλακας Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι σήμερα 92 ετών και θα έρθει και φέτος, όπως κάνει κάθε χρόνο, για να εξιστορήσει ως αδιάψευστος μάρτυρας τα όσα έζησε εκείνη την εφιαλτική νύχτα στο ολοκαύτωμα του Λιτοχώρου.  Έχει γράψει επίσης και το βιβλίο "Λιτόχωρο 1946, η πρώτη κόκκινη σφαίρα".
 Φέτος η επιμνημόσυνη δέηση για τους ηρωικούς νεκρούς του Λιτοχώρου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Απριλίου στις 11 το πρωί.

 Το μνημόσυνο οργανώνει κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Πιερίας. 


 Κ.Γ.
http://lefteria.blogspot.gr/2017/03/31-1946.html


 
Ο μοναδικός επιζήσας της επίθεσης Ν. Παπακων­σταντίνου μιλά στο μνημόσυνο στο Λιτόχωρο