Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Μια διαφορετική εκδήλωση για τον έρωτα και τις τέχνες στην Κατερίνη

Μια διαφορετική εκδήλωση για τον έρωτα και τις τέχνες στην ΚατερίνηΤο Σάββατο 08 Απριλίου 2017 και ώρα 20:00, οι ποικίλες μορφές του έρωτα, όπως περιγράφονται στο βιβλίο της Ιωάννας Γκανέτσα «Ο έρωτας δε θέλει τίτλο», παρουσιάζονται μέσα από τις τέχνες,
στο καφέ-μπαρ Theatro, στην Κατερίνη (πάροδος Ιωάννου Κοσμά – Στοά Μπουγιουρντι).
Η Χαρούλα Μακρή μιλά για το πώς το βιβλίο ενέπνευσε κάποιους δικούς της πίνακες ζωγραφικής της Doria, οι οποίοι εκτίθενται στο χώρο. H νηπιαγωγός Πιπινά Γεωργία αναλύει κρυμμένες πτυχές του, ενώ η καθηγήτρια Μίνα Μητρούλα και οι Θανάσης Γιαννίκης, Αγγελική Τσιαργαλή, Βασιλική Γκρίνια , Μαίρη Σπαθάρα , Μαρία Χραπανά , Γεωργία Μαυρουδήτους μαθητές του Λυκείου Λιτοχώρου παρουσιάζουν την εργασία τους πάνω στον έρωτα στη λογοτεχνία, το τραγούδι και τον κινηματογράφο με αφορμή το βιβλίο.
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι: Χρύσα Λουλοπούλου, Μαρία Βαλσαμίδου, Γιώτα Παπαδοπούλου και Γρηγόρης Τριγλίδης.
Σας περιμένουμε.
https://www.facebook.com/events/425972467739804/
Είσοδος ελεύθερη.
Ιωάννα Γκανέτσα¬ – βιογραφικό
Γεννήθηκα καταχείμωνο του ΄81, στη Λάρισα, μα στην καρδιά μου είναι πάντα καλοκαίρι. Είπαν από νωρίς οι δάσκαλοι στη μάνα μου πως έγραφα καλά, μα δεν φαντάστηκε πως είχε σημασία και μου το ΄κρυψε Τι το θες! Εκεί γύριζα πάντα, γύρω από τις λέξεις και τις σκέψεις μου. Τις έκοβα και τις έραβα, να γίνονται συναισθήματα που κατάσαρκα φορούν οι άνθρωποι. “Ο έρωτας δε θέλει τίτλο” δήλωσα με το πρώτο μου βιβλίου κι επιμένω να μη ζω για τους τίτλους. Μήτε συγγραφέας, μήτε ποιήτρια. Μια εραστής της τέχνης κι όπου με βγάλει.
Απόψεις
Η Θεσσαλή συγγραφέας θίγει με πυρήνα το συναίσθημα το αχανές θέμα "έρωτας" κολυμπώντας στα νερά μιας άγνωστης θάλασσας, που μπορεί να ταξιδέψει τον καθένα αλλά και να τον βουλιάξει στο σκοτεινό βυθό της. Από την άποψη του λογοτεχνικού εξοπλισμού και της έφεσης στην ψυχολογική διερεύνηση φαίνεται πως η Ιωάννα Γκανέτσα ταξιδεύει αρχικά με κλυδωνισμούς απολαμβάνοντας αυτό το ταξίδι, αλλά δίνοντας παράλληλα ακέραιη στον αναγνώστη την πηγή της καλλιτεχνικής της έμπνευσης, που οφείλετε κυρίως στην ικανότητα της να βιώνει με ένταση πνευματικές καταστάσεις που σε άλλους ανθρώπους περνάνε απαρατήρητες και για εκείνους δεν μπορούν να συνθέσουν ένα πρώτης τάξεως λογοτεχνικό υλικό.
Λάσκαρης Π. Ζαράρης – Συγγραφέας, Ποιητής (κριτική παρουσίαση του βιβλίου στο parathyrostaoneira.blogspot.gr)
Η Γκανέτσα χειρίζεται σωστά και με τέχνη τα κείμενά της, τη «μικρή φόρμα» και κατασκευάζει σύντομα κείμενα με ολοκληρωμένα νοήματα και ξεκάθαρη θεματική. Γίνεται κατανοητή από τον αναγνώστη, ο οποίος διαβάζει με ενδιαφέρον τις σκέψεις της. Η γραφή της άλλοτε γίνεται πιο κοφτή, πιο στακάτη, ο λόγος πιο ασθματικός και άλλοτε οι προτάσεις μεγαλώνουν. Ταυτόχρονα, δεν λείπουν τεχνηέντως και κάποιες πινελιές χιούμορ, ώστε να γίνει πιο οπτό και πλήρως αντιληπτό το μήνυμα που θέλει να περάσει.
Στα κείμενά της επιτυγχάνει έναν συνδυασμό λιτότητας και πυκνότητας τόσο στη γλώσσα όσο και στο περιεχόμενο. Επιλέγει προσεκτικά το θέμα της και συνδυάζει την αφήγηση με τον διάλογο και την περιγραφή σε σωστές δόσεις. Έτσι, επειδή στόχος της είναι να αποκωδικοποιήσει τον έρωτα και να τον απομυθοποιήσει ως το πιο ολοκληρωμένο και απόλυτο πηγαίο συναίσθημα και επειδή τον καθιστά συνώνυμο της ίδιας της ζωής, δεν του προσδίδει κάποιο προσδιοριστικό επίθετο· εξού και ο συγκεκριμένος τίτλος που δίνει στο βιβλίο της.
Έλια Κουρή - Κριτικός βιβλίων (κριτική στο kissmygrass.gr)

Thessaloniki Arts and Culture http://www.thessalonikiartsandculture.gr