Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2018

Το αλφάβητο της αγάπης

Το αλφάβητο της αγάπηςΕνας  οδηγός για να θυμόμαστε σε κάθε δύσκολη στιγμή ποιο είναι το πιο ισχυρό φάρμακο για τον πόνο,
τη μοναξιά και τη στέρηση.
Μια ανάρτηση εμπνευσμένη από τον  «γκουρού της αγάπης» Λεό Μπουσκάλια, με χαρακτηριστικές «στιγμές» από το πλούσιο συγγραφικό του έργο, που είναι αφιερωμένο στην επιστήμη των ανθρωπίνων σχέσεων.
-  Aφιέρωσε χρόνο και ενέργεια στις σχέσεις σου. Οι ανθεκτικές σχέσεις δημιουργούνται, δεν προκύπτουν τυχαία.
-  Βρες ξανά την επαφή με την τρέλα που υπάρχει μέσα σου. Η τρέλα αυτή, σε συνδυασμό με μια ισχυρή δόση στοργής, παρέχει τα εχέγγυα ότι η σχέση σου δεν θα κατρακυλήσει ποτέ στην πλήξη!
-  Γράψε όλους τους λόγους που σε κάνουν ν΄αγαπάς κάθε πρόσωπο που είναι σημαντικό για σένα. Οταν τα πράγματα αγριέψουν, βγάλε τον κατάλογο και ξαναδιάβασέ τον. Λύνει τα προβλήματα πολύ γρήγορα.
-  Διώξε την υπερηφάνεια. Συνήθως είναι εσφαλμένη, δημιουργεί φραγμούς και εμποδίζει τη γνήσια οικειότητα και το δέσιμο σε μια σχέση.
-  Εγκατάλειψε την ανάγκη για έλεγχο. Οι σχέσεις δεν είναι αθλητικά γεγονότα. Κανείς δεν κερδίζει τον αγώνα μόνος.
-  Ζήσε με ευγνωμοσύνη! Σαν να ήσουν μόνος, και οι άλλοι είναι τα δώρα που σου προσφέρονται για να πλουτίσεις και να διευρύνεις τη ζωή σου.
-  Ήρεμα και συνειδητά πάρε την απόφαση να πάψεις να σκέφτεσαι με τους όρους του παντοτινού και του αιώνιου. Σκέψου με τους όρους του «τώρα» και το παντοτινό θα φροντίσει μόνο του για τον εαυτό του.
-  Θυμήσου ότι δεν χρειάζεται να κάνεις δικές σου  τις δυσκολίες των άλλων. Αν ταυτίζεσαι με τους ανθρώπους που αγαπάς και τα προβλήματά  τους, η λύση τους γίνεται δυο φορές πιο πολύπλοκη.
-  Ικανοποίησε την ανάγκη των αγαπημένων και του ίδιου σου του εαυτού για προσωπικό χρόνο και χώρο. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να περνάει κάθε ελεύθερη στιγμή του μ΄εκείνους που αγαπά.
-  Κράτα  το παιδί μέσα σου ζωντανό και παιχνιδιάρικο! Eίναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να απολαμβάνεις τη ζωή.
-  Λύσε τα δεσμά που σε κρατούν προσκολλημένο στις πληγές του παρελθόντος. Μέσα από τις εμπειρίες γίνε πιο προσεκτικός, συμπονετικός  κι ευαίσθητος, όχι πιο σκληρός κι απόμακρος.
-  Μη φοβάσαι τις διαφωνίες και τους καβγάδες. Οι μόνοι που δεν καβγαδίζουν είναι οι αδιάφοροι και οι νεκροί. Οταν τελειώσει ο καυγάς, ξέχασέ τον.
-  Να καλλιεργείς τον ενθουσιασμό και την ευχαρίστηση σε κάθε σχέση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη φιλοφρόνηση από τα χαρούμενα και φωτεινά πρόσωπα που σε υποδέχονται όταν περνάς το κατώφλι μιας πόρτας.
-  Ξεκαθάρισε πως η αγάπη είναι αδιαπραγμάτευτη και ποτέ μην υποχρεώνεις κάποιον να κάνει οτιδήποτε «στο όνομα της αγάπης».
-  Οδήγησε τις σχέσεις και τον ίδιο σου τον εαυτό μακριά από το δρόμο της ενοχής. Τελικά δεν είμαστε τόσο κακοί όσο νομίζουμε!
-  Προσπάθησε να βλέπεις τους ανθρώπους σαν καλούς και όμορφους, ακόμα κι αν κάνουν ό,τι μπορούν για να μη δώσουν αυτή την εντύπωση.
-  Ρώτα τον εαυτό σου στο ξεκίνημα μιας σχέσης: «Μήπως σχεδιάζω να αλλάξω το πρόσωπό αυτό; « Αν η απάντησή είναι «ναι»,  άφησε το πρόσωπο αυτό ήσυχο. Θα ζήσει πολύ καλύτερα χωρίς εσένα. Κι εσύ επίσης.
-  Σεβάσου τις σχέσεις του άλλου προσώπου, πέρα από σένα. Αν είναι σημαντικές για το πρόσωπο που αγαπάς, τότε να είναι σημαντικές και για σένα.
-  Τόλμησε να κάνεις κάτι που θα προτιμούσες να αποφύγεις, μόνο και μόνο για να κάνεις πιο ευτυχισμένο ένα αγαπημένο πρόσωπο. Οταν ξεφεύγεις από το «εγώ δεν…», το  «εμείς» γίνεται πιο δυνατό.
-  Υιοθέτησε την ευελιξία, την ελαστικότητα, την κατανόηση και τη ζεστασιά ως τρόπο σκέψης για να λύνεις τα προβλήματα που προκύπτουν. Μάθε να λυγίζεις, είναι προτιμότερο από το να τσακίζεις.
-  Φρόντισε να παραμείνεις ολόκληρος ως άτομο, πέρα από τη σχέση, μολονότι είσαι το μισό μέρος της σχέσης.
-  Χρησιμοποίησε τα προβλήματα σαν μικρά θαύματα που μπορούν να σου φέρουν γνώση και αλλαγή.
-  Ψάξε να βρεις, όσο γεμάτη κι απαιτητική κι αν είναι η μέρα σου, λίγο χρόνο για να  επικοινωνήσεις εγκάρδια και χαλαρά με το σύντροφό σου. Ετσι δεν θα καταλήξετε  ποτέ δυο ξένοι.
-  Ωρίμασε μέσα από τις σχέσεις σου, αναγνωρίζοντας ότι – στην πορεία του χρόνου – όσα πιο πολλά μαθαίνουμε για την επίλυση προβλημάτων στις ανθρώπινες σχέσεις, τόσο πιο ικανοί γινόμαστε ν΄αγαπάμε ο ένας τον άλλο…

Πηγές: Από τα βιβλία του Λεό Μπουσκάλια: Να ζεις, ν΄αγαπάς, να μαθαίνεις, Προσωπικότητα και ολοκλήρωση, Γεννημένοι για την αγάπη, Ν΄αγαπάμε ο ένας τον άλλο, Λεωφορείο 9 για τον παράδεισο, Επειδή είμαι άνθρωπος. Ολα κυκλοφορούν στην ελληνική γλώσσα από τις εκδόσεις Γλάρος.

Πηγή: newagemama.com

Thessaloniki Arts and Culture  http://www.thessalonikiartsandculture.gr