Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

ΗΠΑ: Η "μητέρα όλων των βομβών" κατά του ISIS

Οι ΗΠΑ έριξαν στο Αφγανιστάν τη μητέρα όλων των βομβών Τη μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα, βάρους σχεδόν 10 τόνων, έριξε στο Αφγανιστάν αμερικανικό αεροσκάφος. 

Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, που επικαλούνται τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η τηλεχειριζόμενη βόμβα με την ονομασία GBU-43/B, γνωστή ως η “μητέρα όλων των βομβών”, έπεσε στις επτά το απόγευμα τοπική ώρα στο Αφγανιστάν από αεροσκάφος MC-130 της διοίκησης ειδικών αποστολών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Η βόμβα είχε στόχο σπηλιές που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην επαρχία Νανγκαράρ, ανατολικά της πρωτεύουσας Καμπούλ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Την έγκριση για την χρήση της συγκεκριμένης βόμβας έδωσε ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, οι οποίες τώρα βρίσκονται στην φάση της αποτίμησης του αποτελέσματος του βομβαρδισμού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, Άνταμ Σταμπ, αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτού του είδους η συμβατική βόμβα σε μάχη.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις στην επαρχία Νανγκαρχάρ σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης. ΝΟΟΖ