Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Κατερίνη Ο Δημήτρης Στεφανάκης και οι «Ευτυχισμένες Οικογένειες»

Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του βραβευμένου συγγραφέα στην Κατερίνη
Ο Δημήτρης Στεφανάκης και οι «Ευτυχισμένες Οικογένειες»
 Το νέο του βιβλίου «Ευτυχισμένες οικογένειες» παρουσίασε
ο Δημήτρης Στεφανάκης στην Κατερίνη το απόγευμα της Τετάρτης, ένα μυθιστόρημα που περιγράφει την ιστορία μιας οικογένειας και ταυτόχρονα έναν ολόκληρο αιώνα ιστορικά γεγονότα αφού εκτυλίσσεται στην περίοδο του Β’Παγκοσμίου Πολέμου.
Το  βιβλίο βάζει σε μεγεθυντικό φακό μια οικογένεια. Η ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται μαζί με την ιστορία της χώρας και φωτίζει πτυχές ή γεγονότα της ιστορίας μας που δεν έχουν τύχει ίσως ιδιαίτερης αναφοράς μέχρι σήμερα. Το πώς περιήλθε η περιουσία των Εβραίων την περίοδο της Κατοχής στα χέρια των Γερμανών. Το μυθιστόρημα έχει αναφορά στην ταραγμένη περίοδο του 1939-1945 όμως  εξελίσσεται και στο παρόν
Η ιστορία της οικογένειας ξετυλίγεται ταυτόχρονα με την ιστορία της χώρας, με αλλεπάλληλα μπρος πίσω στις εποχές και φωτίζει πτυχές και γεγονότα της ιστορίας μας που δεν έχουν τύχει ίσως ιδιαίτερης αναφοράς μέχρι σήμερα.
Για το βιβλίο μίλησε η δημοσιογράφος Κατερίνα Τσαλού επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «είναι ένα βιβλίο που υμνεί την οικογένεια, τον ισχυρό δεσμό που αναπτύσσουν τα μέλη της ακόμη και υπό δύσκολες ή ακραίες συνθήκες, απενεχοποιεί συναισθήματα, δίνει τροφή για πολλή σκέψη, φωτίζει σκοτεινές πτυχές της ιστορικής περιόδου που αφηγείται, έχει άρωμα κοσμοπολιτισμού, ταξιδεύει σε χώρες έχοντας πάντα ως φόντο την ιστορία και  διατρέχει έναν ολόκληρο αιώνα από την Αθήνα της δεκαετίας του ’30 και της Κατοχής, στο Κάιρο του πολέμου, κι από εκεί στα πρώτα μεσοπολεμικά χρόνια στην Αγγλία.
Ο Δημήτρης Στεφανάκης πειραματίζεται και καταφέρνει για ακόμη μια φορά, να σταθεί συνεπής απέναντι στο αναγνωστικό του κοινό και είμαι σίγουρη πως θα κάνει πολλές οικογένειες να βρουν τον εαυτό τους μέσα από αυτό το βιβλίο».
Ο συγγραφέας μίλησε για τις «Ευτυχισμένες Οικογένειες» λέγοντας πως «το βιβλίο συνομιλεί όχι μόνο με την εποχή του, αλλά και με άλλες εποχές, με αντίστοιχα λογοτεχνικά αριστουργήματα που έθεσαν στο επίκεντρο την οικογένεια. Ένα βιβλίο δεν στέκεται, είπε χαρακτηριστικά, αν δεν μπορεί να συνομιλήσει με άλλα δέκα».

Την παρουσίαση του βιβλίου παρακολούθησε ο τ. Ευρυωβουλευτής και πρ. Υπουργός Γιώργος Παπαστάμκος.