Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

''Ο έρωτας δε θέλει τίτλο'' Η Ιωάννα Γκανέτσα στην Κατερίνη-Φωτογραφίες

Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.
Μια εξαιρετική βραδιά,μια υπέροχη βιβλιοπαρουσίαση, ενός βιβλίου που μιλάει για τον απόλυτο,καθαρό και ατόφιο έρωτα.Μας προτρέπει να τολμάμε,να ζούμε τον έρωτα των άκρων, να
συνεχίζουμε,να παραμένουμε ερωτευμένοι με την ίδια τη ζωή.
Απόψεις
Η Θεσσαλή συγγραφέας θίγει με πυρήνα το συναίσθημα το αχανές θέμα "έρωτας" κολυμπώντας στα νερά μιας άγνωστης θάλασσας, που μπορεί να ταξιδέψει τον καθένα αλλά και να τον βουλιάξει στο σκοτεινό βυθό της. Από την άποψη του λογοτεχνικού εξοπλισμού και της έφεσης στην ψυχολογική διερεύνηση φαίνεται πως η Ιωάννα Γκανέτσα ταξιδεύει αρχικά με κλυδωνισμούς απολαμβάνοντας αυτό το ταξίδι, αλλά δίνοντας παράλληλα ακέραιη στον αναγνώστη την πηγή της καλλιτεχνικής της έμπνευσης, που οφείλετε κυρίως στην ικανότητα της να βιώνει με ένταση πνευματικές καταστάσεις που σε άλλους ανθρώπους περνάνε απαρατήρητες και για εκείνους δεν μπορούν να συνθέσουν ένα πρώτης τάξεως λογοτεχνικό υλικό.
Λάσκαρης Π. Ζαράρης – Συγγραφέας, Ποιητής (κριτική παρουσίαση του βιβλίου στο parathyrostaoneira.blogspot.gr)
Η Γκανέτσα χειρίζεται σωστά και με τέχνη τα κείμενά της, τη «μικρή φόρμα» και κατασκευάζει σύντομα κείμενα με ολοκληρωμένα νοήματα και ξεκάθαρη θεματική. Γίνεται κατανοητή από τον αναγνώστη, ο οποίος διαβάζει με ενδιαφέρον τις σκέψεις της. Η γραφή της άλλοτε γίνεται πιο κοφτή, πιο στακάτη, ο λόγος πιο ασθματικός και άλλοτε οι προτάσεις μεγαλώνουν. Ταυτόχρονα, δεν λείπουν τεχνηέντως και κάποιες πινελιές χιούμορ, ώστε να γίνει πιο οπτό και πλήρως αντιληπτό το μήνυμα που θέλει να περάσει.
Στα κείμενά της επιτυγχάνει έναν συνδυασμό λιτότητας και πυκνότητας τόσο στη γλώσσα όσο και στο περιεχόμενο. Επιλέγει προσεκτικά το θέμα της και συνδυάζει την αφήγηση με τον διάλογο και την περιγραφή σε σωστές δόσεις. Έτσι, επειδή στόχος της είναι να αποκωδικοποιήσει τον έρωτα και να τον απομυθοποιήσει ως το πιο ολοκληρωμένο και απόλυτο πηγαίο συναίσθημα και επειδή τον καθιστά συνώνυμο της ίδιας της ζωής, δεν του προσδίδει κάποιο προσδιοριστικό επίθετο· εξού και ο συγκεκριμένος τίτλος που δίνει στο βιβλίο της.

Έλια Κουρή - Κριτικός βιβλίων (κριτική στο kissmygrass.gr)

Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.
Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.Φωτογραφία της Γιώτα Παπαδοπούλου.Φωτογραφία της Γιώτα Παπαδοπούλου.Φωτογραφία της Dorota Paszyńska Karailia.Φωτογραφία της Γιώτα Παπαδοπούλου.Φωτογραφία της Γιώτα Παπαδοπούλου.Φωτογραφία της Γιώτα Παπαδοπούλου.Φωτογραφία της Γιώτα Παπαδοπούλου.Φωτογραφία της Γιώτα Παπαδοπούλου.