Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Οι προτάσεις για το Χατζόγλειο

Από τις 16 διαφορετικές προτάσεις, που συμμετείχαν στον ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τη διαμόρφωση του κτιρίου του Χατζόγλειου Σχολείου, τον οποίο προκήρυξε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τρεις από αυτές, που επέλεξε η επιτροπή του διαγωνισμού, θα αποτελέσουν

τη βάση για τη μελέτη δημοπρασίας του έργου της ανακαίνισης και επαναλειτουργίας του κτιρίου.
Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσίασης των βραβευμένων μελετών, το πρωί της Πέμπτης, στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, η κριτική επιτροπή ξεχώρισε τις προτάσεις, που σύμφωνα με την κρίση της απαντούσαν στα βασικά κριτήρια της προκήρυξης του διαγωνισμού. Έτσι, αποφάσισε τη μη απονομή Α’ βραβείου αλλά την απονομή Β’ και Γ’ βραβείου, καθώς και να εξαγοράσει μία από τις μελέτες που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό.

Η οριστική μελέτη με την οποία θα δημοπρατηθεί το έργο ανακατασκευής του κτιρίου, θα προκύψει μετά από μια διαδικασία σύνθεσης και των δύο προτάσεων των μελετητών που διακρίθηκαν και σαφώς από τη μελέτη που εξαγοράστηκε.
Κατά τη διαδικασία της παρουσίασης η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου τόνισε ότι η ολοκλήρωση αυτού του έργου ήταν ένας βασικός στόχος καθώς το κτίριο θα αποτελέσει ένα κόσμημα στο κέντρο της πόλης. Επίσης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Έργων, Δομών, Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας Παναγιώτα Σινωπίδου αναφέρθηκε στη διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήθηκε και στο ιστορικό κατασκευής και λειτουργίας του κτιρίου.


Στόχος η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού- επιμορφωτικού πολυχώρου
Ο ίδιος ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2016, είχε θέσει ως κριτήρια στους μηχανικούς που συμμετείχαν ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας εκπαιδευτικός- επιμορφωτικός πολυχώρος που θα προάγει την εκπαίδευση, την επιμόρφωση, την ενημέρωση, τον πολιτισμό, την αναψυχή και την κοινωνική επαφή όλων των ηλικιακών ομάδων και η ανάπτυξη ενός πολυποίκιλου χώρου ανάπτυξης δραστηριοτήτων.
Επίσης, η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορίας της πόλης μέσω της επανάχρησης του κτιρίου, η δημιουργία ενός κτιρίου - ορόσημου για μια σύγχρονη πόλη, αλλά και η λειτουργία του κτιρίου να συμβάλει στην οικονομική αναζωογόνηση και τον εκσυγχρονισμό της πόλης.
Τέλος, στα κριτήρια ήταν η λειτουργική, αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και η εισαγωγή μιας νέας αντίληψης με αναφορές σε μορφολογικές, τεχνολογικές και βιοκλιματικές προτάσεις.
Μεταξύ των κριτηρίων που οδήγησαν στην τελική επιλογή των προτάσεων ήταν η πρωτοτυπία της λύσης, η λειτουργικότητα του κτιρίου, η μορφολογική αντιμετώπιση των όψεων και η βιοκλιματική προσέγγιση σε συνδυασμό με τη δυνατότητα υλοποίηση της πρότασης, τόσο σε κατασκευαστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Επίσης, η πρόταση να περιλαμβάνει τον βέλτιστο συνδυασμό αρχιτεκτονικής επίλυσης και οικονομικής διαχείρισης της κατασκευής και να εναρμονίζεται με το κτιριολογικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Ποιες δράσεις θα φιλοξενεί το Χατζόγλειο
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το κτίριο θα φιλοξενήσει χρήσεις που είναι συνυφασμένες με την εκπαίδευση και την επιμόρφωση
Στο ισόγειο προβλέπεται να στεγαστεί ένα κέντρο πληροφόρησης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με μία αίθουσα διαλέξεων και προβολών και ένα τμήμα ΚΑΠΗ.
Στον 1ο όροφο θα υπάρχουν χώροι για το ΚΕΔΔΥ Πιερίας (Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών Πιερίας)
Στον 2ο όροφο προβλέπεται να φιλοξενηθούν οι χώροι διοίκησης των υποστηρικτικών υπηρεσιών εκπαίδευσης και επιμόρφωσης της Πιερίας
Στον 3ο όροφο θα υπάρχει μία αμφιθεατρική αίθουσα ειδικά διαμορφωμένη και για τα άτομα με αναπηρία για την πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων (συνέδρια, ημερίδες, θεατρικές παραστάσεις). Η αίθουσα θα διαθέτει και χώρο υποδοχής που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους λόγους, όπως για την υποστήριξη μιας διοργάνωσης, ως εκθεσιακός χώρος.
Επίσης, στον ίδιο όροφο προβλέπεται και η λειτουργία χώρου κυλικείου.

Στιγμές της ιστορίας του Χατζόγλειου ΣχολείουΤο Χατζόγλειο είναι ένα τετραώροφο κτίριο, συνολικού εμβαδού 2.765 τ.μ. που είναι χτισμένο σε οικόπεδο 770 τ.μ. και βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ειρήνης και Εφέσου.
Αρχικά κατασκευάστηκε ως καπναποθήκη και κατοικία από τον καπνέμπορο Θεόδωρο Χατζόγλου, ο οποίος το 1979 το άφησε ως κληροδότημα στο ελληνικό δημόσιο, με τον όρο να γίνει σχολείο και να φέρει το όνομά του.
Το κτίριο παρέμεινε για πολύ χρονικό διάστημα αναξιοποίητο. Το 1999 περιήλθε στην ιδιοκτησία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, όπου και λειτούργησαν μεταξύ άλλων το Κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης Κατερίνης, και το Κέντρο Νεότητας, χώρος εκδηλώσεων, στέγασης επιμορφωτικών δράσεων της Μέριμνας με την ονομασία «Χατζόγλειο Σχολείο Λαϊκής Επιμόρφωσης. Επίσης, το κτίριο στέγασε για πολλά χρόνια το ΚΑΠΗ της πόλης, το Φεστιβάλ Ολύμπου κ.α.
Από το 2008 το κτίριο σταμάτησε να λειτουργεί καθώς κατά τη διαδικασία ανακαίνισής του με την ένταξή του σε προγράμματα χρηματοδότησης, διαπιστώθηκε η αμφίβολη στατική του επάρκεια που οδήγησε στη μελέτη στατικής έρευνας και στην ενίσχυση του φέροντος οργανισμού του κτιρίου. Η στατική ενίσχυση ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις και πραγματοποιήθηκαν και εργασίες ενίσχυσης.