Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Εκδήλωση στη μνήμη του αυτοπυρποληθέντα αγρότη Βασίλη Χαρισόπουλου

30 χρόνια μετά την αυτοπυρπόλησή του στην πλατεία της Κατερίνης αγρότες και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων του νομού μίλησαν
για τη θυσία του και την συμβολή της στον αγώνα των αγροτών

Tη μνήμη του αγρότη Βασίλη Χαρισόπουλου που στις 27 Απριλίου 1987 αυτοπυρπολήθηκε στην πλατεία της Κατερίνης συμμετέχοντας σε μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο τίμησαν σήμερα το μεσημέρι μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης οργανώνοντας ειδική εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη.

Παρόντες ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Ευάγγελος Λαγδάρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Τσιμήτρης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πιερίας Γιάννης Κουρινιώτης, , η Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Μπ.Κωνσταντίνου, εκπρόσωποι των δήμων Κατερίνης και Δίου Ολύμπου, αγροτικών συλλόγων κ.λ.π.
Μίλησαν για τη θυσία του Βασίλη Χαρισόπουλου, για το δίκαιο αγώνα των αγροτών που ειδικά στην εποχή των μνημονίων δέχεται ισχυρό πλήγμα και εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι ο αγώνας του Βασίλη Χαρισόπουλου δεν πήγε χαμένος.
Στο χώρο του μνημείου της Ελευθερίας πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου, ενώ γύρω από την πλατεία είχαν παραταχθεί τρακτέρ.


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Η αυτοπυρπόληση του Βασίλη Χαρισόπουλου έγινε στις 27 Απριλίου 1987 στην πλατεία της Κατερίνηςστη διάρκεια ενός συλλαλητηρίου που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού Πιερίας. Ο 60χρονος αγρότης ήταν οπαδός του ΠΑΣΟΚ και , αφού ήπιε δηλητήριο, αυτοπυρπολήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης στα αγροτικά ζητήματα.Μεταφέρθηκε σενοσοκομείο, όπου όμως εξέπνευσε. Στην κασέτα που ηχογράφησε πριν το θάνατό του, ανέφερε ως αιτία για την αυτοκτονία του τα δίκαια της αγροτιάς. Επακόλουθο της αυτοπυρπόλησης ήταν η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από τους αγρότες στην Πιερία.
Ο Βασίλης Χαρισόπουλος ήταν γεωργός από τηΣφενδάμη Πιερίας. Γεννήθηκε το 1927 και οι συγγενείς του τον περιέγραψαν ως νοικοκύρη και ήσυχο άνθρωπο. Ήταν παντρεμένος, με 2 παιδιά, έναν γιο και μία κόρη. Πολιτικά ανήκε στο ΠΑΣΟΚ (μέλος της Τ.Ο. της Σφενδάμης) και ήταν υποψήφιος στις συνεταιριστικές εκλογές στο χωριό αυτό. Κατά την περίοδο του θανάτου του ήταν υγιής και δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.
Το γεγονός
Ο Χαρισόπουλος είχε προετοιμάσει την πράξη του, καθώς λίγο πριν την αυτοκτονία φίλησε και χαιρέτισε την οικογένειά του και τακτοποίησε τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τα χρέη του. Τέλος, έδωσε τα κλειδιά του ελκυστήρα του σε έναν συχωριανό του. Στις 11:40 το μεσημέρι ο Χαρισόπουλος, αφού ήπιε γεωργικό φάρμακο, περιέλουσε το σώμα του μεβενζίνη, έβαλε φωτιά και κάηκε στη διάρκεια ενός συλλαλητηρίου που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πιερίας (ΟΑΣΠ), πριν προλάβουν τα γύρω του άτομα να αντιδράσουν. Άφησε δίπλα του μία κασέτα, η οποία παραδόθηκε στο Νομάρχη Θεόδωρο Κολιοπάνο από άλλο αγρότη. Ο αγρότης υπέστη εγκαύματα στο 55% του σώματός του και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Κατερίνης, όπου απεβίωσε στη 13:30, λόγω της κατάποσης του ισχυρού δηλητηρίου που είχε ληφθεί από τον ίδιο προτού αυτοπυρποληθεί, με βάση τα αποτελέσματα της νεκροψίας.

Ηχογραφημένο μήνυμα
Ο αυτόχειρας, δύο ημέρες προτού προβεί στο απονενοημένο διάβημα, ηχογράφησε στην οικία του στη Σφενδάμη μία κασέτα, η οποία ακούστηκε κατά την κηδεία του, όπως ήταν η επιθυμία του ίδιου, στο μήνυμά του. Στην κασέτα ακούγονταν πολιτικά τραγούδια και μουσική, ενώ στη συνέχεια ακούστηκε η φωνή του αγρότη να ζητά συγνώμη από τη σύζυγό του και τα δύο του παιδιά και τους υπόλοιπους συγγενείς του, για τη θλίψη που θα τους προκαλέσει η θυσία του.[3] Επίσης, έκανε αναφορά στους αγροτικούς αγώνες και στο συνεταιριστικό κίνημα, προτείνοντας τη συνέχιση εκείνων των αγώνων. Παρομοίασε τους αγρότες με "γροθιά που μπορεί να γκρεμίσει και πολυκατοικίες" και ότι ο ίδιος αποφάσισε με πλήρη συνείδηση να θυσιαστεί για τα δίκαια της αγροτιάς. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να σταθεί αφορμή η θυσία του για να αρχίσουν να επιλύονται τα σοβαρά αγροτικά προβλήματα.
Το τραγικό γεγονός προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον από πλευράς της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας. Μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του Χαρισόπουλου, ο Νομάρχης οι 4 βουλευτές της Πιερίας και οι Υπουργοί Υγείας και Πρόνοιας, Εσωτερικών, Βορείου Ελλάδος και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τα λοιπά κόμματα ζήτησαν αμέσως πληροφορίες από κάθε δυνατή πηγή.[3] Λίγες ημέρες μετά την αυτοπυρπόληση έγιναν κινητοποιήσεις από τους αγρότες της Πιερίας. Οι καπνοπαραγωγοί έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν την πόλη της Κατερίνης, σύμφωνα με τον Τύπο στις 30 Απριλίου 1987.
Μετά την δημόσια αυτοκτονία του Δημήτρη Χριστούλα, τον Απρίλιο του 2012, ορισμένοι είδαν ομοιότητες στο γεγονός της αυτοπυρπόλησης του Χαρισόπουλου το 1987.

http://www.imerisiapierias.net/