Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Νέα σελίδα για τη Γαλλία: Νίκη Μακρόν με θρίαμβο

Υπό τους ήχους του ύμνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης -της "Ωδής στη Χαρά" του Μπετόβεν-έφτασε στον Λούβρο ο θριαμβευτής των εκλογών και νέος πρόεδρος της Γαλλίας,
 Εμανουέλ Μακρόν, όπου απηύθυνε χαιρετισμό στους ψηφοφόρους του και έστειλε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. 

Ο κ. Μακρόν έδωσε το στίγμα των προθέσεων του, λέγοντας
: "Θα υπερασπιστούμε το πνεύμα του διαφωτισμού του υπονομεύεται, θα υπερασπιστούμε τις ελευθερίες, θα φέρουμε μία νέα ελπίδα, ένα νέο ουμανισμό, με περισσότερη δικαιοσύνη στην οικονομία", ενώ κατέληξε εμφατικά: "Θα σας υπηρετήσω πιστός στο τρίπτυχο Ελευθερία- Ισότητα-Αδελφοσύνη. Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία".
Τόνισε ότι "θα κάνω τα πάντα τα επόμενα πέντε χρόνια, προκειμένου να μην υπάρχει πλέον κανένας λόγος να ψηφίσουν οι πολίτες τους ακραίους". 

"Επιλέξατε την τόλμη, αυτή την τόλμη θα την ακολουθήσουμε", είπε.  

Ξεκινώντας την ομιλία του, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους, είπε:
 "Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, που αγωνιστήκαμε με θάρρος και σύνεση, γιατί πραγματικά σήμερα το βράδυ νικήσατε, η Γαλλία νίκησε. Αυτό που επιτύχαμε εδώ και μήνες δεν έχει προηγούμενο. Όλοι μας έλεγαν ότι ήταν αδύνατον, αλλά δεν γνώριζαν τη Γαλλία. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη σας, για τον χρόνο που αφιερώσατε και για την αφοσίωσή σας". 

"Η παρακαταθήκη μου είναι να μην σας απογοητεύσω, να σταθώ στο ύψος της εμπιστοσύνης σας. Θέλω απόψε το βράδυ να μιλήσω για τους Γάλλους που με ψήφισαν. Με στηρίξατε και γνωρίζω ότι δεν είναι λευκή επιταγή", είπε. 

Και πρόσθεσε:
 "Απευθύνομαι σε εκείνους που με ψήφισαν για την προστασία της δημοκρατίας. Ξέρω ότι έχουμε διαφωνίες, αλλά θα υπερασπιστώ τη δημοκρατία. Σέβομαι τον θυμό και την απογοήτευση εκείνων που ψήφισαν την Μαρίν Λεπέν". 

Έθεσε ως πρόταγμα του, "να κάνουμε πιο ηθική την πολιτική, να ενισχύσουμε την οικονομία μας, να επανιδρύσουμε την Ευρώπη, να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών. Κερδίσαμε ένα δικαίωμα, επιλέξατε την τόλμη, το θάρρος".

Και σημείωσε: 
"Όλοι προσδοκούν η Γαλλία να τους εκπλήξει και πάλι. Το καθήκον μας είναι τεράστιο και απαιτεί να οικοδομήσουμε μία πραγματική, ισχυρή πλειοψηφία, θα σας χρειαστώ και πάλι". 
Η επινίκια του ομιλία έκλεισε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Γαλλίας. Ο Μακρόν, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγο του, καθώς και δεκάδες εθελοντές της εκστρατείας του, έψαλε τη Μασσαλιώτιδα έχοντας το χέρι του στην καρδιά του.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας στις 00:49 (ώρα Ελλάδας), ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε λαμβάνοντας 19.844.019 ψήφους ή το 65,52% ενώ η Μαρίν Λεπέν έλαβε 10.442.429 ψήφους, ή το 34,48%.Η αποχή ανήλθε στο 24,82%, τα λευκά ψηφοδέλτια ήσαν 2.934.724 και τα άκυρα 1.043.397.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕΝΟΟΖ