Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Δανειστές: Έκλεισε η συμφωνία, έπεται το χρέος

Σε μια προκαταρκτική συμφωνία που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κατέληξαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Μέχρι τις 15 του μηνός η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση. 
 
Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης των θεσμών έχει ως εξής: 

«Τα τεχνικά κλιμάκια  (...) επέτυχαν μια προκαταρκτική συμφωνία με τις αρχές στο πακέτο πολιτικής που θα στηρίξει την ανάκαμψη και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. 

Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν άμεσα αυτό το πακέτο πολιτικής. Η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί με τις περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

«Λευκός καπνός» τα ξημερώματα

«Λευκός καπνός» βγήκε νωρίς το πρωί στο Χίλτον ύστερα από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων περίπου 12 ωρών.

«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει άσπρος καπνός» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 6 το πρωί.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, η τεχνική συμφωνία σημαίνει ότι «από τη μία πλευρά αυτό που έχει να κάνει τώρα η κυβέρνηση είναι να την εφαρμόσει- είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσία- και από την άλλη ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». 
Τα θετικά μέτρα

Κλείδωσαν και τα θετικά μέτρα, τα οποία θα ισχύσουν παράλληλα με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των θετικών και αρνητικών μέτρων για την περίοδο για μετά το τέλος του προγράμματος, το στέλεχος τόνισε ότι, για το 2019, το 1% θα προέρχεται από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ενώ τα αντίστοιχα θετικά μέτρα, ύψους 1%, για την ίδια χρονιά, προβλέπουν:

Επιδότηση ενοικίου, ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και δεύτερου παιδιού, επέκταση των σχολικών γευμάτων, επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών, το μέτρο της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα σε όλον τον πληθυσμό, πακέτο της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ένα αντίστοιχο πακέτο στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για αναπτυξιακά προγράμματα.

AdTech Ad
Αναφορικά με τα εργασιακά και, ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας για μετά το τέλος του προγράμματος, από 1η Σεπτεμβρίου 2018. Δεν θα γίνει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί το λοκ-άουτ.   

Συμφωνία για τους συμβασιούχους

Σε συμφωνία και για το θέμα των συμβασιούχων στο δημόσιο φαίνεται να κατέληξε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ειδικότερα, για τη διετία 2017-2018, συμφωνήθηκε να ληφθεί ως γνώμονας ο μέσος όρος των συμβασιούχων το 2016, που άγγιξε τα 49.500 άτομα ενώ η νομοθετική ρύθμιση θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα έγινε δεκτή η πρόταση της ελληνικής πλευράς να εξαιρούνται του υπολογισμού οι συμβασιούχοι που απασχολούνται στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών.

Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, απορρίφθηκε το αρχικό αίτημα του ΔΝΤ να προσμετρώνται στον αριθμό που ορίζει ο σφικτός δημοσιονομικός κανόνας οι συμβασιούχοι οι οποίοι προσφεύγουν στα δικαστήρια όταν λήγει η σύμβαση και πετυχαίνουν την ανανέωσή της.

Τριάντα Κυριακές το χρόνο ανοιχτά

Περίπου 30 Κυριακές θα ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

"Υπάρχει συμφωνία να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα μερικές Κυριακές επιπλέον. Θα ανοίξουν σε τουριστικά μέρη, κυρίως στο Δήμο Αθηναίων, στην παραλία από τον Πειραιά έως το Σούνιο, σε ορισμένες περιοχές του Πειραιά και στο Δήμο Θεσσαλονίκης και γύρω γύρω από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος" όπως είπε ο υπουργός. 

Σε ερώτηση αν συμφωνεί η κυβέρνηση με το μέτρο συνέχισε: "Φυσικά διαφωνούσαμε αλλά είναι κάτι που γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική. Μπορούμε να το δούμε και αυτό σαν εκσυγχρονισμό".
ΝΟΟΖ