Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Η δύναμη της αγάπης στις ερωτικές σχέσεις

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για την αγάπη. Σχεδον όλοι έχουμε την προσδοκία να την γνωρίσουμε, να την ζήσουμε (και όταν γίνει αυτό ) ευχόμαστε να
έχει μεγάλη διάρκεια.
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να την περιμένουμε
από τα άτομα που είναι σημαντικά για εμάς. Όσον αφορά στην ερωτική αγάπη, η επιθυμία είναι επιτακτική και ενδεχομένως μας οδηγεί σε δύσβατα και επικίνδυνα μονοπάτια όταν συνδέεται με παιδικά τραύματα αποδοχής, εγκατάλειψης και ακόμα χειρότερα κακοποιήσης σε διαφορετικά επιπέδα.

Πώς, όμως, μπορούμε να ξεκινήσουμε να την βιώνουμε με μικρότερο κίνδυνο να συναντήσουμε δυσκολίες στην επαφή με τους άλλους ανθρώπους;

Κατά την άποψη μου είναι σημαντικό να αγαπήσουμε πρώτα τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ενδεχομένως να ακούγεται εγωιστικο αυτό με την πρώτη ανάγνωση. Ομως η αποδοχή και η αγάπη του Εαυτού είναι το θεμέλιο για το οικοδόμημα της έναρξης μιας αγάπης με μειωμένες προσδοκίες ανταπόκρισης. 

Τί σημαίνει όμως αυτό με απλά λόγια; Αγαπώ τον άλλον χωρίς να περιμένω τίποτα από τον άλλον. Επιλεγω να αγαπώ! Το τι θα κάνει ο άλλος είναι δικό του θέμα. Παντα στην ζωή μπορούμε να επιλέγουμε. Άρα, επιλέγω να μείνω ή να φύγω από κάποια σχέση. Αυτό αφορά οποιαδήποτε σχέση ιδιαίτερα για τις ερωτικες σχέσεις .

Όταν αγαπώ πρωταρχικά τον Εαυτό μου, ενδυναμώνω την αυτονομία μου και άρα δεν είμαι από ανάγκη στην σχέση αλλά από επιλογή.

1) Όταν αγαπώ, μειώνω τις εσωτερικες συγκρούσεις και είμαι προσανατολισμένος στα θέλω μου και όχι στα πρέπει μου 

2) Όταν αγαπώ τους ανθρώπους σαν υπάρξεις, βιώνω μια εσωτερική ηρεμία και πληρότητα.

3) Όταν αγαπώ, μειώνονται τα περιστατικά θυμού και λύπης. (Ο θυμός είναι σαν ένα αναμμένο κάρβουνο που καίει πρώτα αυτόν που το κρατά).4) Όταν αγαπώ, μειώνονται τα ψυχοσωματικά συμπτώματα καθώς Νοιώθω ευφορία 


5) Όταν αγαπώ, αργά η γρήγορα θα συναναστροφώ με άτομα που έχουν την ίδια στάση ζωής 

Όλα τα προηγούμενα δεν μειώνουν την ποιότητα της αγάπης που κυοφορείται και αναπτύσσεται σε μια σχέση αλλά αντίθετα την τροφοδοτούν με θετικά συναισθήματα .

Η παράδοση άνευ όρων στην αγάπη είναι συστατικό που είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της σχέσης. Τα όρια  βοηθούν να εξελίξουμε την αγάπη και να νοιωσουμε χαρά, δημιουργία και πληρότητα .

Η προσωπική εξέλιξη μέσω της θεραπείας ενισχύουν την αγάπη αποκτώντας συνειδητότητα των επιλογών μας. Συχρονως μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε τις εξαρτητικες σχέσεις. Κατα την άποψη μου γεννηθήκαμε για να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε !

Εν κατακλείδι: "Η αγάπη είναι ο σκοπός, η ζωή είναι το ταξείδι "Οσσο "

Λυραράκης Κωνσταντίνος 

Εκπαιδευόμενος Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας 

email: constantinoslr@gmail.com 
ΝΟΟΖ