Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Το αυθεντικό σμυρναίικο τσουρέκι

Αν επιμένετε… σπιτικά, σας δίνουμε μια σίγουρη συνταγή τής επιτυχίας! Θα μοσχοβολήσει το σπίτι και ο ουρανίσκος σας!
Υλικά



2 κιλά αλεύρι (για τσουρέκια)
200 γρ. μαγιά νωπή
1 φλ. του τσαγιού νερό χλιαρό
3½  φλ. του τσαγιού ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. μαχλέπι αλεσμένο ή ½ κ.γ.βανίλια ή μαστίχα κοπανισμένη
2 κ.σ. σπορέλαιο
10 αβγά
1 φλ. του τσαγιού γάλα χλιαρό
2 φλ. του τσαγιού βούτυρο λιωμένο
1 κρόκος αβγού
Αμύγδαλα φιλέ

AdTech Ad
Τρόπος παρασκευής

Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό και προσθέτουμε αλεύρι  μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Σε λεκάνη ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, τα μυρωδικά, το σπορέλαιο, το χλιαρό γάλα και τ’ αβγά και δουλεύουμε το μείγμα με τα χέρια, ώστε να διαλυθούν καλά οι κρόκοι.

Προσθέτουμε τη μαγιά και δουλεύουμε καλά τη ζύμη μας. Ρίχνουμε το αλεύρι τμηματικά και το αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να το απορροφήσουν.

Παίρνουμε το λιωμένο βούτυρο και με το χέρι μας ρίχνουμε λίγο λίγο στη ζύμη διπλώνοντάς την αρκετές φορές, χωρίς να τη ζυμώσουμε μέχρι να τελειώσει το βούτυρο. Κατόπιν τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες.

Την πλάθουμε κατόπιν σε πλεξίδες, τοποθετούμε τα τσουρέκια σε βουτυρωμένο ταψί και τ’  αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.

Αλείφουμε με τον κρόκο αβγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 20 λεπτά. Πασπαλίζουμε με τις λεπτές φετούλες των αμυγδάλων.

Πηγή: womanidol.gr